Književnost Borislav Pekić

Uspomene iz zatvora ili antropopeja (1948-1954)
O zatvorskom karakteru morala idruštvene filosofije realnog socijalizma

No, vratimo se memetičkom karakteru robijaške (a u odgovarajućoj meri i građanske) životne filosofije, iz koje će nužno proizaći njen društveni i individualni moral.

Ma koliko nas ubeđivali u večnost izvesnih moralnih normi, ma koliko i sami u njihovu večnost želeli da poverujemo, kako bismo svojim egzistencijama dali kakvu-takvu spoljnu svrhu i njihovu prolaznost vezali uz trajniji smisao, ipak smo svesni da je naš lični moral u trpnoj zavisnosti od životnih okolnosti u kojima se praktikuje. Kada ste u manjini, osim ako ste ludi, vaše ponašanje za stolom zavisiće od toga s kime jedete.

(Uključujući ovde i ljudoždere.) Prilagođavaće se običajima domaćina, u našoj metafori – socijalističkoj vlasti. Pogotovu ako nepridržavanje pravila dovodi do isterivanja sa stola. Vama ni jelo ni način jedenja možda neće prijati, ali to nećete pokazivati. Ako je potrebno, ako običaji zahtevaju, na kraju gnusnog obeda zadovoljno ćete podrignuti i domaćicu pohvaliti. Tome odgovara, glazbom praćeno, aklamiranje naših građana na idolopoklonstvenim litijama naroda.
I ako nepristrasno upoređujemo javni moral jednog realsocijalističkog društva i moral jedne robijašnice, malo ćemo razlika ustanoviti. I jednim i drugim apsolutistički će vladati dva načela:

egzistencijalne nužnosti i memezisa.

I na robiji i na slobodi moraćete sve svoje članove podređivati primarnim potrebama opstanka, a potom, da biste u tome uspeli, moraćete ih izvoditi u nekom od isprobanih i efikasnih memetičkih ključeva.

U glavi „Otpori i Komoditeti” I knjige Godina koje su pojeli skakavci ispisao sam ove, za našu temu uvodne redove:

„Hoćete li biti odbojan prema nadzorniku zatvorske bolnice, u kojoj vršite ulogu administratora, i tako izgubiti mogućnost da na njegove oči, tokom ’lekarske’, ukradete lekove za one kojima su oni potrebni, a iz raznih im se razloga ne daju? Hoćete li, jer se plašite prehlade”, a to vas, dodajmo sada, i ponižava, „odbiti da izribate pod svoje ćelije, da biste se našli u podrumu, u vodi, koju nećete morati ribati, ali gde ćete pneumoniju svakako dobiti?

Hoćete li, u ime ljudskog dostojanstva – vašeg ličnog, zapravo, ne ljudskog – odbiti da činite sumnjive stvari koje drugog mogu spasti? Hoćete li, recimo, odbiti da lažete upravu zatvora, jer vam dobar odgoj i građanski moral zabranjuju laž, i tako vašeg sapatnika dovesti u tešku nepriliku, kao da vam dovođenje ikog u nepriliku ikakav odgoj i moral dopuštaju?”

Primećujemo, dakle, da se, na prvi pogled, moral zatvora i moral slobode bitno razlikuju. No kada bi se oni i stvarno razlikovali, naše poređenje između robije i socijalističke slobode ne bi bilo održivo, jer dva društva koja ne emituju isti moral ne mogu biti analogna.

Da li je, međutim, tako? Da li se naš moral na slobodi i robiji baš toliko razlikuje?

Uzmimo upravo one primere s kojima smo, kanda, tako nešto hteli da nagovestimo. Pitali smo se hoćemo li na robiji održati građanske moralne norme po cenu da ostalim zatvorenicima nanesemo zlo. Rekli smo da nećemo. Nipošto da nećemo. Da ćemo, da to izbegnemo, činiti sve što nam građanski moral, pa i naše moralno osećanje, zabranjuje: lagaćemo, varaćemo, obmanjivaćemo.

