Bojkot (opšta tema)

Koje je vaše mišljenje o ideji bojkota izbora? Da li će se ostvariti? Hoće li biti uspešan?

• Ukupno glasova
    84
bojkot moze za SPS samo dobra da donese 40 poslanika mozda cak.

To samo po sebi bukvalno ništa ne znači. Poslanička mesta su klupe za nekoliko pojedinaca, malo više plata...deo kolača koji se posle izbora raspodeljuje je identičan kao i na pređašnjim. Zapravo, i gori od prethodnog jer će odnos biti nepovoljniji (iliti, biće više u korist naprednjaka).

Nešto poslanika gore ili dole znači kada postoje praktični razlozi za to, kao npr. dostizanje do magičnih 126 glasova. U ovom kontekstu, posve je besmisleno tj. od samog bojkota SPS neće imati (izvan, naravno, celog konteksta da Vučić sad ponovo podržava socijaliste šakom i kapom, jer su vrlo potrebni) nikakve koristi. Kolač je isti, a tanjir SPS-a (odnos je ključan) će zapravo vrlo verovatno biti i manji, a ne veći. Tako da se može desiti da SPS ima i za više od 50% uvećanje mesta u parlamentu, ali da u praksi bude upravo toliko slabiji kao stranka nego pre 4 godine.

To samo po sebi bukvalno ništa ne znači. Poslanička mesta su klupe za nekoliko pojedinaca, malo više plata...deo kolača koji se posle izbora raspodeljuje je identičan kao i na pređašnjim. Zapravo, i gori od prethodnog jer će odnos biti nepovoljniji (iliti, biće više u korist naprednjaka).

Nešto poslanika gore ili dole znači kada postoje praktični razlozi za to, kao npr. dostizanje do magičnih 126 glasova. U ovom kontekstu, posve je besmisleno tj. od samog bojkota SPS neće imati (izvan, naravno, celog konteksta da Vučić sad ponovo podržava socijaliste šakom i kapom, jer su vrlo potrebni) nikakve koristi. Kolač je isti, a tanjir SPS-a (odnos je ključan) će zapravo vrlo verovatno biti i manji, a ne veći. Tako da se može desiti da SPS ima i za više od 50% uvećanje mesta u parlamentu, ali da u praksi bude upravo toliko slabiji kao stranka nego pre 4 godine.
sve se to da ispraviti do 2024. a u medjuvremenu se drzi tu gde je,nece biti neki znacajan pad siguran sam.

@Slaven777 a mene nesto jeremiceva narodna stranka podseca na kostunicu i dss...jel to ja fantaziram ili i ti prepoznajes nesto?.

Hahahah, ne priviđa ti se. Videćemo još kada se iskristališu stvari; sad 3. novembra bi trebalo da bude skupština koja bi trebalo da zaokruži proces formiranja stranke, ali definitivno deluje iz više razloga da je Jeremić novi Koštunica. :lol:

po meni sasvim okej opcija.
hoces li ucestvovati?

U čemu? U toj priči? Pa ne znam...recimo da sam ih podržao pri nastanku, ali bojim se da politika nije za mene. Poznajem ja sve te političare; ne samo u Narodnoj stranci govoreći naravno, tako da ima tu dosta sveta, pa i kvalitetnog. Problem je što se toliko mora stalno praviti nekakve zavere, stalno kriti, ima puno prljave rabote. Ništa se to meni ne sviđa; ja ne volim da krijem od čoveka nego potpuno otvoreno kažem sve šta mislim i to u lice. A i kada sam porazmislio o pozivima da se priključim direktnije takvom nekakvom angažmanu, upravo to je stvar zbog koje sam napadnut i koju su ljudi osudili.

Bukvalno ne mogu da zamislim da mi neko daje instrukcije oko toga šta bih smeo da govorim, a šta ne, odnosno da bi bilo situacija u kojima bih morao da predstavljam možda čak i suprotne vrednosti. Ne krijem da mi je politika vrlo interesantna i primetio sam da me baš i zaista zanima, pa da možda ne bih bio i loš u njoj, ali bojim se da nisam baš spreman za prljave igre koje je nužno prate.

