Bojkotujte KRZNO !!!

Bojkotujte JLo!

205619_476468632403337_1384370298_n.jpg

U Beogradu obeležen Svetski dan protiv krzna FurFreefriday 2012
U podne 23. novembra održan je protest protiv krzna na Trgu Republike uz performans i protestnu šetnju po Knez Mihailovoj ulici.

Perfomans je tekao ovako:

Neke devojke sa iscrtanim njuškicama i u krznu a mladii u kožnim jaknama predstavljali su životinje koje su na silu “odrali” jači momci uz borbu i opiranje. Ipak žrtve su ostale „u krvi“ - u crvenim jaknama i rukavicama. One ostaju pognute glave da stoje sa ostalima u crvenom i drže transparente, kao simbol za mnoge odrane životinje koje ostanu žive i posle dranja. Mladići koji su drali životinje su krzno “prodavali”, ili „kupovali“ svojim devojkama. Modna pista na kojoj su se devojke šepurile u bundama nalazila se ispred spomenika na Trgu republike. Na pistu upada grupa mladih koja radi edukaciju – sa transparentima i lecima – i menjaju međusobno materijale, letke, idu od ruke do ruke, međusobno razgovaraju i slično. Devojke šokirane prvo odbijaju i ne veruju onome što čuju od njih o patnji životinja, a onda shvataju i donose odluku da će se odreći krzna. One energično svlače krznene bunde i kožne jakne i bacaju ih u kantu za tu svrhu napravljenu. Na kanti je stajao transparent "Za srbiju bez krzna". Posle performansa bila je protestna šetnja kroz Knez Mihajlovu ulicu.

Prilozi

• protest_krzno_FFF_2012_18b.jpg
    protest_krzno_FFF_2012_18b.jpg
    33,8 KB · Pregleda: 2
A provali komentare, zgrozila sam se idiotizmom. Inace, dosla sam svojevremeno ideju, samo me sabotirao ujakov haski, iscetkana podlaka dugodlakih pasa je najcesce izuzetno mekana, nezna, topla a od nesto veceg psa tipa cau-cau se godisnje iscetka oko 800g sto je otprilike dovoljno za jedan dzemper. Elem, imala sam (clana porodice) mesanca pekinezera ali odnekud je tu zalutao medju pretke i neki koli, pa je imao fantasticnu duplu dlaku. Htela sam uspomenu na njega, za pocetak sal, a ako bude dovoljno, i kapu, rukavice... ali je ujakov haski u destruktivnoj fazi odrastanja, dok je gostovao kod nas, pronasao kesu u kojo sam cuvala ocetkanu dlaku i... :sad2:

Protest - KRZNO JE UBISTVO! (Beogradska nedelja mode)

Pred početak otvaranja Beogradske nedelje mode "Perwoll Fashion Week" u Belekspo centru, grupa aktivista je mirno izrazila svoj protest zbog surove eksploatacije životinja radi njihovog krzna i kože u modnoj industriji.
Modnoj dizajnerki Ireni Grahovac, u momentu dolaska ispred Belekspo centra, prišla sam i uručila flajer na kome su bile fotografije mučenja i ubijanja životinja na farmama krzna uz molbu da pročita email koji joj je prosleđen par dana ranije a tiče se upravo korišćenja krzna i kože u modnoj industriji čiji je ona reprezent.

Gospođa Grahovac je zgužvala flajer i vratila mi ga , uz stereotipnu opasku " A šta ćemo sa malim telićima i jagnjićima" i " plastika se ne razgrađuje"

Gospođo Irena, to je pleonazam.

Gospođo Irena, čak i plastika može da se reciklira.

Životinje ne mogu.

Životinje se ubijaju.

Ne postoji ni jedan razlog za proizvodnju prirodnog krzna osim profita.

Autorka:
Nataša Despotović

A ja se ovih dana suocavam sa problemom nalazenja jakne bez krznenog oboda i objasnjavanja svakoj prodavacici ponaosob da nije problem skinuti krzno, nego je problem sto je ono vec tu, sto je zivotinja umrla u najgorim mukama zbog tog "modnog detalja".

natalie-imbruglia-try-telling-him-pap-300.jpg

Da vam opisem moje razocarenje od sinoc... Otisla sam da se vidim s drugaricama i ova jedna je dosla u svojoj novoj bundi minimum do kolena, ako nije bila i duza (naglasavam duzinu cisto da biste imali predstavu o broju unistenih zivota), mislim da su lasice u pitanju. Uz to je rec o osobi koja je na mom fejsu videla xy objava protiv krzna, a ja cesto znam i da izvradjem nekog na tu temu i to mm zna, cak sam primetila da joj je malo i frka pa je pocela da se sali na rucun toga kako cu joj unistiti bundu (inace, ne vidim bas poentu toga, jer ko hoce da nosi leseve na sebi otici ce i kupiti novu, sto je jos gore, pa bolje neka mu je ta koju vec ima).
E sad, nije mene razocarala ono kao ona, ioanako mi nikad nije bila nesto bliska i oduvek sam imala neki gard prema njoj, nego me je razocarala cinjenica da neko sve vidi i sve zna i jednostavno ga nije briga i nije mu zao... ne zeli da pomogne :/
Inace, nisam joj nista rekla, jer vec zna sta mislim o tome tako da smatram da za tim nema potrebe i ukapirala sam da se ne vredi raspravljati s ljudima, nego im pokazes sve, edukujes ih, a ako je njima jos uvek svejedno sto nose tudju patnju na sebi - ja tu ne mogu nista, mogu samo da ih zalim jer su plitki i primitivni....

Uh, ja sam još i dobro prošla što sam se razočarala u onu fb grupu vlasnika tvorova, da ne kažem feretki, koliko su... najblaže rečeno, neosetljivi na patnju bliskih rođaka svojih ljubimaca širom sveta na farmama krznašica i jedino zbog čega su tužni je to što oni odavno već pokušavaju da ih nabave žive, kao ljubimce, ali eto, neće niko da proda recimo samo 3 "komada" pa da oni podele... Čak jedna kaže "Bolje kupi bundu, ne moraš da je hraniš i ne ujeda". :dash:

Videla sam tu sliku i pre i nikad ne smem da je pogledam normalno, nego preletim preko nje, ali ova je sad veca, a vise puta sam naletela na nju u poslednjih par dana tako da sam i tako prelecuci uspela odlicno da vidim... ono je bas jezivo, ne treba nista dalje da citas/gleas da bi ti bilo jasno sta su joj uradili :cry:

Mislim da to mi treba i da pocnemo da radimo, cak sam imala ideju da se naprave neki upecatljivi flajeri koje bismo stampali i delili takvim personama, ali za to bi bilo potrebno da se vise ljudi udruzi pa da se osmisle neki bas efektni i sadrzajni flajeri, koji bi bili i edukativnog karaktera, a i upecatljivi (za one koji bi samo pogledali i bacili)...

Back