Koji je smisao zivota?

Čta čovek vančulno u sebu može da sazna o sebi?

Može da sazna da njegovo energetsko telo ne raspolaže samo fizičkih sposobnostima naprezanja i kretanja, već i psihičkim sposobnostima opažanja, osećanja, pamženja, mišljenja i razumevanja tog svopg naprezanja i kretanja. I to je način na koji čovek saznaje da je on u celosti Svest, i da je suština Svesti, svesnost. Takođe saznaje da je i suština Života Svesnost i da su reći "Svest" i Žuvit" sinonimi jer označavaju jedan i isti pojam.

a kako će biljka, životinja ili bakterija da spozna smisao svog postojanja i života ?

a kako će biljka, životinja ili bakterija da spozna smisao svog postojanja i života ?
Zadovoljstvo i dobro ili nezadovoljstvo i zlo, u vidu psihičkih stabnja i osećamka, ne moraju logički, intelektualno da se spozna i razume da bi ga bilo i da bi vršilo svoju funkciju pokazatelja da je život nije ugrožen ili nije. Sposobnost osećanja zla kada je život ugrožen i dobra kada nije , je univerzačna, kojom raspolaže sam život, koji se u svom najprostijem obliku fizički manifestuje kao energija, od koje su svi materijalni oblici u Univerzumu sagrađeni. Koji i sami tim sposobnostima raspolažu, zahvaljujući upravo što energija od koje su sagrađeni, tim sposobnostima raspolaže.

U nauci se to odavno zna, kada se kaže, das sve što postoji ima svoje "DA" i svoje "N"". Što je dokaz da sve što postoji može da oseća svoju ugrožemost sa značenjem zla i od nje beži i svoje blagostanje sa značenjem dobra kojem teži. Da nioje tako, evolucija kao težnja od početnog, neorganizovanog i haotičnog kretanja i rada sa značenjem zla, ka organizovanom i harmoničnom sa značenjem dobra, ne bi bila moguća, pa tada atoma, nebeskih tela, gaalaksija i tela ćelija, biljaka, životinja i ljudi, kao visoko otganizovanih i harniničnih oblika kretanja i rada zive i svesbe ebergije, ne bi ni bilo.

1) Шта је значење термина "смисао живота"?
Termin "smisao" je logičk termin koji označava nešto (bilo šta) što opravdava postojanje života.
2) Шта је смисао живота?
Smisao života se uvek manifestuje kao psihičko stanje je zadoovoljstva (dobra ili sreće). u bilo kakvoj fizičkoj radnji i procesu, koji životu omogućuje postojanje, pa makar se radilo i o jedenju g***na. S obzirom da život može da stekne naviku da uživa u bilo čemu. Pa i u delima koja život ugrožavaju, do momenta dok život kroz iskustvo ne shvati da je uhrižen, pa pa odluči da pristupi procesu odvikavanja od jedenja d***na i tako se spasi, tj. nastvi da žuvi. Dabi na kraju, kad život putem iskustva isproba i odbaci sve što ga ugrožava, a zadrži samo ono što ga održava, našao se na vrhumcu svog razvoja i tako se izjednačio sa Bogom.

Zatrpavate Ozimana ko što filozofija zatrpava njegove filozofe iz ere srednjeg veka, a isto su egocentrični ko i ovi sada.
Ali su ti iz srednjeg veka mnogo kvalitetniji.
Ne bih rekao da su filozofi iz srednjeg veka kvalitetniji, jer ni oni, ni ovi danas još uvek nisu do kraja odgovorili na pitanje Konačne i Večite istine o postojanju materije. života i Univerzuma. Zato i treba ići dalje i "zatrpavati" sve što su filozofi do dnas rekli, sve dok se stvari do kraja ne izvedu potpuno ma čistac.

Zato idemo dalje.

Evo, na promer, kada se radi o pitanju "smisla života", mislim da sve što je do sada u ovoj temo o tome rečeno, nije sasvim jasno, pa ni sve ono što sam ja rekao.

