Borba za majcinstvo

cave man

Buduća legenda
Banovan
Poruka
29.314
TEREZA Mikoljić (40), iz Brusa, nezaposleni ekonomski tehničar i ponosna majka čak troje mališana, već pet godina vodi neumornu bitku za natalitet, promoviše majčinstvo i dojenje. Njen oficijalni sajt "Super beba" jedan je od najpopularnijih na internetu, a na društvenoj mreži "Fejsbuk" njena grupa "Moja podrška dojenju" ima više od 5.000 pratilaca iz bivše SFRJ.

Tereza je profesionalna savetnica za dojenje. Nedavno je završila i priručnik o dojenju koji čeka na neka bolja vremena za štampu. Inspiracija su joj sin Nikola (14), ćerke Tijana - Ksenija (11) i Natalija (7) i suprug Nenad.
Bebe su po prirodi predodređene da sisaju, a hrana koju majka stvara je idealna i bolja od svake adaptirane formule. Dojenje je rudarski posao sa najlepšom platom na svetu - osmehom, zdravljem i ljubavlju deteta.
--------------------------------------------------------------------------------
Da li ste socijalno angazovane oko ovog bitnog drustvenog pitanja?
Evo recimo, izgleda da nema sredstava za stampanje ovog prirucnika.:(
Ovim putem bi cestitao gospodji Mikoljlic na lavovskoj borbi za natalitet i dojenje:ok:

све си у праву што кажеш и све се слажем са тобом само, мени је извини, смешан израз: саветник за дојење
мсм дојити је толико тешко да ти треба саветник за то :zcepanje:
и није ми јасно јел тема мајчинство или дојење
и није ми јасно јел ова жена о којој пишеш има троје или четворо деце?--мсм то је најважније питање

Како се она то ''бори за мајчинство'' и за наталитет???
Мислим, ок је издавање приручника за дојење, подржавам, али какве то везе има са наталитетом и ''борбом за мајчинство''? (Коме је то мајчинство ускраћено па да она мора да се бори за то?)

Мислим, ок је издавање приручника за дојење, подржавам, )

ваљда се за наталитет бори тако што је родила четворо

е видиш, теби је ок издавање приручника за дојење, мени је у целој причи то најсмешније
мам жене не знају како да доје па им треба приручник да то науче
и претпостављам да је прича такође у сврху важности дојења, па да им се укаже на то
само, на свакој кутији адаптираног млека које сам купила писало је крупним словима да је боље дојити бебу

- - - - - - - - - -

има довољно и постера по гинеколошким амбулантама и педијатријским установама тако да је приручник вишак по мом мишљењу

мсм дојити је толико тешко да ти треба саветник за то :zcepanje:

neke zene imaju dosta problema sa dojenjem
iznenadila bi se koliko je nekima potrebno savetovanje
mi koje nismo imale problema(bar ne velikih) ne mozemo to da shvatimo

a to savetovanje ide od toga kako beba treba da uhvati sisu do toga da postoji nesto sto se zove skok u razvoju i beba trazi da sisa svaki sekund i to ne znaci da nema dovoljno mleka ili da je gladna

mnoge zene iz prostog neznanja prestanu da doje i bebu hrane formulom

:

ne
ne vidim kako bih se to ja angazovala
i na koje to konkretno mislis?
jel radjam decu, jel savetujem dojilje? imam jedno, u planu je jos jedno, i to je to :)
sto se dojenja tice, tu i tamo nekom nesto i kazem...uglavnom ako me pita
a sto je to tako bitno pitanje?
ima nas 7 milki...a pre 110 god nas je bilo milka i po samo
naselili smo 80% planete
sad jos vise da se razmnozimo i na kraju sta?
nije sve u razmnozavanju...ustvari i jeste...ako si zivotinja u prirodi i p[rocenat prezivljavanja je mali,pa se kotis ko blesav radi ocuvanja vrste...a ako iskljucis vecinu uzrocnika smrti, ne mozes da se razmnozavas ko blesav....nece biti mesta vise...

a druga stvar, sto se same Srbije tice....natalitet pa natalitet
jel neko od ovih sto vicu natalitet uopste razmislja sta ce taj natalitet da jede, od cega ce da zivi ako se poveca?

Мислим, ок је издавање приручника за дојење, подржавам, али какве то везе има са наталитетом и ''борбом за мајчинство''? (Коме је то мајчинство ускраћено па да она мора да се бори за то?)

