Bog vs Djavo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa samo sam rekao da je Isus Hristos osnivao hriscanstvo, a da je car Konstantin hriscanima dao slobodu veroispovesti, a hriscanstvo ucinio ravnopravnim sa ostalim religijama...

Onda sam i ostavio link gde isto to pise...

sorry,ti si moj Grobar i dobar si lik :ok:

ajmo ovako. da li zaista mislis da je njemu bio cilj da osniva novu religiju? da li mislis da bilo koje pominjanje boga nije bilo upuceno Jehovi. postojalo je mnogo proroka u to vreme ali tesko da je i jednom palo na pamet da izmisljaju novog boga

TEP3A
Re: Bog vs Djavo

Pa samo sam rekao da je Isus Hristos osnivao hriscanstvo, a da je car Konstantin hriscanima dao slobodu veroispovesti, a hriscanstvo ucinio ravnopravnim sa ostalim religijama...
Onda sam i ostavio link gde isto to pise...

Izvinjavam se što ću malo ''upati'' u Vašu diskusiju.Meni nije najasnije ...da li je Isus znao da osniva Hriščanstvo...Zašto to pitam...

Poznato je da Isus nigde nije izgovorio kako naziva veru koju propoveda.Poznato je da su se prvi sledbenici njegove religije u osnivanju nazivali Nazareni.Poznato je da su njegovi apostoli nakon njegove smrti osnovali crkvu njegovu...Poznato je kada se prvi put pominje reč... hriščanstvo...a koje je kasnije legalizovao Konstantin.

I zato bih da pitam...da li je Isus znao kako će se zvati religija koju je osmislio...

:bye:

sorry,ti si moj Grobar i dobar si lik :ok:

ajmo ovako. da li zaista mislis da je njemu bio cilj da osniva novu religiju? da li mislis da bilo koje pominjanje boga nije bilo upuceno Jehovi. postojalo je mnogo proroka u to vreme ali tesko da je i jednom palo na pamet da izmisljaju novog boga

Ne znam koliko sam strucan, ali cu pokusati nesto da napisem...

Cini mi se da ti i Jerohinac gledate na Isusa kao obicnog coveka i na osnovu toga postavljate pitanja "Da li je znao...", "Da li je izmislio nekog svog boga itd...."... Znaci ako je tako, onda se u startu razilazimo.

Starozavetna istorija ukazuje na to da ce doci Hristos ili Mesija iz plemena Davidova i da ce imati "atribute" Bozanstva. On će biti Sin coveciji, koji će ustanoviti Carstvo Božije na zemlji i sudiće svetu (Dan 7, 13 i dalje) itd, itd.... Znaci, Stari zavet najavljuje Mesiju kao Bogocoveka.

E sad ide ono pitanje "Da li mislis da je njemu bio cilj da osniva novu religiju?"!
Prvobitini cilj Boga je bio da se covek (uz njegovu slobodnu volju) sjedini sa Njim, medjutim covek je to odbio s obzirom da nije poslusao Boziju zapovest da ne jede plodove sa drveta poznanja dobra i zla itd, itd da ne idem sad siroko...
Bog nije odustao od Svog prvobitnog plana, ali se promena istog sastojala u tome da sada Sin Boziji (Isus Hristos) postane covek (tj. Bogocovek), umre, vaskrsne i pobedi smrt!. Dakle ne znam da li se to sto je on uradio moze nazvati "osnivanje nove religije", ali poenta Njegovog dolaska je sopstvena zrtva zarad spasenja stvorene prirode.

Bilo koje pominjanje Boga se odnosilo iskljucivo na Boga Oca koji Ga je poslao: "Jer sidjoh s neba ne da cinim volju svoju, nego volju Oca koji me posla."

Ima ovde sigurno jos mnogo toga sto nije receno, a trebalo bi, ali toliko od mene za sada. Ne znam da li je to ono sto si trazio, ali ovo sam izdvojio za ovu priliku... tako da.....sve u svemu - Napred Partizan :lol:

Ne znam koliko sam strucan, ali cu pokusati nesto da napisem...

Cini mi se da ti i Jerohinac gledate na Isusa kao obicnog coveka i na osnovu toga postavljate pitanja "Da li je znao...", "Da li je izmislio nekog svog boga itd...."... Znaci ako je tako, onda se u startu razilazimo.

Starozavetna istorija ukazuje na to da ce doci Hristos ili Mesija iz plemena Davidova i da ce imati "atribute" Bozanstva. On će biti Sin coveciji, koji će ustanoviti Carstvo Božije na zemlji i sudiće svetu (Dan 7, 13 i dalje) itd, itd.... Znaci, Stari zavet najavljuje Mesiju kao Bogocoveka.

