Bračna prevara - oprostivo ili ne?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
O kakvom zaboravu se nadate?

Evo kako Bog postupa sa nama grešnicima...

Isa 43:22 A ti, Jakove, ne priziva me, i bejah ti dosadan, Izrailju.
Isa 43:23 Nisi mi prineo jagnjeta na žrtvu paljenicu, i žrtvama svojim nisi me počastio; nisam te nagonio da mi služiš prinosima, niti sam te trudio da mi kadiš.
Isa 43:24 Nisi mi kupio za novce kada, niti si me pretilinom žrtava svojih nasitio, nego si me mučio svojim gresima, i dosadio si mi bezakonjem svojim.
Isa 43:25 Ja, ja sam brišem tvoje prestupe sebe radi, i grehe tvoje ne pominjem.
Isa 43:26 Opomeni me, da se sudimo, kazuj, da se opravdaš.
Isa 43:27 Otac tvoj prvi sagreši, i učitelji tvoji skriviše mi.

ma dobro, pusti njega, sta cemo sa mnom :lol:

zašto se postavlja pitanja oprosta kod bračne prevare?
ako te bračni partner prevari to može biti samo pokazatelj da li ima ljubavi u njegovom odnosu sa tobom.
oni koji opraštaju ili ne opraštaju ustvari žele da zadovolje potrebe svog ega koji se vezao za partnera i sada se oseća prevarenim.
ni tu nema ljubavi jer radi se o neznanju šta ljubav zaista jeste. ljubav ega nije ljubav srca.
koliko poznajete ljubav, toliko postajete ljubav. ljubav je više od osećaja. to je prirodna sila i stoga se u njoj nalazi istina.
kada kažete reč "ljubav", možete da naslutite njen smisao, ali njena suština ne može se izreći.
najčistija ljubav nalazi se tamo gde je najmanje očekujete - u nevezivanju.
a u nevezivanju nema trgovine, to je čisto davanje i tada ljubav ne podleže nikakvoj vrsti osude.
čista ljubav ne postavlja pitanje oprosta.

Vidis,ti si musko.... a imas netipican stav

Meni je uvek bilo tesko da shvatim kada kazu- ali muskarci su drugaciji od zena, vi to ne razumete...nama ne treba da volimo tu zenu,mi mozemo da uradimo samo jednom.... i odmah zaboravimo sta se desilo....

Mislim da prevara pocinje u mislima.... Nisam bila vencavana, ali kada sam bila u vezi, nikad nisam pomisljala,zamisljala nekogdrugog muskarca!

Znam da postoje zene koje bi komentarisale muskarce na ulici, ili muskarci koji odmeravaju zene itd.... i ne misle da tima narusavaju odnos sa svojim partnerom- jer se tu nista nije desilo!!!
E,ja mislim da je tu pocetak preljube!

Imam utisak da mešate pojmove...

1. OPRAŠTANJE (dužni smo da opraštamo ljudima grehe, jer je i Bog nama oprostio grehe)
2. NASTAVAK BRAKA (nismo dužni da budemo u braku nakon što ugovorena strana raskida ugovorne obaveze)

...

SDG, kako Vi gledate na zene hriscanke koje tolerisu muskarceve preljube,i odlucuju da ipak ostanu u braku??
Jel to ispravna odluka??

...

1. OPRAŠTANJE (dužni smo da opraštamo ljudima grehe, jer je i Bog nama oprostio grehe)

Mat 6:14 Jer ako opraštate ljudima grehe njihove, oprostiće i vama Otac vaš nebeski.
Mat 6:15 Ako li ne opraštate ljudima grehe njihove, ni Otac vaš neće oprostiti vama grehe vaše.

Mar 11:25 I kad stojite na molitvi, praštajte ako šta imate na koga: da i Otac vaš koji je na nebesima oprosti vama pogreške vaše.
Mar 11:26 Ako li, pak, vi ne opraštate, ni Otac vaš koji je na nebesima neće oprostiti vama pogreške vaše.

