Pošto smo već projekcija 'nečega', dakle nismo nastali iz ničega, mi-'ljudi' već jesmo u razumu kroz koji se projektujemo, stoga, pokušat' ću još jednom da na razumu razumni način predstavim kako postojanje ili biće-koje-jesmo (nazovi 'BOG', ja ga nazivam apsolut ali ne smeta ni 'BOG') jeste sve što jeste i zna to što jeste u sebi, Svijest, i kako postaje Svjesnost-o-sebi-koji-postaje-iskustvo kroz Jedno zanje-o-sebi, kroz jedno 'Ja'. To sam za vas sveo na grafički prikaz kroz sliku brojeva (naravno, to pripada samo ovom svijetu UM-a i raz-Uma a ne i apsoutu...ali da bi smo govorili i pokazivali na 'nešto' moramo to nešto načiniti i vidljivim razumu).
Ako pretpostavimo da sve što postoji možemo predstaviti brojevima od 1 do 0, pri čemu suština svakog jednog 'Ja' jeste jedan broj, onda se možemo približiti razumijevanju apsoluta. Pošto je apsolut postojanje u svom bezvremenom (vrijeme=0), besprostornom (prostor=0), bestjelesnom (tijelo=0) aspektu u totalnom NE-kretanju (kretanje=0), prosto je nemoguće razumom ga zamisliti, dakle, razumom ga ne možemo registrovati, vidjeti, te ga zato razum i predstavlja kao prazan skup, 'ništa', nula.
Predstavljam vam dva prikaza:
Prkaz 1. Apsolut
Ako možemo da dopustimo sebi da se igramo grafikom onda ovako: U Prikazu 1. vidimo postojanje koje razumom (inače) ne možemo vidjeti...te stoga to što razum ne vidi smatra ga za ništa ili matematičkim simbolom predstvaljeno kao 0 (nula), jer ga biće u razumu nije svjesno. Ako dakle, zamislimo da je sve što postoji kao apsolut=0 (nula) onda je logično da se sve što jeste nalazi u toj nuli. Svaki broj je podjednako nevidljiv i sadrživ kao i sama nula. Dakle, u nuli SVE JESTE. Svaki broj ima vrijednost nule. Stoga, zamislimo apsolut kao tamu, 0, za koju smo ipak svjesni da postoji. (Čitav ovaj kvadrat-Prikaz zajedno sa brojevima, mogli bi smo smatrati nulom, 0).
Prikaz 2. Univerzum
Ako nam je jasno da u toj 'tami' koju razumom ne možemo registrovati postoje svi brojevi od 1 do 9 u nuli (dakle i sama nula) onda bi nam trebalo biti lako shvatiti šta se desi kada biće ili duh odluči da premjesti svoju pažnju na broj 1 i od njega načini UM.
U Prikazu 2. ću pokušati da vam dočaram sliku svjesnosti 1 (jedinice). Kada se biće koncentriše na 1 ono sebe postavlja u jedinicu ali ne samo kao 1 već 1 koji u sebi sadrži ostatak apsoluta. Ako je br. 1 znanje-o-sebi ('Ja') koje kaže:"Ja jesam 1, Ja jesam bijelo-svjetlost!" recimo, onda sve što je u meni 1 (jedinici, jednom 'Ja') bit' će
po meni-bijelo-svjetlost. Svaki drugi broj bit' će dio mene i jedino kroz mene moći će da se odnosi sa bilo kojim drugim postojećim brojem. Naprimjer, 2-1-3 može postati jedan odnos, jedno iskustvo kroz mene-1-svjetlost. Ali i svaki drugi broj može da se odnosi ne samo na svaki drugi pojedinačni broj već i na već kreirani skup. Kombinacije su beskonačne. Kreacija je proces kombinovanja odnosa. 'Ja'-1...JESAM Univerzum. Jedino 0 (nula) ostaje nevidljiva. Nulu možemo spoznati samo aktiviranjem svih drugih brojeva u njoj. Nula dakle ne vibrira, vibriraju sva ostala znanja-o-sebi. Šta je onda nula u projekciji? Nula je praznina koja jedino vibracijom najmanje dva broja (dva znanja-o-sebi) u sebi, postaje 'vidljiva', postaje PROSTOR. Vibraciju omogućava UM. Nula postaje vidljiva samo postavljanjem objekata u relaciju. Objekti vibriraju i stoga određuju svoje koordinate u praznini.
Ali ustinu, 'Ja'-1 (UM) JESAM Duh koji omogućava odvajanje jenog 'Ja' (1) od sebe aposluta, nule (0) u kretanje. Stoga, Ja JESAM biće koje doživljava sebe kroz 1. U ovom slučaju 'Ja'-biće koje-jesam NISAM SVIJEST(
postojanje koje zna da jeste) već
postajem Svjesnost o sebi-kreatoru i kreaciji u jednom 'Ja' koja se nadgrađuje kroz manifestaciju ODNOSA sa drugim 'Ja', kroz iskustva.
Kao što vidimo na Prikazu 2....iako br. 1 vibrira svjetlost i zasjenjuje tamu apsoluta (nulu),
apsolut nije nestao...samo je prividno 'potisnut' iz Svijesti duha o sebi-postojanju-apsolutu u Svjesnost postajanja kroz 1-univerzum (duh ne zahtijeva kretanje da bi pomjerio pažnju (centar interesovanja) sa jednog aspekta sebe na drugi...jer, sve što JESTE jeste u duhu-u sebi).