E sad ide ono pitanje "Da li mislis da je njemu bio cilj da osniva novu religiju?"!
Prvobitini cilj Boga je bio da se covek (uz njegovu slobodnu volju) sjedini sa Njim, medjutim covek je to odbio s obzirom da nije poslusao Boziju zapovest da ne jede plodove sa drveta poznanja dobra i zla itd, itd da ne idem sad siroko...
Bog nije odustao od Svog prvobitnog plana, ali se promena istog sastojala u tome da sada Sin Boziji (Isus Hristos) postane covek (tj. Bogocovek), umre, vaskrsne i pobedi smrt!. Dakle ne znam da li se to sto je on uradio moze nazvati "osnivanje nove religije", ali poenta Njegovog dolaska je sopstvena zrtva zarad spasenja stvorene prirode.

Bilo koje pominjanje Boga se odnosilo iskljucivo na Boga Oca koji Ga je poslao: "Jer sidjoh s neba ne da cinim volju svoju, nego volju Oca koji me posla."

Ima ovde sigurno jos mnogo toga sto nije receno, a trebalo bi, ali toliko od mene za sada. Ne znam da li je to ono sto si trazio, ali ovo sam izdvojio za ovu priliku... tako da.....sve u svemu - Napred Partizan :lol:

Partizan pre svega :ok:

da,definitivno gledam na njega kao na obicnog coveka. ovo za Davidovo pleme je prilicno diskutabilno,zbog Josifa koji sa rodjenjem veze nije imao

mene zanima ova ''pobeda smrti.'' sta je to i koje smrti?

taj bog u Judeji prvog stoleca moze biti samo jedan,obojica znamo i koji!!

problem su dve stvari... sta ce svemocnom bogu procedura slanja sina na zemlju za popravljanje stvari. i to bas u Judeju gde ljudi zive tesko pod rimskim jarmom. cudo ga ne posla u Kinu!!

druga stvar izlazi iz prve. sta je taj ''sin'' uradio!! da li se posle te eventualne 33. godine nesto promenilo. da li su ljudi postali bolji jedni prema drugima i prema ostalim stanovnicima planete,da li su nestale posasti,glad i bolesna deca,da li su lomace prestale da pucketaju za one koji misle drugacije od ljudi u crnom sa krstom oko vrata?? teska posla

nordic_warrior

da,definitivno gledam na njega kao na obicnog coveka. ovo za Davidovo pleme je prilicno diskutabilno,zbog Josifa koji sa rodjenjem veze nije imao
problem su dve stvari... sta ce svemocnom bogu procedura slanja sina na zemlju za popravljanje stvari. i to bas u Judeju gde ljudi zive tesko pod rimskim jarmom. cudo ga ne posla u Kinu!!
druga stvar izlazi iz prve. sta je taj ''sin'' uradio!! da li se posle te eventualne 33. godine nesto promenilo. da li su ljudi postali bolji jedni prema drugima i prema ostalim stanovnicima planete,da li su nestale posasti,glad i bolesna deca,da li su lomace prestale da pucketaju za one koji misle drugacije od ljudi u crnom sa krstom oko vrata?? teska posla

Auuu kako i mene zanima ona ''pobeda smrti''...E da mi to neko onako iole logično i iole argumentovano objasni.Koja li je to smrt ''pobedjena'' kada je prosta činjenica da i nakon te ''pobede'' svi mi i dalje ... umiremo.

Partizan pre svega :ok:

Ajmo ovako:
Juce sam napisao da covek nije hteo da poslusa Boga i da je prekrsio Njegovu zapovest vezanu za ono drvo. Iz toga sledi da covek nije hteo zajednicu sa Bogom. E sad Bog je rekao coveku da ce, ako Ga ne poslusa, umreti i covek je postao smrtan.Poistovetio se sa prirodom koja je bila smrtna po sebi, tacnije, odvojio je stvorenu prirodu od Boga i zatvorio je u sebe samog gradeci sam od sebe Boga, bez zajednice slobode s Bogom.

Da bi se svet spasao potrebno je bilo da se ponovo ostvari zajednica sa Bogom, dakle da se rodi novi Adam, koji ce biti Sin Boziji i koji ce imati dve prirode - Bozansku i ljudsku (Bogocovek). To je odgovor na pitanje sta ce svemocnom Bogu procedura slanja sina.

Dalje, zasto je Sin Boziji poslat tamo gde se zivi pod rimskim carstvom?! Nisam strucan, ali sam nasao tekst u nekoj knjizi koji to bar delimicno objasnjava:

Bog je na razne nacine objavljivao ljudima cilj zbog koga ih je stvorio, tj. Tajnu
Hristovu. Uz to otkrivao je i novi nacin ostvarenja tog cilja - ovaplocenje Sina
Bozijeg kao novog Adama i njegovu smrt, sto je usledilo nakon odbijanja prvog coveka Adama da on bude posrednik izmedju stvorene prirode i Boga, i sto je
trebalo da svoj tvorevini donese izbavljenje od smrti. Otkrivenje ove radosne tajne
za tvorevinu poprimilo je konkretne izraze u izboru Avrama i blagosiljanju u
njemu jednog citavog naroda, potomaka Avramovih (1Moj 12). Avram i dogadjaji iz
njegovog zivota bili su praslika Hrista, njegovog zivota i spasenja sveta u Hristu.
Izbor Avrama, kao i dogadjaji vezani za Avramov zivot, dogodili su se na Boziju
inicijativu, ali uz slobodan Avramov pristanak.

