Brak je zlo

Поприлично поједностављена слика стварности.

Ali ispravna.
Resenje ako nije jednostavno - nije dobro.

Ја бих је радије представио једном аналогијом:

Људи седају у кола како би брже стигли до жељеног места.
Losa pretpostavka.
Ja kada zelim da brze stignem negde, sednem na motor.

Lajkovala sam ti prvu poruku, a sad uopšte ne mogu da povežem tvoje izjave u jedinstven stav
Zato jer samoća nameće egoizam.
Ne mora da znači. Brak pre može da bude izvor egoizma, simbiotičkog egoizma. Čak i kad je iz ljubavi. From je pisao o ovome i nazvao to...zaboravila sam kako. Na foru - mi protiv celog sveta. Samo na neki nezdrav način.

Lajkovala sam ti prvu poruku, a sad uopšte ne mogu da povežem tvoje izjave u jedinstven stav

Ne mora da znači. Brak pre može da bude izvor egoizma, simbiotičkog egoizma. Čak i kad je iz ljubavi. From je pisao o ovome i nazvao to...zaboravila sam kako. Na foru - mi protiv celog sveta. Samo na neki nezdrav način.
Nemaš vremena biti egoista u braku. Svaki dan te nešto gura, ne miruješ. Traži se od tebe. Tjera te.
Kada si sam svoj si vlasnik.

Радо бих се потрудио ти објасним када не би имао тај ниподаштавајући став.
Druže, dzaba se upires da odbraniš neodbranjivo. Jednostavno, neko želi brak, neko ne. Neko želi porodicu i brak, neko samo porodicu. A neko želi da bude sam. I sve opcije su podjednako legitimno, a srećom, ovde i legalne.

Nemaš vremena biti egoista u braku. Svaki dan te nešto gura, ne miruješ. Traži se od tebe. Tjera te.

Kada si sam svoj si vlasnik.
Ne može egoizam da bude posledica neulaska u brak. Niti je potiranje egoizma posledica ulaska u brak.

Ako nešto tera, gura napred- ne potire egoizam u čoveku. Može i da ga pospeši. Kao što rekoh- taj egoizam može da bude simbiotički. Ovde msilim na sam brak, koji ne uključuje decu.

Ali i u slučaju dece, ne potire se egoizam. Ljudi ne postaju manje egoisti dobijanjem dece.
Dobro, moraju da ulože nešto, ali opet je to za svoju krv, svoje meso, svoje potomstvo, svoju genetiku...mnogi i računaju na decu u budućnosti.
Čak oni koji su egoisti samo će postati još veći.

Neki drugi recimo svoj egoizam iskazuju tako što prebace teret odgoja dece na partnera...svega ima.

Brak inace sluzi da se muskarcu oduzmu opcije u zivotu. I tu je bitna razlika. Kao muskarac moras da se socijalizujes i da time stvaras krug zena oko sebe. Inace ce te pojesti zivot.
Brak je ta vrsta klopke. Za zene je drugacije. Zena moze da bude zatocena 20 godina od strane neke baklanske muske svinje, da ne mrda iz kuce i da se nekako razidju posle i ona ce naci nekog (ako hoce) za nedelju dana.

Ne može egoizam da bude posledica neulaska u brak. Niti je potiranje egoizma posledica ulaska u brak.

Ako nešto tera, gura napred- ne potire egoizam u čoveku. Može i da ga pospeši. Kao što rekoh- taj egoizam može da bude simbiotički. Ovde msilim na sam brak, koji ne uključuje decu.

Ali i u slučaju dece, ne potire se egoizam. Ljudi ne postaju manje egoisti dobijanjem dece.
Dobro, moraju da ulože nešto, ali opet je to za svoju krv, svoje meso, svoje potomstvo, svoju genetiku...mnogi i računaju na decu u budućnosti.
Čak oni koji su egoisti samo će postati još veći.

Neki drugi recimo svoj egoizam iskazuju tako što prebace teret odgoja dece na partnera...svega ima.
Upravo sam se preslišala (analizirala solo prijatelje i poznanike) i opet ću da tvrdim kako parovi koji nisu u ozbiljnoj vezi ili braku uveliko naginju ka egoizmu.

Upravo sam se preslišala (analizirala solo prijatelje i poznanike) i opet ću da tvrdim kako parovi koji nisu u ozbiljnoj vezi ili braku uveliko naginju ka egoizmu.

Da li je egoizam nužno nešto loše?

Pod egoizmom se podrazumeva postavljanje sebe na prvo mesto i udovoljavanje sebi. Ali da li je to loše?

Po meni, loše je ako neko drugi trpi zbog tog egoizma.

Ako niko ne trpi, onda ne vidim u cemu je problem.

Jesam, ove meni bliže. Pomalo škrti, usiljeni, oprezni, nepovjerljivi, ljubomorni...
To nije dovoljno dobar uzorak. Pre svega zbog male količine. A i zbog toga što postoji šansa da privlačiš egoiste. Treće je što su ljudi apsolutni neegoisti, veoma retki. Sad analizaj one koji su u brku i videćeš koliko tu ima egoista.

Da li je egoizam nužno nešto loše?

Pod egoizmom se podrazumeva postavljanje sebe na prvo mesto i udovoljavanje sebi. Ali da li je to loše?

Po meni, loše je ako neko drugi trpi zbog tog egoizma.

Ako niko ne trpi, onda ne vidim u cemu je problem.
Nije. Ja sam jedinica (jedino dijete svojih roditelja), a jedinci su poznati po egoizmu. Nisam škrta, ali cijenim svoje. Nisam ni bezosjećajna, ali sam sebi na prvom mjestu.Ne grabim, ali volim da imam.
Komformista sam. Volim društvo, ali i samoću.

Možda ti ljudi jednostavni nisu glupi i ne treba im neko da im čuva leđa, kako kažeš. Ali to nije egoizam, nego nelicemerje.
Po tebi ispada da oni koji ulaze u brak iz pobuda da im treba neko - nisu egoisti. Pazi, njima treba neko. Kakav je to onda neegoizam.

Back