PetrolBoy
Poznat
- Poruka
- 7.577
Čitam i čudim se......
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Mir nema alternativu, a o tome ko je želio rat dovoljno govori rečenica:
"Žrtvovati ću mir radi suverenosti bih".
Ko je izgovorio i gdje i kada valjda znaš. Tada nam nije ostavljen baš neki izbor.
Isto kao što nam nije ostavljen ni u WW2, o tome tek ne treba trošiti riječi.
mislio je ''zrtvovacu mir radi sacuvanja bosne od velike srbije''
Ne mislim nikoga da uvredim,Sumadinac sam,ali bih voleo da mi neko obijasni pojam Bosnjaci:
1.Sta je to
2.otkud to
Bošnjaci su južnoslavenski narod, koji uglavnom živi u Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Vode porijeklo od srednjovjekovnih Slavena koji su nastanjivali tadašnju Bosnu, a nazivali su se Bošnjanima. Dolaskom Osmanlijske imperije masovno su prihvatili islam. Bošnjaci govore bosanskim jezikom, te se služe latinicom i ćirilicom. Većinu Bošnjaka čine muslimani, dok je manji broj agnostika i ateista. Kao nacija pripadaju kako evropskom tako i islamskom civilizacijskom naslijeđu.
bosnjaci su narod koji priznaju cijeli svijet...
nastao od juznosalavenskih naroda koji su u bosni i okolini primili islam u prvom redu srba i hrvata mozda i nekih drugih
Bošnjaci su južnoslavenski narod, koji uglavnom živi u Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Vode porijeklo od srednjovjekovnih Slavena koji su nastanjivali tadašnju Bosnu, a nazivali su se Bošnjanima. Dolaskom Osmanlijske imperije masovno su prihvatili islam. Bošnjaci govore bosanskim jezikom, te se služe latinicom i ćirilicom. Većinu Bošnjaka čine muslimani, dok je manji broj agnostika i ateista. Kao nacija pripadaju kako evropskom tako i islamskom civilizacijskom naslijeđu.
Ne mislim nikoga da uvredim,Sumadinac sam,ali bih voleo da mi neko obijasni pojam Bosnjaci:
1.Sta je to
2.otkud to

Istine radi: polup'o si lončiće...to je Muratu rekao rahmetli general Kukanjac.Избезумљени лик стоји на хидроцентрали на Дрини и хоће да пусти сву воду како би подавио Србе низводно. "Велики БХ предсједник (свих грађана, наравно) му савјетује: Немој Мурате, немој Шабане (лик се звао Шабан Муратовић или Мурат Шабановић-и ја сам заборавио), немој.... за сада! Толико о грађанској БиХ и циљевима рахметли предсједника.
Nikad mi nije bilo jasno kad nekom smeta kako se ko izjašnjava. Osnovno ljudsko pravo, po Konvenciji o ljudskim pravima UN, je da se izjašnjava ( ili ne izjašnjava ) onako kako želi. Ako neko kaže da je Bošnjak, Srbin ili Hrvat, onda on to jeste i gotova priča.
E, boldirano je važno!Nije problem što se izjašnjava kao Bošnjak, već to što izmišljaju Bošnjane u srednjem veku, pored svih dokaza, pa se onda vade na crkvu Bosansku ( Bogumile ) izmišljaju neke nonsense... tako mene to kao budućeg istoričara stvarno počinje da zabrinjava.
Bosanska crkva, Bosna i njeni stanovnici Bošnjani, Bosanci, kako god, bosansko pismo "bosančica" su činjenica...ostalo je stvar interpretacije.
E, boldirano je važno!Bosanska crkva, Bosna i njeni stanovnici Bošnjani, Bosanci, kako god, bosansko pismo "bosančica" su činjenica...ostalo je stvar interpretacije.
Relax!![]()