I jos na kraju ide ono pitanje "da li su ljudi bolji jedni prema drugima"! Mislim da Isus Hristos nije dosao da resava probleme tog tipa, vec da pokaze da je vecan zivot moguc jedino u zajednici sa Bogom.Problemi (pre svega ratovi) nastaju zbog toga sto smo se odvojili od Boga i mislimo da smo sami sebi dovoljni. Ako se dobro secam i ti si negde pisao kako je svet otisao u *cenzurisano*.....

Ali evo nekoliko stihova iz Jevandjelja po Mateju:
Blago siromasnima duhom, jer je njihovo carstvo nebesko;
Blago onima koji placu, jer će se utesiti;
Blago krotkima, jer ce naslediti zemlju;
Blago gladnima i zednima pravde, jer ce se nasititi;
Blago milostivima, jer ce biti pomilovani;
Blago onima koji su cistoga srca, jer ce Boga videti;
Blago onima koji mir grade, jer ce se sinovi Boziji nazvati;
Blago prognanima pravde radi, jer je njihovo carstvo nebesko.
Blago vama ako vas uzasramote i usprogone i reku na vas svakojake rdjave rijeci lazuci, mene radi.

I za kraj: "I ne bojte se onijeh koji ubijaju tijelo a duse ne mogu ubiti; nego se bojte onoga koji može i dusu i tijelo pogubiti u paklu."

Ajmo ovako:
Juce sam napisao da covek nije hteo da poslusa Boga i da je prekrsio Njegovu zapovest vezanu za ono drvo. Iz toga sledi da covek nije hteo zajednicu sa Bogom. E sad Bog je rekao coveku da ce, ako Ga ne poslusa, umreti i covek je postao smrtan.Poistovetio se sa prirodom koja je bila smrtna po sebi, tacnije, odvojio je stvorenu prirodu od Boga i zatvorio je u sebe samog gradeci sam od sebe Boga, bez zajednice slobode s Bogom.

Da bi se svet spasao potrebno je bilo da se ponovo ostvari zajednica sa Bogom, dakle da se rodi novi Adam, koji ce biti Sin Boziji i koji ce imati dve prirode - Bozansku i ljudsku (Bogocovek). To je odgovor na pitanje sta ce svemocnom Bogu procedura slanja sina.

Dalje, zasto je Sin Boziji poslat tamo gde se zivi pod rimskim carstvom?! Nisam strucan, ali sam nasao tekst u nekoj knjizi koji to bar delimicno objasnjava:

I jos na kraju ide ono pitanje "da li su ljudi bolji jedni prema drugima"! Mislim da Isus Hristos nije dosao da resava probleme tog tipa, vec da pokaze da je vecan zivot moguc jedino u zajednici sa Bogom.Problemi (pre svega ratovi) nastaju zbog toga sto smo se odvojili od Boga i mislimo da smo sami sebi dovoljni. Ako se dobro secam i ti si negde pisao kako je svet otisao u *cenzurisano*.....

Ali evo nekoliko stihova iz Jevandjelja po Mateju:
Blago siromasnima duhom, jer je njihovo carstvo nebesko;
Blago onima koji placu, jer će se utesiti;
Blago krotkima, jer ce naslediti zemlju;
Blago gladnima i zednima pravde, jer ce se nasititi;
Blago milostivima, jer ce biti pomilovani;
Blago onima koji su cistoga srca, jer ce Boga videti;
Blago onima koji mir grade, jer ce se sinovi Boziji nazvati;
Blago prognanima pravde radi, jer je njihovo carstvo nebesko.
Blago vama ako vas uzasramote i usprogone i reku na vas svakojake rdjave rijeci lazuci, mene radi.

I za kraj: "I ne bojte se onijeh koji ubijaju tijelo a duse ne mogu ubiti; nego se bojte onoga koji može i dusu i tijelo pogubiti u paklu."

au druze,ti se raspisao a meni je glava teska dve tone od sinocnjeg piva :D

hm,zar ne mislis da je malo glupo praviti svet za nekih 6 dana za dvoje ljudi,koji su te btw zaebali oko prilicno banalne stvari i drveta. potpuno nerazumno,slozices se

o.k,ljudi su dakle vekovima ziveli bez zajednice sa bogom. ti vekovi su zasigurno period od stvaranja prvih civilizacija u dolinama velikih reka pa do te eventualne 33. posto je naravno bog jedan ne vidim da je to puno omelo Egipcane,Kineze,narode danasnje Indije i civilizacije izmedju Eufrata i Tigra da izgrade velicanstven svet kojem ovaj danasnji bljestavi ne moze ni da prismrdi. a za koji narod se obicno kaze da je u to vreme najvise propatiuo? naravno,za Jevreje,sa cijim je narodom bog i sadio tikve. dakle,i tu se moramo ograniciti samo na ''izabrani narod.''