(ovo je naravoučenije koje je Isus napomenuo nakon molitve "Oče naš")

2. NASTAVAK BRAKA (nismo dužni da budemo u braku nakon što ugovorena strana raskida ugovorne obaveze)

Mat 5:32 A ja vam kažem da svaki koji pusti ženu svoju, osim za preljubu, navodi je te čini preljubu; i koji puštenicu uzme preljubu čini.

&

Mat 19:3 I pristupiše k Njemu fariseji da Ga kušaju, i rekoše Mu: Može li čovek pustiti ženu svoju za svaku krivicu?
Mat 19:4 A On odgovarajući reče im: Niste li čitali da je Onaj koji je u početku stvorio čoveka muža i ženu stvorio ih?
Mat 19:5 I reče: Zato ostaviće čovek oca svog i mater, i prilepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo.
Mat 19:6 Tako nisu više dvoje, nego jedno telo; a šta je Bog sastavio čovek da ne rastavlja.
Mat 19:7 Rekoše Mu: Zašto dakle Mojsije zapoveda da se da knjiga raspusna, i da se pusti?
Mat 19:8 Reče im: Mojsije je vama dopustio po tvrđi vašeg srca puštati svoje žene; a iz početka nije bilo tako.
Mat 19:9 Nego ja vama kažem: Ako ko pusti svoju ženu, osim za kurvarstvo, i oženi se drugom, čini preljubu; i koji uzme puštenicu čini preljubu.
Mat 19:10 Rekoše Mu učenici Njegovi: Ako je tako čoveku sa ženom, nije se dobro ženiti.
Mat 19:11 A On reče im: Ne mogu svi primiti te reči do oni kojima je dano.
Mat 19:12 Jer ima uškopljenika koji su se tako rodili iz utrobe materine; a ima uškopljenika koje su ljudi uškopili; a ima uškopljenika koji su sami sebe uškopili carstva radi nebeskog. Ko može primiti neka primi.

Poslednja izmena:

Mat 6:14 Jer ako opraštate ljudima grehe njihove, oprostiće i vama Otac vaš nebeski.
Mat 6:15 Ako li ne opraštate ljudima grehe njihove, ni Otac vaš neće oprostiti vama grehe vaše.

Mar 11:25 I kad stojite na molitvi, praštajte ako šta imate na koga: da i Otac vaš koji je na nebesima oprosti vama pogreške vaše.
Mar 11:26 Ako li, pak, vi ne opraštate, ni Otac vaš koji je na nebesima neće oprostiti vama pogreške vaše.

(ovo je naravoučenije koje je Isus napomenuo nakon molitve "Oče naš")

Mat 5:32 A ja vam kažem da svaki koji pusti ženu svoju, osim za preljubu, navodi je te čini preljubu; i koji puštenicu uzme preljubu čini.

&

Mat 19:3 I pristupiše k Njemu fariseji da Ga kušaju, i rekoše Mu: Može li čovek pustiti ženu svoju za svaku krivicu?
Mat 19:4 A On odgovarajući reče im: Niste li čitali da je Onaj koji je u početku stvorio čoveka muža i ženu stvorio ih?
Mat 19:5 I reče: Zato ostaviće čovek oca svog i mater, i prilepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo.
Mat 19:6 Tako nisu više dvoje, nego jedno telo; a šta je Bog sastavio čovek da ne rastavlja.
Mat 19:7 Rekoše Mu: Zašto dakle Mojsije zapoveda da se da knjiga raspusna, i da se pusti?
Mat 19:8 Reče im: Mojsije je vama dopustio po tvrđi vašeg srca puštati svoje žene; a iz početka nije bilo tako.
Mat 19:9 Nego ja vama kažem: Ako ko pusti svoju ženu, osim za kurvarstvo, i oženi se drugom, čini preljubu; i koji uzme puštenicu čini preljubu.
Mat 19:10 Rekoše Mu učenici Njegovi: Ako je tako čoveku sa ženom, nije se dobro ženiti.
Mat 19:11 A On reče im: Ne mogu svi primiti te reči do oni kojima je dano.
Mat 19:12 Jer ima uškopljenika koji su se tako rodili iz utrobe materine; a ima uškopljenika koje su ljudi uškopili; a ima uškopljenika koji su sami sebe uškopili carstva radi nebeskog. Ko može primiti neka primi.

