Božiji sud

Kako to misliš "naprotiv"?
Pa, sećaš se one priče o jednako plaćenim radnicima, iako su radili različito vreme.
Moj stav je da se ne bavim "kriterijumima BOžijeg suda", jer polazim od vere da BOg nas voli i da nas je i stvorio i učinio sve moguće, a i preko toga da uđemo u Njegovu radost.
"Naprotiv", mislim da smo pozvani da s Bogom razgovaramo (u molitvi se najčešće taj razgovor vrši), i da kroz razgovore shvatimo Njegove naume s nama i sa Svojom tvorevinom. I da se na osnovu tog shvatanja vladamo. Naprotiv stava da to nije naš posao. Zato sam napisao "naprotiv".
Poređenje sa fudbalskom utakmicom. Svi igrači dužni su da znaju propisana pravila igre. Sudija sudi po njima. I, ako dosudi nešto pravilno, prema pravilima, ni 1 igrač nema pravo da protestuje zato što ne razume u čemu je pogrešio. Bio je dužan da kriterijume suđenja nauči blagovremeno. A bila su mu data. Nisu od njega bila sakrivena.
Hristos vaskrse Brate.

"Naprotiv", mislim da smo pozvani da s Bogom razgovaramo (u molitvi se najčešće taj razgovor vrši), i da kroz razgovore shvatimo Njegove naume s nama i sa Svojom tvorevinom. I da se na osnovu tog shvatanja vladamo. Naprotiv stava da to nije naš posao. Zato sam napisao "naprotiv".
Poređenje sa fudbalskom utakmicom. Svi igrači dužni su da znaju propisana pravila igre. Sudija sudi po njima. I, ako dosudi nešto pravilno, prema pravilima, ni 1 igrač nema pravo da protestuje zato što ne razume u čemu je pogrešio. Bio je dužan da kriterijume suđenja nauči blagovremeno. A bila su mu data. Nisu od njega bila sakrivena.
Hristos vaskrse Brate.
Pouka o jednako plaćenim radnicima iako su radili različito govori nam o suverenosti Božjeg ngrađivanja. On, Promislitelj cele Svoje tvorevine, udešava platu svojim stvorenjima tako kako On smatra da treba. Jer samo On zna šta je u svačijem srcu, i kako će svaki događaj da iskoristi/upotrebi na što bolju korist što većeg broja svojih slovesnih stvorenja (anđela i ljudi).
Sličnu pouku ima i priča o zidu koji je pao kom prilikom su neki ljudi stradali. Znaš, petpostavljam, kakva je jevanđeljska poruka tom pričom izneta.
Sve to nama je dato na poučavanje o Bogu, o Njegovom delovanju, o našim zadacima, o našim nadanjima..... Rekao nam je da to treba da radimo.
Pozdrav, Hristos Vaskrse.

Pa sad, po Bibliji da mu nismo toliko bitni i da može da nas puhne i stvori nešto drugo ne bi rekao. Jer kaže da je stvorio po svom liku čak se očovečio. Anđeli samo slušaju naredbe i pevaju mu pesme i hvale ga, dok čovek radi po osećaju i ima iste osobine kao tvorac. Od najsitnijih detalja do stvaralaštva.
Па ја то гледам тако, знамо да је Бог Свемогућ, то повлачи да му ми нисмо потребни, осим да он неком пружи љубав.
Ово друго је мени недокучиво, створени по лику Божијем, знамо да се не мисли на тјелесну, већ на неку другу врсту обличја, у чему је тад по суштини разлика између људи и анђела, по слободној вољи, не бих рекао, јер знамо да је лучоноша имао сопствену вољу и тако пао. Шта је дакле то, по лику Божијем?