u redu,dosao sin sa dve prirode i spasio svet. ili mozda nije?

da se ogranicim samo na Jevreje i ono sto ce postati hriscanstvo. muke koje je ovaj veliki narod doziveo svima su licile na vrhunac 70. ne kada im je ponovo razoren hram. medjutim,tek ce ih u srednjem veku cekati pakao,upravo od strane onih koji jednog Jevreja smatraju bogocovekom. a riscani su tri veka strepeli i drhtali,sve dok pametni Konstantin nije video kakvu bi korist mogao izvuci iz te sekte. naravno,daleko od toga da je to bio kraj jer su recimo u Francuskoj tekle reke krvi (seti se samo Vartolomejske noci) izmedju protestanata i katolika - brace po Hristu!!!

nisam pomenuo rimsko carstvo vec njegov jaram a par decenija nakon jesue Rim ce Judeji zadati smrtonosni udarac rusenjem hrama. kada ti neko u takvim trenucima obecava vecni zivot nije ti mnogo tesko da tako nesto i prihvatis

Poslednja izmena:
nordic_warrior

Auuu kako i mene zanima ona ''pobeda smrti''...E da mi to neko onako iole logično i iole argumentovano objasni.Koja li je to smrt ''pobedjena'' kada je prosta činjenica da i nakon te ''pobede'' svi mi i dalje ... umiremo.

Jerohinac u buducnosti u buducnosti necemo vise umirati... sad je izvesno da umiremo....
Po nesavrsenosti mi umiremo...Ali kad nas Bog bude doveo do savrsenstva necemo vise umirati... Savrsenstvo podrazumeva vecan zivot za coveka:)

Isus je pobedio smrt jer je svojom besprekornom verom do smrti otkupio covecanstvo od smrti i greha, na osnovu cega ce ljudi moci vecno da zive...na osnovu vere u otkupnu zrtvu Isusa Hrista...A svojom smrcu kao savrsen covek Isus je platio cenu za nesavrseno covecanstvo...

A SMRT ce biti unistena od strane Boga :)
1. Korincanima 15:26 "Kao poslednji neprijatelj bice unistena smrt".

A svojom smrcu Isus je otvorio vrata nebeskog poziva, tj vaskrsenja na nebo...

pozz:)

Poslednja izmena:
au druze,ti se raspisao a meni je glava teska dve tone od sinocnjeg piva :D

hm,zar ne mislis da je malo glupo praviti svet za nekih 6 dana za dvoje ljudi,koji su te btw zaebali oko prilicno banalne stvari i drveta. potpuno nerazumno,slozices se

o.k,ljudi su dakle vekovima ziveli bez zajednice sa bogom. ti vekovi su zasigurno period od stvaranja prvih civilizacija u dolinama velikih reka pa do te eventualne 33. posto je naravno bog jedan ne vidim da je to puno omelo Egipcane,Kineze,narode danasnje Indije i civilizacije izmedju Eufrata i Tigra da izgrade velicanstven svet kojem ovaj danasnji bljestavi ne moze ni da prismrdi. a za koji narod se obicno kaze da je u to vreme najvise propatiuo? naravno,za Jevreje,sa cijim je narodom bog i sadio tikve. dakle,i tu se moramo ograniciti samo na ''izabrani narod.''

u redu,dosao sin sa dve prirode i spasio svet. ili mozda nije?

da se ogranicim samo na Jevreje i ono sto ce postati hriscanstvo. muke koje je ovaj veliki narod doziveo svima su licile na vrhunac 70. ne kada im je ponovo razoren hram. medjutim,tek ce ih u srednjem veku cekati pakao,upravo od strane onih koji jednog Jevreja smatraju bogocovekom. a riscani su tri veka strepeli i drhtali,sve dok pametni Konstantin nije video kakvu bi korist mogao izvuci iz te sekte. naravno,daleko od toga da je to bio kraj jer su recimo u Francuskoj tekle reke krvi (seti se samo Vartolomejske noci) izmedju protestanata i katolika - brace po Hristu!!!

nisam pomenuo rimsko carstvo vec njegov jaram a par decenija nakon jesue Rim ce Judeji zadati smrtonosni udarac rusenjem hrama. kada ti neko u takvim trenucima obecava vecni zivot nije ti mnogo tesko da tako nesto i prihvatis

Ogranicio bih se ovog puta na prvi deo i drvo poznanja dobra i zla jer onaj drugi deo (tj. istorija) nije moja jaca strana. Stavise jedna je od najslabijih...

