Блиц питања и одговори

da li imate da preporucite nekoga ko radi roletne pvc trebace mi za terasu
могу ја.. другар ради те ствари, радио са мном недавно једну зграду. дам ти телефон ако хоћеш и договори се.. најбоље објасни му телефоном шта хоћеш и колико би оквирно коштало.. уствари најбоље би било да зовеш и друге по препоруци и сама видиш ко више одговара. позз

Kada popravljam neke neravnine po zidu sa glet masom...kako da posle toga prefarbam taj zid a da se ne vide tragovi gletovanja ?
Колико сам информисан, мајстори замешају мало такве боје које је зид у глет масу па онда с тим преглетују. Касније се мање види разлика.
Нисам сигуран како би функционисало са белом бојом пошто је глет маса крем боје. Можда постоји и чисто бела за такве случајеве.
Ово није поуздана информација па је добро да сачекаш још неко мишљење.

Zavisi s kojom bojom se radi, neke pokriju bez problema. Iz mog iskustva, ja to radim tako sto dodam malo tonera/boje u podlogu kojom cu premazati taj deo, glet je ocigledno vec nanesen, tako da nema govora o dodavanju boje u glet, ali moze i to, zatim predjem jednom ili u dvve ruke, zavisno od toga kako primi boju, samo taj deo koji je krpljen, pa tek onda farbam ceo zid.

Nije glet još nanesen, to oko onih pvc prozora što smo sami krpili. Sad je okolo lepak za stiropor i gipsana ploča pa to planiram da izgletujem i ofarbam. Znam da su neki majstori nešto šmirglali taj glet pa prskali onim lepkom , tečnim, kao neka podloga, samo ne znam da li je to jedini način, nešto ne volim tu sitnu prašinu od šmirglanja gleta.

Подлога, или прајмер, се наноси на површине које теже примају глет масу. Мада га неки наносе на било коју површину.
Мислим да је шмирглање потребно ради стварања рапаве површине и бољег пријањања на подлогу и како не би дошло до одлепљивања касније.
Није то велика количина прашине ако се ради само о простору око столарије.

...meni su uradili gipsane zidove a nisu nista smriglali, i sad kad god ko dodje pita sto ti je ovo ovako, sto je ono onako...a masjtori ko majstori bezobrazni da nema dalje,
ja ne upoznah goru sortu od tih hipsar/moler i ostalo vezano za te poslove...znaci strasno...i kao preporucite nas...ahaaaa...hocu kako da ne evo trcim :evil:

Glet mora da se smirgla, u svakom slucaju. Jos nisam upoznao tog ko moze da nanese glet masu i da to bude tako ravno da ne mora da se smrigla. Pozeljno je da se nanese podloga, posto ona ucvrscuje glet, povrsinu maltera, staru boju ...., a uz to se trosi i manje boje, sto je posebno bitno ako se radi nekim skupljim bojama. Radio sam test, zid bez podloge je upio bar duplo vise boje.

A sto e tice prasine, sta da vam kazem, ja sam gleovao i smirglao celu kucu, prasine kolko hoces, jedva sam je pociostio, ali sta je tu je. Da sam tad bio pri parama, mozda bih kupio zirafu i neki gradjevinski usisivac i resio problem prasine.

Код мене су радили са жирафом...не дао ти Бог да ниси прекрио или склонио и најмању ситницу из простора. Мораш да сведеш простор на сиву градњу да би било шта остало неупрљано.
Али, индустријски усисивач би био много пожељан. Не знам како би се понашао онај са воденим филтером?

Код мене су радили са жирафом...не дао ти Бог да ниси прекрио или склонио и најмању ситницу из простора. Мораш да сведеш простор на сиву градњу да би било шта остало неупрљано.
Али, индустријски усисивач би био много пожељан. Не знам како би се понашао онај са воденим филтером?

Hm, video sam žirafu na delu, malo prašine zaista bude ali pošto znam kako izgleda i bez žirafe - to je neuporedivo.
Bez nje - prašinčina kao nekoliko džakova brašna da je prosuto okolo, sa žirafom - kao da se nekoj damici prosuo puder.

Hm, video sam žirafu na delu, malo prašine zaista bude ali pošto znam kako izgleda i bez žirafe - to je neuporedivo.
Bez nje - prašinčina kao nekoliko džakova brašna da je prosuto okolo, sa žirafom - kao da se nekoj damici prosuo puder.
Можда си видео некога ко уме да ради са жирафом. Ови моји очигледно нису баш били претерано вични.

Usisivac sa vodenim filterom nije adekvatan, barem ovaj koji ja imam. Pre postavljanja podova sam pocistio metlom koliko god je moglo, i onda ajde da usisam usisivacem sa vodenim filterom, da bude skroz cisto, da posle ne izbija prasina od ispod poda. Nesto malo je usisao, medjutim poceo je da izbacuje prasinu, jbm li ga kako. Posle sam se namucio da ga ocistim.