Ja sam rekao da je smisao života "sreća i da je sreće sve ono što omogućuje životu da postoji". Ova definicija smisla života se čini ispravnom, međutom, Ružić je u ovoj temi odmah stavio primefbu, rekavši, da su srećni i oni ljudi koji se drigiraju, a droga je nešto što je suprotno životu, jer ga ne održava, već uništava.

Na ovu Ružićevu primedbu bi sada mogli da navedemo misao jednog starog filozifa, Sv, Pavla, koji je rekao: "Sve mi je dozvoljeno, ali mi nije sve na korist". Što podrazumeva da je i droga dozvoljena, jer i ona znači sreću, ali nije korisna, jer ugrožava život. Pa bi u tom slučaju moja definicija sreće kao smisla života, koja kaže "da je sreća sve što život omogućuje i održava" bila ispravna, je ona isključuje sve oblike sreče koji život ugrožabaju, u šta spadaju mnogi oblici srreće. U koje bi, pored raznih vrsta draoga mogli da ubrojimo i razne vrste duvana i alkohola. U kojima ljudi još uvek nalaze smisao svog života, a koji život ne održavaju, već ugrožavaju.

Naravno, ko je obraćao pažnju na moje postove na ovom forumu, ja sam u tekve štetne oblike sreće, koje je Rižić na zvao "destruktivnim", ibrojao i politiku i političku podelu sveta, jer i bavljenje polotikom je jedna velika strast koja ljudima koji se njome bave donosi sreću, ali konačan rezultat bavčjenja politikom i politička podela sveta, kao istorija pokazuje, uvek završava nesrećom. Imamo veoma svež prmer nesreče Palestinaca. Takođe i kod ruskih i ukrajinskih političara, koji uživaju u strasti vladanja i ratovanja, dok Rusi i Ukrajinci stradaju. Što važi i za blokade i blokadere u Srbiji, koji se bore za vlast i stvaraju nerd i zlo u Srbiji. A čak i kad bi osvojili vlast, narod u Srbiji bi i oni isto tako pljačkali kao i ovi koji sada vkadaju. Je smisao svake svetske vlasti, u svim vremenima, je uvek i samo pljačka naroda. Pa se postavlja pitanje, na primer, za koga se "blokaderi" u Srbiji bore? Naravno, ne za sebe, niti za narod u Srbiji, već za opoziciju, koja će da pljačka narod kad dođe na vlast, potpuno isto kao i sada ova vlast.

Nisu samo droga, duvan, alkohol i borba za vlast i politička podela sveta, oblici sreče i smisla života, u kojima može da se uživa, a koji uvek završavaju nesrećom. Postoje i još neki, veoma opsni oblici sreće kojima se ljudi opijaju i u njima uživaju, a koji život ugrožavaju. Marks je, na primer, u takve oblike smisla života i sreće ubrojao i svetske religije, koje za život ljudi niso ni od kakve koristi, već uvek od štete, rekavši: "Religija je opiumm za narod". Imajući na umu svetske verske ratove i ljudska stradanja. Imamo primer takve međuverske mržnje i stradanja kod nas na Balkanu, izmeeđu pravoslavaca i katolika. I to u nekoliko ratova. Katolici i pravoslavci su "opijeni" svojim religijama, takoreći do ludika, a kad trezveno pogledamo kroz celu istoriju, tda nije moguće probaći, ama baš ništa korisno za život ljudi, koje bi moglo da opravda postojanja svetskih religija. Razmislimo, zbog čega bi, na primer, bio vredan obaj deo narodne pesme koji kaže: "za krst časni krvcu prolevati"? Dok sa druge strane, u islamu, na primer, stoji da je Muhamed rekao: "Onaj ko ubije makar jednog čoveka, isto je kao da je poubijao ceo svet". Ovo je jako mudra i lepa misao islama, a da li se muslimani tga drže? Naravno da ne. Suprorno tome u slamu postoji i vlada ideja tzv. "džihada" ili "svetog rata", sa namerom islamizacije celog sveta. Što je takođe jedna po život veoma opasna ideja kojom se mnogi muslimani opijaju kao drogom, vrednijom od života, u kojoj nalaze svoju sreću i svoj životni smisao.