Tako što nezaposlena drži sajt i zarađuje. Što je uzgred super samo ne kapiram koji qr se promoviše dojenje pa je l to neko bojkotuje dojenje, moraš da dojiš sve i da nećeš mora sa izmusti mleko :neutral:

ne
jel radjam decu, jel savetujem dojilje? imam jedno, u planu je jos jedno, i to je to :)
naselili smo 80% planete
nije sve u razmnozavanju...ustvari i jeste...ako si zivotinja u prirodi i p[rocenat prezivljavanja je mali,pa se kotis ko blesav radi ocuvanja vrste...a ako iskljucis vecinu uzrocnika smrti, ne mozes da se razmnozavas ko blesav....nece biti mesta vise...

jel neko od ovih sto vicu natalitet uopste razmislja sta ce taj natalitet da jede, od cega ce da zivi ako se poveca?

Ostao je bez teksta!:zcepanje:
Ko neka strina je,samo otvara teme o dojenju i receptima o jelima od povrca!:zcepanje:

[/SIZE]
Ostao je bez teksta!:zcepanje:
Ko neka strina je,samo otvara teme o dojenju i receptima o jelima od povrca!:zcepanje:

Jasno,muskarac koji se interesuje i ucestvuje oko dece i spremanja hrane je zenski petko,to je samo rezervisano za zene ali po mogucstvu na njihovu slobodnu procenu:lol:

- - - - - - - - - -

Majcinstvo nije uskraceno nego se favorizuje suprotno. Jedan glas koji nije deo toga moze biti okarakterisan kao promocija majcinstva i dojenja.

ваљда се за наталитет бори тако што је родила четворо

е видиш, теби је ок издавање приручника за дојење, мени је у целој причи то најсмешније
мам жене не знају како да доје па им треба приручник да то науче
и претпостављам да је прича такође у сврху важности дојења, па да им се укаже на то
само, на свакој кутији адаптираног млека које сам купила писало је крупним словима да је боље дојити бебу

- - - - - - - - - -

има довољно и постера по гинеколошким амбулантама и педијатријским установама тако да је приручник вишак по мом мишљењу

Postoje prirucnici za mnogo sto banalnije od dojenja. Nisam cuo da je neko imao problema da ih izda a jos manje da ga kritikuju zbog toga.

ne
naselili smo 80% planete

Koliko vidim,imas profil ovde i zavidan broj poruka. Verovatno imas profil na fejsbuku.
Mislio sam na takav vid angazovanja.
Dojenje je najzdraviji vid ishrane novorodjenceta i najprirodniji. Bitno je ako ni zbog ceg drugog a ono zbog zdravlja.
Sto se tice tvoje analize naseljenosti planete i demografskog razvoja vidim razmisljas u globalu.
OK,kad bi to primenili na sve aspekte zivota nista ne bi ni bilo bitno,jer kao jedan od 7 milijardi sta god da uradis nebitno je.
Sto se tice uslova,u celoj EU je negativan natalitet iako imaju 10 puta bolje uslove nego u Srbiji.

Koliko vidim,imas profil ovde i zavidan broj poruka. Verovatno imas profil na fejsbuku.
Dojenje je najzdraviji vid ishrane novorodjenceta i najprirodniji. Bitno je ako ni zbog ceg drugog a ono zbog zdravlja.
Sto se tice tvoje analize naseljenosti planete i demografskog razvoja vidim razmisljas u globalu.
OK,kad bi to primenili na sve aspekte zivota nista ne bi ni bilo bitno,jer kao jedan od 7 milijardi sta god da uradis nebitno je.
Sto se tice uslova,u celoj EU je negativan natalitet iako imaju 10 puta bolje uslove nego u Srbiji.

I sad ti crce od sikiracije da l sam ja,ona tamo ili ona onde dojile svoju decu?Ti li ce nam drzis predavanje sta je zdravo za NASU decu!?Oces da se zakonom zavede da zene moraju dojiti ili sta?Svaka majka zeli svom detetu najbolje,ali ne moze svaka da doji iz ko zna kojih razloga.A ti si tu da joj upres prst u oko,tako zabrinut sto ona ne doji!Najbolje pokreni akciju da se zakonom obaveze obavezno dojenje beba,u suprotnom oduzeti im decu!:dash: Pa tu oduzetu nakaci svojoj zeni na dojku,pa ces uciniti mnogo za "zdravlje"nacije.:whistling:
Pre ce biti da si sam frustriran zenama,pa bi sve pod kontrolu da bi zadovoljio svoj muski ego!