Dakle sam po sebi, plod zabranjenog drveta nije se nimalo razlikovao od drugih plodova da bi imao u sebi neku magicnu moć koja daje zivot. Sustina zapovesti je bila, ne u plodu kao takvom, odnosno u jelu, vec u tome kako ce i na koji način covek projaviti svoju slobodu u odnosu na Boga, ili će se prikloniti prirodi i ostati to sto je i priroda, smrtan, ili ce se prikloniti Bogu, koji je jedini izvor zivota i postati besmrtan.

Jerohinac u buducnosti u buducnosti necemo vise umirati... sad je izvesno da umiremo....
Po nesavrsenosti mi umiremo...Ali kad nas Bog bude doveo do savrsenstva necemo vise umirati... Savrsenstvo podrazumeva vecan zivot za coveka:)

Isus je pobedio smrt jer je svojom besprekornom verom do smrti otkupio covecanstvo od smrti i greha, na osnovu cega ce ljudi moci vecno da zive...na osnovu vere u otkupnu zrtvu Isusa Hrista...A svojom smrcu kao savrsen covek Isus je platio cenu za nesavrseno covecanstvo...

A SMRT ce biti unistena od strane Boga :)
1. Korincanima 15:26 "Kao poslednji neprijatelj bice unistena smrt".

A svojom smrcu Isus je otvorio vrata nebeskog poziva, tj vaskrsenja na nebo...

Ovo mi je posebno fascinanto kod Hriscana,i ovo je jedan od nacina "pecanja" istih.
Svi se plase smrti,jel da?
A Bog im navodno nudi vecni zivot,cak sta vise on je vec postojao,
ali zbog Eve(zene) nam je uskracen i ako budemo dobri,vratice nam se ta opcija.:neutral:

Jabuka i zmija su samo simbolički dati u priči u Bibliji. Zlo i dobro takodje imaju uhlebljenje u samom čoveku u humanoj prirodi njegovoj ili u njegovom humanom stanju svesti.
Osobina tog humanog stanja svesti je da bez ikakvog povoda proganja duhovno razvijene i da ih uništava, jer se opire duhovnom napretku. Zato je Buda otrovan pirinčem, Rama, koga Hindusi prihvataju za boga je proganjan, Qwecalkoatlu, meksičkom bogu, izvadjeno je srce živom. Isus je razapet, Sveti Pavle prebijan i proganjan....
Čoveku kao duhovnom biću predstoji da uzdigne svoju svest, spozna svoju prirodu i realizuje je. Tj, da realizuje sve svoje duhovne potencijale po kojima i jeste sličan Bogu a ne po svom fizičkom obličju.
Osvajanje Carstva Božjeg ili večnosti predstoji svakom biću i za to svako ponaosob mora uložiti svoje napore. To se može i mora uraditi za vreme života u fizičkom svetu. Niko ni za koga nije davao život niti će iko ikada za bilo koga na takav način davati život.
Isus je rekao "Ja sam vaš put i spasenje," misleći ja kao visoko stanje svesti koje se zove Hrist a ne ja kao onaj za koga me vidite ili smatrate. To znači da svako ko dosegne visoko stanje svesti osvaja Božje Carstvo i večni život - taj više ne inkarnira u ovaj svet.

Osobina duhovno visokorazvijenih je da dobijaju one osobine koje ima i sami Sveti Duh - da su sveprisutni, sveznajući i svemogući. Naglašavam da te osobine imaju u svojim duhovnim telima ane kao fizička bića. Zato je Sv. Pavle i rekao, "Iako fizički nisam sa vama ja sam sa vama u duhu ( u duhovnom telu." To je najveći blagodet čoveku svih vremena i svako ko poželi može dobijati pouku direktno bez kontakata sa duhovnim velikanima.
Suština je da je u svakom životnom periodu i u svakom trenutku ove planete bio po jedan takav pa je tako i danas.
Niko nikog ne sprečava da eksperimentiše jer se odgovori na naša potanja dobijaju u snovima ali i u toku budnih snova i preko naizgled slučajnih dogadjaja.
Neka svako osmisli pitanje i neka kaže šta bi za njega bio dokaz da je tačno da je svaka njegova misao ili reč poznata sveprisutnom Bog-Čoveku. Neka postavi to pitanje i to na razne načine i neka očekuje potvrdu.
Bog je čoveku bliži od vrha vlastitog nosa nezavisno da li smo ateisti ili sledimo bilo koju religiju. To što sledimo različite religije je iz drugih razloga ali opet duhovnih.
Čak i ono što nazivamo Zlo nije u takvom smislu zlo već ima pozitivnu svrhu na putu našeg duhovnog razvitka. Da li je učitelj ili nastavnik koji insistira na rad i znanje za nas zlo ili dobro? Svakako da zavisi od toga kako na to gledamo. Ako smo lenji da mrdnemo svoju zadnjicu i damo išta od sebe smatraćemo ga zliom. Ako volimo odgovornost i rad i planiramo pripremiti se za budućnost kada moramo prihvatiti odgovornost za svoju egzistenciju onda ćemo nastavnika i učitelja smatrati dobrim i pametnim ali i mudrim.
Izbor je na svakom pojedincu kako u u ovoj školi tako i u životnoj školi.
Ljubav ke ključ a taj ključ je u srcu svakog čoveka a ne u knjigama i tumačenjima.