U te štetne ljudske delatnosti i navike , kojima se ljudi opijaju (drogiraju) i nalaze sreči kao svoj smisao života i zbog toga masovno stradaju, su i svetske nacionalne podele i pripadnosto, a koje za normalan život čoveka nemaju apsolutno nikakvu vrednost.

I kad na kraju sve saberemo, ispada da je samo moja definicija "smisla života" ispravna, koja čaže "da je smisao života sreća".

Kao i moja definicija sreće koja kaže "da je sreća samo ono što postojanje života omogućuje i što život održava".

Ova definicija sreće isključuja sve oblike sreće koji život ne omogućuju, ne održavaju, več ugrožavcaju i uništavaju, je neoboriva definicija. Ne mogu je oboriti ni srednjevekovni, ni danasšnji, ni naučnici, ni filozofi, ni teolozi, ni ideolozi i političari. Ova definicija sreće je pokazatelj onoga što pojam "evolicija života" zaista podrazumeva. A to je postepeno oslobađanje i eliminacija svih oblika sreće koji život ne omogućuju i ne održavaju, već ugrožavaju. Dok na kraju ne ostanu samo oni oblici dreće koji život omogućuju i održavaju. A to su svi oni oblivi sreče koji su obuhvaćeni Hristovom zapovestti "Ljubi blićnjega svoga kao samoga sebe" ili Muhamedovom izewkom "Onaj ko zbije makar jwednog čoveka, isto je kao da je poubijao ceo svet" I ljudi koji žele da svoju lićnost, svoj život, tj. svoju svest, podignu na najviši mogući erazvihbu nivo, treba iz svo života da odbace sve one ideje i one delatnosti, koje ne zadovoljavaju ove dve zapovesti ovih dvaju velikih svetskih proroka, Hrista i Muhameda. Ovoj dvojici proroka možemo da dodamo i Mojsijeveva i Budina učenja i zapovesti. Uz napomenu da to nisu njihove zapovesti, već tzb. "Božiijih anđela" ili "Svetlosnih bića" koja brunu o razvoju Čovečanstva, od kojih su proroci primili svoja učenja i redali ljudima.

I kad ljudi u svetu podignu svoje ličnosti na novo ovih zapovesti, tada će celo ljudsko društvo da postane jedna živa i svesna ekonomska zajednica i biće, poput ljudskog organizma, u kojoj je do maksimuma da bude isposštvan princip "svi za jednoga, jedan za sve".

Hajde da još pomenemo i Lao Cea, kineskog filozofa, koji je rekao:

"Pazizite na svoja znanja (ideje), ona postaju vaše misli;
Pazite ba vaše misli, one postaju vaše želje:
Pazite ba vaše želje, obe postaju baša dela:
Pazite ba vaša ela, ona postaju vaše bavike:

Pazite na vaše bavike, obe postaju vaša sudbina".

Rejao bih - dobra ili zla sudbina - zavisno od izbota ideja koje smatramo istinama, koje stavljamo u naše umove, pomoću kojih želimo da ostvarimno svoj smisao života, tj. svoju seću.

Ne bih rekao da su filozofi iz srednjeg veka kvalitetniji, jer ni oni, ni ovi danas još uvek nisu do kraja odgovorili na pitanje Konačne i Večite istine o postojanju materije. života i Univerzuma. Zato i treba ići dalje i "zatrpavati" sve što su filozofi do dnas rekli, sve dok se stvari do kraja ne izvedu potpuno ma čistac.

Zato idemo dalje.

Evo, na promer, kada se radi o pitanju "smisla života", mislim da sve što je do sada u ovoj temo o tome rečeno, nije sasvim jasno, pa ni sve ono što sam ja rekao.

Ja sam rekao da je smisao života "sreća i da je sreće sve ono što omogućuje životu da postoji". Ova definicija smisla života se čini ispravnom, međutom, Ružić je u ovoj temi odmah stavio primefbu, rekavši, da su srećni i oni ljudi koji se drigiraju, a droga je nešto što je suprotno životu, jer ga ne održava, već uništava.