Pouka o jednako plaćenim radnicima iako su radili različito govori nam o suverenosti Božjeg ngrađivanja. On, Promislitelj cele Svoje tvorevine, udešava platu svojim stvorenjima tako kako On smatra da treba.
sta tu ima da se promislja kada je uravnilovka, ako svakom isto placa? - mislim da nisi shvatio, a suverenitet onoga koji placa je nesporan. Dalje, radi se o pogodjenoj plati po gros, a ne o nagradjivanju. Ja i dalje mislim da je ovo bitno da ne davim bezveze, tj. da je nesto drugo u pitanju jos.

Pouka o jednako plaćenim radnicima iako su radili različito govori nam o suverenosti Božjeg ngrađivanja. On, Promislitelj cele Svoje tvorevine, udešava platu svojim stvorenjima tako kako On smatra da treba. Jer samo On zna šta je u svačijem srcu, i kako će svaki događaj da iskoristi/upotrebi na što bolju korist što većeg broja svojih slovesnih stvorenja (anđela i ljudi).
Sličnu pouku ima i priča o zidu koji je pao kom prilikom su neki ljudi stradali. Znaš, petpostavljam, kakva je jevanđeljska poruka tom pričom izneta.
Sve to nama je dato na poučavanje o Bogu, o Njegovom delovanju, o našim zadacima, o našim nadanjima..... Rekao nam je da to treba da radimo.
Pozdrav, Hristos Vaskrse.
Upravo je ta priča za pouku da ne treba mi da se bavimo logikom Božijeg nagrađivanja i kazne drugih ljudi, već da gledamo da li mi sami radimo ono za šta smo pozvani

Upravo je ta priča za pouku da ne treba mi da se bavimo logikom Božijeg nagrađivanja i kazne drugih ljudi, već da gledamo da li mi sami radimo ono za šta smo pozvani
cekaj malo, pa ja ako znam za koju platu radim, POGODIO SAM SE, jel mene poslodavac onda ''nagradjuje'', kada mi isplacuje pogodjenu cenu?I onda vam logika i ne moze stimovati kada pogresno definisete, ali ja hocu da priznete ZASTO to radite, a KAKO, to vec znamo, ko ne zna, i ne treba da zna KAKO. Dakle, hocu li cuti, zasto.
p.s. imao sam jednog sefa koji je znao da mi kaze -e, pazi, nemoj da me obrukas.
kako/zasto bre stalno u mom domenu brukanje? jel moze sef mene da obruka? ili je nesto drugo u pitanju - sta?
i sta sam mu mogao, svi znaju da nisam duhovit, ali ja sam mu uvek govorio, - ma, nemas brige, dok te ne najurim [znas i da sam te prvi pozvao, kada se pozicija namestila].

Poslednja izmena:
Jedno je sud Božji čoveku po upokojenju, pošto je bilo pitanje bogatog i zdravog Japanca i njegovog večnog života.
Taj sud je drugo od vaspitno popravnih poučnih mera kojima je ispunjen naš svakodnevni život, pa tu spadaju priče o plati, zidu, cariniku i fariseju, bludnom sinu i slične priče. Tako npr. naročiti Božji ugodnici stradaju, boluju, muče se, seku im glave.... Kako to razumeti ako ne samo eshatološki?