НазивБр. местапроценат
Српска напредна странка + независни посланици из квоте СНС (А. Вучић)
93​
37,20​
Социјалдемократска партија Србије (Р. Љајић)
10​
4,00​
Партија уједињених пензионера Србије (Ј. Кркобабић)
9​
3,60​
Нова Србија (В. Илић)
5​
2,00​
Покрет социјалиста (А. Вулин)
3​
1,20​
Српска народна партија (Ненад Поповић, бивши ДСС)
3​
1,20​
Српски покрет обнове (В. Драшковић)
3​
1,20​
Покрет снага Србије (Б. Карић)
2​
0,80​
Народна сељачка странка (М. Ристичевић)
1​
0,40​
Самостални ДСС (А. Младеновић, бивши ДСС)
1​
0,40​
Уједињена сељачка странка (Милија Милетић)
1​
0,40​
Социјалистичка партија Србије (И. Даћић)
20​
8,00​
Јединствена Србија (Д. М. Палма)
6​
2,40​
Зелени Србије (Иван Карић)
2​
0,80​
Комунистичка партија (Јошка Броз)
1​
0,40​
Српска радикална странка (В. Шешељ)
22​
8,80​
Доста је било (С. Радуловић)
16​
6,40​
Демократска странка (З. Лутовац)
13​
5,20​
Демократски савез Хрвата у Војводини (Т. Жигманов)
1​
0,40​
Заједно за Србију (Н. Зеленовић)
1​
0,40​
Нова странка (З. Живковић)
1​
0,40​
Српски покрет Двери (Б. Обрадовић)
7​
2,80​
Демократска странка Србије (М. Јовановић)
6​
2,40​
Лига социјалдемократа Војводине (Н. Чанак)
4​
1,60​
Либерално-демократска партија (Ч. Јовановић)
4​
1,60​
Социјалдемократска странка (Б. Тадић)
4​
1,60​
Народни покрет Србије (В. Јеремић)
1​
0,40​
Савез војвођанских Мађара (И. Пастор)
4​
1,60​
Бошњачка демократска заједница Санџака (М. Зукорлић)
2​
0,80​
Странка демократске акције Санџака (С. Угљанин)
2​
0,80​
Зелена странка (Горан Чабради)
1​
0,40​
Партија за демократско деловање (Шаип Камбери)
1​
0,40​
УКУПНО
250
100,00

Горе је садашњи скупштински сазив:

До Уједињенене сељачке странке (Милија Милетић) је коалиција СНС са освојених 52,40%
СПС, Палма, Зелени Србије и Јошка Броз су коалиција са освојених 11,60%
СРС има 8,80%
Доста је било 6,40%
Коалиција ДС, Демократски савез Хрвата, Заједно за Србију и Нова странка 6,40%
Двери и ДСС 5,20
Тадић, Чеда, Чанак, Јеремић 5,20
Мањине 4,00%

Poslednja izmena:
po meni sasvim okej opcija.

Narodna stranka ima nekoliko vrlo krupnih problema: mora da se ideološki isprofiliše i završi programska vrdanja. Dve godine će uskoro biti; mora to ozbiljnije ako želi da bude preponatljiva i da je ljudi mogu razlučiti u odnosu na druge političke stranke. Drugo, u stranku je uleteo izuzetno veliki broj preletačevića iz drugih stranaka, uključiv i pojedince iz vlasti kao što je Dijana. Ima čak i naprednjaka, po lokalu posebno. Nešto je drugačiji kadar u prestonici, ali u unutrašnjosti to su sve prepoznatljiva lica koj su utrčala očekujući da će NS garant biti sledeća vlast u Srbiji (da li sad ili za 10 godina, ali svakako). Tu ima i nekog baš ne tako idealnog kadra, kao npr. Kenin rođa u Smederevskoj Palanci. Baš zbog zakve mešavine, kod građana je ona prepoznata kao anti-SNS (kako se, budimo realni, i sama profiliše) u kojoj se natrpala jedna svakakva mešavina, od bivših radikala do saradnika Dinkića. Bez jasnijeg podmlatka, novim generacijama političara, teško je biračima objasniti zašto to nije najobičniji skup interesa u kojoj su se ljudi okupili samo da bi zajahali posle svrgavanja Vučića.