I sad ti crce od sikiracije da l sam ja,ona tamo ili ona onde dojile svoju decu?Ti li ce nam drzis predavanje sta je zdravo za NASU decu!?Oces da se zakonom zavede da zene moraju dojiti ili sta?Svaka majka zeli svom detetu najbolje,ali ne moze svaka da doji iz ko zna kojih razloga.A ti si tu da joj upres prst u oko,tako zabrinut sto ona ne doji!Najbolje pokreni akciju da se zakonom obaveze obavezno dojenje beba,u suprotnom oduzeti im decu!:dash: Pa tu oduzetu nakaci svojoj zeni na dojku,pa ces uciniti mnogo za "zdravlje"nacije.:whistling:

Ajmo polako,procitaj prvo uvodni post.
Ja sam otvorio temu o zeni koja je napisala prirucnik za dojenje,ima sajt posvecen tome i profil na FB.
Ti napadas mene zato sto sam otvorio temu o njoj u pozitivnom a ne negativnom smislu.:roll:
U principu smeta ti takva vrsta "aktivizma". Kad je bila nedelja dojenja prosle godine isto si me smarala o tome sto sam otvorio temu i sto podrzavam.

pa jbg u Aziji je u plusu i to debelom, a u Evropi, negativan
ne moze svuda da bude isto
sta ces
al pogledaj kako se u Aziji zivi a kako se zivi u Evropi

ne mozes samo da razmisljas o radjanju dece a da ne mislis na kvalitet njihovog zivota
i na planetu
zato i imamo problem sa planetom, jer niko ne razmislja sta ce biti sutra i sta ce biti sa nasim daljim potomcima
zvuci debilno, al je tacno ....imamo jednu planetu i moramo da je cuvamo koliko mozemo i ne mozemo ocekivati da tamo neko drugi nesto misli i radi....svako od nas bi trebalo da ima svoju ulogu u svemu
sto se dojenja tice, dojila sam i dojicu i drugo dete
i nerviraju me zene koje namerno i svesno nece da doje zbog ko zna cega
nervira me i kad neko nece da se potrudi nego digne ruke odmah
nervira me i kad neko ne zna i pita me ja kazem i opet uradi drugacije...sta me pita uopste?
al nije to moja stvar...ne mogu ko psiho ici za zenama i spopadati ih kako fda doje
sto se savetovanja tice, slazem se da treba da postoji, jer stvarno ima mnogo onih koje ne znaju i to ih kosta dojenja
pa ko zeli da zna nek cita sve to ko ne zeli, njegova stvar...

Što se dojenja tiče, zaista to postaje veliki problem. Žene bi htele da doje, ali stres, nepravilna ishrana i što-šta drugo, uzimaju danak. Ne da je potrebno, nego postaje neophodno pozabaviti se time. Ima lekara koji promivišu mlečnu formulu, koji savetuju da je neka Humana ili već koje mleko zdravije i bolje od majčinog. Apsolutno netačno. U porodilištima postoje tzv. sestre iz laktarijuma, koje uglavnom džabe primaju platu. Dodju, opipaju, kažu - nema ovde mleka, ma ništa od dojenja, ili kažu - dobro ti ide, a ti se znojiš i ne umeš da namestiš bebu kako treba, okrenu se i odu. I ne vidiš ih nikada više. Pedijatrijske sestre, ove patronažne, uglavnom ne služe ničemu. Nema ko da objasni, da uputi, da ti pomogne.
Imamo temu baš na ovom pdf-u koja se, izmedju ostalog, bavi i time. Koliko su meni, a i drugim mamama pomogli saveti Kistine i November child, to je neprocenjivo. Nisu sve mame članovi ovog foruma. Nemaju sve mame ovde dve divne žene da im pomognu. Zato odobravam i podržavam štampnje priručnika za dojenje.
Mnoge mame odustanu, jer poveruju u glupe priče da im mleko nije dovoljno jako, nije dovoljno kvalitetno, da ne mogu da poboljšaju stanje, da je to tako kako jeste i žene se istraumiraju da im je dete gladno. Normalno - guraj dohranu.
Greška, ogromna greška!
Ovakav sajt je ok, ovakva brošura je ok. Ali prvenstveno treba medicinsko osoblje koje je zaduženo za porodilje, tj. dojinje i bebe edukovati. I, narodski rečeno, prišrafiti malo i naterati da konačnu počnu valjano da obavljaju svoj posao.