Па ја то гледам тако, знамо да је Бог Свемогућ, то повлачи да му ми нисмо потребни, осим да он неком пружи љубав.
Ово друго је мени недокучиво, створени по лику Божијем, знамо да се не мисли на тјелесну, већ на неку другу врсту обличја, у чему је тад по суштини разлика између људи и анђела, по слободној вољи, не бих рекао, јер знамо да је лучоноша имао сопствену вољу и тако пао. Шта је дакле то, по лику Божијем?
Ono kako sam ja razumeo.
Dakle Isus je rođen pre svake tvari u prevodu ishodi iz Oca, tu je i Duh Sveti takođe od Oca. To je lice božije, a Bog je sveopšte duh. Zašto Isus od samog početka, on se objavio kada je bilo potrebno, znači još da ponovimo rođen pre svake tvari, pre čovekovog pada, sve je isplanirano. Bog se očovečio tj prikazao u ljudskom obliku pun ljubavi prema čoveku, zatim Duh koji je razum, utešitelj i svuda prisutan i prvog zvani Otac koji je stvoritelj svega svega koji se u Bibliji prikazuje kao strog, pravedan, kažnjava, nagrađuje itd. Čovek ima apsolutno iste osobine. Čovek može da stvara, da bude strog, pravedan, sposoban za uništavanje, tako i može biti pun razumevanja i ljubavi i praštanja i imamo misao koja može biti svugde, a i određenoj osobi da šaljemo pozitivnu energiju.
Tako da postoje dve varijante. Ili je Bog zaista takav ili pisci Biblije su ga opisali po svom liku.
Što se tiče duhovnih bića, Biblija ih opisuje kao anđele. Anđeli izvršavaju volju božiju ili otpadaju i jedni i drugi se povinuju svom generalu i ništa ne rade bez njihove dozvole. Razlika je ogromna.

Da ne treba da se bavimo logikom Božjeg nagrađivanja već samo "da gledamo svoja posla", ne bi priča o platama radnicima bila u Sv. Pismu. Nešto je o toj logici On kroz tu priču hteo da nam kaže. Npr. da je On ovde glavni, da je ovo Njegov svet, Njegova bašta, da On vaspitava ljude kako smatra celishodnim, po Svom kriterijumu, i da mi treba da budemo poslušni i da te Njegove odluke primamo sa VEROM da su najbolje. Da svoju veru na taj način unapredimo. I da tako, kada nam se u realnim međuljudskim relacijama, slično dogodi (nepravedno nagrađivanje), da to primamo smireno, svesni da "sve od njega dolazi". (Kako divno peva čuveni Voja Bilbija u YT "Gospod govori čoveku".)
Hristos je Vaskrsao

I da tako, kada nam se u realnim međuljudskim relacijama, slično dogodi (nepravedno nagrađivanje), da to primamo smireno, svesni da "sve od njega dolazi"
reko' ja AU vec... kako bre Bog nepravedno nagradjuje, ako - nit' je nepravedno, nit' je nagradjivanje u pitanju, vec pogodjena plata?
Матеј, глава 20
13. А он одговарајући рече једном од њих: Пријатељу! Ја теби не чиним криво; Ниси ли погодио са мном по грош?

Ono kako sam ja razumeo.
Dakle Isus je rođen pre svake tvari u prevodu ishodi iz Oca, tu je i Duh Sveti takođe od Oca. To je lice božije, a Bog je sveopšte duh. Zašto Isus od samog početka, on se objavio kada je bilo potrebno, znači još da ponovimo rođen pre svake tvari, pre čovekovog pada, sve je isplanirano. Bog se očovečio tj prikazao u ljudskom obliku pun ljubavi prema čoveku, zatim Duh koji je razum, utešitelj i svuda prisutan i prvog zvani Otac koji je stvoritelj svega svega koji se u Bibliji prikazuje kao strog, pravedan, kažnjava, nagrađuje itd. Čovek ima apsolutno iste osobine. Čovek može da stvara, da bude strog, pravedan, sposoban za uništavanje, tako i može biti pun razumevanja i ljubavi i praštanja i imamo misao koja može biti svugde, a i određenoj osobi da šaljemo pozitivnu energiju.
Tako da postoje dve varijante. Ili je Bog zaista takav ili pisci Biblije su ga opisali po svom liku.
Što se tiče duhovnih bića, Biblija ih opisuje kao anđele. Anđeli izvršavaju volju božiju ili otpadaju i jedni i drugi se povinuju svom generalu i ništa ne rade bez njihove dozvole. Razlika je ogromna.
Да у праву си, али то и даље значи да имају слободну вољу чим могу да изаберу, по свему овоме разлика је само што су анђели духовна бића, а људи и тјелесна, мислим да је ипак нешто друго у питању, а то друго вероватно нећемо сазнати прије страшног суда.