Krašćemo ako treba. Pa ponekad i nasilje vršiti. Da, i ubijati. Setite se samo premlaćivanja zatvorskih cinkaroša, tzv. ćebovanja! Kako bismo, međutim, morali postupiti prema uzansima građanskog morala? Ako vidimo da neko nešto krade, morali bismo ga prijaviti vlastima, kao što na slobodi činimo. Umesto toga, ako od robijaša krade, mi ga prebijamo, ako krade od uprave, mi mu aplaudiramo.

Cinkarenje je takođe nemoralan, prljav čin. Trebalo bi ga kao takav prijaviti vlastima. Ali kako, kada je cinkaroša upravo ta vlast poslala? Kako se od nemoralnog čina, koji neguje i brani država, zaštititi moralnim postupkom? Tako nešto ne možete učiniti ni na slobodi. I kada na sudu dokažete da je dostava lažna, na osnovu nje će vas osuditi.

Ne možete očekivati da država na sudu obezoruža ljude koje je sama naoružala. Ako vas na robiji špijunira uhoda uprave, vi ga prezirete i premlaćujete. Ako robijaš u vaše ime špijunira upravu, vi ga u čelo ljubite i nagrađujete. Iako sam čin uhođenja pod svim okolnostima mora ostati prljav.

Tako se između slobode i robije uspostavljaju nove veze, koje ne moraju uvek biti sasvim jasne i reljefne, ali da postoje sumnje nema. I da razlike, moral kada je u pitanju, nisu tako nepremostive kao što na prvi pogled izgledaju. Robijaški je „nemoral” jedino malo neposredniji i otvoreniji od građanskog.

U zonu građanskog morala spada, razume se, i pitanje otpora. Na robiji ono nije aktuelno, jer je i idiotu jasno da za njega nema uslova. Ali ako za njega nema uslova ni na slobodi, onda je i ta sloboda – robija. A ako jeste, onda je odgovor dat.

Preživele iz nemačkih koncentracionih logora konstantno su maltretirali pitanjem zašto se nisu masovnoj anihilaciji oduprli. Slobodni zatvorenici narodnih demokratija pitani su zašto se protiv ograničenja građanskih sloboda nisu bunili. Nas, socijalističke robijaše, u doba kada Amnesty International još nije postojao, pitali su zašto, zaboga, nismo zahtevali ljudske uslove izdržavanja kazne?

(Pogledajte kako se drže Irci po britanskim tamnicama! Čak i govnima mažu ćelije da bi dobili ono što žele!) A građani na slobodi, zašto ne govore istinu? (Pogledajte kako se u tom pogledu ponašaju Francuzi! Oni čak i neistine govore, pa nikom ništa!)

Zašto ne govorite istinu? Zašto ne iznosite svoje mišljenje? Zašto ne tražite ovo? Što ne ištete ono? Što se, zaboga, za svoja bespravno oteta građanska prava ne borite? (Jeste li, molim vas, videli kako to čine Englezi?)

Bilo bi jednostavno odgovoriti da ništa od toga nismo smeli učiniti, jer bi nas pogodile posledice koje nismo mogli ili hteli da rizikujemo. (Na robiji svaki takav zahtev neminovno vodi u podrum. Na slobodi, na robiju, pa otuda opet u podrum.) I to bi, verovatno, bilo tačno za rani, konstitucionalni period realnog socijalizma. Kasnije, međutim, u eri njegove relativne zrelosti, odgovor valja dopuniti dejstvom novih faktora.

Prvi je, svakako, činjenica da se počehu javljati prvi destruktivni efekti dugotrajnog prilagođavanja. Onako kako se na robiji postepeno navikavate da opstojite lišeni tehnike bez koje život napolju ne možete ni zamisliti, i napolju se privikavate da živite bez izvesnih sloboda kojih se u drugim prilikama nipošto ne biste odrekli (i koje vam, dok ste iza rešetaka, izgledaju važnije nego kada ste bili izvan njih). I nije stvar u tome da vam one više nisu neophodne, pa ni potrebne. Stvar je u tome da o njima počinjete gubiti pravu predstavu.