ma i ranije je bilo sve to bez veze
nase mame i babe i prababe su dojile kao pa navodno dete gladno, za skokove u razvoju se nije znalo
i davale su svasta nesto misleci da nemaju mleka ili da im je mleko lose
sada samo znamo vise o svemu tome i vise se o tome prica

TEREZA Mikoljić (40), iz Brusa, nezaposleni ekonomski tehničar i ponosna majka čak troje mališana, već pet godina vodi neumornu bitku za natalitet, promoviše majčinstvo i dojenje. Njen oficijalni sajt "Super beba" jedan je od najpopularnijih na internetu, a na društvenoj mreži "Fejsbuk" njena grupa "Moja podrška dojenju" ima više od 5.000 pratilaca iz bivše SFRJ.

Tereza je profesionalna savetnica za dojenje. Nedavno je završila i priručnik o dojenju koji čeka na neka bolja vremena za štampu. Inspiracija su joj sin Nikola (14), ćerke Tijana - Ksenija (11) i Natalija (7) i suprug Nenad.
Bebe su po prirodi predodređene da sisaju, a hrana koju majka stvara je idealna i bolja od svake adaptirane formule. Dojenje je rudarski posao sa najlepšom platom na svetu - osmehom, zdravljem i ljubavlju deteta.
--------------------------------------------------------------------------------
Evo recimo, izgleda da nema sredstava za stampanje ovog prirucnika.:(
Ovim putem bi cestitao gospodji Mikoljlic na lavovskoj borbi za natalitet i dojenje:ok:

Molim? Jesam ja to dobro pročitala ili nam sad trebaju priručnici o dojenju? E svašta ću pročitati... od kako smo skakutali po granama dojimo, a tad niti smo znali za štampariju niti za knjige...
5000 posetilaca, pa bzv stranice tipa "Morbidni vicevi" imaju četiri, pet puta više posetilaca...
Ovo je strašno..:roll:

Nije ni na čiji račun, stvarno, već čisto zapažanje - o dojenju kao prirodnoj i normlnoj stvari ( što i jeste ), o dojenju kao stvari koja se podrazumeva i koja je laka i bez problema ( što, uglavnom, nije ) govore najviše oni koji nisu dojili. Žene i devojke koje nisu radjale, kao i muškarci.
Mi koje jesmo dojile i koje jesmo imale problema, koja većih, koja manjih, odlično znamo da to nije uvek tako. I odlično znamo koliko je edukacija potrebna. Koliko je potreban neko ko će odgovoriti na sva moguća pitanja, pomoći kada zapne ( a jako često zapne, verujte mi ), i objasniti kako da se problem reši.

Nije ni na čiji račun, stvarno, već čisto zapažanje - o dojenju kao prirodnoj i normlnoj stvari ( što i jeste ), o dojenju kao stvari koja se podrazumeva i koja je laka i bez problema ( što, uglavnom, nije ) govore najviše oni koji nisu dojili. Žene i devojke koje nisu radjale, kao i muškarci.
Mi koje jesmo dojile i koje jesmo imale problema, koja većih, koja manjih, odlično znamo da to nije uvek tako. I odlično znamo koliko je edukacija potrebna. Koliko je potreban neko ko će odgovoriti na sva moguća pitanja, pomoći kada zapne ( a jako često zapne, verujte mi ), i objasniti kako da se problem reši.

Ne kažem da je bez problema... moja mama je napr. imala strašnih problema kad se porodila sa mnom... što sama ona, što ja koja sam dosta pridodavala problemu, recimo da je trebalo da ide na operaciju zbog toga... ali se za to obraća lekaru, a ne nezaposlenom ekonomskom tehničaru koji tako povećava natalitet u Srbiji.... tema je glupava, okreni obrni...

Molim? Jesam ja to dobro pročitala ili nam sad trebaju priručnici o dojenju? E svašta ću pročitati... od kako smo skakutali po granama dojimo, a tad niti smo znali za štampariju niti za knjige...
5000 posetilaca, pa bzv stranice tipa "Morbidni vicevi" imaju četiri, pet puta više posetilaca...
Ovo je strašno..:roll:

Pogresnom coveku to objasnjavas,jer on veruje da su zene nastale od Adamovog rebra,tako da nismo nikad skakutali po granama!

Back