- Poruka
- 128.672
ja mislim da su ljudi nekad previse arognatni i da sebi daju za pravo da drugima tumace Bozije reci..
svako treba da ih tumaci onako kako ih sam razume.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da tabe ali postoje crkvene dogme koje se ne dovode u pitanje. Svaka hrišćanska denominacija ima svoju i pripadnik te dogme mora tako isto da tumači.ja mislim da su ljudi nekad previse arognatni i da sebi daju za pravo da drugima tumace Bozije reci..
Slažem se sa Saletom.ja mislim da su ljudi nekad previse arognatni i da sebi daju za pravo da drugima tumace Bozije reci..
Pa kao nekad pripadnik Slovena je verovao u peruna, nordijac u odina, grk u zevsa itd.ali isti ti ljudi koji sad pricaju o hriscanstvu da su rodjeni u japanu pricali bi tako za budu..da su rodjeni u nekoj muslinaksjoj zemlji pricali bi o alahu..kapiras sta hocu da kazem?
bitno je sta osecas..
Razumem te. To je svojevrsna tautologijaali isti ti ljudi koji sad pricaju o hriscanstvu da su rodjeni u japanu pricali bi tako za Budu..da su rodjeni u nekoj muslinaksjoj zemlji pricali bi o Alahu.....kapiras sta hocu da kazem?
bitno je sta osecas..
Najpre,Mogao si sve to da smestiš u dve rečenice.
Pohvale za trud.
Znači Bog će biti blaži prema onima koji ne priznaju Bibliju i ako su čuli za nju? To tvoja interpretacija ili i to zapisano?
Prijatelju, otkud mi uopšte znamo kriterijume Božijeg suda?Najpre,
Hvala Ti veoma, vrlo mi je drago što si moju molbu ispunio.
Sada ti značaj tog postupka nije (možda) u punoj težini jasan, ali... biće.
*
A da li će Bog biti blaži prema onima koji ne priznaju Bibliju iako su čuli za nju?
Ako su čuli, ali samo čuli i nisu dalje od toga odmakli, dakle nisu upoznati sa Hrišćanstvom makar u osnovnim crtama, i iz tog razloga ne priznaju Bibliju, njihovo stanje duha će Bog ceniti tako, kao slabiji sud.
Jer, za mnoge stvari smo čuli pa se nismo s njima upoznavali. Npr. u našim Crkvenim zapovestima stoji da jeretičke knjige ne treba čitati. Mi svojoj Crkvi verujemo, pošto smo se osvedočili da ona jeste mistično telo Hristovo i stub i tvrđava Istine, i znamo da je dobro da je poslušamo, i nećemo takve knjige čitati. Verujemo da je to dobro za nas na osnovu svoje vere u Boga, na osnovu toga što smo osetili sa kakvom ljubavlju, brigom, revnošću i vernošću nas On voli i podržava da ne padnemo.
Ali, isto tako se ponašaju i neke druge religije, smatrajući naše knjige jeretičkim. Ne znam, ali npr. neka šintoistička poruka verovatno kaže svojim vernicima šintoistima da Bibliju ne treba čitati. Zato Japanca koji odbija da se upozna sa Biblijom treba razumeti. Čovek veruje veri svojih otaca, što je u njegovoj tradiciji pohvalno. Tako ga i Bog vidi i razume. I stoga će mu biti milostiviji nego onima koji su upoznati sa Biblijom ali je ne priznaju i smatraju pogrešnom, nedovoljnom, nepoželjnom ili opasnom.
Zašto je to tako, zašto je Bog neke narode ostavio bez Svog neposrednog svedočenja kada je bio na Zemlji, to ne znamo. (I mi Srbi, kao i mnogi narodi, bili smo van događanja kada je Hristos hodao po zemlji, pa smo naknadno upoznati.) I zašto evo već 2000 god ima naroda kojima se Bog u svoj Svojoj punoti još uvek nije otkrio u onoj meri kao što jeste dominantno Hrišćanskim narodima, ne znamo. On zna. (Ko u njega veruje, zna da ''ni jedna vlas s glave čoveka ne pada slučajno''.)
*
Nije moja interpretacija, već na više mesta u Sv.Pismu stoji da će Bog biti blažeg suda prema onima koji nisu upoznati sa Njegovim Zavetom. (Npr. negde u Novom Zavetu stoji da će svaki onaj sluga koji je naučen pa ne ispunjava naredbe svoga gospodara biti više bijen od onog koji takođe isto to ne ispunjava ali nije naučen.)
Hristos Vaskrse Брате Сале.
Ako sam, npr ja, rođenjem postao pravoslavni hrišćanin, sada sam to ubeđenjem.