Poznajem dosta zena koje redovno idu u crkvu.....i imaju muzeve koji imaju ljubavnice,a one nece da se razvedu- jer nisu finansijski samostalne, nece da se sramote pred svetom, nece da deca pate itd....
Iskreno, meni je to hula na Boga...jer pise da je nase telo hram Svetog Duha.....
A hula je da pistas nekog da bude tvoj muz,i da ima ljubavnicu sa strane ??

Možete da nosite ožiljke koji će Vas uvek podsećati...

ali možete imati MIR U SVOJOJ DUŠI i gledati u one koji su Vas povredili, sa spokojem!

MIR ILI OGORČENJE (MRŽNJA)

Šta ćete izabrati?

Koji mir da nadje roditelj kome je neki kreten ubio dete,iako se taj kreten iskreno pokajao?Neke stvari su neoprostive,i tu nema spokoja niti mirnog i sretnog zivota!

Vidis,ti si musko.... a imas netipican stav

Meni je uvek bilo tesko da shvatim kada kazu- ali muskarci su drugaciji od zena, vi to ne razumete...nama ne treba da volimo tu zenu,mi mozemo da uradimo samo jednom.... i odmah zaboravimo sta se desilo....

Mislim da prevara pocinje u mislima.... Nisam bila vencavana, ali kada sam bila u vezi, nikad nisam pomisljala,zamisljala nekogdrugog muskarca!

Znam da postoje zene koje bi komentarisale muskarce na ulici, ili muskarci koji odmeravaju zene itd.... i ne misle da tima narusavaju odnos sa svojim partnerom- jer se tu nista nije desilo!!!
E,ja mislim da je tu pocetak preljube!

kod muskraca su sex i strast razdvojeni od ljubavi.....mukarac razlikuje emociju od strasti.....kod tebe poshto si zena je sve to isto....strast=ljubav.....muskarac moze da ebe bez ikakavih emocija ali strasno...to je na telesnom nivou...al kad sto se kaze unosi i svoj duh u taj odnos...onda je to ljubav....sex je tada viishe od fizikalije i poprima spiritulani nivo.....dok je kod vas zena chim stupite u taj intiman odnos znak ljubavi i to je golema greska u koracima......:lol:

Koji mir da nadje roditelj kome je neki kreten ubio dete,iako se taj kreten iskreno pokajao?Neke stvari su neoprostive,i tu nema spokoja niti mirnog i sretnog zivota!

Pa pogledajte film i vidite da li je bolje bilo kada je majka nosila ogorčenje u srcu, ili kada je ODLUČILA da bol i bes prepusti Bogu...

Rom 12:17 A nikome ne vraćajte zla za zlo; promišljajte o tome šta je dobro pred svim ljudima.
Rom 12:18 Ako je moguće, koliko do vas stoji, imajte mir sa svim ljudima.
Rom 12:19 Ne osvećujte se za sebe, ljubazni, nego podajte mesto gnevu, jer stoji napisano: Moja je osveta, ja ću vratiti, govori Gospod.
Rom 12:20 Ako je, dakle, gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga; ako je žedan, napoj ga; jer čineći to ugljevlje ognjeno skupljaš na glavu njegovu.
Rom 12:21 Ne daj se zlu nadvladati, nego nadvladaj zlo dobrim.

ne, uopste se to - kriviti sebe ne odnosi na to o cemu ti pises
odnosi se samo na - sto sam dozvolila nesto da mi se desi, a nisam prekinula pre nego sto sam bila povredjena
ako pustis skota da ti vrslja po zivotu, nije krivica samo njegova
on je skot, pa je skot
a ti si kriv sto to dozvoljavas
svako od nas je odgovoran za sopstvene odluke
U neku ruku,da,pojedinac jeste odgovoran,ali donekle,tj od trenutka kad postane svestan prevare.Dok si nesvesna,tj dok ne znas,onda i nema licne krivice.E,sad,u religijskom smislu brak je sveta zajednica,sto znaci da treba oprastati zarad odrzanja te svetinje iako jedan od supruznika sve cini suprotno.Kad dokazes prevaru,mozes se razvesti i ponovo osnovati svetu tajnu sa nekim drugim.Ako je u braku bilo dece,a muz varao,kome po crkvi idu deca?

