Borba protiv ISISA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prema UN-ovim podacima
Turska šalje oružje sirijskim pobunjenicima

Turska je od juna poslala više od 47 tona oružja pobunjenicima koji djeluju u Siriji, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija.

Na osnovu izvještaja Baze statističkih podataka o trgovini robama Ujedinjenih nacija (UN Comtrade), Turska je poslala oružje, uključujući sačmarice i lovačke puške, pobunjenicima. Najveća količina ovog oružja koja je dospjela u ruke pobunjenika je 29 tona samo u septembru.

Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Levent Gumrukcu prvobitno je negirao statistike, ali je kasnije potvrđeno da su UN-ove brojke zasnovane na ranijim podacima Turskog instituta za statistiku (TUIK).

U novembru, turske sigurnosne snage zaplijenile su kamion koji je prevozio oko 1.000 bojevih glava u južnom gradu Adanu u blizini granice sa Sirijom, podsjeća Press TV.

U to vrijeme, guverner Adane je tvrdio da je operacija dokazala da Turska ne pruža podršku sirijskim pobunjenicima.

Prema procjenama UN-a, više od 100.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni zbog krize koja je u Siriji nastala prije skoro tri godine.

http://www.avaz.ba/globus/svijet/turska-salje-oruzje-sirijskim-pobunjenicima

Ovo je dobro sto Turska salje pomoc pobunjenicima jer to mkora promijeniti situyaciju na terenu i doprinjeti jacanju islamskog bloka u Siriji i konacnu pobjedu islamskih snaga. Sirija mora biti islamska drzava koja ce biti jaka i stabilna. Taj lanac islamskih drzava se mkora prosiriti na cijeli islamski svijet i konacnim osnivanjem Halifata.

Prema UN-ovim podacima
Turska šalje oružje sirijskim pobunjenicima

Ako, vratice im Sirijci.
Zaigrace mecka i kod njh.

- - - - - - - - - -

Ovo je dobro sto Turska salje pomoc pobunjenicima jer to mkora promijeniti situyaciju na terenu i doprinjeti jacanju islamskog bloka u Siriji i konacnu pobjedu islamskih snaga. Sirija mora biti islamska drzava koja ce biti jaka i stabilna. Taj lanac islamskih drzava se mkora prosiriti na cijeli islamski svijet i konacnim osnivanjem Halifata.

Odlicno! 100% :ok:

Sirija se mora osnovati kao islamska drzava sa serijatskim uredjenjem. Ona u stvari jedino tako moze funkcionirati. To je nesto sto muslimani zele a osnivanjem islamske drzave se ne priedaju odnosi sa svijetom. Mi muslimani zelimo da nama neko pstuje nasu volju za nhasim zakonima i drzavnim uredjenjem. Zelimo da se pokrene jedna opsezna akcija svragavanja neislamskih rezima u kome bi se odmah uveli islamski zakoni na bazi serijata i proglasile islamske drzave. To je ono sto mi muslimani zelimo i zelimo da budemo svoji na svome.

Чекај бре мало, Турска шаље оружје да би Сирија постала исламска држава, а сама Турска је секуларна држава, и не пада јој на памет да примењује шеријат.
Да то није мало лицемерно?

Чекај бре мало, Турска шаље оружје да би Сирија постала исламска држава, а сама Турска је секуларна држава, и не пада јој на памет да примењује шеријат.

Ko je rekao da Turskoj ne pada napamet da postane islamska drzava sa serijatskim uredjenjem? Znate li da je sadasnja vlast jedna od najjacih islamskih vlasti u islamskom svijetu? Proces desekularizacije Turske je u procesu i opna ce se zavrsiti konacnim uvodjenjem serijata i proglasenja islamska drzave. To ne moze sprijeciti niko pa cak ni sam SAD.

...

Izuzetno je lijepo koliko ce Kurdi od toga sebi uzeti,osvojiti,kupiti...

Pa ce poslije da bude taka,brm i bum...

Turska se zestoko kocka sa svojom secesijom...

Bujrum picici...

Sirijci treba da se opamete i krenu putem Mauritanije. Naime, Mauritanija jedna zemlja koja je prihvatila šerijat i sad je to zemlja gdje ljudi žive u jakoj i stabilnoj državi. Sirija uvođenjem šerijata ima sve mogućnosti da bude još jača država od Mauritanije jer poznato je da u Mauritaniji je samo pustinja i pjesak, dok u Siriji ima moćna rijeka Eufrat i Latakia gdje mogu da se uzgajaju i prodavaju lubenice i urme. To će pomoći Sirijcima da zarade više sirijskih dinara nego sada i moći će svi da idu u džamije bez da se boje da li su im djeca gladna. Poslije molitve će moći ispijati kahve i sjediti na ćilimima i razgovarati o islamu i knjigi. Ulicama će da hodaju žene u hidžabu i više neće biti potrebno da muškarci plaćaju ženama školu. Naime, u islamu žene ne idu u školu i one paze na kuću i iz kuće smiju da izađu samo u pratnji muža ili rođaka. Ako nema muške glave u kući, onda muž može da zaveže ženu za lancem dok se on ne vrati sa ezana.

Desekularizacija Turske odgovara i Kurdima jer Kurdi su zbog sekualrizacije bili u neravnopravnom polozaju kao i turski vjernici muslimani. Desekularizacijom se jaca muslimanski osjecaj bratstva sto ce utjecati na jedan stabilniji zivot u Turskoj. Ipak, najveci broj glasova za Erdogana dolazi iz Kurdistana.