Enmon brend(lepak za plocice,fugomal,praimer itd) -koristiti-DA ili NE?

NE ... sve dok postoji provereni Ceresit CM 11, CM 16 :heart:

Лично бих пробао на некој мањој површини, ако не журиш. Наиме, из искуства знам да поједине фирме које полако прелазе у ранг већих, крећу са пласирањем производа под својим брендом. То се ради на начин да са неким од произвођача склопе уговор да се производ пакује у амбалажу са њиховим називом иако је у паковању производ који се иначе продаје и под оригиналним именом, као што је Цересит. Основно питање је са којим произвођачем је Енмон склопио уговор и који квалитет лепка је наручио. Може се десити да се добије квалитетан производ другог имена и јефтинији од маркираног производа а то се добија тиме што произвођач спусти цену због количине која је наручена и због тога што онај ко жели да пласира свој бренд неће, бар у почетку, ризиковати да одмах изгуби купце.
Свакако, ако је хитно, нема пробе и играш на сигурно, као што је колега и рекао.

Da li postoji neko trajnije rešenje (ali ne previše skupo) za stub kome stalno otpadaju delovi sa uglova i pojavi se metalno ojačanje. Krečenjem se prekrije, ali to ne traje dugo. Razmišljala sam o tapetama samo za taj stub i deo zida do vrata, ali se plašim da se i tapete ne ogule. Da li postoje ojačane tapete ili nešto drugo za tu svrhu?

Da li postoji neko trajnije rešenje (ali ne previše skupo) za stub kome stalno otpadaju delovi sa uglova i pojavi se metalno ojačanje. Krečenjem se prekrije, ali to ne traje dugo. Razmišljala sam o tapetama samo za taj stub i deo zida do vrata, ali se plašim da se i tapete ne ogule. Da li postoje ojačane tapete ili nešto drugo za tu svrhu?
Гипсане плоче ако има места. Свакако их ојачати угаоним лајснама.
Ако је бетонски стуб у питању, треба размислити и о разлогу зашто му отпадају делови са углова. Ово се обично дешава ако је у питању био "мршави" бетон, са мањим процентом цемента него што је потребно или ако стуб повремено измрзне са водом у себи.
Бетонски стуб обично носи нешто па је санација носивости стуба сигурно преко потребна него само маскирање проблема.

Hvala na odgovoru. Mislim da je ovde došlo do malog nesporazuma, zbog mog nepoznavanja terminologije :).
"Otpadanje delova sa uglova" je u stvari otpadanje sloja boje preko ugaonih lajsni (koje su u mom pitanju "metalno ojačanje") i to je ono što mi smeta, čisto estetski problem.
Kako vidim da kod stubova mogu postojati mnogo veći problemi, moj "problem" mi više ne izgleda tako strašno.
U pitanju je noseći betonski stub u dnevnoj sobi pored koga se često prolazi, a nema mesta za neku policu ili drugi deo nameštaja pored njega.
Pošto mi je stalno pred očima, mislila sam da nađem neko trajnije rešenje od češćeg krečenja za te uglove.
Stolar je preporučivao drvene lajsne, ali nisam za to. Verovatno ću nalepiti tapete, pa dok traje.

Hvala na odgovoru. Mislim da je ovde došlo do malog nesporazuma, zbog mog nepoznavanja terminologije :).
"Otpadanje delova sa uglova" je u stvari otpadanje sloja boje preko ugaonih lajsni (koje su u mom pitanju "metalno ojačanje") i to je ono što mi smeta, čisto estetski problem.
Kako vidim da kod stubova mogu postojati mnogo veći problemi, moj "problem" mi više ne izgleda tako strašno.
U pitanju je noseći betonski stub u dnevnoj sobi pored koga se često prolazi, a nema mesta za neku policu ili drugi deo nameštaja pored njega.
Pošto mi je stalno pred očima, mislila sam da nađem neko trajnije rešenje od češćeg krečenja za te uglove.
Stolar je preporučivao drvene lajsne, ali nisam za to. Verovatno ću nalepiti tapete, pa dok traje.

Аха, тако.
Дакле, и ја бих се одлучио за дрвене или евентуално гипсане лајсне.
Отпадање "боје" како наводиш је вероватније отпадање глет масе са углова а узроковано је лошом припремом подлоге или лошијим материјалом. Не бих одмах да кривим мајстора који је радио али, добар мајстор зна како се раде углови.
Уколико све ово није директан узрок, онда је могуће да постоји неки други разлог, типа повећане влаге у неком тренутку, или чак и смањене влаге (није добро ни кад је пресуво).
Најбоље би било да нађеш правог мајстора да очисти стари глет, преглетује цео стуб како треба, са добром подлогом и адекватним угаоним лајснама.

Back