Bog daje, bog uzima!

Postoji više verzija tog stiha...verovatno kako su Jevreji prelazili u monoteizam tako su menjali stih.
U najstarijoj verziji, Višnji deli svojim sinovima narode...jedan od sinova je JHVH

svaka verzija tog stiha koju sam video je nelogicna.

da li se tu radi o isusu, pa je jakov njegovo nasledstvo; da li se radi o samom bogu ocu pa je stih tako nespretno sastavljen; da li se radi o tome da su svi ti sinovi boziji u stvari pali andjeli pa su narodi dati njima na upravljanje, na kraju krajeva nebitno je. stih je daleko od toga da je pivotalan, da nesto bitno menja u prici.

svaka verzija tog stiha koju sam video je nelogicna.

da li se tu radi o isusu, pa je jakov njegovo nasledstvo; da li se radi o samom bogu ocu pa je stih tako nespretno sastavljen; da li se radi o tome da su svi ti sinovi boziji u stvari pali andjeli pa su narodi dati njima na upravljanje, na kraju krajeva nebitno je. stih je daleko od toga da je pivotalan, da nesto bitno menja u prici.
U kom smislu nelogična?

U kom smislu nelogična?

zato sto kako god se okrene prva polovina se ne slaze sa drugom. mislim da bi tu trebalo prvo utvrditi ko su sinovi boziji. da li su ljudi, andjeli, pali andjeli ili se delom upire prstom na isusa. ali mislim da bi se i to zavrsilo sa jednom ili vise novih denominacija, kao i u slucaju seste glave postanja.

neke se stvari prosto ne mogu objasniti. to je prosto priroda drevnih dokumenata koji nisu namenjeni nama danas. trebalo bi se pomiriti s tim

problem s ljudima je u tome sto to nisu u stanju

zato sto kako god se okrene prva polovina se ne slaze sa drugom. mislim da bi tu trebalo prvo utvrditi ko su sinovi boziji. da li su ljudi, andjeli, pali andjeli ili se delom upire prstom na isusa. ali mislim da bi se i to zavrsilo sa jednom ili vise novih denominacija, kao i u slucaju seste glave postanja.
Šta je recimo nelogično da El podeli upravljanje nad narodima svojim sinovima...pa jednog zovu JHWH, drugog Kemoš?

verovatno da jeste obzirom da u tekstu postoje protivurecnosti. to bar nije tesko zakljuciti sale
to samo dokazuje da biblija nije nikakva božija reč već skup želja raznih likova kroz istoriju.
kao npr prva božija zapovest

Ja sam Jahve Bog tvoj koji te izveo iz zemlje Egipatske, nemoj imati drugih bogova osim Mene

a kasnije

Mojsije sazva sav Izrael te im reče: "Čuj, Izraele, naredbe i zapovijedi što ih danas izričem u tvoje uši! Naučite ih i držite, i vršite ih.
Jahve, Bog naš, sklopio je s nama Savez na Horebu.

Nije Jahve sklopio taj Savez s našim očevima, nego baš s nama svima koji smo danas ovdje živi.

Licem je u lice Jahve govorio s vama na brdu isred ognja.

to samo dokazuje da biblija nije nikakva božija reč već skup želja raznih likova kroz istoriju.
kao npr prva božija zapovest

Ja sam Jahve Bog tvoj koji te izveo iz zemlje Egipatske, nemoj imati drugih bogova osim Mene

a kasnije

Mojsije sazva sav Izrael te im reče: "Čuj, Izraele, naredbe i zapovijedi što ih danas izričem u tvoje uši! Naučite ih i držite, i vršite ih.
Jahve, Bog naš, sklopio je s nama Savez na Horebu.

Nije Jahve sklopio taj Savez s našim očevima, nego baš s nama svima koji smo danas ovdje živi.

Licem je u lice Jahve govorio s vama na brdu isred ognja.

pa ne bas, ne dokazuje. nego, u cemu je problem s tim stihovima?

pa ni isus se ne pojavljuje pre jovana krstitelja. ali daje legitimitet ne samo mojsijevom bogu, vec i abrahamovom, i adamovom

jel znas zasto?

zato sto je u pitanju ista osoba
to sam i rekao kontinuitet,samo što nema ni jahve ni bogova (elohim), već samo el.
a suština ili esencija svevišnjeg bića je valjda ista ili je trojedan ili monada.
nz je apdejtovao i izvršio rapidne promene
recimo nema zlog božijeg duha (koji je spopadao saula) već svetog duha utešitelja koji ishodi od Oca, ne od jahve, nema sina koji je stvoren, već koji je rođen itd itd itd

to sam i rekao kontinuitet,samo što nema ni jahve ni bogova (elohim), već samo el.

izvor? citat?

a suština ili esencija svevišnjeg bića je valjda ista ili je trojedan ili monada.
nz je apdejtovao i izvršio rapidne promene
recimo nema zlog božijeg duha (koji je spopadao saula) već svetog duha itešitelja koji ishodi od Oca, ne od jahve, nema sina koji je stvoren, već koji je rođen itd itd itd

zli boziji duh?

sale, nije valjda da stvarno mislis da se tu misli na nekog zlog boga, pa njegovog duha?

Back