Na ovu Ružićevu primedbu bi sada mogli da navedemo misao jednog starog filozifa, Sv, Pavla, koji je rekao: "Sve mi je dozvoljeno, ali mi nije sve na korist". Što podrazumeva da je i droga dozvoljena, jer i ona znači sreću, ali nije korisna, jer ugrožava život. Pa bi u tom slučaju moja definicija sreće kao smisla života, koja kaže "da je sreća sve što život omogućuje i održava" bila ispravna, je ona isključuje sve oblike sreče koji život ugrožabaju, u šta spadaju mnogi oblici srreće. U koje bi, pored raznih vrsta draoga mogli da ubrojimo i razne vrste duvana i alkohola. U kojima ljudi još uvek nalaze smisao svog života, a koji život ne održavaju, već ugrožavaju.

Naravno, ko je obraćao pažnju na moje postove na ovom forumu, ja sam u tekve štetne oblike sreće, koje je Rižić na zvao "destruktivnim", ibrojao i politiku i političku podelu sveta, jer i bavljenje polotikom je jedna velika strast koja ljudima koji se njome bave donosi sreću, ali konačan rezultat bavčjenja politikom i politička podela sveta, kao istorija pokazuje, uvek završava nesrećom. Imamo veoma svež prmer nesreče Palestinaca. Takođe i kod ruskih i ukrajinskih političara, koji uživaju u strasti vladanja i ratovanja, dok Rusi i Ukrajinci stradaju. Što važi i za blokade i blokadere u Srbiji, koji se bore za vlast i stvaraju nerd i zlo u Srbiji. A čak i kad bi osvojili vlast, narod u Srbiji bi i oni isto tako pljačkali kao i ovi koji sada vkadaju. Je smisao svake svetske vlasti, u svim vremenima, je uvek i samo pljačka naroda. Pa se postavlja pitanje, na primer, za koga se "blokaderi" u Srbiji bore? Naravno, ne za sebe, niti za narod u Srbiji, već za opoziciju, koja će da pljačka narod kad dođe na vlast, potpuno isto kao i sada ova vlast.

Nisu samo droga, duvan, alkohol i borba za vlast i politička podela sveta, oblici sreče i smisla života, u kojima može da se uživa, a koji uvek završavaju nesrećom. Postoje i još neki, veoma opsni oblici sreće kojima se ljudi opijaju i u njima uživaju, a koji život ugrožavaju. Marks je, na primer, u takve oblike smisla života i sreće ubrojao i svetske religije, koje za život ljudi niso ni od kakve koristi, već uvek od štete, rekavši: "Religija je opiumm za narod". Imajući na umu svetske verske ratove i ljudska stradanja. Imamo primer takve međuverske mržnje i stradanja kod nas na Balkanu, izmeeđu pravoslavaca i katolika. I to u nekoliko ratova. Katolici i pravoslavci su "opijeni" svojim religijama, takoreći do ludika, a kad trezveno pogledamo kroz celu istoriju, tda nije moguće probaći, ama baš ništa korisno za život ljudi, koje bi moglo da opravda postojanja svetskih religija. Razmislimo, zbog čega bi, na primer, bio vredan obaj deo narodne pesme koji kaže: "za krst časni krvcu prolevati"? Dok sa druge strane, u islamu, na primer, stoji da je Muhamed rekao: "Onaj ko ubije makar jednog čoveka, isto je kao da je poubijao ceo svet". Ovo je jako mudra i lepa misao islama, a da li se muslimani tga drže? Naravno da ne. Suprorno tome u slamu postoji i vlada ideja tzv. "džihada" ili "svetog rata", sa namerom islamizacije celog sveta. Što je takođe jedna po život veoma opasna ideja kojom se mnogi muslimani opijaju kao drogom, vrednijom od života, u kojoj nalaze svoju sreću i svoj životni smisao.