Osim dva navedena, vrlo ključna problema koji moraju biti rešeni, tu postoje i neke druge stvari kao što je prosta činjenica da je Narodna stranka u potpunosti nezavisna od Dragana Đilasa, a to znači i da tu postoji vrlo jasno suparništvo. U ostatku opozicije, u zavisnosti od stranke i/ili pokreta, Đilas ostvaruje veći ili manji uticaj (od sopstvene stranke kao što je SSP do npr. finansijske potpore portalu Vidovdan i Dejanu Petru Zlatanoviću). To je jedna vrlo delikatna situacija zbog koje narodnjaci ne moraju da se bore konstantno protiv vlasti, već u isto vreme i protiv ogromnog dela preostale opozicije, čak i kada sarađuju sa njom.

Tu ima i raznih drugih pitanja koje NS mora da reši pre nego što možemo govoriti o nekakvoj ozbiljnoj političkoj snazi; jedan od potpredsednika, Nikola Jovanović, u potpunosti se izgradio i ima čak u Beogradu barem svojevrsni medijski monopol kada je u pitanju opozicija, ali sam u stranci nema nikakvu podršku. Mlad je i predstavlja novu generaciju političara, što se čak ljudima i sviđa, ali pati od ogromnog broja antisocijalnih poremećaja, nesnalažljiv je, vrlo težak za saradnju i uživa zaštitu jedino Jeremića. Skoro cela stranka mu se protivi i žele da bude rekonstruisan 3. novembra. Ako se i desi da on izgubi svoj položaj, što je možda iz objektivnih razloga i govoreći o stranačkim interesima i pametan potez, to će običnim ljudima slati pogrešnu poruku jer će delovati da se novija lica odstranjuju dok se neke starije face (bivši pripadnici drugih stranaka) (p)održavaju.

Moljac, si video ovo?

Šta misliš zašto baš sad i zašto baš ova pesma?
kazu da kad se napravi pesma o nekom coveku taj obicno ili vise nije vise medju nama ili je prestao sa svojim radom i delom....ciljas na to?
ili da riblja corba i preletaci traze spas u SPS?

sto se tice NS mislim da je iz tog razloga sto pricas da dolaze iz vlasti u NS upravo i jedan od razloga sto je to novi DSS, jer je i u njega dolazio kadar iz SPS.
to je po meni i deo same ideologije - tu bih recimo svrstao ljude koji mozda rade u drzavnom sektoru ili imaju nekoga ko je nekako povezan ili zavisi od vlasti, ali ne vole vlast, pa hoce da je menjaju ali opet nece kompletnu lustraciju i radikalne mere jer imaju nesto da izgube. neka umerenost. ta opcija (nekad DSS a sad NS) je desetka na kec za ljude koji od vlasti zavise ali je i ne zele.svaka velika i ozbiljna opozicija mora da ima jednog takvog.

kazu da kad se napravi pesma o nekom coveku taj obicno ili vise nije vise medju nama ili je prestao sa svojim radom i delom....ciljas na to?
ili da riblja corba i preletaci traze spas u SPS?

sto se tice NS mislim da je iz tog razloga sto pricas da dolaze iz vlasti u NS upravo i jedan od razloga sto je to novi DSS, jer je i u njega dolazio kadar iz SPS.
to je po meni i deo same ideologije - tu bih recimo svrstao ljude koji mozda rade u drzavnom sektoru ili imaju nekoga ko je nekako povezan ili zavisi od vlasti, ali ne vole vlast, pa hoce da je menjaju ali opet nece kompletnu lustraciju i radikalne mere jer imaju nesto da izgube. neka umerenost. ta opcija (nekad DSS a sad NS) je desetka na kec za ljude koji od vlasti zavise ali je i ne zele.svaka velika i ozbiljna opozicija mora da ima jednog takvog.

Tako je. Zato npr. Narodna stranka ima (u Beogradu) dogovor sa policijom. S jedne strane, ne učestvuju u radikalnijim akcijama (tipa upada u RTS ili farbanja vrata) a sa druge policija ima instrukcije da narodnjake ne privodi kada treba nekog hapsiti.