само што су анђели духовна бића, а људи и тјелесна, мислим да је ипак нешто друго у питању, а то друго вероватно нећемо сазнати прије страшног суда.
Hristos ovo rece, na par mesta bar
  • Vi sudite po telu, ja ne sudim nikome.
  • jer ne dođoh da sudim, nego da spasim ....
mislim, ako covek nesto ne sazna pre strasnog suda, kakva je vajda da sazna uopste... to znaci da ide na sud da bi saznao
„Zaista, zaista vam kažem: Ko moju reč sluša i veruje Onome koji je mene poslao, ima život večni, i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život.“ (Jov. 5:24).

reko' ja AU vec... kako bre Bog nepravedno nagradjuje, ako - nit' je nepravedno, nit' je nagradjivanje u pitanju, vec pogodjena plata?
U pravu si, strogo gledajući. Plata a ne nagrada. Ali priča ilustruje sukob našeg osećaja pravedne plate, sa Božjim namislom, namerom, da ljudima, akterima ove priče prenese kako oni moraju (naravno, ako žele) da razumeju nepravednu platu ili nagradu, ili status, ili čast, zvanje, slavu.... i sl. Pouka je da čovek ne gleda kako Bog postupa s drugim ljudima, i da ne zavidi (kako stoji još u 10 sz zapovesti). Jer Bog ima sa svakim od nas inokosnu, ličnu, jedinstvenu raspravu. Svakog voli, i svakom želi spasenje (večni život u raju). Svetiteljima, npr., za koje vidi "da imaju štofa" da postanu još svetiji, on takođe daje čudnu platu, u vidu bolesti, neduga, muke, stradanja... Razumeš? Koga voli, onoga kara. I tako ga brusi.
Još je pravednog Jova tako brusio, i..., od njega stvorio razumnijeg stvora. Ne bi bio Jov takav, da nije preživeo to što jeste. Ali, zato je Jovova duša postala još belja. Zato se Bog na kraju Jovove drame, s Jovom ponosi. I kaže.... ( nadaleko nema...)
Hristos Vaskrse Brate

Да у праву си, али то и даље значи да имају слободну вољу чим могу да изаберу, по свему овоме разлика је само што су анђели духовна бића, а људи и тјелесна, мислим да је ипак нешто друго у питању, а то друго вероватно нећемо сазнати прије страшног суда.
I čovek je duhovno biće, ti si duh pre nego se rodiš, deo Boga, jer ti Biblija kaže da je taj deo Boga udahnut u telo. A anđeli su stvoreni samo duhom. Nelogično mi malo da će biti nekog uništavanja, jer to bi značilo da Bog uništava samog sebe. Biblija i kaže da je Bog Bog živih. Što se tiče suda u to nešto i ne verujem mada mi je tu Biblija nejasna, ako je sve Isusu dato onda što vcb kaže Isus (Hristos) spašava. A slobodna volja je biranje tamne ili svetle strane i imaju pravila gde se slažem sa Bogomoljcem. Pa nekako vidim da kako ovde izabereš tako će ti i tamo biti, zato sam pitao šta ako neko ne prihvata Bibliju da li to znači da su osuđeni na propast.

