Brak je zlo

Možda ti ljudi jednostavni nisu glupi i ne treba im neko da im čuva leđa, kako kažeš. Ali to nije egoizam, nego nelicemerje.
Po tebi ispada da oni koji ulaze u brak iz pobuda da im treba neko - nisu egoisti. Pazi, njima treba neko. Kakav je to onda neegoizam.
Svakome treba neko, a druga je stvar što neko to ne priznaje. Lakše je koračati kroz život u paru, ali ako taj neko ne iskrsne naučiš se hodati sam.

Nije. Ja sam jedinica (jedino dijete svojih roditelja), a jedinci su poznati po egoizmu. Nisam škrta, ali cijenim svoje. Nisam ni bezosjećajna, ali sam sebi na prvom mjestu.Ne grabim, ali volim da imam.
Komformista sam. Volim društvo, ali i samoću.

I nema apsolutno nista lose u tome.
Loše je povređivati druge, činiti drugima zlo.

A mnogi poturaju neku mantru da je loše ako činiš sebi dobro.

Totalna nebuloza.

Ima bračnih ljudi koji su itekako egoisti.
Kada ljudi osuđuju ove što ne žele da imaju decu i da ulaze u brak (to mi nije jasno jer aman ne radi se o njihovom životu) ne kontaju da je neko svesno doneo odluku i da bi možda kao muž/žena i roditelj napravio mnogo više i mnogo ozbiljnije probleme pre svega svojoj deci.

Svakome treba neko, a druga je stvar što neko to ne priznaje. Lakše je koračati kroz život u paru, ali ako taj neko ne iskrsne naučiš se hodati sam.
Ajde pročitaj rečenicu do kraja (i razumi smisao) a ne samo da kontriraš.
Jer se i ja trudim dа tebe razumem.
(Iako ne uspevam :mrgreen: )
Znači napisala sam ovo
Možda ti ljudi jednostavni nisu glupi i ne treba im neko da im čuva leđa, kako kažeš. Ali to nije egoizam, nego nelicemerje.
Znači postoje ljudi koji ne ulaze u brak iz tog razloga, da bi im bilo lakše.
Naravno da je lakše koračati kroz život u paru ali to nije neegoizam, naprotiv, ako je to motiv - tek to sugeriše na interes. A interes je bliži egoizmu nego neegoizmu

Ajde pročitaj rečenicu do kraja (i razumi smisao) a ne samo da kontriraš.
Jer se i ja trudim dа tebe razumem.
(Iako ne uspevam :mrgreen: )
Znači napisala sam ovo

Znači postoje ljudi koji ne ulaze u brak iz tog razloga, da bi im bilo lakše.
Naravno da je lakše koračati kroz život u paru ali to nije neegoizam, naprotiv, ako je to motiv - tek to sugeriše na interes. A interes je bliži egoizmu nego neegoizmu
Pravim ručak, a ti udarila duboku filozofiju.
Brak nije zlo, ali može se lako pretvoriti u to. Zato opreza nikada dosta.

Онај ко жели духовни мир, пре свега неће као циљ у свом животу поставити заснивање брака, то јест оснивање породице. Јер за оно мало задовoљстава на том путу морао би натакнути себи јарам проблема на врат за цели живот. Огромно је олакашње одбацити и бити без тог јарма у животу.
zavisi kako se pogodis
:manikir:

To se zove kukavica.
ne no mudrac i heroj srbie
nema većeg egoizma od ''potrebe'' da stupiš u ''brak''
kao što je i drugi član primetijo,neznaš osnovne definicije,izmedju ostalih neznaš ni šta je ''egoizam'',imaš neke svoje nidje veze definicije a nekoristiš standardne i opšteprihvaćene,te je svaka ''diskusija'' sa tako neozbiljnim diskutantom nemoguća i bespredmetna.svako dobro.

You are not sacrificing anything by having a child. You are not fulfilling someone's needs. The child doesn't want to be born, the child does not have any needs or problems to be alleviated. When you make a child, you create needs, and then pretending to be a selfless hero for fulfilling the needs you created is just narcissistic self-aggrandizement.
I did not say everything people do is selfish, just that having children is selfish.
I'll explain to you how it's selfish. There is not a single reason to do it that doesn't involve the fulfillment of your own self-centered desires at the direct expense of the child. Remember, the child does not want to come into this cesspool, they don't want anything. They cannot stand to gain anything by being forced here. So causing a person to suffer, degrade, and die, all because you wanted to fulfill a hormonal desire, or fancy yourself a hero, or have a little slave you can abuse at your own leisure, or as a retirement plan, you are objectively a self-centered, narcissistic, solipsistic, sociopathic nihilist. So take your smug, satisfied sub-gorilla iq nonsense and shove it.

You are not sacrificing anything by having a child. You are not fulfilling someone's needs. The child doesn't want to be born, the child does not have any needs or problems to be alleviated. When you make a child, you create needs, and then pretending to be a selfless hero for fulfilling the needs you created is just narcissistic self-aggrandizement.
I did not say everything people do is selfish, just that having children is selfish.
I'll explain to you how it's selfish. There is not a single reason to do it that doesn't involve the fulfillment of your own self-centered desires at the direct expense of the child. Remember, the child does not want to come into this cesspool, they don't want anything. They cannot stand to gain anything by being forced here. So causing a person to suffer, degrade, and die, all because you wanted to fulfill a hormonal desire, or fancy yourself a hero, or have a little slave you can abuse at your own leisure, or as a retirement plan, you are objectively a self-centered, narcissistic, solipsistic, sociopathic nihilist. So take your smug, satisfied sub-gorilla iq nonsense and shove it.
Obično parenje i razmnožavanje si shvatio tako idiotski?! Sva filozofija je u mojoj prvoj rečenici, ostalo dokoni ljudi nadgrađuju ili razgrađuju.

ne no mudrac i heroj srbie

nema većeg egoizma od ''potrebe'' da stupiš u ''brak''
kao što je i drugi član primetijo,neznaš osnovne definicije,izmedju ostalih neznaš ni šta je ''egoizam'',imaš neke svoje nidje veze definicije a nekoristiš standardne i opšteprihvaćene,te je svaka ''diskusija'' sa tako neozbiljnim diskutantom nemoguća i bespredmetna.svako dobro.
Bezobrazni Nasta.

Luda Nasta (ili Ludi Nast) bacio/la kosku i... Hehe

Каква коска?

Отуђеност, конзумеризам, постмодерна, још мала постинформатичко и постддемократско друштво са свим осталимим царством квантитета и постнихилизмс нема толико времена, способности и воље за односе међу људима, између двоје, у породици све су тежи односи између генерација, у комшилуку, у корпорацијама нарочито, међу обичним грађанима ...

Цивилно друштво регегресира и дегенерише себе, прекомерним слободама, правима и демократијама , за које не постоје економије и филозофије, у мегалополисима нарочито, где нема веће усамљености човека усред гомиле таквих истих.

Poslednja izmena:
Kada dodje do toga da razmisljas da li nesto treba da se zavrsi - već se završilo.

Тако су писали западни метафизичари пре 100-150 год. Крај културе, крај цивилизације, крај модерне, крај запада, итд...

Прво умире дух, па материја.

Прво умире метафизика, па онда физика

Прво умире култура, па цивилизација

УВид у корелације су давно направљени, Платон, Тукидид, Плутарх, Ливије, Сенека, Цицерон, само из античких времена што је писано преживело о друштвеним замкама које упркос знањима не могу преживети своју кварљивост

Back