Posle skoro pet decenija života u jednostranačkom režimu, ne treba se čuditi što i građani koji sebe smatraju za demokrate i liberale izražavaju sumnju u vrednost, pa i mogućnost višestranačkog. Njihove rezerve ne potiču iz poznavanja njegovog funkcionisanja u parlamentarnom poretku i eventualnih slabosti, nego iz potpune neobaveštenosti.

Neobaveštenost je dovela i do iščezavanja potrebe za njim, iščezavanje do usavršavanja neobaveštenosti. I ako se narod u nekoj budućoj demokratskoj Jugoslaviji suoči najpre s rđavim stranama demokratije, biće to zato što mu već pola veka nije dopuštana mogućnost da upozna one bolje i tim se putem pripremi i za rđave, kojih nesumnjivo ima.

Još gora situacija nastaje kada se neke od izgubljenih sloboda počnu, makar i u rudimentarnoj formi, obnavljati, pa se nenaviknuti građanin (naviknut, zapravo, na izvestan naopak red), suoči najpre sa njihovim rđavim stranama – fenomenološkim neredom i haosom, oličenim, recimo, u bezbroj političkih stranaka, čiji se programi ne razlikuju, a i imena su im slična. (Težina ropstva, kao i robijanja, naime, vremenom postaje sve lakša, a težina slobode sve teža.)

Godine koje su pojeli skakavci

Ima ljudi čiji je život trag u vodi. Nevidljivi su, nečujni, nestvarni, bez otisaka u peščanoj pustinji čovečnosti. Ne znamo odakle su među nas došli, a kad odu, zašto su i kuda otišli. Dok su bogovi zemljom greli, tako smo ih prepoznavali. Kad nas napustiše, od njihove moći ljudi naslediše jedino sposobnost da žive, ali ne da budu. Njihovo je biće Voda. Voda je njihov Element, njihova priroda i sudbina.

Borislav Pekić

Ne voli čovek jednog pisca samo zato što ga zabavlja, ili ga pred dileme stavlja, nego što ponekad slučajnošću otvara put njegovim sopstvenim idejama. Pomaže mu da se izrazi, sam sebe razume, aktivira mentalno. To može biti i suprotstavljanjem i prihvatanjem. U svakom slučaju, posredi je nemušti dijalog. Čitanje mojih knjiga zamišljam kao razgovor sa mnom, ne kao puko slušanje.

Borislav Pekić

Apsolutna moć uvek je i jednostavna i vulgarna. Komplikujemo je uglavnom zato što nam nikad nije jasno kako je nešto tako jednostavno i vulgarno tako dugo moglo da nama vlada, i da ponekad čak izazove naše divljenje. Prvi, osnovni i najvažniji posao apsolutne moći je dezavuisanje prošlosti. Apsolutna, harizmatična moć najbolje živi u vakuumu, najbolje se oseća na brisanom prostoru vremena u kome postoji samo – budućnost. Prošlost ne valja jer toj moći nije pripadala, sadašnjost takođe ne valja, jer je za to prošlost kriva. Ostaje samo budućnost, koje još nema, pa se ne može ni dokazati, ni poricati.

Čovek se otima zakonu specijalnosti nastojeći da kao vrsta bude univerzalno funkcionalan. Međutim taj prerogativ pripada prirodi multiuniji specijalnosti. Čovek u prirodi izaziva globalni poremećaj. Priroda se opire štiteći svoju primarnu suštinu. Na taj način priroda nema šanse da sačuva svoj solarni fragment i svoj humani fragment. Jedno će propasti. Jedina šansa prirode je u njenoj (čovekovoj) inteligenciji. U tome da inteligencija obavlja zaštitu svih osnovnih funkcija u prirodi.