U te štetne ljudske delatnosti i navike , kojima se ljudi opijaju (drogiraju) i nalaze sreči kao svoj smisao života i zbog toga masovno stradaju, su i svetske nacionalne podele i pripadnosto, a koje za normalan život čoveka nemaju apsolutno nikakvu vrednost.

I kad na kraju sve saberemo, ispada da je samo moja definicija "smisla života" ispravna, koja čaže "da je smisao života sreća".

Kao i moja definicija sreće koja kaže "da je sreća samo ono što postojanje života omogućuje i što život održava".

Ova definicija sreće isključuja sve oblike sreće koji život ne omogućuju, ne održavaju, več ugrožavcaju i uništavaju, je neoboriva definicija. Ne mogu je oboriti ni srednjevekovni, ni danasšnji, ni naučnici, ni filozofi, ni teolozi, ni ideolozi i političari. Ova definicija sreće je pokazatelj onoga što pojam "evolicija života" zaista podrazumeva. A to je postepeno oslobađanje i eliminacija svih oblika sreće koji život ne omogućuju i ne održavaju, već ugrožavaju. Dok na kraju ne ostanu samo oni oblici dreće koji život omogućuju i održavaju. A to su svi oni oblivi sreče koji su obuhvaćeni Hristovom zapovestti "Ljubi blićnjega svoga kao samoga sebe" ili Muhamedovom izewkom "Onaj ko zbije makar jwednog čoveka, isto je kao da je poubijao ceo svet" I ljudi koji žele da svoju lićnost, svoj život, tj. svoju svest, podignu na najviši mogući erazvihbu nivo, treba iz svo života da odbace sve one ideje i one delatnosti, koje ne zadovoljavaju ove dve zapovesti ovih dvaju velikih svetskih proroka, Hrista i Muhameda. Ovoj dvojici proroka možemo da dodamo i Mojsijeveva i Budina učenja i zapovesti. Uz napomenu da to nisu njihove zapovesti, već tzb. "Božiijih anđela" ili "Svetlosnih bića" koja brunu o razvoju Čovečanstva, od kojih su proroci primili svoja učenja i redali ljudima.

I kad ljudi u svetu podignu svoje ličnosti na novo ovih zapovesti, tada će celo ljudsko društvo da postane jedna živa i svesna ekonomska zajednica i biće, poput ljudskog organizma, u kojoj je do maksimuma da bude isposštvan princip "svi za jednoga, jedan za sve".

Hajde da još pomenemo i Lao Cea, kineskog filozofa, koji je rekao:

"Pazizite na svoja znanja (ideje), ona postaju vaše misli;
Pazite ba vaše misli, one postaju vaše želje:
Pazite ba vaše želje, obe postaju baša dela:
Pazite ba vaša ela, ona postaju vaše bavike:

Pazite na vaše bavike, obe postaju vaša sudbina".

Rejao bih - dobra ili zla sudbina - zavisno od izbota ideja koje smatramo istinama, koje stavljamo u naše umove, pomoću kojih želimo da ostvarimno svoj smisao života, tj. svoju seću.
I to je tačno. Slažem se sa većinom napisanog, ali opet..nije to baš skroz tako. Svako dobro.

Ne postoji generalni šablon za smisao života, kao ni za sreću, kao ni za svest.....
Naravno da postoji generalni, tj. univerzalni šablon za apsolutno sve. To je Univerzalni i Večiti zakon po kojem u Univerzumu sve postoji i sve se dešava. To je isključivo logički zakon koji kaže: Da bi nešto postojalo kao PRVO (pre svega Drugog i da bi bilo urokom i svojim i svega drugog) mora da postoji samo po sebi, od uvek i zauvek, jed nije moglo da nastane iz ništa. Koje, da bi ispunilo uslove svog postojanja, mora da raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti (naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja) i pomoću njih bude živo i svesno. I bude samo svojim uzrokom i posledicom, tako što će večoto, po principu "jaje.pile-loka" da se pretače kroz svoja tri prirodna iblika i stanja.