Nije turska sekularna, Erdogan je islamista i anti-kemalista. Planira da se krunise za sultana.

Može Turska kao i neke druge države da šalje oružje pobunjenicima koliko hoće ali taj se sukob kako je krenulo NIKADA neće završiti sam od sebe.Jedino ako bi se umešao neko sa strane ali se vidi da niko nema HERCA za to.

Zao mi je sto se Turska ne umijesa u rat i ne ne okupira Siriju i uvede tamo neko vrijeme vojnu upravu. nakon vojne uprave slijedili bi izbori. Vojna uprava bi mogla trajati od 3 do cetiri godine. Zato vrijeme bi turske snage odrzavale red i mir.

Sirijska opoziciona vojska je sastavljena od placenika i delom od fanatika. Mislim da je to glavni razlog njihovog dosadasnjeg neuspeha.

Ne mogu biti fanatici oni koji klicu Allahu Aqbar. Allahu Aqbar je u prijevodu Allah je Najveci i to su borci koji se uzdaju samo u Allaha i zele samo slobodu. Zele da niko vise n tutorise Siriju drugim zakonima koji ne pripdaju muslimanima. Oni zele da muslimani imaju ono svoje a niko od njih ne odbija politicku i ekonomksu suradnju sa SADom i Zapadom. Mi msamo ne zelimo da budemo necija marioneta jer dovoljno smo pametni da sami upravljamo nasom drzavom i narodom.

Sirijska opozicija zna dobro da ne moze dobiti pomoc od Zapada jer Zapad jos odbija da prizna legitimitet serijata i pravo muslimana na taj zakon. Sirijska opozicija se uzdaje u islamske zemlje a najvecim dijelom u Tursku koja moze dosta pomoci sirijskim opozicionarima da dodju do pobjede. Isto tako ne smije se zanemarivati pomoc Saudijske Arabije i Zaljevskih zemalja.

Ne mogu biti fanatici oni koji klicu Allahu Aqbar. Allahu Aqbar je u prijevodu Allah je Najveci i to su borci koji se uzdaju samo u Allaha i zele samo slobodu. Zele da niko vise n tutorise Siriju drugim zakonima koji ne pripdaju muslimanima. Oni zele da muslimani imaju ono svoje a niko od njih ne odbija politicku i ekonomksu suradnju sa SADom i Zapadom. Mi msamo ne zelimo da budemo necija marioneta jer dovoljno smo pametni da sami upravljamo nasom drzavom i narodom.

Pazi ti ljudi nece tamo nikada da zive. Ratovace neko vreme pa ce se vratiti. Nema pobede dok lokalni borci ne prelome za sta ce da se bore. Koliko mi se cini obicnom coveku se ne dopada ni jedan od protivnika.

Zao mi je sto se Turska ne umijesa u rat i ne ne okupira Siriju i uvede tamo neko vrijeme vojnu upravu. nakon vojne uprave slijedili bi izbori. Vojna uprava bi mogla trajati od 3 do cetiri godine. Zato vrijeme bi turske snage odrzavale red i mir.

Previše je to i za Tursku.Uostalom šta bi radili sa Kurdima na severu Sirije kada ni sa ovima u Turskoj još nisu rešili probleme,da ne govorimo o Kurdima iz Iraka koji svako malo upadaju u Tursku i ubiju popriličan broj vojnika.Ta mogućnost da Turska okupira Siriju je nemoguća.

Mislim da neko ko kliče Allahu Aqbar ne može biti fanatik . Onaj ko tako pogine ide u đenet međ hurije. mislim da svaki pravi musliman treba da se digne u vazduh kličući Allahu Aqbar . To je najbolji način da on ode u raj i pokaže put drugim muslimanima kako postupa pravi vijernik. Allahu Aqbar Buuummm !

Pa vidi se da je potreban kada avione i rakete još niko nije poslao na Siriju.A neki su to obećavali.

Postoji problem oko Sirije koje zapadnjake zadržava u tom jendnostavnom pohodu . Izbombardovati vladina uporišta i naoružati pobunjenike nije potrebno nikakva hrabrost. Taj problem nije ni Rusija ni Irak (Rusija bi se malo koprcalia i na kraju bi na sve pristala) već šta dalje . Može da nastane stanje krvavog građanskog rata gde bi hrišćani i alaviti nadrljali a na vlast mogu da dođu i gori nego što je to Asad, recimo Mingo :D

Postoji problem oko Sirije koje zapadnjake zadržava u tom jendnostavnom pohodu . Izbombardovati vladina uporišta i naoružati pobunjenike nije potrebno nikakva hrabrost. Taj problem nije ni Rusija ni Irak (Rusija bi se malo koprcalia i na kraju bi na sve pristala) već šta dalje . Može da nastane stanje krvavog građanskog rata gde bi hrišćani i alaviti nadrljali a na vlast mogu da dođu i gori nego što je to Asad, recimo Mingo :D

Bogami za bombardovanje zemlje koja verovatno ima ruske sisteme S-300 je potrebna VELIKA hrabrost.Tu hrabrost nema nijedna velika sila a tek je nemaju zemlje u okruženju.

Inače krvavi građanski rat u Siriji je odavno u toku.Samo mislim da ne mogu pobediti oni koji jedu srca protivnika i misle da mogu pobediti Asada jednim takvim činom KANIBALIZMA.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back