Čovek se otima zakonu specijalnosti nastojeći da kao vrsta bude univerzalno funkcionalan. Međutim taj prerogativ pripada prirodi multiuniji specijalnosti. Čovek u prirodi izaziva globalni poremećaj. Priroda se opire štiteći svoju primarnu suštinu. Na taj način priroda nema šanse da sačuva svoj solarni fragment i svoj humani fragment. Jedno će propasti. Jedina šansa prirode je u njenoj (čovekovoj) inteligenciji. U tome da inteligencija obavlja zaštitu svih osnovnih funkcija u prirodi.

Borislav Pekić

"Ima ljudi čije tragove sledimo kao umetnička dela. Njihove stope nisu u život utisnute, one su izvajane kao što se vajaju kipovi. Ne možemo misliti da su mogle biti drukčije, drugog oblika, niti u drugom pravcu voditi. I oblik i smer određen je njihovom idejom.
Oni su bića Metala. Metal je njihov Element. Metal priroda i sudbina."

Borislav Pekić

Jednoga dana, dok mi je merila temperaturu, nagla se nad moje uho i prošaptala:
– Noćas u ponoć traži da ideš u klozet.
– Dobro – rekao sam.
– Ali pre toga se celo veče žali na stomak.
– Zašto?
– Da bi se tamo duže zadržao.

Celo sam veče stražara maltretirao izlascima na kojima sam sve duže ostajao. Poslednji put učinio sam to, prema dogovoru, tačno u ponoć. Sa stražarom sam u živom razgovoru zatekao nepoznatu bolničarku i shvatio da je to prijateljica, čiji je zadatak da ga zabavlja i pažnju mu od klozeta odvuče.

U klozetu sam zatekao moju bolničarku, skrivenu iza jednog paravana, i već pripravnu, hoću reći – golu. Ne sećam se da li me je to uzbudilo. Kad o svemu dobro razmislim, jedva se i njenog lica sećam. Više sam bio uzbuđen od straha da ne budemo uhvaćeni. Kako je, u takvim okolnostima, uopšte do erekcije došlo, nisam pametan.
Ali došlo je i ja sam se, petljajući oko učkura na pižami, brzo svukao. Stajali smo goli u ružnoj, srećom dobro zagrejanoj prostoriji i osvrtali se oko sebe da nađemo mesto za ljubav. Tvrdnja da je za ljubav svako pogodno, besmislica je. Pod je bio prljav, leden, mokar i na njemu se ništa nije moglo učiniti. Ostajala je velika emajlirana kada. Nismo se dvoumili. Legli smo u nju.

Ona je sasvim lepo stala. Kako sam bio od nje za dve glave duži, ja nisam. Noge sam morao izbaciti izvan kade i njima se odupreti o zid, sav u glatkim pločicama. Sama se stvar brzo odvijala. Za fine predradnje nije bilo vremena. A onda se nešto grozno dogodilo.

U samom predvorju završnog sladostrašća, moji su se tabani o pločice okliznuli, dodirnuli olabavljenu ručicu starog tuša, pokrenuli kopilanski mehanizam i mi smo se našli pod teškim mlazom ledene vode.

Priču ne vredi nastavljati. Nastavka nema. U svakom slučaju, čekao me je povratak u zatvor, odakle ću uskoro „izaći unutra ili ući napolje”.

A u međuvremenu, za deifikaciju žena ostao mi je – poklopac na mom robijaškom koferu.

