Bojni otrovi samo za Srbe

dragon x

Buduća legenda
Poruka
46.096
Bojni otrovi samo za Srbe

Predsjedništvo Skupštine opštine Tuzla 1. aprila 1993. godine od hrvatske INA Petrokemije iz Kutine naručilo je nekoliko stotina tona hemikalija, od kojih su kasnije pravljeni bojni otrovi kojim su jedinice Drugog korpusa bošnjačke Armije RBiH dejstvovale po srpskim civilnim i vojnim položajima. Dokazuje to i dokument koji je u posjedu "Fokusa", a koji je u ime Predsjedništva SO Tuzla potpisao Bahrija Tanović i uputio ga Ministarstvu odbrane Hrvatske, odnosno tamošnjoj Upravi za nabavke, koju je 1993. godine vodio Krunoslav Pribić.

Tuzlaci su od Pribića tražili saglasnost za pretakanje iz željezničkih cisterni u kontejnere 160 tona azotne kiseline, 120 tona oleuma, te nenaznačenu količinu koncentrovane sumporne kiseline, koju bi, navedeno je u dokumentu, kupovali u direktnom aranžmanu sa fabrikom INA Petrokemija iz Kutine.

- Ujedno garantujemo da će proizvodi iz navedenih hemikalija biti upotrebljivani isključivo u okviru zone djelovanja Drugog korpusa OS RBiH, u kojem djeluju pod jedinstvenom komandom i jedinice HVO. Isto tako, garantujemo da će ovi proizvodi biti upotrijebljeni samo u borbi protiv četničkog agresora - obećao je Pribiću Tanović.



"Fokusov" sagovornik blizak vojnom vrhu nekadašnje Armije RBiH pojasnio je da je Tuzla od samog početka rata bila jedno od najvažnijih sjedišta namjenske industrije, u kojoj su se za potrebe bošnjačke vojne komponente proizvodili bojni otrovi. Svu surovost "prljavih bombi" osjetili su na svojoj koži pripadnici VRS na području Ozrena i Majevice, kao i u jednom dijelu Posavine i Podrinja.

- Hemikalije koje je od INA Petrokemije naručilo Predsjedništvo SO Tuzla pogodne su za izradu nekoliko vrsta bojnih otrova. Primjera radi, samom kombinacijom azotne i sumporne kiseline može se napraviti takozvana carska vodica, odnosno jedina tečnost koja u potpunosti razgrađuje i zlato - pojasnio je naš sagovornik, ekspert u oblasti hemije.

S druge strane, upozorava on, svjedok Tužilaštva Haškog tribunala, vještak Berko Zečević, na suđenju prvom predsjedniku RS, Radovanu Karadžiću, rekao je da su srpske snage na području Sarajeva dejstvovale aerosolnim bombama, što je, po mišljenju stručnjaka, potpuna besmislica.

- Aerosolne bombe raspadaju se u vazduhu, što znači da otrovne supstance vjetar nosi dalje. Postavlja se pitanje zbog čega bi Srbi, koje je od Bošnjaka dijelila samo rijeka Miljacka, upotrebljavali te bombe, ako su znali da postoje realne šanse da i sami budu otrovani. Berko Zečević čuo je da su se aerosolne bombe koristile u proteklom ratu, ali mu je, očigledno, promaklo to da ih je posjedovala Armija RBiH i da je njima dejstvovala po Srbima - zaključio je naš sagovornik. Njegovu priču podržava i Simo Tuševljak, koordinator tima Ministarstva unutrašnjih poslova RS za istraživanje ratnih zločina, koji je rekao da bi vještak Zečević, kao ratni rukovodilac Centra namjenske proizvodnje Armije RBiH, morao da zna šta je bošnjačka vojska posjedovala i koristila.

Centar namjenske proizvodnje, pojasnio je Tuševljak, radio je pri Glavnom štabu Armije RBiH, a u malim radionicama, među kojim su bile "Behar jedan" i "Behar dva", ručno su izrađivana minsko-ekspolozivna sredstva. Za to su im služili pogoni u fabrikama "Žica", "Vaso Miskin Crni", "Energoinvest", kao i radionice "GRAS-a", i sarajevskog Mašinskog fakulteta, a uz Zečevića projektom je rukovodio i Faik Kulović.
Tuševljak je istakao da je tim Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske za istraživanje ratnih zločina dio dokaza o upotrebi projektila punjenih bojnim otrovima dostavio Tužilaštvu BiH.