- - - - - - - - - -

Pa pogledajte film i vidite da li je bolje bilo kada je majka nosila ogorčenje u srcu, ili kada je ODLUČILA da bol i bes prepusti Bogu...

Rom 12:17 A nikome ne vraćajte zla za zlo; promišljajte o tome šta je dobro pred svim ljudima.
Rom 12:18 Ako je moguće, koliko do vas stoji, imajte mir sa svim ljudima.
Rom 12:19 Ne osvećujte se za sebe, ljubazni, nego podajte mesto gnevu, jer stoji napisano: Moja je osveta, ja ću vratiti, govori Gospod.
Rom 12:20 Ako je, dakle, gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga; ako je žedan, napoj ga; jer čineći to ugljevlje ognjeno skupljaš na glavu njegovu.
Rom 12:21 Ne daj se zlu nadvladati, nego nadvladaj zlo dobrim.

Odgovori mi ljudski,ne biblijski,ako mozes zamisliti takvu situaciju.

U neku ruku,da,pojedinac jeste odgovoran,ali donekle,tj od trenutka kad postane svestan prevare.Dok si nesvesna,tj dok ne znas,onda i nema licne krivice.E,sad,u religijskom smislu brak je sveta zajednica,sto znaci da treba oprastati zarad odrzanja te svetinje iako jedan od supruznika sve cini suprotno.Kad dokazes prevaru,mozes se razvesti i ponovo osnovati svetu tajnu sa nekim drugim.Ako je u braku bilo dece,a muz varao,kome po crkvi idu deca?

Ne znam da li se tu crkva ne mesa......

Mislim da tu samo svetovne institucije utvrde.... A crkva i nema pravosnaznu moc da nekom da ili oduzme decu, ili da se njeno vazi...

Ako je neko preljubnik, a inace psihicki zdrav,funkcionalan, materijalno obezbedjen-moze da ima starateljsvo nad decom. Najcesce oboje imaju starateljstvo....ako oboje zele!
A majci se oduzimaju jaaako retko deca...samo u slucaju da ima neko psihicko oboljenje, ili je narkoman,ili teski alkoholicar....

- - - - - - - - - -

U pravu si,neke jaaako teske prevara i izdaje ce uvek boleti.... i tesko ce nekad biti svejedno

Poznajem dosta zena koje redovno idu u crkvu.....i imaju muzeve koji imaju ljubavnice,a one nece da se razvedu- jer nisu finansijski samostalne, nece da se sramote pred svetom, nece da deca pate itd....
Iskreno, meni je to hula na Boga...jer pise da je nase telo hram Svetog Duha.....

A sta da rade muslimanke?

Ne znam da li se tu crkva ne mesa......

Mislim da tu samo svetovne institucije utvrde.... A crkva i nema pravosnaznu moc da nekom da ili oduzme decu, ili da se njeno vazi...

Ako je neko preljubnik, a inace psihicki zdrav,funkcionalan, materijalno obezbedjen-moze da ima starateljsvo nad decom. Najcesce oboje imaju starateljstvo....ako oboje zele!
A majci se oduzimaju jaaako retko deca...samo u slucaju da ima neko psihicko oboljenje, ili je narkoman,ili teski alkoholicar....

- - - - - - - - - -

U pravu si,neke jaaako teske prevara i izdaje ce uvek boleti.... i tesko ce nekad biti svejedno

Znam za ovozemaljske zakone,pitam sta kaze-crkva-religija-kagod po pitanju dece prilikom razvoda.Kod muslimana ona pripadaju ocu,a kod pravoslavaca(u religijskom smislu)?

SDG, kako Vi gledate na zene hriscanke koje tolerisu muskarceve preljube,i odlucuju da ipak ostanu u braku??
Jel to ispravna odluka??