Ali priča ilustruje sukob našeg osećaja pravedne plate, sa Božjim namislom, namerom, da ljudima, akterima ove priče prenese kako oni moraju (naravno, ako žele) da razumeju nepravednu platu
da skratim pricu; elem, radi se o carstvu Bozijem, i meni uopste nije bitno medju nama dvojjicom ako se obojica spasemo da li sam ja samo mali sraf, a ti bitan zupcanik, to uopste nije bitno, meni, a sigurno ni tebi - dok god se obojica spasavamo... Problem je ako se jedan od nas dvojice ne spase, jer mnogo je zvanih, a malo izabranih.... jer ce mnogi navaliti u onaj dan da udju i nece moci itd...
eto, pa razumi, plata je bila pogodjena, nema tu da li je pravedna ili nije, nego vi ljudi hocete hijerarhiju, bitno vam je ko je saraf, a ko glavni zupcanik... i ako plata nema pitanje pravednosti, gde je onda nasledstvo? znaci problem je ako krenemo sa pricom o PRAVEDNOM Carstvu Bozijem, a ispostavi se da je neko zavrsio u onom drugom carstvu zbog TE PLATE, zato ovaj moderator stalno premesta nase poruke, da ne promasimo temu, pazi covek budno na to, jer zna da je bitno.

Poslednja izmena:
U pravu si, strogo gledajući. Plata a ne nagrada. Ali priča ilustruje sukob našeg osećaja pravedne plate, sa Božjim namislom, namerom, da ljudima, akterima ove priče prenese kako oni moraju (naravno, ako žele) da razumeju nepravednu platu ili nagradu, ili status, ili čast, zvanje, slavu.... i sl. Pouka je da čovek ne gleda kako Bog postupa s drugim ljudima, i da ne zavidi (kako stoji još u 10 sz zapovesti). Jer Bog ima sa svakim od nas inokosnu, ličnu, jedinstvenu raspravu. Svakog voli, i svakom želi spasenje (večni život u raju). Svetiteljima, npr., za koje vidi "da imaju štofa" da postanu još svetiji, on takođe daje čudnu platu, u vidu bolesti, neduga, muke, stradanja... Razumeš? Koga voli, onoga kara. I tako ga brusi.
Još je pravednog Jova tako brusio, i..., od njega stvorio razumnijeg stvora. Ne bi bio Jov takav, da nije preživeo to što jeste. Ali, zato je Jovova duša postala još belja. Zato se Bog na kraju Jovove drame, s Jovom ponosi. I kaže.... ( nadaleko nema...)
Hristos Vaskrse Brate
Vaistinu Voskrese Hristos Istiniti Bog nas!
Kako ti vidis samu pogodbu? Gospod sve salje u vinograd da rade, da podnose tegobu i zegu sunca. Kako rezonujes? Na cemu se zasniva taj rad?

Upoznavanje Boga ide preko srca. Samo tako. Mimo srca se ne može spoznati.
*
Svojevremeno sam čitao žitije podvižnika sa Sv.gore, pa i jednog divnog čoveka kome su dodali epitet "prosti" pošto je bio nepismen, i Bibliju nije čitao. Svojim svetim životom i čistim srcem udostojio se da ga Bog projavljuje svetim još za života tako što je ispunjavao njegove molitve i onda kada su se mnogi drugi za isto molili pre njega pa im molitva nije imala takav odziv kao njegov. Ovo je samo 1 primer da Bibliju ne treba glorifikovati preko mere i značaja koji joj pripada.
Hristos vaskrse.

A ja sam mislio da se upoznavanje sa Bogom ide preko mobilnog telefona. :cepanje:

