Bračna prevara - oprostivo ili ne?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zanima me zvaničan stav vaše religije, kao i vaš lični stav povodom prevare u braku.
Da li je tako nešto oprostivo ili ne?
Srecom ne pripadam ni jednoj religiji, tako da me stav crkava i drugih religioznih NVO ne opterecuje. Drugo, u braku postoje brojne prevaare, ali ako si mislila na seksualne, onda si trebala i da to preciziras. Seksualna preva prakticno ne postoji, imajuci u vidu da je brak bio, jeste i bice pravni posao izmedju muskarca i zene. Institucija braka ne postoji od vajkada, nastala je kada je opsta imovina pocela da prelazi u vlasnistvo pojedinaca. Muskarac, tada jedini ovlascen da ima imovinu, nije zeleo da, kad ode “bogu na istinu”, svoju stecenu (bolje reci opljackanu) imovinu prepusti drugima, vec svom porodu. Zato je i zenu “privatizovao” tj. ustanovio kao svoje vlasnistvo uz ostalu imovinu. Ona je trebalo da mu obezbedi porod i sluzi kao radna snaga u kuci. Svaki "izlet" njegove zene, ako je bila nedovoljno pazljiva da te svoje ljubavne avanture sakrije, muskarac je drasticno kaznjavao, najcesce kamenovanjem.

Pojam bracne prevare ne postoji u modernom pravu. Brak je dobrovoljna zajednica, pa je i zasnovana na uzajamnom uvazavanju i postovanju, i sa ciljem reprodukcije ljudskog roda. Danas je, sasvim izvesno, brak najbolja (a cesto i najgora) sredina za radjanje,negovadnje i vaspitanje potomstva. Seksualna privlacnost, i instink reprodukcije je i osnova zasto se dve osobe razlicitog pola sjedinjuju u bracnu zajednicu (legalizacija seksulanog odnosa). Kad te privlacnosti nestane, onda kod razumnih ljudi brak opstaje uz uvazavanje partnerovoe potrebe za zadovoljenje sekusalnih prohteva izvan braka. To nije prevara vec pravo jednog parnera da se razvede od drugog kao sankciju za neispunje branih obaveza.

Ono sto je najgre u bracnim odnosima je da zene cesto podmecu svom zakonitom muzu decu svojih ljubavnika.

Šta sveštenici savetuju, a šta vi?
Svestenici izigravaju bracne savetnika, ma da o socilogiji porodice najcesce ne znaju ni osnovne pojmoeve

posto je brak sam po sebi najveca prevara jer ti oduzme najveci deo zivota, onda mozemo reci da je prevara unutar prevare jedna forma iskrene i otreznjujuce istine
Suvise jako, prenaglaseno receno, ma da bi sa ublazavanjem moglo imati smisla. Ako, recimo, uporedimo monogamni brak u hriscanstvu sa matrijarhatom, onda se zaista moze reci da je brak najveca prevara.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima vama,

Mojim dragim diskutantima... sa kojima prolazim zajedno kroz ovaj prolazni svet!

Primetio sam da se neki muče sa problemom - kako da oproste...

(hteli bi da oproste, ali ih nepravda učinjena prema njima stalno zadržava da to i učine...mi svi se suočavamo sa povređivanjem drugih ljudi i moramo naučiti kako da oprostimo i šta zapravo znači oprostiti nekome)

Pogledajte ovaj divan film u kojem se svi možemo poučiti praštanju.

The Amish Grace (2010)

Ako nemate vremena da pogledate ceo film, obavezno pogledajte nekoliko scena u kojima Amiši opraštaju..

34:34
1:16
1:23:37

(iskucao sam drugi tit da bih sve vas ohrabrio da pogledate ovaj film, jer ćete se ponovo i ponovo suočavati sa zlom na ovoj planeti)

- Želim da zahvalim svima što su došli ovde danas.
- Toliko sam želela da vam kažem...
- koliko mi je žao
- zbog vaših devojčica.
- Toliko duboko, neverovatno žao.
- To je samo, ja...
- Ono što je Čarli učinio...
- neshvatljivo za mene
- i za svakoga ko ga je poznavao.
- Moj sin... kaže da mu se čini kao greška.
- Svi ste bili tako ljubazni prema meni...
- i prema mojoj deci.
- Čak i prema... Čariju.
- Videti da ste mu oprostili.
- Kada su neke stvari jednostavno neoprostive.

Svi mi zaslužujemo oproštaj, gospođo Roberts.

- Da li će Bog oprostiti Čarliju za ono što je učinio?
- Ne vidim kako bilo ko od vas...
- Izvinite, ja...
- Nisam htela da budem nepristojnja.

Ne, u redu je. Ali Vi ne shvatate.
Naš oproštaj se ne tiče Čarlija.
Oprostiti...
ne znači zaboraviti.
Ne znači čak ni pomilovanje (orig. pardon).
Mi znamo da će Čarli stajati pred pravednim Bogom.
Ali takođe znamo da, ako se budemo držali svoga besa i ogorčenja..
onda smo samo mi ti, koji su kažnjeni.