Poslednja izmena:
Smrt fizičkog tela postoji ali ne i nas kao duhovnih bića. Da li vam je poznato da izvestan broj starih ljudi pred preminuće počinju komunicirati sa već preminulim? Neki sigurno znaju. Razlog je što se takvima otvara duhovni vid (Treće Oko) da bi shvatio da se život ne završava i da se oslobodi inače već dotrajalog fizičkog tela.
Jedna mlada žena je došla do ovih sznanja i molila se da joj se pokaže i da sazna da li su učenja do kojih je došla tačna i da li bi bila dobra i za nju. U toku noći se probudila i pored sebe na ivici kreveta ugledala osobu u svetlosnom telu. Iz sebe je isijavao smirenost i ljubav. Objasnio joj je da može slediti učenja do kojih je došla ali da postoji verovatnoća da će biti odvučena od tih učenja budući da im još dosta karme odradjivati.
Kada je kroz izvesno vreme otišla u centar tih učenja na slici je videla onog čoveka, noćnog posetioca. Shvatila je da je to bio Fubbi Quantz koji već 2 500 godina živi u istom telu i da danas pomaže pravom Božjem predstavniku i duhovnom učitelju. Fubbi Quantz je inače svojevremeno dao Drugu Inicijaciju Isusu dok je radio na svom duhovnom uzdignuću.
Da li se kruto držati nekoliko zapisanih rečenica po bilo kojim knjigama ovoga sveta i po bilo kojoj religiji? O tome odlučuje svako za sebe na osnovu svojih duhovnih potreba i na osnovu onoga što mu srce govori.

Ok. temu nisam otvorio sa ciljem da provociram i vredjam vernike bilo koje religije!

Dakle, Biblija...
Ko je pročitao Bibliju a posebnu pažnju obratio na Stari Zavet zna da je:

- Bog stvorio
- Bog stvarao
- Bog palio
- Bog kažnjavao
- Bog ubijao
- Bog kontrolisao
- Bog sujetan
- Bog besan
- Bog okrutan

takodje zna i da Djavo nije:

- Stvorio
- Stvarao
- Palio
- Kažnjavao
- Ubijao
- Kontrolisao
- Sujetan
- Besan
- Okrutan

Pa se postavljaju mnoga pitanja...
1. Zašto se ljudi toliko plaše Djavola?
2. Zašto je Bog taj koji izaziva strahopoštovanje?
3. Zašto je Djavo opozicija Bogu?
4. Zašto je Bog činio zla dela a Djavo optužen?

Pa se shodno Starom Zavetu može zaključiti da je Djavo malo pozitivniji lik od Boga.
Bibliju su pisali ljudi, a ljudi su grešni... Bog je stvorio čoveka po svom liku... implicira da je i Bog grešan... da poseduje ljudske osobine...

Šta vi mislite?

Btw. da me opet ne ukapirate pogrešno, ne želim da vredjam! Dakle, diskusijom do istine!;)

Zanimljiva tema...Ali nisam citala stari zavet, samo sam novi. pogotovo ova pitanja
su ti jako zanimljiva:

svi znamo da je bog- dobra strana, i ko odabere tu stranu on je sad vernik boga,
dobar covek, posten, prati sva pravila itd tako nesto :P
a za djavola- zla strana. i ko odabere tu stranu on je zao, ubija, laze itd itd
Mislim da je djavo jedno upozorenje da ljudi ne trebaju biti losi. I mislim
da su pre plasili ljude, jer npr covek u to vreme ako je saradjivao sa djavolom,
njega Bog kazni. ne znam tacno, nikom nije dokazano da postoji bog,
jedino ako se neko probudi iz mrtvih pa da ga pitamo :mrgreen: ali stvarno, niko
ne zna...niti ce znati...misterija :)

Da li vam je poznato da izvestan broj starih ljudi pred preminuće počinju komunicirati sa već preminulim? Neki sigurno znaju. Razlog je što se takvima otvara duhovni vid (Treće Oko)
To treće oko se otvara uglavnom u ovom prostoru gde izumiru zdrave moždane ćelije (upp. Alzheimerova bolest)

Vidi sliku, desni deo: :mrgreen:

800px-COMPARISONSLICE_HIGH.JPG

Ok. temu nisam otvorio sa ciljem da provociram i vredjam vernike bilo koje religije!

Dakle, Biblija...