I čovek je duhovno biće, ti si duh pre nego se rodiš, deo Boga, jer ti Biblija kaže da je taj deo Boga udahnut u telo. A anđeli su stvoreni samo duhom. Nelogično mi malo da će biti nekog uništavanja, jer to bi značilo da Bog uništava samog sebe. Biblija i kaže da je Bog Bog živih. Što se tiče suda u to nešto i ne verujem mada mi je tu Biblija nejasna, ako je sve Isusu dato onda što vcb kaže Isus (Hristos) spašava. A slobodna volja je biranje tamne ili svetle strane i imaju pravila gde se slažem sa Bogomoljcem. Pa nekako vidim da kako ovde izabereš tako će ti i tamo biti, zato sam pitao šta ako neko ne prihvata Bibliju da li to znači da su osuđeni na propast.
Да то сам и рекао човјек је духовно, али и тјелесно биће за разлику од анђела. Па неће бити уништења, то је противно концепту хришћанства које се заснива на избору између добра и зла, причу о уништењу(вјечној смрти-ништавилу)заговарају неки други правци и поједини јеретици. Јер да је тако то би обезвриједило сваки труд да се чини добро и дало подстрек да се чини зло, јер на крају ћеш лећи и отићи у заборав ништавила.
Знаш како иду митарства, у принципу људи сами себи суде, "јер гдје је срце твоје, тамо ће ти бити и живот вјечни", а Бог нам је пренио како да своје срце "управљамо" према њему , то ти говори прича о богаташу.
Циљ хришћанског живота је смирење, раскидање свих веза са овоземаљским, како нас послије смрти демони не би имали чиме срушити и везати, али то сад вуче много питања и подпитања о којима су Оци цркве написали масу књига, а моје знање о том је на минимуму минумума.

ja mislim da su ljudi nekad previse arognatni i da sebi daju za pravo da drugima tumace Bozije reci..
svako treba da ih tumaci onako kako ih sam razume.

Znaš li onu izreku: ''koliko čitača toliko tumača''. Ako bi se Biblija tako tumačila, po svačijem ''slobodnom umetničkom nadahnuću'', dobilo bi se upravo ovo što imamo kod raznih jeresi. Vođen svojim životnim iskustvom, tradicijom naroda kome pripada, vaspitnih poruka kojima je bio zadojen, stavovima ljudi oko sebe itditd... neko smatra da neka poruka Božja znači ovo a istu poruku drugi shvata drugačije. Pa se okupljaju oko tzv. nadahnutih učitelja i formiraju verska udruženja. Pa se nazivaju crkvom, i umišljaju da su Bogom pozvani da te svoje samozvane mudrolije šire po svetu.

To ne ide tako.
Kako treba da ide?

Vekovima (20 vekova) Crkva koju je Hristos osnovao (jedna, sveta, saborna i apostolska Crkva - Pravoslavna Crkva) služi da bude tumač Božjeg Promisliteljstva u svetu koji je stvorio. Crkva je taj zadatak dobila od Hrista, na dan 50-setnice, kada je osnovana. Izvor znanja Crkve je raznovrstan: Sv.Pismo, Sv. predanje, život u Crkvi, Bogonadahnuti (Duhom Svetim nadahnuti) starci, sveti oci, podvižnici, pravednici i sl. Zato, ko ima nešto da pita, treba Crkvu da pita. Jer Crkvi je poznato kroz vekovno iskustvo kakve sve jeresi (krivoverja) se mogu zapatiti i smutiti vernike ako bi svako bio pozvan da tumači Božju namisao. Zato se Crkva definiše i kao stub i tvrđava Istine.

Pomaže Bog Brate, Hristos Vaskrse.

Hristos vaskrse Brate.
Sve to da.
Samo, ne vidim previše smisla u spekulisanju kako će se Bog postaviti prema ovim i onim ljudima.
Pri čemu, najčešće, te spekulacije o tome kako će Bog možda činiti, pretvorimo u naša pravila o tome kako Bog mora činiti.
Ja s tim imam problem.
Imamo Evanđelje, imamo Novi Zavet, imamo PRedanje o tome šta mi treba da činimo.
O tome šta će se dogoditi Inkama, Majama, Japancima (koji nisu čuli jevanđelsku propoved), ma i o svim ostalima, to nije naše.
Naše je da živimo i svedočimo HRista i Carstvo Božije, svedočimo našu Pravoslavnu Crkvu i Liturgiju
To je naš priziv.

Poslednja izmena:
Vaistinu Voskrese Hristos Istiniti Bog nas!
Kako ti vidis samu pogodbu? Gospod sve salje u vinograd da rade, da podnose tegobu i zegu sunca. Kako rezonujes? Na cemu se zasniva taj rad?