Tako je. Zato npr. Narodna stranka ima dogovor sa policijom. S jedne strane, ne učestvuju u radikalnijim akcijama (tipa upada u RTS ili farbanja vrata) a sa druge policija ima instrukcije da narodnjake ne privodi kada treba nekog hapsiti.
oni su meni u opoziciji (kada god kazem opozicija mislim SZS+PSG) najbolja opcija jer mislim da su te dos price o radikalnim promenama gde ce nesto da se sasece iz korena nemoguce. i vucic je dosao sa tom pricom 2014. kao borba protiv kriminala korupcije. cak je imao i podrsku tog nekog "elitnog" dela drustva. ja za NS mislim da ce po pitanju stavova biti:
-za EU
-protiv NATO
-vojna neutralnost
-pregovori sa pristinom, ali
-protiv briselskog sporazuma.

Narodna stranka je najslabija u SZS, imaju samo 1% po anketama, Đilas ima 3%, Boško 4% i DS ima 2%. Ostali imaju neki sitniš i to je to. Jeremić i Narodna stranka su pukli pogotovo nakon što su objavili onaj razgovor sa Crnogorcem. Đilasu isto šteti ovaj pandur što ga odruka ali on je ionako omražen bio, veću štetu je režim naneo Jeremiću. Mislim da trenutno Boško ima najbolju poziciju odmah posle Sergeja, njega režim može samo da blati kako je nasilnik i fašista ali ne može da mu isčupa neke snimke iz prošlosti kao Jeremiću i Đilasu dok su ovi bili vlast. Budućnost na političkoj sceni opozicije imaju samo Sergej, Boško i Šapić jer su koliko toliko novi i slabo ima afera oko njih. I onaj Vacić ima solidne šanse ma koliko to zvučalo presmešno.

Poslednja izmena:
Narodna stranka je najslabija u SZS, imaju samo 1% po anketama, Đilas ima 3%, Boško 4% i DS ima 2%. Ostali imaju neki sitniš i to je to. Jeremić i Narodna stranka su pukli pogotovo nakon što su objavili onaj razgovor sa Crnogorcem. Đilasu isto šteti ovaj pandur što ga odruka ali on je ionako omražen bio, veću štetu je režim naneo Jeremiću. Mislim da trenutno Boško ima najbolju poziciju odmah posle Sergeja, njega režim može samo da blati kako je nasilnik i fašista ali ne može da mu isčupa neke snimke iz prošlosti kao Jeremiću i Đilasu dok su ovi bili vlast. Budućnost na političkoj sceni opozicije imaju samo Sergej, Boško i Šapić jer su koliko toliko novi i slabo ima afera oko njih. I onaj Vacić ima solidne šanse ma koliko to zvučalo presmešno.
Da je ovaj bagra- to mu se vidi i bez vlasti :namcor:
Pa ne moramo mi baš za svaku bagru da doživimao da on to efektivno i dikaže :aha2:

Rejtinzi svih pojedinačnih stranaka u okviru udružene opozicije, sa izuzetkom možda jedino Pokreta slobodnih građana, čija podrška je ipak takođe izuzetno fleksibilna i varira u rasponu od doslovno preko 100 odsto, nalaze sa na nivou statističke greške. Kada su takve situacije, izuzetno je teško procenjivati stvarnu podršku pojedinačnih konstitutivnih elemenata Saveza za Srbiju. Nekad i zbog toga što, kao što i sam primećuješ (video snimak koji pominješ praktično nikakve posledice nije imao...ljudi se na to ni ne osvrću, čak ni režimski; daleko su veći problemi bili Jeremićevo ishitreno pašće pre Uskrsa na protestu ispred predsedništva i slični gafovi, nego taj stari snimak).

Osim toga, ako se desi da bude veliki bojkot opozicije, sami rejtinzi tu neće biti ni od kakvog značaja...ili barem bolje rečeno, neće biti bitni još neko vreme. Ono što je ključno jeste kako će se poneti ljudi u narednih godina, iskoristiti prostor i, naravno, raditi na terenu. Ne znam iz kojih anketa izvlačiš te procente, jer pojedinačnih već dugo vreme nije bilo. Sve skorije ankete imale su samo grupisano opciju SzS, bez elemenata.