- Veoma brzo ćemo Tužilaštvu BiH dostaviti još dokaza o upotrebi takvih projektila. Nesumnjivo je da je Armija RBiH u proteklom ratu koristila zabranjena hemijsko-biološka sredstva - rekao je Tuševljak.

On očekuje da će Tužilaštvo BiH aktivnije raditi na predmetima koji se odnose na upotrebu bojnih otrova.

I bivši pripadnik Prve gardijske brigade Vojske Srpske Igor Ignjatović tvrdi da su pripadnici Armije RBiH na sarajevskom ratištu koristili zabranjena hemijsko-biološka sredstva.

- Mene i moje saborce pripadnici Armije RBiH na Nišićkoj visoravni zasipali su čudnim projektilima, koji su pri udaru o zemlju pucali napola. Bili su punjeni plavičastim prahom neprijatnog mirisa, koji bi obojio snijeg oko mjesta rasprskavanja - rekao je Ignjatović.

On je pojasnio da su se njegovi saborci žalili na bolove u grudima i stomaku, da su se znojili na minus 20 i povraćali, te da su neki zbog posljedica takvih dejstava Armije RBiH preminuli. Ignjatović je zbog dejstva bojnih otrova obolio od malignog oboljenja limfnih žlijezda.

Nekadašnji komandant Pete kozarske brigade VRS Ostoja Barašin "Fokusu" je nedavno potvrdio da je ova jedinica, dok je držala položaj kod Brčkog, bila izložena bojnim otrovima koje su na njih ispaljivali pripadnici ARBiH iz pravca Maoče. Upotreba hemijskog oružja u proteklom ratnom sukobu na području BiH evidentirana je i u izvještajima UNPROFOR i nekoliko zapadnih bezbjednosnih službi.

Narudžba preko Ambasade BiH u Zagrebu

Narudžba tuzlanskih vlasti do krajnje adrese stigla je preko Ambasade BiH u Zagrebu, koju je tada vodila Bisera Turković, visoki zvaničnik SDA i bliska saradnica bošnjačkog ratnog vođe Alije Izetbegovića. Turkovićeva se spominje i u brojnim izvještajima zapadnih obavještajnih i istražnih službi, kao jedna od ključnih osoba u procesu dovođenja i naturalizacije dobrovoljaca iz arapskih zemalja koji su kasnije borili na strani Armije RBiH protiv Srba i Hrvata.

- Ambasada Republike BiH izražava poštovanje Ministarstvu odbrane Hrvatske i ima čast da u prilogu dostavi molbu za saglasnost za pretakanje hemikalija u INA Petrokemiji Kutina iz željezničkih cisterni u kontejnere - navedeno je u dopisu koji je Ambasada BiH u Zagrebu dostavila hrvatskom Ministarstvu odbrane.


http://www.fokus.ba/nov/index.php?o...bojni-otrovi-samo-za-srbe&catid=18&Itemid=153


PRETAKANJE-HEMIKALIJA---PROTIV-SRBA-3.jpg
 
Ето, па ја лепо кажем да муслимани нису при себи - стварно та вера утиче некако на мозак. Ово је да човек остане пренеражен до краја живота.
 
ВМА ТРАЖИЛА ПОДАТКЕ О БОЈНИМ ОТРОВИМА

Љекари београдске Војно-медицинске академије /ВМА/ су током протеклог сукоба у БиХ у неколико наврата тражили од тадашњег Генералштаба Војске Републике Српске /ВРС/ податке о бојним отровима којима су били изложени припадници ВРС, а који су били пребачени на лијечење у ову установу, изјавио је руководилац Тима за истраживање ратних злочина МУП-а РС Симо Тушевљак.

Он је рекао да је Генералштаб ВРС у том периоду располагао прилично скромним сазнањима, јер нису били у прилици да детаљно анализирају средства којима се дејствовало по војницима и цивилима.

"У каснијим истрагама дошли смо до чврстих доказа да су на подручијима под контролом Армије БиХ постојале лабораторије у којима су се производили бојни отрови и друге врсте биохемијског оружја, а које се касније употребљавало против ВРС и цивила", рекао је Тушевљак за "Фокус".

Он је истакао да су посљедице дејствовања забрањеним материјалима видљиве и данас, деценију и по након завршетка рата, јер је у порасту број малигних обољења на подручијима гдје је уочена употреба бојних отрова.

Посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић позвала је правосудне органе да истраже овај случај и именују одговорне за употребу бојних отрова против српског становништва у БиХ.



http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=36669
 
129485_021006s1_if.jpg



OTROVI UNIŠTILI ORGANIZAM: Igor Ignjatović postao invalid zbog trovanja "Beharom"


"Behar" i dalje ubija

Bivši pripadnik VRS Igor Ignjatović, i sam žrtva bojnih otrova ispaljenih sa muslimanskih položaja, svedoči o stravičnim posledicama ovog oružja

Petnaest godina nakon završetka rata u BiH sve je više dokaza o tome da je bošnjačka Armija BiH tokom sukoba u toj zemlji koristila bojne otrove.
Novo šokantno svedočenje koje je ovih dana objavljeno u medijima u Srpskoj potvrđuje da određen broj pripadnika Vojske RS i danas oseća posledice bombardovanja njihovih položaja projektilima u kojima su se nalazili bojni otrovi. O tome je pričao i Igor Ignjatović, nekadašnji pripadnik Prve gardijske brigade VRS, koji je naveo da je biološko oružje koje je koristila Armija BiH kod njega i njegovih saboraca izazvalo teške posledice po zdravlje, a u mnogo slučajeva i smrt.
On je rekao da su improvizovani projektili tipa "strela" i priručne bombe, kojima je njegova jedinica krajem decembra 1993. i početkom januara 1994. godine bila izložena na Nišićkoj visoravni, bojnim otrovima bili punjeni u ratnim radionicama "Behar 1" i "Behar 2", smeštenim u podrumima Medicinskog i Građevinskog fakulteta u centru Sarajeva.
- Mladi gardisti iz Banjaluke i cele Krajine u novembru 1993. prebačeni su na ratišta oko Sarajeva gde smo, odmah po dolasku, bili izloženi dejstvu čudnih projektila, koji su ličili na izdužene tromblone.

Po Alijinom naređenju

Podsetimo, "Vesti" su prošle godine pisale o tome da je Armija BiH koristila rakete punjene bojnim otrovima koje su se punile u specijalnoj fabrici u Sarajevu koja je imala kodno ime "Behar"! Korišćenje bojnih otrova u ratu protiv Vojske RS počelo je 1. septembra 1992. godine kada je po naređenju Alije Izetbegovića i komandanta bošnjačke vojske Sefera Halilovića formirana ta fabrika. Objavljeno je da je u Beharu napravljeno više od 200 projektila te vrste.

Ti projektili nisu imali ni inicijalnu kapislu, ni eksplozivno punjenje, već su se pri udaru u zemlju lomili na pola. Bili su punjeni nekim plavkastim prahom, materijom neobičnog i neprijatnog mirisa, koja bi obojila sneg svud oko mesta rasprskavanja projektila - rekao je Ignjatović.
Prve posledice izlaganja bojnim otrovima osetili su gardisti iz Ključa i Drvara.
- Bili su to čelično zdravi i probrani momci, baš kao i mi iz Banjaluke. Žalili su se na bolove u grudima i stomaku, povraćali su i znojili se na temperaturi od minus 20 stepeni. Neki od njih obolevali su i na nervnoj bazi. Na slične simptome u mojoj jedinici žalili su se Igor Preselj, te Siniša Đaković, koji je kasnije umro od karcinoma. Prvi znakovi bolesti kod mene su počeli da se javljaju u januaru 1994, kada sam osetio malaksalost i bolove u grudima - ispričao je Ignjatović.
Kada je počeo da pljuje krv, Igor je sa ratišta hitno prebačen u banjalučki Klinički centar, a potom i na beogradsku VMA, gde su mu u martu 1994. dijagnostikovali Hočkinsovu bolest, maligno obolenje limfe. Citostatici, a kasnije i hemoterapija kojom je lečen, potpuno su uništili Igorov organizam, a njegovo telo nije uspelo da se izbori sa bezazlenim prelomom noge zbog čega mu je ona amputirana.
Njegovo svedočenje bi moglo da posluži u pojedinim sudskim procesima koji bi tek trebalo da se vode pred sudovima u BiH, a nadležni iz MUP-a RS pozvali su sve bivše borce sa sličnim slučajevima da se jave i svedoče o onome što su prošli.


http://www.vesti-online.com/Stampano-izdanje/10-02-2011/Dnevnik/116171/Behar-i-dalje-ubija-/print
 
И наравно, ни за ове злочине никада нико неће одговарати. Важно је да се цијела фбих дигне на ноге када се ухапси генерал тзв арбих...:evil:
 

Back
Top