Amin (na to da Hristos, Istiniti Bog naš vaistinu Vakrse)
*
Najpre nešto vrlo bitno da shvatimo. Priča se odnosi na čoveka domaćina, vinogradara. On a ne Bog je akter priče. Dakle ne radi se o Božjem sudu, suđenju i sl. Priča ilustruje još 1 način koji Bog primenjuje da bi nama ljudima pojasnio svoje namisli s nama ljudima tj. kako treba da shvatimo njegove naizgled nerazumne odluke. Pouke vidim dve.

Prva pouka:
Domaćin je dao svima koliko je hteo, prvima prema pogodbi 1 dinar, a ostalima isto toliko. I, na primedbu prvih da to nije pravedno, rekao je: ''Ili zar ja nijesam vlastan u svojemu činiti šta hoću? Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?'' Ovo nas uči da ne možemo svoje, zemaljsko shvatanje vlasništva nad nekom imovinom ili pogodbe s nekim ljudima, nametati i smatrati da i Božje shvatanje i ponašanje treba da bude isto. Bog ne brine o vinogradu, niti o imanju, niti o prinosu, niti o novcima... već o dušama (koje daje ljudima na čas začeća), na upotrebljavanje, korišćenje, oblikovanje, ubeljivanje, i uopšte na to da što bolje shvate i prihvate Božji Duh, Duh Sveti. Jer, Bogu su duše ljudske bitne i On ih traži da Mu se one vrate u momentu smrti. (Sve vreme, večno, naša duša nije naše vlasništvo, ona nam je data u najam, na obradu, s tim da je vratimo kada dođe čas, kada je njen vlasnik, Bog, potraži nazad. Imanje, telo, i sav materijalni svet, samo zato služi da se ljudske duše izbruse, ulepšaju i usjaje. Ima 1 divan citat Епископа Хризостома Војиновића (1911-1989) koji ovo ilustruje:

''Јер, лепе су јутарње зоре, лепе су звездане ноћи, лепа су мирисна пролећа и златне јесени, али је од свега на свету лепша и кориснија добра и племенита човекова душа. Због ње ваљда и сунце сија, због ње трепере звезде, због ње је Син Божији сишао на земљу, због ње је његово Јеванђеље, због ње су цркве и манастири, због ње празници и службе Божије.''

Tako da priča ima poruku da shvatimo kako Bog ovde, u ''svojoj bašti'', ima pravo da sprovodi svoj ''plan i program'' onako kako On smatra da treba. To što mi imamo drugačije shvatanje o Njegovom postupanju, ne treba da predstavlja problem u našem sazrevanju. Štaviše, umesto da ovde imamo problem shvatanja, pozvani smo da se napregnemo i razumemo Njegove naume. A da svoje porive i proteste smirimo i pripitomimo. Razumevanje ove priče daje navedeni citat iz Matej 20:15. Da je On suveren nad Svojim vlasništvom. I da mi treba da imamo poverenja/vere da je takvo Njegovo postupanje nesravnjivo mudrije od našeg postupanja. Vera naša se tako ojačava. Umni ljudi su na pitanje šta bi tražili od Boga odgovarali ''da mi dometne vere''. Svojim prefinjenim umom duboko shvatajući da se njihovi stavovi (tih umnih ljudi) ni približiti ne može Božjem umu i postupanjima po svojoj koristi za učenje, za vaspitavanje, za kutivisanje, za uzrastanje i sl. Čega? Ne čoveka, već samo jednog dela čoveka, njegove duše.