Kao prvo tlf mi definiše gramatički neku reč, npr "bog" mi uvek malo slovo ispoštovajući tebe vraćam se da ispravim tlf.Najpre,
Hvala Ti veoma, vrlo mi je drago što si moju molbu ispunio.
Sada ti značaj tog postupka nije (možda) u punoj težini jasan, ali... biće.
*
A da li će Bog biti blaži prema onima koji ne priznaju Bibliju iako su čuli za nju?
Ako su čuli, ali samo čuli i nisu dalje od toga odmakli, dakle nisu upoznati sa Hrišćanstvom makar u osnovnim crtama, i iz tog razloga ne priznaju Bibliju, njihovo stanje duha će Bog ceniti tako, kao slabiji sud.
Jer, za mnoge stvari smo čuli pa se nismo s njima upoznavali. Npr. u našim Crkvenim zapovestima stoji da jeretičke knjige ne treba čitati. Mi svojoj Crkvi verujemo, pošto smo se osvedočili da ona jeste mistično telo Hristovo i stub i tvrđava Istine, i znamo da je dobro da je poslušamo, i nećemo takve knjige čitati. Verujemo da je to dobro za nas na osnovu svoje vere u Boga, na osnovu toga što smo osetili sa kakvom ljubavlju, brigom, revnošću i vernošću nas On voli i podržava da ne padnemo.
Ali, isto tako se ponašaju i neke druge religije, smatrajući naše knjige jeretičkim. Ne znam, ali npr. neka šintoistička poruka verovatno kaže svojim vernicima šintoistima da Bibliju ne treba čitati. Zato Japanca koji odbija da se upozna sa Biblijom treba razumeti. Čovek veruje veri svojih otaca, što je u njegovoj tradiciji pohvalno. Tako ga i Bog vidi i razume. I stoga će mu biti milostiviji nego onima koji su upoznati sa Biblijom ali je ne priznaju i smatraju pogrešnom, nedovoljnom, nepoželjnom ili opasnom.
Zašto je to tako, zašto je Bog neke narode ostavio bez Svog neposrednog svedočenja kada je bio na Zemlji, to ne znamo. (I mi Srbi, kao i mnogi narodi, bili smo van događanja kada je Hristos hodao po zemlji, pa smo naknadno upoznati.) I zašto evo već 2000 god ima naroda kojima se Bog u svoj Svojoj punoti još uvek nije otkrio u onoj meri kao što jeste dominantno Hrišćanskim narodima, ne znamo. On zna. (Ko u njega veruje, zna da ''ni jedna vlas s glave čoveka ne pada slučajno''.)
*
Nije moja interpretacija, već na više mesta u Sv.Pismu stoji da će Bog biti blažeg suda prema onima koji nisu upoznati sa Njegovim Zavetom. (Npr. negde u Novom Zavetu stoji da će svaki onaj sluga koji je naučen pa ne ispunjava naredbe svoga gospodara biti više bijen od onog koji takođe isto to ne ispunjava ali nije naučen.)
Hristos Vaskrse Брате Сале.
Otud što nam je saopšteno.Prijatelju, otkud mi uopšte znamo kriterijume Božijeg suda?
Vaistinu vaskrse.Otud što nam je saopšteno.
Kroz Sv.Pismo, kroz Crkvu, kroz žitija svetih (npr. mitarstva), kroz ono što vidimo, čujemo i razumemo da se dešava nama i našim bližnjima kada se ponašamo ovako ili onako. Ovako: kako Bog zapoveda, časno, čestito, pošteno, pravedno, milosrdno, s brigom da svi uzrastemo u ljubavi Božjoj... ili onako: suprotno tome. Sve to nas neprekidno uči šta to Bog od nas traži i očekuje, a šta osuđuje. Prema tom saznavanju znamo kriterijume Božjeg suda.
Hristos vaskrse Brate
Iz jevandjelja, generalno, koliko je kome dato, toliko ce se i traziti od njega..Prijatelju, otkud mi uopšte znamo kriterijume Božijeg suda?
Naprotiv.Vaistinu vaskrse.
Mislim da nije naše da se bavimo kriterijumima Božije ljubavi.
Kako to misliš "naprotiv"?Naprotiv.
Kako ćemo Mu se najpre zahvaliti, kako ćemo Mu potom tu zahvalnost opipljivo predati, kako ćemo se orijentisati u ovom svetu prema njegovim svakovrsnim šarenim ponudama ako se ne trudimo da razumemo čime možemo da steknemo ili podržimo Božju ljubav prema nama. Čovek je, štaviše, pozvan da se bavi spoznajama Njegove ljubavi. Ako ne s time, čime drugim?