- Bog stvorio
- Bog stvarao
- Bog palio
- Bog kažnjavao
- Bog ubijao
- Bog kontrolisao
- Bog sujetan
- Bog besan
- Bog okrutan

- Stvorio
- Stvarao
- Palio
- Kažnjavao
- Ubijao
- Kontrolisao
- Sujetan
- Besan
- Okrutan

Pa se shodno Starom Zavetu može zaključiti da je Djavo malo pozitivniji lik od Boga.
Bibliju su pisali ljudi, a ljudi su grešni... Bog je stvorio čoveka po svom liku... implicira da je i Bog grešan... da poseduje ljudske osobine...

Šta vi mislite?

Btw. da me opet ne ukapirate pogrešno, ne želim da vredjam! Dakle, diskusijom do istine!;)

Ни једно људско биће није безгрешно. НЕ ђаво није позитивнији "лик" од Бога јер ђаво жели само за себе све оно што је Бог створио и ђаво наводи људе да греше тако је и змија (коју је ђаво послао) наговорила Еву да направи грех а Ева Адама и тако то иде већ два миленијума. И ОН није грешан. Зато ђаво :arrow: :thumbdown:

Ни једно људско биће није безгрешно. НЕ ђаво није позитивнији "лик" од Бога јер ђаво жели само за себе све оно што је Бог створио и ђаво наводи људе да греше тако је и змија (коју је ђаво послао) наговорила Еву да направи грех а Ева Адама и тако то иде већ два миленијума. И ОН није грешан. Зато ђаво :arrow: :thumbdown:

Hm, poenta je tamo daleko...
Pričamo o biblijskom Bogu i biblijskom Djavolu. Elem, koliko je ljudi, naroda... Djavo pobio u Bibliji? A koliko Bog?
Mogu li se porediti te stvari koje se pripisuju djavolu sa nekim božijim delima?

E ovako
Martin McFly je uzeo masinu za putovanje kroz vrem od Dr.Emmet Brown-a. Iz godine 1985 je otisao u godinu 2030, video je da ce ljudi do tada unistiti citavu planetu stime sto ce sprovoditi razne experimente na ljudima, izbio je neki ubitacni virus i unistio malte ne citavo covecanstvo. Resijo je da odputuje jos dalje u godinu 2530. Nako 500 godina su opet postojali ljudi,ali nisu vise bili kao on ili mi, vec su imali telekineticne moci,mnogi od njih su bili zlobni, ali nasao je jednog koji je bio iskrenog srca, njega je pokupijo i stavio sa sobom u masinu za putovanje kroz vreme.
Sa njim je otisao u godinu 0033, reko mu je da ce morati da se zrtvuje za covecanstvo jer ljudi nece ipak tako lako verovati u njega, neki hoce a neki nece, ovi koji ce verovati imace priliku da promene citavo covecanstvo,a oni koji nece verovati u njega,oni ce ostatit nistaci doveka....
Ali bitno je pokusati........mozda nam ima spasa.
Inspired by
BACK TO THE FUTURE,X-MEN,I AM LEGEND..........and own thoughts

Dakle, Biblija...

- Bog stvorio
- Bog stvarao
- Bog palio
- Bog kažnjavao
- Bog ubijao
- Bog kontrolisao
- Bog sujetan
- Bog besan
- Bog okrutan

- Stvorio
- Stvarao
- Palio
- Kažnjavao
- Ubijao
- Kontrolisao
- Sujetan
- Besan
- Okrutan

Šta vi mislite?

:eek::eek:
Evo teme koja je postavljena od strane..hm..koja u svom delu kaze da se iz SZ moze zakljuciti da je djavo pozitivniji lik od Boga..:dash::dash:
Moram naci jos koju "bisernu temu" od ovog autora,da vidimo ima li ista pozitivno u njima o veri,vernicima ili sta vec..
Za temu..
Đavo je laža i otac laži. On je bivši Arhangeo Dennica koji se pobunio protiv Boga, jer se pogordio i zaželeo da bude jednak sa Bogom. Đavo je izumeo greh i smrt i pakao. Njegova zla i izopačena volja je izvor svakog zla, kojim je zatrovao neke od bivših angela pa onda i naše praroditelje Adama i Evu, a preko njih i njihove potomke.
Sto ti i daje odgovor na pitanje zasto je bilo poplava i pozara..
Pa mozda,je laz za neke bolja od ljubavi,ko zna..
Đavo je nagovorio Evu - preko zmije - da ubere zabranjeno voće sa Drveta poznanja dobra i zla. Eva je poverovala ovom Božjem protivniku i klevetniku (đavo znači - klevetnik), da je on njen veći prijatelj nego Bog i počela je da se hrani hranom prolaznosti i telesnih zadovoljstava. E od prvog greha,pocinje i patnja,razaranja i sve ostalo..