Druga pouka:
Ne zavidi. To je poruka uvršćena još u starozavetnih 10. Zašto je zavist zabranjena? Zato što ne zna čovek zbog čega Bog nekome nešto daje. S kakvim krajnjim ciljem? S kojom namerom? Ne zna čovek ni milioniti deo prefinjenih detalja nekog i najmanjeg pokreta koje Bog zna. I nema čovek te namere, niti ga one zanimaju, kakve Bog ima. Zato treba da ne ropće, da ne zavidi, da smireno prihvati i samo da posmatra šta i kako Bog čini u ovom Svom svetu.

Oprosti Brate na obimnosti.
Hristos Vaskrse.

Да то сам и рекао човјек је духовно, али и тјелесно биће за разлику од анђела. Па неће бити уништења, то је противно концепту хришћанства које се заснива на избору између добра и зла, причу о уништењу(вјечној смрти-ништавилу)заговарају неки други правци и поједини јеретици. Јер да је тако то би обезвриједило сваки труд да се чини добро и дало подстрек да се чини зло, јер на крају ћеш лећи и отићи у заборав ништавила.
Знаш како иду митарства, у принципу људи сами себи суде, "јер гдје је срце твоје, тамо ће ти бити и живот вјечни", а Бог нам је пренио како да своје срце "управљамо" према њему , то ти говори прича о богаташу.
Циљ хришћанског живота је смирење, раскидање свих веза са овоземаљским, како нас послије смрти демони не би имали чиме срушити и везати, али то сад вуче много питања и подпитања о којима су Оци цркве написали масу књига, а моје знање о том је на минимуму минумума.
"раскидање свих веза са овоземаљским"

Ako gledamo biblijski Bog nas je stvorio i od zemlje, mi smo deo zemlje i ne možemo raskinuti sa svojim telom, kao što smo od duha (razuma) i duše pokretača (uzroka) a duša je i telo i duh. Telo nam služi za reprodukciju zato i imamo nagone koji su urođeni. Telo se vraća svom, duh svom. Osnovna razlika između vernika i nevernika je da vernik duh smatra da je od Boga, a nevernik da je to fizički proces i da nestaje kad i telo. Ne mogu se složiti da trebamo raskidati sa ovozemaljskim, da nije bitno bili bi anđeli i ne bi smo brinuli za nešto što nismo. Anđeli nikad neće shvatiti kako je biti čovek a mi to znamo ili ćemo saznati kako je biti anđeo. Brinuti o zemaljskom je jednako brinuti o duhovnom. Bolesno telo oslabljuje duh i obratno.
Što se tiče mitarstva ne znam možda postoje a i ako postoje teško da će ih ko proći. Pre bi rekao da je to plod ljudske mašte koje ima za cilj zastrašivanja.

Ako gledamo biblijski Bog nas je stvorio i od zemlje, mi smo deo zemlje i ne možemo raskinuti sa svojim telom, kao što smo od duha (razuma) i duše pokretača (uzroka) a duša je i telo i duh. Telo nam služi za reprodukciju zato i imamo nagone koji su urođeni. Telo se vraća svom, duh svom. Osnovna razlika između vernika i nevernika je da vernik duh smatra da je od Boga, a nevernik da je to fizički proces i da nestaje kad i telo. Ne mogu se složiti da trebamo raskidati sa ovozemaljskim, da nije bitno bili bi anđeli i ne bi smo brinuli za nešto što nismo. Anđeli nikad neće shvatiti kako je biti čovek a mi to znamo ili ćemo saznati kako je biti anđeo. Brinuti o zemaljskom je jednako brinuti o duhovnom. Bolesno telo oslabljuje duh i obratno.
Što se tiče mitarstva ne znam možda postoje a i ako postoje teško da će ih ko proći. Pre bi rekao da je to plod ljudske mašte koje ima za cilj zastrašivanja.
Па сад ја не знам какве нагоне има рецимо неки 90-огодишњак.😁

Мислим да се то раскидање веза односи на то да природне потребе и пориви не пређу у страст, па да будемо опсједнути тим неким поривима, нпр.да узимамо хране колико нам је потребно, а не да се преждеравамо итд.

Back