Bog je jedan.

Ni to ne pise u Bbibliji nema nikakvih lica to ti je pagansko ucenje gde trijade bogova imaju tri lica
Ne piše ni da je anđeo Mihajlo:D
I tako možemo do sudnjeg dana.
Nikakav anđeo ti ne može dati večni život.
Ne kalkuliši Il veruješ u Boga Isusa bez kog nema večnog života Il u nekakvog jehovu koji se ništa ne pita.

Ne piše ni da je anđeo Mihajlo:D
I tako možemo do sudnjeg dana.
Nikakav anđeo ti ne može dati večni život.
Ne kalkuliši Il veruješ u Boga Isusa bez kog nema večnog života Il u nekakvog jehovu koji se ništa ne pita.
Eno ti cela tema pa pogledaj
A ko je rekao da andjeo daje vecni zivot stvarno pises nebuloze.
Bog Jehova daje vecni zivot.
A isus Hrist je Bozji Sin.

16. И, као што је признато, велика је тајна побожности: Бог се јави у телу, оправда се у Духу, показа се анђелима, проповеди се незнабошцима, верова се на свету, узнесе се у слави.

Evo dokaza da je Bog jedan i to JHVH Jehova Bog

Ponovljeni zakoni 4:35
Tebi je to bilo pokazano da bi znao da je Jehova pravi Bog. Osim njega, nema drugog.

Ponovljeni zakoni 4:39
Zato danas znaj i u svom srcu priznaj da je Jehova pravi Bog gore na nebu i dole na zemlji. Nema drugog.

Ponovljeni zakoni 32:39
Pogledajte sada da sam ja to, samo ja, i da nema boga osim mene. Ja dajem smrt i dajem život. Ja ranjavam i ja isceljujem, i niko ne može izbaviti iz moje ruke.

2. Samuilova 7:22
Zato si ti, Jehova Bože, zaista velik, jer niko nije kao ti i nema Boga osim tebe, prema svemu što smo čuli svojim ušima.

1. Kraljevima 8:60
da svi narodi na zemlji znaju da je Jehova pravi Bog – nema drugog.

Isaija 37:16
Jehova nad vojskama, Bože Izraela, koji sediš iznad heruvima, ti si jedini pravi Bog svih kraljevstava na zemlji. Ti si načinio nebo i zemlju.

Isaija 43:10
„Vi ste moji svedoci“, kaže Jehova, „i moj sluga kog sam izabrao, da biste me poznavali i verovali mi i razumeli da sam ja uvek isti. Pre mene nije bio načinjen nijedan Bog, niti će ga biti posle mene.“

Isaija 44:6
Ovako kaže Jehova, Kralj Izraela i njegov Otkupitelj, Jehova nad vojskama: „Ja sam prvi i ja sam poslednji. Osim mene nema Boga.“

Isaija 44:8
Ne drhtite i ne bojte se. Zar vam nisam to odavno objavio i najavio? Vi ste moji svedoci. Da li postoji neki Bog osim mene? Ne, nema druge stene. Nijednu ne poznajem.

Isaija 45:6
da bi se znalo od izlaska sunca do njegovog zalaska da nema nikog osim mene. Ja sam Jehova i nema drugog.

Isaija 45:14
Ovako kaže Jehova: „... Oni će ti pasti ničice i moliće te se govoreći: ‘Sigurno je Bog s tobom, i nema drugog – nema drugog Boga.’“

Isaija 45:18
Jer ovako kaže Jehova, Tvorac nebesa, pravi Bog, onaj koji je stvorio zemlju, koji ju je načinio, učvrstio i nije je stvorio da ostane pusta, nego ju je stvorio da se na njoj živi: „Ja sam Jehova i nema drugog.“

Isaija 45:21-22
... Zar nisam ja, Jehova? Nema drugog Boga osim mene, pravednog Boga i Spasitelja. Nema osim mene. Okrenite se meni i spasite se, svi krajevi zemlje, jer ja sam Bog i nema drugog.

Osija 13:4
Ali ja sam Jehova, tvoj Bog još od zemlje Egipta, i osim mene ne trebaš da poznaješ nijednog drugog Boga, jer nema drugog spasitelja osim mene.

Malahija 2:10
Zar nemamo svi jednog Oca? Zar nas nije jedan Bog stvorio?

Marko 10:18
Isus mu je rekao: „Zašto me zoveš dobrim? Niko nije dobar osim jednog – Boga.“

Jovan 5:44
Kako možete verovati kad primate slavu jedni od drugih, a ne tražite slavu koja dolazi od jedinog Boga?

Jovan 20:17
Isus joj je rekao: „... Uzlazim svom Ocu i vašem Ocu, svom Bogu i vašem Bogu.“

Rimljanima 3:30
Jer Bog je jedan...

Galatima 3:20
Ali Bog je jedan.

Efescima 4:6
Jedan je Bog i Otac svih, koji je nad svima i deluje kroz sve i u svima je.