Poslednja izmena:
Evo teme koja je postavljena od strane..hm..koja u svom delu kaze da se iz SZ moze zakljuciti da je bog pozitivniji lik od Boga..:dash::dash:
Moram naci jos koju "bisernu temu" od ovog autora,da vidimo ima li ista pozitivno u njima o veri,vernicima ili sta vec..
Za temu..
Đavo je laža i otac laži. On je bivši Arhangeo Dennica koji se pobunio protiv Boga, jer se pogordio i zaželeo da bude jednak sa Bogom. Đavo je izumeo greh i smrt i pakao. Njegova zla i izopačena volja je izvor svakog zla, kojim je zatrovao neke od bivših angela pa onda i naše praroditelje Adama i Evu, a preko njih i njihove potomke.
Đavo je nagovorio Evu - preko zmije - da ubere zabranjeno voće sa Drveta poznanja dobra i zla. Eva je poverovala ovom Božjem protivniku i klevetniku (đavo znači - klevetnik), da je on njen veći prijatelj nego Bog i počela je da se hrani hranom prolaznosti i telesnih zadovoljstava. E od prvog greha,pocinje i patnja,razaranja i sve ostalo..

Hm, šta radi sujeta... ccccccc... :hahaha:

Evo teme koja je postavljena od strane..hm..koja u svom delu kaze da se iz SZ moze zakljuciti da je bog pozitivniji lik od Boga..:dash::dash:
Za temu..

Nego, kad smo kod bisera... el ti se ovo omaklo... da je bog pozitivniji od Boga? Ili si samo površna kao i obično...
Dalje, gde to piše u Bibliji da je Djavo nagovorio zmiju? Odnosno Evu preko zmije? Ja to nigde nisam našao... pa iz tog razloga... evo link... i tekst... pa mi ti to nadji i citiraj... ako ti nije problem... a valjda nije...

http://wwwyu.com/biblija/011mo003.htm

1 Ali zmija beše lukava mimo sve zveri poljske, koje stvori Gospod Bog; pa reče ženi: Je li istina da je Bog kazao da ne jedete sa svakog drveta u vrtu?

2 A žena reče zmiji: Mi jedemo rod sa svakog drveta u vrtu;

3 Samo rod s onog drveta usred vrta, kazao je Bog, ne jedite i ne dirajte u nj, da ne umrete.

4 A zmija reče ženi: Nećete vi umreti;

5 Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo.

6 I žena videći da je rod na drvetu dobar za jelo i da ga je milina gledati i da je drvo vrlo drago radi znanja, uzabra rod s njega i okusi, pa dade i mužu svom, te i on okusi.

7 Tada im se otvoriše oči, i videše da su goli; pa spletoše lišća smokovog i načiniše sebi pregače.

8 I začuše glas Gospoda Boga, koji iđaše po vrtu kad zahladi; i sakri se Adam i žena mu ispred Gospoda Boga među drveta u vrtu.

9 A Gospod Bog viknu Adama i reče mu: Gde si?

10 A on reče: Čuh glas Tvoj u vrtu, pa se poplaših, jer sam go, te se sakrih.

11 A Bog reče: Ko ti kaza da si go? Da nisi jeo s onog drveta što sam ti zabranio da ne jedeš s njega?

12 A Adam reče: Žena koju si udružio sa mnom, ona mi dade s drveta, te jedoh.

13 A Gospod Bog reče ženi: Zašto si to učinila? A žena odgovori: Zmija me prevari, te jedoh.

14 Tada reče Gospod Bog zmiji: Kad si to učinila, da si prokleta mimo svako živinče i mimo sve zveri poljske; na trbuhu da se vučeš i prah da jedeš do svog veka.

15 I još mećem neprijateljstvo između tebe i žene i između semena tvog i semena njenog; ono će ti na glavu stajati a ti ćeš ga u petu ujedati.

16 A ženi reče: Tebi ću mnoge muke zadati kad zatrudniš, s mukama ćeš decu rađati, i volja će tvoja stajati pod vlašću muža tvog, i on će ti biti gospodar.

17 Pa onda reče Adamu: Što si poslušao ženu i okusio s drveta s kog sam ti zabranio rekavši da ne jedeš s njega, zemlja da je prokleta s tebe, s mukom ćeš se od nje hraniti do svog veka;

18 Trnje i korov će ti rađati, a ti ćeš jesti zelje poljsko;

19 Sa znojem lica svog ješćeš hleb, dokle se ne vratiš u zemlju od koje si uzet; jer si prah, i u prah ćeš se vratiti.

20 I Adam nadede ženi svojoj ime Jeva, zato što je ona mati svima živima.
21 I načini Gospod Bog Adamu i ženi njegovoj haljine od kože, i obuče ih u njih.

22 I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do veka živi.

23 I Gospod Bog izagna ga iz vrta edemskog da radi zemlju, od koje bi uzet;

24 I izagnav čoveka postavi pred vrtom edemskim heruvima s plamenim mačem, koji se vijaše i tamo i amo, da čuva put ka drvetu od života.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back