To je istina.
Svakoga jutra kada se probudim,
osluškujem Anu i Lidiju kako pevaju dok obavljaju svoje dužnosti..
ali tišina me podseti da ih nema.
I ja postanem tako puna besa,
da jedva dišem.
Ali onda prepustim taj bes Bogu,
i oprostim.
I ponekad to moram da uradim za sat...
i ponovo sat, nakon toga.
Ali, ako to ne učinim...
ne znam kako bih ikada više disala.

- Nije me briga da li ću ikada više disati.
- Ne razumem kako je mogao to učiniti tim devojčicama,
- meni, svojoj deci!
- Ne znam kako da oprostim!
- Ne znam...

Molićemo se sa tobom.

- O Bože!

Pomoći ćemo ti. Nisi sama.
Niko od nas nije sam.

Poslednja izmena:
Da li Vam je bolji život kada ne oprostite, ili kada opraštate drugima?

kako oprostiti kada hoces, svesno hoces, a ne mozes?
mislis da je lako oprostiti?
ne mislim na sam milosrdan cin, nego na iskrenost prema sebi
da kad kazes oprastam ti, to stvarno i mislis i da onda tebi bude lakse
oprost nije altruisticki, nego zaista vrlo sebican cin
ali kako oprostiti kada podsvest pamti i ne zeli da oprosti?

Sve si rekla poslednjom recenicom!
Oziljak ostaje i boli uvek "na promenu vremena"ono ziga,sto kazu babe.

Nikako
Postoje stvari koje jednostavno ne možeš oprostiti i nemoj mučiti sebe onda time kako, već nauči da živiš sa tim.
Možda grešim ali prevaru oprostiš kad prestaneš tu osobu da voliš jer ti tada postane svejedno.
Izdaja je stvar koju ja ne opraštam.

Poslednja izmena:

ti da svesno hocesh oprostila bi......al cesh prvo morati da oprostish sebi...jer tebe muchi jedna druga stvar.....boze kako to nisam provalila?ne mozesh sebi da oprostish sto si bila slepa....znachi otprilike radi te sujeta....kad se budesh malo oslobodila sujete....videcesh da je to samo bila njegova slabost..ali pod uslovom da si i sama bila verna....:cool:

Dadoh primer,pa mi odgovori kao covek,koliko bi ti bilo lakse da oprostis ubici svog deteta i da zivis sretno i spokojno?

Ne sećam se Vašeg primera, ali sam razmišljao o opraštanju hrišćana...

mi nosimo ogorčenje u sebi (jedno destruktivno osećanje koje užasno utiče na nas same) kada ne opraštamo!

I ako ne želimo da se odvojimo od tog zla, neminovno će nam zatrovati život...

i ovaj zemaljski a izgubićemo i večni.

Šta ćemo izabrati?

Znamo da treba da oprostimo, jer će nama samima biti lakše, ali ne nalazimo snage u sebi...

(iskreno rečeno, nikada nećemo naći u sebi prave motive za praštanje drugima)

ali ako pogledate na KRST SA GOLGOTE onda ćete shvatiti da su Vaši gresi (i moji gresi) razapeli našeg Spasitelja, našeg Tvorca...

hoćemo li poniziti svoju gordu dušu i priznati svoju krivicu Bogu? Hoćemo li zatražiti oproštaj od Njega, jer smo povređivanjem drugih ljudi povredili i vlasnika (a to je Bog)...

TO ZAVISI OD NAŠEG IZBORA.

ti da svesno hocesh oprostila bi......al cesh prvo morati da oprostish sebi...jer tebe muchi jedna druga stvar.....boze kako to nisam provalila?ne mozesh sebi da oprostish sto si bila slepa....znachi otprilike radi te sujeta....kad se budesh malo oslobodila sujete....videcesh da je to samo bila njegova slabost..ali pod uslovom da si i sama bila verna....:cool:

da, jesam bila verna
da, ne mogu sebi da oprostim sto njega jesam `provalila` ali nisam reagovala posle 6 meseci veze
i svega sam toga svesna i opet mi ne ide taj oprost

Zašto ne biste pogledali film da vidite borbu jedne majke i kako i zašto je ona na kraju ODLUČILA da oprosti.

ODLUKA je naša - SILA POKAJANJA dolazi od svesti da je i nama Bog mnogo toga oprostio....

razmislite da li je Bogu bilo lako kada je visio na krstu radi Vas? Ako mu nije bilo lako...

onda i Vi izaberite ono što je PRAVO iako Vam je teško da odluku pretvorite u delo!

RAZMISLITE - ODLUČITE - I OPROSTITE

da, jesam bila verna
da, ne mogu sebi da oprostim sto njega jesam `provalila` ali nisam reagovala posle 6 meseci veze
i svega sam toga svesna i opet mi ne ide taj oprost

pa zato sto ti je sex verovatno bio dobar, pa kje bilo ono ma promenicu ga ja ima da bude moj samo.........:lol: sve zene prastaju samo kad pooca u krevetu.....to vam je slabost......:mrgreen:
pa to je odlichno onda....osvesti kao prvo sta si uopshte volela kod tog lika....pa ce oprost doci sam po sebi.....:lol:

Back