Matej 4:10
Isus mu je tada rekao: „Idi, Sotono, jer je napisano: ’Jehova, svom Bogu, klanjaj se i njemu jedinom služi.‘“

Matej 6:9
„Oče naš koji si na nebesima, neka se sveti tvoje ime.“ – Isus uči da se molimo Ocu, a ne njemu samom.

Matej 11:25
U to vreme Isus je rekao: „Hvalim te, Oče, Gospode neba i zemlje...“ – Isus slavi Oca kao Vrhovnog Gospoda.

Matej 26:39
„Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ipak, neka ne bude moja volja, nego tvoja.“ – pokazuje da Isus ima svoju volju, ali se pokorava Božjoj volji.

Jovan 14:28
„Otac je veći od mene.“ – direktna i jasna izjava o hijerarhiji.

1. Korinćanima 3:6-7
„Ja sam posadio, Apolos je zalio, ali je Bog učinio da raste. Tako ni onaj koji sadi ni onaj koji zaliva nije ništa, nego je Bog onaj koji daje da raste.“

2. Korinćanima 1:3
„Blagosloven neka je Bog i Otac našeg Gospoda Isusa Hrista...“

Efescima 1:17
„da vam Bog našeg Gospoda Isusa Hrista, slavni Otac, da duh mudrosti...“

Filipljanima 2:9-11
Bog je uzvisio Isusa i dao mu ime – znači nije jednak Bogu, već je uzvišen od Boga.

1. Solunjanima 1:9-10
„... služimo živom i istinitom Bogu i čekamo s nebesa njegovog Sina...“

1. Timoteju 1:17
„Kralju večnosti, neraspadljivom, nevidljivom, jedinom Bogu, neka je čast...“

Juda 1:25
„Jedinom Bogu, našem Spasitelju, kroz Isusa Hrista, našeg Gospoda, neka je slava...“

Otkrivenje 3:12
Isus kaže: „...moga Boga... moga Boga... moga Boga... moga Boga.“ – četiri puta naziva Jehovu „svojim Bogom“.

1. Korinćanima 15:24-28 – Govori o tome kako će Isus, na kraju, predati kraljevstvo Bogu i biti podložan njemu, „da bi Bog bio sve svima“.

Juda 1:25 – „Jedinom Bogu, našem Spasitelju, kroz Isusa Hrista, našeg Gospoda, neka je slava...“ – pokazuje da je Bog iznad, a Isus posrednik.

Otkrivenje 7:10 – „Spasenje dugujemo našem Bogu, koji sedi na prestolu, i Jagnjetu.“ – pravi jasnu razliku između Boga i Jagnjeta (Isusa).

Otkrivenje 4:11
„Dostojan si, Jehova, naš Bože, da primiš slavu, čast i moć, jer si ti sve stvorio, i tvojom voljom je sve postojalo i bilo stvoreno.“

Ovaj stih je naročito značajan jer:

• Naglašava Božju jedinstvenu ulogu kao Tvorca svega.
  • U viziji koju apostol Jovan ima, ne pominje se niko drugi kao Tvorac osim Jehove Boga.
  • Slava i moć pripadaju njemu jedinom, što se slaže sa svim prethodnim stihovima.

Isus hristos i majka devica marija
U mnogim delovima Biblije, Jehova (Bog) se opisuje kao najviši i pravedni Sudija svih ljudi.

• „Jer Jehova je sudija naš, Jehova je zakonodavac naš, Jehova je kralj naš; on će nas spasti.” – Isaija 33:22
  • „On će suditi svetu pravedno.“ – Psalam 96:13

Bog će na kraju vremena izvršiti konačni sud nad čovečanstvom (npr. Otkrivenje 20:11–13).

Isus Hrist kao postavljeni Sudija

Novi zavet otkriva da je Bog postavio Isusa Hrista za Sudiju živih i mrtvih.

• „Bog je odredio dan kad će pravedno suditi svetu po čoveku koga je postavio za to...“ – Dela apostolska 17:31
  • „On je taj koji je od Boga određen da bude sudija živima i mrtvima.“ – Dela 10:42

Isus će na „dan suda“ doneti presudu na osnovu vere i dela ljudi (Matej 25:31–46).

U mnogim delovima Biblije, Jehova (Bog) se opisuje kao najviši i pravedni Sudija svih ljudi.

• „Jer Jehova je sudija naš, Jehova je zakonodavac naš, Jehova je kralj naš; on će nas spasti.” – Isaija 33:22
  • „On će suditi svetu pravedno.“ – Psalam 96:13

Bog će na kraju vremena izvršiti konačni sud nad čovečanstvom (npr. Otkrivenje 20:11–13).

Isus Hrist kao postavljeni Sudija

Novi zavet otkriva da je Bog postavio Isusa Hrista za Sudiju živih i mrtvih.

• „Bog je odredio dan kad će pravedno suditi svetu po čoveku koga je postavio za to...“ – Dela apostolska 17:31
  • „On je taj koji je od Boga određen da bude sudija živima i mrtvima.“ – Dela 10:42

Isus će na „dan suda“ doneti presudu na osnovu vere i dela ljudi (Matej 25:31–46).
20250524_124252.jpg

Back