S obzirom da je ovaj zakon usključivo lagički, da bi ga shvatili kao Večitu istinu, on mora da se RAZUME. I samo onaj čija sposobnost razumevanja je dovoljno razvijena, može znati Istinu o postojanju sveukupne stvarnosti i u životi se upravljati tom Istinom. Onaj čiha sposobnost razumevanja nije dovoljno razvijena, taj nikada ne će znati tu Večotu Istinu i uvek će da veruje da istina može da bude svakakva i da svako ima pravo na svoju istinu. I svi će po tim svojim istinama stalno da stradaju i da se pate, jer do ostvarenja potpune sreće, sa značenjem smisla života i svezkupnog postojanja, može se doći samo po ideji, tj. znanje te večite Istine, koja je Univerzalna i samo jedna. Sve drugačije istine od ove, u koje ljudi na Zemlji veruju i u njih se kunu i zbog njih ratuju, a to si razne naučne nedokazane teorije, manjkave ili nikakve svetske filozifije, religije, ideologije i politike, su obićne paralaže i živeći po njima ljudi se nikada neće usrećiti, ni ostvariti svoj smisao života i svog postojanja, već će i dalje da prave haos na Zemlji i pakao i u njemu će da gore, kako do sada, tako i od sada.

Ne mislite li da je to pomalo egoistično i sumanuto sa Vaše strane, poštovani Ljubo?
Nojje!

Otkrio sam i do kraja objasnio tri najveće tajne, koje niko do danas nije uspeo da reši. Za fiziku, to je tajna nematerijalnog Kvantnog vakuuma , koji izgleda kao ništa, iz kojega su nastali materija, život i Univerzum. Za psihologiju, to je frnomen zvani "Svest", kojeg psiholozi nikada neće uspeti da reše, zbog potpuno pogrešng načina na koju pokušavaju da ga reše. A za vernike širom sveta, to je Bog, o kojem vernici ništa ne znaju, već samo lupetaju.

Već više od 40 godina pokušavam na raazne načine, obraćajući se raznim institucijama akademojama, instituutima i aitpritetoma iz raznih naučnih oblasti da skrenem pažnju na tomoje otkriće i verovali ili ne, nikada mi niko nije uputio nikakav odgovor. Sa tri foruma filozofije - hrvatskog, bosanskog i jednog američkog - su me čak i banovali. A za neke i na ovom forumu nisam dobrodišao.

Sve je ovo dokaz koliko su čak i najučeniji ljudi ogrezli u svojim zabludama, dogmama, da uopšte nisu u stanju ni da vide, niti razmišljaju izvan bnjih, dok se u sveti, upravo zbog tih njihovih "visikocenjnenih" gluposti i dalje neverovatno loše, čak monstruozne stvari dešavaju.

Tako da ja više ne znam na koji način bih mogao da skrenem pažnju sveta na moje otkriće i takko pomognem da svet postane da se samouništava, već da glasno uzviknem "Ja sam novi prorok, mesuja, genije", ma koliko to na prvi pogled zvučalo glupo. Uostalom, ja raspolažem i dokazom za to. To je "Zakon postojanja", sa značenjem Večite, lako proverljive i razumljive istine i postojanju materije, života i Univerzuma, pa ako bilo koji svetski naučni ili neki drugi aitoritet želi da obori moju tvrdnju da sam novi spasitelj sveta, neka, ćik, ako može, obori "Zakon postojanja" i spasiče svoje dogme, a neme ismejati i napravoti budalom.

Nisam ja Noje, ako ste na to pomislili, pomešali ste me s tim biblijskim likom.
Alovna greška. Umesto "Nojje", treba da stoji "nije!.
A šta ako je i ovo vaše isto zabluda i dogma?
Pravila omoću kojih se raspoznaje vera od Istine su nedvosmislena.

Vera ili neznanje je sve ono što ne može iskustveno da se poveri, logički do ktaja ojasni i razume. A Istina i znanje je sve ono što lako može iskustveno da se proveri, logički objasni i razume.

Istina i znanje je ovo - izvoli: i priveri:
https://docs.google.com/document/d/1dWWe4JBO2nKb9I9fziXCOaH-6D0CACIn/edit

Back