Hristos vaskrse
У већини се слажем, осим са једном реченицом:1... Bog da je smisao života, nedorečeno je, i deluje kao ispraznost. Hristos je rekao da budemo Sveti kao što je On Svět. To je konkretnije, i jasno šta nas Bog zavetuje Novim Zavetom. Zašto je ovo smisao? Zato što smo Mu potrebni tamo, u carstvu nebeskom, gde smo pozvani da idemo po upokojenju, kao Sveti, kao čisti a ne kao prljavi. Kao nedostojni, nećemo imati pristupa tamo. Zato je Bogu stalo da svojim čestitim životom tako ubelimo svoju dušu, da budemo dostojni večnog života u Njegovom carstvu, u Njegovoj blizini. Znači od nas se ovde traži trud na upodobljavanju Bogu, na ''zadobijanju ulaznice za pravu dvoranu''.
2... Svrha ovog, ovozemaljskog života ne može biti ni postizanje, ili zadobijanje večnog života. Zašto ne može? Zato što večni život ne može da se postiže, ili da se zadobija, pošto večni život sleduje, pripada svakom čoveku. Obavezno, neizostavno, nužno, prinudno, želeo to neko ili ne želeo, pristajao na to ili ne. Bio on mlad ili star, vernik ili nevernik, dobar ili zao, beo ili crn... Taj život počinje kao naredna etapa življenja, odmah po upokojenju.
Hristos Vaskrse
Pisu u Bibliji.Prijatelju, otkud mi uopšte znamo kriterijume Božijeg suda?
Jesi li ti kada prisustvovala Božijem Sudu?Pisu u Bibliji.
Bozji zakon je kriterijum
Pa ok ne mozemo znati tacno kak oce Bog suditiJesi li ti kada prisustvovala Božijem Sudu?
Npr. kako je on tretirao Maje, Inke, Maore, Polinežane?
Pa, ako ne možemo znati tačno, zašto onda naklapamo?Pa ok ne mozemo znati tacno kak oce Bog suditi
a mozemo znati kakvi mi treba da budemo
to je dovoljno za nas
Pa to, treba da sledimo Boga.Pa, ako ne možemo znati tačno, zašto onda naklapamo?
Od nas se traži da sledimo Boga i u zapovestima Njegovim da imamo život
Pa sad, po Bibliji da mu nismo toliko bitni i da može da nas puhne i stvori nešto drugo ne bi rekao. Jer kaže da je stvorio po svom liku čak se očovečio. Anđeli samo slušaju naredbe i pevaju mu pesme i hvale ga, dok čovek radi po osećaju i ima iste osobine kao tvorac. Od najsitnijih detalja do stvaralaštva.У већини се слажем, осим са једном реченицом:
Zato što smo Mu potrebni tamo, u carstvu nebeskom, gde smo pozvani da idemo po upokojenju
Бог је Свемогућ и Самодовољан, Он може по својој вољи да створи нове људе или нека друга бића, тако да ми Богу нисмо потребни, већ је он потребан нама да би испунили сврху ма каква она била.
Кад се каже да је сврха вјечни живот, претпостављам да људи мисле на живот у заједници са Богом, а не вјечни живот у геени огњеној, али то је у суштини циљ, а не сврха.
Шта је сврха, само творац зна, али по мом ограниченом знању и поимању, мислим да је најприближнији опис сврхе Есхатон у којем ће вјерни кроз вјечност спознавати Бога, али никад га неће спознати у потпуности јер је Он Безграничан, јер замислите вјечни живот како га описују неке организације, "вјечни живот у љубави, миру и благостању", мислим да би досадило, значи све то, али и још нешто. Бог је људима дао радозналост и рекао нам је да тражимо лице Божје.
i ti si na bazi te price odlucioPa, sećaš se one priče o jednako plaćenim radnicima, iako su radili različito vreme.
ajde budi posten, pa reci da ti nisu bas jasni Boziji kriterijumi, kako to uravnilovka, ako ti rmbas ceo dan, a neko na brzinu zavrsi, pa isto tebi, isto njemu.Mislim da nije naše da se bavimo kriterijumima Božije ljubavi.
ima da znate, dosadilo mi vise ovo razglabanje o smislu zivota [svako vuce na svoju stranu,a Hristovo, kome i zivot ne omrzne, nije me dostojan], bolje da vidimo KRITERIJUME Bozije.Prijatelju, otkud mi uopšte znamo kriterijume Božijeg suda
Јован, глава 1225. Који љуби душу своју изгубиће је, а ко мрзи на душу своју на овом свету, сачуваће је за живот вечни.
...
47. И ко чује моје речи и не верује, ја му нећу судити; јер ја не дођох да судим свету, него да спасем свет.