Godine koje su pojeli skakavci

Čovek zaista umire. Zato se smrti i plaši. Jedino je živo biće koje od smrti zazire. Jer, samo za njega smrt je konačan nestanak.

pekic

Borislav Pekić rođen je 4. februara 1930. godine u Podgorici. Bio je jedan od najznačajnijih književnika 20. veka, romansijer, dramski pisac, filmski scenarista, akademik i jedan od intelektualaca koji su obnovili Demokratsku stranku. Dobitnik je NIN-ove nagrade za roman Hodočašće Arsenija Njegovana iz 1970. godine, ali i niza durugih nagrada: Sterijino pozorje, Njegoševa nagrada, Orden zasluga za narod sa srebrnom zvezdom za doprinos u kulturnom stvaralaštvu…

Nakon što je prebegao u London 1971. godine, jugoslovenske vlasti su ga smatrale nepoželjnom osobom, i dugi niz godina su pokušavale da spreče izdavanje njegovih knjiga u Jugoslaviji. U mladosti Borislav Pekić je bio uhapšen kao član ilegalne studentske organizacije Savez demokratske omladine Jugoslavije, i osuđen na 15 godina zatvora. Kaznu je izdržavao u KPD Sremska Mitrovica i KPD Niš. Nakon 5 godina je pomilovan.

Njegova najpoznatija dela su: Zlatno runo, Besnilo, Atlantida, Odbrana i poslednji dani, Kako upokojiti vampira, Vreme čuda…

Dela Borislava Pekića prevođena su na više svetskih jezika.

MISLI BORISLAVA PEKIĆA
Ono što mora da bude nije nesreća. Nesreća je samo ono što ne mora biti, a ipak se dogodi. Nesreću uvek izazivaju ljudi. Priroda vlada onim što biti mora

Neznanje rađa gordost; gordost rađa neznanje.

Ništa nije neizbežno. Sve je neizvesno.

Čovek je zavisan od razuma kao bolesnik od bolesti koja ga ubija.

Čovek zaista umire. Zato se smrti i plaši. Jedino je živo biće koje od smrti zazire. Jer, samo za njega smrt je konačan nestanak.

Prestao je večni rat prirode i čoveka. Čim je shvatio svoju moć, čovek se prema prirodi počeo ponašati kao prema slučajnoj i nesnosnoj rogobatnosti u uređenom poretku veštačkih stvari, u svetu vlastitih proizvoda, koji bi, inače, bez prirode bio savršen.

Nemati prošlosti je ostati bez budućnosti. Ali ako tamo ostanemo, ako se tamo zaglibimo, budućnost zbog koje smo se u nju vratili postaće nedostižna. Proći će pre nego što shvatimo da je sve – sadašnjost. Da je sve uvek u istoj ravni. Da je nerazumevanje onoga što je bilo juče jemstvo da ćemo još manje razumeti ono što nas čeka, a najmanje ovo što danas radimo.

Budućnost će ili biti kao sadašnjost, pa nas neće trebati, ili će se od nje razlikovati, pa nas neće razumeti.

Budućnost će, kao i uvek, hteti da odgaji sopstvene nove zablude; a što će one biti, zapravo, naše i stare koliko i svet, neće smetati nijednom od praunuka da se njome diči, brišući u međuvremenu tur našim jeremijadskim opomenama i savetima

Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo.

Čovek se nikad ne pita za uzroke dobrih stvari koje mu se dešavaju. Zanimaju ga samo uzroci rđavih.

Čovek ima sve što je potrebno za osvajanje Univerzuma, sve kreativne sposobnosti, imaginaciju, neograničeni egocentrizam, bezobzirnost i prema sebi i prema svim drugim oblicima egzistencije, nagon za održanjem, strah od smrti i osećaj izabranosti, iluziju pozvanja.

Ima ljudi čiji je život trag u vodi. Nevidljivi su, nečujni, nestvarni, bez otisaka u peščanoj pustinji čovečnosti. Ne znamo odakle su među nas došli, a kad odu, zašto su i kuda otišli. Dok su bogovi zemljom greli, tako smo ih prepoznavali. Kad nas napustiše, od njihove moći ljudi naslediše jedino sposobnost da žive, ali ne da budu. Njihovo je biće Voda. Voda je njihov Element, njihova priroda i sudbina.

Izvor: Family

Back