Ako i kažemo da ne precenjuješ ličnu popularnost Boškovu (jer zasigurno ne citiraš neku anketu) moram ti reći da grešiš u vezi Dveri. Da ponovim nešto što sam već jednom rekao: Narodna stranka ima u četiri opštine više članova nego Dveri u Republici Srbiji. Možda si se poneo onim što je Zoran Živković u 360 stepeni izjavio, pominjući da od opozicije jedino što ima su DS i Dveri. Dveri su, u komparaciji sa demokratama i narodnjacima, jedna mala stranka. To je Boško i sam izjavio na skupštini, kada je bila (dakle i oni su svesni te realnosti).

Dverjansko članstvo se strašno osulo. Poslednju situaciju imali su kada je Jelena Vujanović trebalo da bude Boškov protivkandidat na izborima za šefa stranke. Oni nemaju novi priliv članstva, već samo jedan konstantan odliv, od 2012. godine na ovamo. A pretpostavljam i da nisi čuo za aferu sa trojkom iz Pančeva i paricama. :kez: Dveri su hitro podnele tužbu protiv ekipe da kontrolišu situaciju. Sve više i više ljudi smatra da je Đilas kupio Dveri. Ja mislim da je Boškov neki dugoročni plan možda da privuče umerenije ljude i, kako da se izrazim, promeni svoje biračko telo (bukvalno zamenjujući ih za neke druge, i to čak većinom). Ali to nije sadašnjost. To je jedan potencijal i to su neka buduća vremena. Sadašnja realnost je da su Dveri najmanje od dana registracije kao političke stranke. Šta misliš na šta je komša mislio kada je bio jednom napisao da će možda Dveri postati deo Đilasove stranke (ili nešto slično), pre formiranja SSP-a?

Rejtinzi svih pojedinačnih stranaka u okviru udružene opozicije, sa izuzetkom možda jedino Pokreta slobodnih građana, čija podrška je ipak takođe izuzetno fleksibilna i varira u rasponu od doslovno preko 100 odsto, nalaze sa na nivou statističke greške. Kada su takve situacije, izuzetno je teško procenjivati stvarnu podršku pojedinačnih konstitutivnih elemenata Saveza za Srbiju. Nekad i zbog toga što, kao što i sam primećuješ (video snimak koji pominješ praktično nikakve posledice nije imao...ljudi se na to ni ne osvrću, čak ni režimski; daleko su veći problemi bili Jeremićevo ishitreno pašće pre Uskrsa na protestu ispred predsedništva i slični gafovi, nego taj stari snimak).

Osim toga, ako se desi da bude veliki bojkot opozicije, sami rejtinzi tu neće biti ni od kakvog značaja...ili barem bolje rečeno, neće biti bitni još neko vreme. Ono što je ključno jeste kako će se poneti ljudi u narednih godina, iskoristiti prostor i, naravno, raditi na terenu. Ne znam iz kojih anketa izvlačiš te procente, jer pojedinačnih već dugo vreme nije bilo. Sve skorije ankete imale su samo grupisano opciju SzS, bez elemenata.

Ako i kažemo da ne precenjuješ ličnu popularnost Boškovu (jer zasigurno ne citiraš neku anketu) moram ti reći da grešiš u vezi Dveri. Da ponovim nešto što sam već jednom rekao: Narodna stranka ima u četiri opštine više članova nego Dveri u Republici Srbiji. Možda si se poneo onim što je Zoran Živković u 360 stepeni izjavio, pominjući da od opozicije jedino što ima su DS i Dveri. Dveri su, u komparaciji sa demokratama i narodnjacima, jedna mala stranka. To je Boško i sam izjavio na skupštini, kada je bila (dakle i oni su svesni te realnosti).