Da mi je samo znati ko je tu istoriju pisao... Dovoljno je reći da se i sam kralj Tvrtko krunisao u manastiru Mileševa ( toliko o vašoj Bosanskoj crkvi ), zatim da se krunisao za kralja Srba, Bosne, Primorja, i Zapadnih strana. Svako ko je bar malo bolje upoznat sa bogumilima, zna da i nisu pustili baš duboke korene u Bosni. Vidim neko se odmah setio da politizuje na ovoj temi, nažalost to je i stvarnost u Bosni. Jedno me samo zanima, zašto bežite od istine ?
Molio bih da mi na to odgovori kompetentna i obrazovana osoba - pre svega mislim na osobu koja poseduje dovoljno znanja iz navedenog.
Unapred zahvalan![]()
Da mi je samo znati ko je tu istoriju pisao... Dovoljno je reći da se i sam kralj Tvrtko krunisao u manastiru Mileševa ( toliko o vašoj Bosanskoj crkvi ), zatim da se krunisao za kralja Srba, Bosne, Primorja, i Zapadnih strana. Svako ko je bar malo bolje upoznat sa bogumilima, zna da i nisu pustili baš duboke korene u Bosni. Vidim neko se odmah setio da politizuje na ovoj temi, nažalost to je i stvarnost u Bosni. Jedno me samo zanima, zašto bežite od istine ?
Molio bih da mi na to odgovori kompetentna i obrazovana osoba - pre svega mislim na osobu koja poseduje dovoljno znanja iz navedenog.
Unapred zahvalan![]()
Možda je trebalo da upišeš matematiku...tu je sve jasno.tako mene to kao budućeg istoričara stvarno počinje da zabrinjava
Bilo je i vladara na teritoriji današnje Srbije koji su kršteni u katoličkoj crkvi, što ne znači da su bili, recimo, Hrvati ili Italijani.
Naučnom radu treba pristupati bez predrasuda. Nekad je to zaista teško u oblasti društvenih nauka. Ako se polazi od predrasuda, ni najkompetentnija i najobrazovnija osoba, pogotovo na forumu, neće biti "ona prava", jer će reći nešto što onaj koji pita ne želi da čuje. Imaš, recimo, predrasude i o tome "šta" su forumaši kojima se obraćaš. Po čemu zaključuješ da li je neko od forumaša Bošnjak/inja ili ne ( odnosi se na one koji to ne navode) ? Očigledno - ako misliš da neka tvrdnja nije tačna, zaključuješ da je njen autor "ovo" ili "ono". U Sarajevu u Zemaljskom muzeju možeš vidjeti i materijalne dokaze o tom periodu, uglavnom su ih pronalazili , obrađivali i katalogizirali nebošnjaci. U svakom slučaju, dobro je da te interesuju stručnjaci, ali ne traži na forumu da ti neko nešto objašnjava u par rečenica - mnogo toga se nalazi u dokumentima, knjigama itd.i može se naći.
Možda je trebalo da upišeš matematiku...tu je sve jasno.![]()

Mogao bi i slikarstvo! I vjerujem da je teško danas, pogotovo na Balkanu, baviti se istorijom.Dobro okle znaš možda se i prebacim na PMFšalu na stranu.
Komentar je zaista na mestu
Da, ali po meni, iako sam još uvek istoričar - početnik, realno gledano nekih pouzdanijih dokaza nema. Meni lično ne smeta da se neko od njih izjašnjava kao Bošnjak/inja. Ponekad me stvarno iritira kada neko napiše onakvu gomilu gluposti. Na internetu postoji ta mana - da može da piše ko šta hoće, tako da i na wikipediji možeš naći svakakve gluposti. Takođe treba se uzdržati pristrasnosti kada se proučava istorija nekog društva ili naroda.
Ne znam da li je bar malo pomogao da se razbiju predrasude.Mogao bi i slikarstvo! I vjerujem da je teško danas, pogotovo na Balkanu, baviti se istorijom.
Slažem se to za internet i za wikipediju. Ima ekstremista na svim stranama, svakojakih lupetanja, tačno. Zato dokaze na internetu treba uzimati sa rezervom, tj. ne previše ozbiljno. I treba ih provjeravati ali na pravi način. Navedoh ti jedan primjer - sarajevski Zemaljski muzej, imaš tamo prilično dokaza, i pisanih i arheoloških, zahvaljujući stručnjacima koji nisu bili šalabajzeri i koji su pripadali raznim nacijama ( da naglasim i to jer je kod nas na Balkanu to izgleda najbitnije u svemu.). I svemu treba pristupati bez predrasuda.
Npr. Srebrenica. Ovdje na forumu ima tako odvratnih postova, pišu ih oni koji su sigurni da se tamo nije dogodio onaj užas koji se dogodio. Koji pojma nemaju. Pisali su sa mnogo mržnje, a onda pomisliš da su tako vaspitani, da nisu imali priliku saznati. Šta će jedan 16-godišnjak znati o tome ako nije imao priliku da se informiše.Izgleda da su to većinom isfrustrirani adolescenti. Neku veče se iznenadih kad vidjeh na RTS dokumentarni film o Srebrenici, objektivan, prosto nisam mogla vjerovati da se napokon nešto takvo prikazuje.Ne znam da li je bar malo pomogao da se razbiju predrasude.
Ili slučaj sa ubijenim Poljacima u Katinskoj šumi. Pa Rusi doskora pojma nisu imali o tome, ako bi im neko od stranaca rekao, nisu vjerovali, mislili su da je to sve antisovjetka propaganda.