Iskreno mi je žao kada dođe do izdaje (bilo koje vrste)...

nastavak života nije nikada isti, niti može biti.

Greh nije našto što bi trebali olako da shvatimo...

UNIŠTAVA DRUGE A UNIŠTAVA I NAS

Da li je ispravna odluka?

Ako bih ja bio sudija da presudim..

pitao bih prvo te žene za razloge zašto odlučuju da nastave život sa takvim čovekom.

To je jeste užas! Ko bi voleo takav scenario da doživi...

hoću da verujem da su te žene molile Boga za pravu odluku i dugoročno rešenje i da su na kraju izabrale ono što je manje zlo..

možda je njihov motiv bio ljbav prema svojoj maloj deci.

Ako su finansijski zavisne i imaju malu decu, zamislite mene kao sudiju da ih prezirem...

mislim da bi to bilo odvratno!

Bilo bi lepo kada bi svi mi imali FAIR-PLAY uslove na ovoj planeti (da se lako zaposlimo i imamo mogućnosti da od jedne plate izdržavamo sebe i decu), ali kao što znate Sotona proganja crkvu (pravu crkvu)...

Rev 12:17 Aždaja se razgnevi na ženu pa ode i povede rat protiv ostalih njenih potomaka - onih koji se drže Božijih zapovesti i imaju Isusovo svedočanstvo.

Jedan od napada na porodicu jeste i INFLACIJA i spuštanje standarda ispod egzistencijalnog minimuma.

A da je odvratno da otvoreno žive u takvom "braku"...

: (

(srećom da ja nisam sudija... neka se Bog smiluje takvim osobama)

Poslednja izmena:
Odgovori mi ljudski,ne biblijski,ako mozes zamisliti takvu situaciju.

Ovo je ljudski odgovor...

Ne, u redu je. Ali Vi ne shvatate.
Naš oproštaj se ne tiče Čarlija.
Oprostiti...
ne znači zaboraviti.
Ne znači čak ni pomilovanje (orig. pardon).
Mi znamo da će Čarli stajati pred pravednim Bogom.
Ali takođe znamo da, ako se budemo držali svoga besa i ogorčenja..
onda smo samo mi ti, koji su kažnjeni.

Nije teško shvatiti.

Zanima me zvaničan stav vaše religije, kao i vaš lični stav povodom prevare u braku.
Da li je tako nešto oprostivo ili ne?

Šta sveštenici savetuju, a šta vi?
jao vidi prevara i na religiji..:rotf:
ajme ljudi pa zar uz ovu krizu i oko toga da se stresiramo..?:rtfm:
ps. misim da tu ne vredi ona o drugom obrazu..
:mrgreen:

- - - - - - - - - -

kod muskraca su sex i strast razdvojeni od ljubavi.....mukarac razlikuje emociju od strasti.....kod tebe poshto si zena je sve to isto....strast=ljubav.....muskarac moze da ebe bez ikakavih emocija ali strasno...to je na telesnom nivou...al kad sto se kaze unosi i svoj duh u taj odnos...onda je to ljubav....sex je tada viishe od fizikalije i poprima spiritulani nivo.....dok je kod vas zena chim stupite u taj intiman odnos znak ljubavi i to je golema greska u koracima......:lol:
u majku mu..:(
a ako nije?
jel smo ondak ***** izopacene i sve tako?:(

Hrišćani su odlučili da potčine svoja osećanja Božjim principima ljubavi...

zato ja grešnik tražim da mi Bog promeni motive kada me obuzme gnev, tražim da mi pomogne da pružim ljubav umesto...

UNIŠTENJA!

Verovatno je njihovim zenama to normalno jer rastu sa takvim vaspitanjem.

Ja postujem sve religije....
Bez obzira na vaspitanje,mislim da ljudsko bice to vredja. Svako od nas ima to samopostovanje....
Kako se oseti ta prva zena,kada nakon 3-4 ...ili 20 godina braka,muskarac dovede jos jos jednu zenu?

Eto,nadajmo se samo ih muskaraci muslimani u drugom smislu bolje tretiraju i vise postuje,u odnosu na nas-hriscane!

Back