Dverjansko članstvo se strašno osulo. Poslednju situaciju imali su kada je Jelena Vujanović trebalo da bude Boškov protivkandidat na izborima za šefa stranke. Oni nemaju novi priliv članstva, već samo jedan konstantan odliv, od 2012. godine na ovamo. A pretpostavljam i da nisi čuo za aferu sa trojkom iz Pančeva i paricama. :kez: Dveri su hitro podnele tužbu protiv ekipe da kontrolišu situaciju. Sve više i više ljudi smatra da je Đilas kupio Dveri. Ja mislim da je Boškov neki dugoročni plan možda da privuče umerenije ljude i, kako da se izrazim, promeni svoje biračko telo (bukvalno zamenjujući ih za neke druge, i to čak većinom). Ali to nije sadašnjost. To je jedan potencijal i to su neka buduća vremena. Sadašnja realnost je da su Dveri najmanje od dana registracije kao političke stranke. Šta misliš na šta je komša mislio kada je bio jednom napisao da će možda Dveri postati deo Đilasove stranke (ili nešto slično), pre formiranja SSP-a?
Mislim da će glasači opozicije uvek biti usmereni ka novim likovima na sceni i da Vučića mogu da zamene samo noviji ljudi a ne stari režim. Mislim da pripadnici prethodnog režima mogu samo da se šlepaju uz nove likove. Takodje mislim da broj članova ne znači nužno i mnogo glasova, pogotovo kod birača opozicije kojima je dojadilo učlanjivanje u stranku. Uglavnom oni koji su usmereni ka vlasti se učlanjuju u stranke na vlasti da bi imali koristi i to su birači vlasti a birači opozicije ne gledaju ko ima više članova nego ko je nov i ko ima harizmu da vodi protest. Tu su se najbolje pokazali Sergej i Boško. Đilas ne ume da povede masu na protestima, njega vrlo lako neko može da gadja jajima i da ga psuje na protestu ko i Tadića dok Jeremić se baš ukopao sa tim govorom Uskrs haha, on se neće više gurati na protestima. U suštini ko bude aktivan na protestima i ko bude najviše govorio na njima a ne bude izviždan ima veće šanse od nekih koji imaju stranku i članove. Pa i Zoki Bunda ima dosta članova pa opet od njega veću šansu imaju i Sergej i Boško.

Ovo je bila poslednja anketa u kojoj su građani bili konsultovani vezano za pojedinačne članice SzS:

* Đilas i kompanija (preteča SSP, tada pod imenom SZS): 2,5%
* Dveri: 2%
* Narodna stranka: 2%
* Demokratska stranka: 1,5%
* USS Sloga: 0,5%
* Zajedno za Srbiju: 0,5%
* Zdrava Srbija: 0,5%
* Narodni pokret Otadžbina: 0,3%
* Levica Srbije: 0,2%
* Pokret za preokret: statistički nemerljivo (ispod 0,1%)

U odnosu na tada, do današnjeg dana došlo je do izvesnog restruktuiranja, sa oscijalicajama za sve navedene. Kao što rekoh, teško je pratiti tačno koliko i u kom smeru, jer doslovno sve spada u domenu statističke greške, pa čak i Stranka slobode i pravde.

Ovde bih dodao da se radi o anketi iz vremena tipičnog umanjivanja podrške SzS (koji ga je tada čak spustio i na jednocifreni procenat), ali i generalno da se radi ovde o jednoj od anketa koja je Savez niže kotirala, tako da sve ove procente koje sam iznad postavio treba, u izvesnoj meri, uvećati.

Mislim da će glasači opozicije uvek biti usmereni ka novim likovima na sceni i da Vučića mogu da zamene samo noviji ljudi a ne stari režim. Mislim da pripadnici prethodnog režima mogu samo da se šlepaju uz nove likove. Takodje mislim da broj članova ne znači nužno i mnogo glasova, pogotovo kod birača opozicije kojima je dojadilo učlanjivanje u stranku. Uglavnom oni koji su usmereni ka vlasti se učlanjuju u stranke na vlasti da bi imali koristi i to su birači vlasti a birači opozicije ne gledaju ko ima više članova nego ko je nov i ko ima harizmu da vodi protest. Tu su se najbolje pokazali Sergej i Boško. Đilas ne ume da povede masu na protestima, njega vrlo lako neko može da gadja jajima i da ga psuje na protestu ko i Tadića dok Jeremić se baš ukopao sa tim govorom Uskrs haha, on se neće više gurati na protestima. U suštini ko bude aktivan na protestima i ko bude najviše govorio na njima a ne bude izviždan ima veće šanse od nekih koji imaju stranku i članove. Pa i Zoki Bunda ima dosta članova pa opet od njega veću šansu imaju i Sergej i Boško.

