''Koliko čitača toliko tumača.''
Stara je i nepobitna istina.
..................................................................
Bogomolj@c,
Pročitao sam nekoliko tvojih komentara i dopalo mi se tvoje viđenje i tumačenje. Pa ipak, pitam se, da li je to bukvalno tumjačenje koje iznosiš o Zlu koje si preuzeo od drugih ili je ono čisti rezultat tvog unutarnjeg duhovnog stanja, hoću reći tvoje svesti. Jer, rečenica koju si citirao, ""Koliko čitača toliko tumača,"" upravo govori da je svaki čovek, pre svega On kao duhovno Biće, Duša, u svom specifičnom ili dosegnutom stanju svesti koje je realizovao tokom svih prethodnih života. Jer, osnovna i jedino bitna razlika među ljudima su njihova stanja svesti.
Znam da Hrišćanstvo ne prihvata ili bar zvanično ne prihvata reinkarnaciju, ali kako drugačije objasniti jedinstvenost svakog ljudskog Bića i jedinstvenost u pogledu njegove inteligencije koja je izraz upravo dosegnutog stanja svesti a svest je duhovna kategorija, nikako intelektualna. Da svest nije intelektualna kategorija upravo si pokazao govoreći o jednostavnosti Isusovih beseda ali i drugih duhovnih velikana tako da ih mogu razumeti i pismeni i nepismeni, sa napomenom da bih te nepismene radije nazvao jednostavnim ljudima. Jednostavni ljudi mogu biti takođe prisutni među svim kategorijama, kako među sirotinjem, pastirima tako i među intelektualcima.
Uistinu, nisam dodirivao ove tačke da bih tražio detalje u tvojim izlaganjima koje želim negirati ili veličati, već da naglasim da je tvoje sagledavanje naprednije od običnog tumača Biblije.
Da, izgleda da ljudi odbijaju sagledati da ono biće koje nazivaju Zlim ili Satanom jeste Bogom kreirano sa veoma važnom svrhom i to sa veoma pozitivnom svrhom. Gde se ogleda ta njegova pozitivna svrha? Može se videti svugde ali mi na pamet palo kazivanje o tome da Je Isus bio testiran ilki, kako se to kažedrugačije, kušan, od ovog bića kojeg nazivaju Zlim, Satanom (Sotonom) ili ma kojim drugim imenom, a ima ih. To testiranje ili kušanje Isusa nije da bi tek tako bio zaveden već da se vidi da li je stasao i da li je spreman za misiju koji je trebao prihvatiti.
Niko se ne pita da li je čovek u svakodnevnom životu testiran, (kušan), kada mu se ukaže prilika da neometano nađe vreću sa novcem kada ga niko iz fizičkog sveta ne vidi. Ili kada mu se ponudi da nekom čoveku učini nešta nažao a da za tu uslugu dobije veliku novčanu nagradu...
Niko se ne pita da li smo mi ovde samo da bismo jeli hranu i udovoljavali svojim čulima ili da kroz život izrastamo i uzdižemo se u visokosvesno Biće, koje će jednoiga dana, poput Isusa, zakoračiti u samo Kraljevstvo Neba. Ovo je on i rekao u rečenici, "Ja sam vaš put istina i život..."
Takođe, vredna rečenica u Bibliji, koja je meni jedna od ključnih za razumevanje nečeg najbitnijeg je, "Ko sluša Reč Boga taj više nikada ne umire." Niko ne pokušava da poveže ovu rečenicu sa onim u jednoj od knjiga, (ne mogu citirati jer sam Bibliju čitao odavna a inače nisam sledbenik Biblije) gde je nrečeno, "Na početku beše Reč i Reč beše sa Bogom..." te da je tom Reči Bog kreirao sve što je kreirano... Navedoh ovo da ukažem da svi prihvataju da je baš Biblija Reč Boga ignorišući navedeni detalj da je Reč bila na pšočetku...
Ako mi dozvoliš ukazao bih na majušniu knjigu Lao Tse-a koji je na početku rekao da postoji Reč koja se ne može zapisati i da je to prava Reč i večita je ali da postoje i one koje se mogu zapisati ali da to nisu prave reči.
Aludiraću sada na nešto opet iz Biblije tamo gde se pominje da su apostoli čuli hujanje vetra a da vetra nije bilo niti su mogli otkriti odakle ono dolazi. Takođe se pominje da se videli plamenove jezike na glavama pojedinih kao i kazivanje da je Sveti Pavle bio pogođen jakom Svetlošću i da je bio oslepljen za izvesno vreme ali i da je sa tom Svetlošću biop transformisan. Tačnije ta Svetlost je njega pročistila i podigla mu svesti do nivoa čovekom neshvaćenom.
Zamolio bih da pšokušaš lagano ovo pratiti jer nastojim ukazati na nešto što je temelj našeg života NEZAVISNO OD NAŠIH RELIGIJA ILI ATEISTIČNOSTI. Upravo Zvuk i Svetlost koje su čuli i videli apostoili kao i Svetlost i Zvuk koje je iskusio Sv Pavle jeste ta Reč Boga koja je srž našeg duhovnog progresa - o tome je govorio i Lao Tse... Ustvari, biću otvoreniji, Imati iskustvo sa ovom Svetlosti i Zvukom koji su samo dvojni aspekti Reči Boga a Reč Boga je samo još jedno od mnogo imena za Sveti Duh kaže da onaj ko želi spoznati Sebe, kako je govorio Sokrat i dalje onaj ko želi ući u najviše Carstvo Nebesko neophdno je da kontaktira ovu Reč Boga, odnosno Sveti Duh. Živi primer toga su apostoli ali i sami Sv Pavle. Uistinu, oni nisu jedini jer ih ima širom sveta i tokom cele istorije a ima ih i danas među nama.
Tek tada pojedinac otzvara svoje srce do neslućenih razmera i počinje znati sebe, znati višu istinu i znati samog Boga.
Da li je ovo istina što navodih?
Eh, to je na samom pojedincu da sam u sebi traži odgovor. Jer, Isus je rekao da se "Oko treba držati čistim," mada niko ne pokušava tumačiti zašto je rekao u jednini i na koje oko je mislio. Da, mislio je na Duhovno ili Treće Oko jer mi kao Duša koristimo Njega da otkrijemo najveću istinu i znamo više realnosti. Tada pojedinac dobija direktno svo znanje koje daje Kreator preko Reči Svoje odnosno preko Svetlosti i Zvuka koji su dva aspekta Njegova.
Knjiga kao knjiga, ma koja je samo mrtvo slovo na papiru. Nju svako razume, kao što si naveo, onako kako je razuzme a kada se pojedinac otvori prema unutarnjem znanju razumeće ne samo tu majušnu knjigu već svu mudrost Boga koja se nikada ne može smestiti ni u jednu knjigu ovoga sveta. Jer ta mudrost se daje Duši, ono što mi jesmo. Ponovio bih, ne našem umu, ne našem dnevno svesnom već nama Duši, večitom i besmrtnom Biću. A svako humano biće je pre svega Duša baš kao i svako drugo živo stvorenje ovoga i ma kog drugog sveta.
NBa ovo bejah inspirisan tvojim uzvišenim viđenjem i razumevanjem postojanja i negativnih biča u ovim nižim svetovima. Jer, na čoveku je da gradi mogućnost da raspoznaje dobro od zla.
Prijatno!