Pazi šta ti kažem; Boško se dosta ukopao zbog Đilasovog novca i što se toliko zbratimio sa Đilasom. Šta misliš zašto Sergej radi ovo što čini? Upravo poveden Boškovim iskustvom...želi da izbegne Boškov sindrom. Boško bi nešto znamenito dobio da ide na predsedničke izbore, ovako kao persona, tu nema sumnje...sasvim moguće je da bi prevalio (kao samostalni kandidat, bez podrške još nekog) i preo 3%. Ali druga je priča ako govorimo o parlamentarnim izborima, na kojima su Dverima nesumnjivo potrebni koalicioni partneri. Tu je zaista bitno i koliko imaš članova i sa kim ćeš itd...ovako govoreći, u ovom kontekstu, deluje zaista na dugom štapu, da ne kažem potpuno utopijski da Dveri dođu do situacija da do 2024. godine budu u sposobnosti da samostalno prevale izborni prag.

Sergejev potencijal je daleko, daleko veći od Boškovog. Između ostalog i bog pobrojanih razloga. Boško je danas u ogromnoj meri omražen kod većine birača Dveri i DSS-a u periodu 2012-2016 (i to baš omražen; u kontekstu Đilasova pudlica i slično). Bošku je potrebno mnogo posla da pridobije nove birače, jer na stare više jednostavno ne može da računa. Upravo na tu kartu DSS i igra.

Narodna stranka je prosto jedna korpa u koju otpada (i otpadaće) svi oni koji su za opoziciju, a kojima smeta (u većoj ili manjoj meri) Đilas.

Poslednja izmena:
Da, al trebalo bi ti novi likovi i malo nešto da znaju.
I ta taramba oko stručnjaka ne drži vodu. Sergej ne može da okuplja stručnjake oko sebe kad on ni ne zna ko su kakvi stručnjaci. A da ne kažem koliko bi mi bilo ponizno da me takvi okupljaju :namcor:

Nacionalna priča kao retorički manipulatorski konstrukt, doživela je potpunu katastrofu. Činjenica je da vellika većina nacionalno orijentisanih birača glasa za Vučića i podržava ovu vlast. To je jedan neverovatni paradoks, ali za Vučića glasa na stotine hiljada ljudi koji mrzne iz dna duše Zapad i ne misle da bi bilo pametno da Srbija uopšte uđe u EU. Već sam citirao Malagurskog tim povodom šta je vrlo dobro rekao, da se ne ponavljam...da, situacija je potpuno umobolna i razmnom čoveku npr. ako stranac dođe, teško će biti objasniti, ali jeste stvarnost.

Opozicione stranke koje su pokušavale sa nekakvom nacionalnom pričom, kao reicmo DSS miting za Kosovo i Metohiju, ili Jeremićevo prikupljanje peticije za Kosmet, naišle su na ili potpuni debakl ili su se ispotavile kao delimični fijasko. Nasuprot tome, diskusija o slobodi medija, borbi protiv nasilja, izbornim uslovima i generalno građanskim pravima, mnogo je privlačnija ljudima opozicionog opredeljenja (posebno zbog silaska u smeru diktature). To se pokazalo da je sposobno i da izvlači ljude na ulice i zainteresuje ih da se politički angažuju.

Možda Dveri budu i imale ponovo neku jasniju budućnost, ali to će samo doći kada se i zvanično budu odrekle svog programa, odnosno kada budu napravile zaokret sličan DSS-ovom 2008. godine (ali u suprotnom smeru). I to je jedna bazična činjenica. Bez obzira što nije ukaljan učešćem u vlasti, Boško već 20 godina obitava na političkoj sceni na ovaj ili onaj način i izgubio je do danas gotovo svu svežinu 'novog lica'. Ali njegova stranka, jednostavno, nije nešto što privlači ogromnu većinu opoziciono opredeljenih aktivista. Da li će animirati u ogromnoj meri apstinente; videćemo, za sada mi ne deluje da je to slučaj. Sve su to razlozi iz kojeg je Boško, ipak (a što je i sam svestan; pobogu Sergej je odavno najavio predsedničku kandidaturu) sitna riba u poređeju sa Sergejem. Ne možemo ih porediti u fazonu npr. Koštunice i Đinđića nekada...već pre bi bilo razumnije porediti s Koštunicom i Veljom 2000. godine.

Back