Блиц питања и одговори

ko radi taj se i sekira,sta da odaberem ,mala razlika u ceni,Veka profili 70 petokomorni dvoslojno stakla sa 3 zaptivne gume ili KBE 88, 6 komora troslojno stakla 2 zaptivne gume
Veka radi velika firma sa imenom a Kbe mala porodicna firma za samo 30e skuplje od prvih.

Pitaj koji ima gvozdeno ojačanje / ram u krililima i štokovima i koliku garanciju daju

Ako imaju oba - pa onda taj sa 3 sloja stakala

gvozdeno ojacanje je taj metal unutra plastike?

Da. To mu daje dugovečnost

i jedni idrugi imaju u stok kockasta kutija,a u krilo" u " metalno ojacanje

2 godine kako sam razumela,veka koristi roto okove a Kbe maco

Proveri to još jednom, mislim da daju 3-5 godina.

Što se pšrozora tiče - kod mene je Roloplast ( domaći), 5 komora, 2 sloja a međuprostor ( između stakala) punjeno argonom. Bili su jeftinija varijanta , kupljeni pre 3-4 god a potpuno sam zadovoljan, mane nema osim što je PVC. Bilo bi bolje samo da je drvo

Poenta - šta god da uzmeš biće ok, tako da biraj po ceni, garanciji, izgledu...šta ti padne na pamet

Proveri to još jednom, mislim da daju 3-5 godina.

Što se pšrozora tiče - kod mene je Roloplast ( domaći), 5 komora, 2 sloja a međuprostor ( između stakala) punjeno argonom. Bili su jeftinija varijanta , kupljeni pre 3-4 god a potpuno sam zadovoljan, mane nema osim što je PVC. Bilo bi bolje samo da je drvo

Poenta - šta god da uzmeš biće ok, tako da biraj po ceni, garanciji, izgledu...šta ti padne na pamet

Нешто се мислим...како купац зна да ли је пуњено аргоном или су само залепили стакло са ваздухом између?

Нешто се мислим...како купац зна да ли је пуњено аргоном или су само залепили стакло са ваздухом између?

Kažu da ima nekih fora sa odsjajem svetla upaljača , ali nisam probao. Kod mene su prozori ugrađeni na zimu ili neko hladno vreme, jesen možda.

Napolju je bilo jako hladno ali kad sam pipkao stakla ona su bila mlaka. Po tome sam znao da je provodljivost minimalna, pa sad ako je zbog argona ili molitve - meni svejedno. Važno da radi ( a verovatno je argon ). Uostalom nije to ništa skupo, nemaju razloga da kradu na malo argon gasa

ja kako znam stakla punjena argonom unutra lajsna mora da ima mali plasticni cep blizu jednog coska kao dokaz punjenje,imam takav jedan,

Ventilić.
Ima ga i kod mene mada ne mora da bude dokaz. Može da bude stavljen ventilić a da nije upumpan gas...zato verujem samo u "pipkanje test". Ako je staklo mlako / jedva hladno kad je napolju minus 5, onda je sve ok.

meni se sada ponudi staklo "clima guard" ili takozvana 4 godisnja doba,samo sto ne znam da li i kod nje ide argon ili ne,sto se tice profila imam i jeftinije varijante kao trokal,rehau i naravno roloplast za koji kazu da je ima najtanje zidove i metalni deo

Ne bih znao, nisam sek*o svoje prozore a pitam se odakle i "oni" znaju :lol:

Gvožđe je jeftino ( 30-40 din / kg ). Ako stavi tanji profil, uštedeće 80 din. Jedino je sigurno da moji traju već 3-4 god bez i jedne falinke ( pu, pu, pu) a komšija ne može da zatvori svoja švapska balkon vrata

valjda punjen argonom daje dupli odraz kad se upali upaljac blizu stakla dok klasicno staklo daje jedan odraz. tako kazu.
Свако дупло стакло, без обзира чиме је пуњено, ће дати двоструки одраз било ког извора светлости.
Нешто ми та шац метода није сигурна.
Ово са додиром стакла ми улива мало већу сигурност али опет, има варијанти вакуумираног стакла које би требало на исти начин да реагује, то јест, да не преноси топлотну разлику јер не постоји медијум који би остварио транспорт.
Аргон би требао да је инертан гас и да као такав спречава кретање и размену топлоте. Да ли је то боље од вакуума или не, то је већ питање.

Коју марку бојлера купити за купатило, од колико литара. Имају ли неки савремени економични који не троше превише ел. енергије? Молим за препоруку. Хвала.

Svi troše isto na zagrevanje vode ( zakon termodinamike) ali je razlika u čuvanju toplote. Lažem, danas svi imaju termoizolaciju.

Prohromski mogu da se koriste i za pripremu hrane ( recimo da smućkaš instant kafu ) ali je prava razlika u garanciji. Postoje varijante sa čak 15 godina garancije :

21cs1oh.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
opet ja sa svojim realnim a doskocnim pitanjem:
koliko zenskih osoba ima u toj troclanoj porodici? :P

to pitanje je osnov svake matematike

Једна женска особа, мало дете и ја. Ако је мањи бојлер пре ћу га загрејати.. Дођем са посла, укључим бојлер и не чекам дуго да се отуширам. А овај од 100 литара док се угреје ја .:aaa: :lol:

Једна женска особа, мало дете и ја. Ако је мањи бојлер пре ћу га загрејати.. Дођем са посла, укључим бојлер и не чекам дуго да се отуширам. А овај од 100 литара док се угреје ја .:aaa: :lol:

Ja bih pre ovaj od 80L i stavio bih tajmer , da se greje svake noći pa tokom dana da čeka spremno. Zbog izolacije će držati toplotu sve do uveče.
Kad ga greješ po potrebi, em ti je nepotrebno skuplje em moraš da planiraš faking tuširanje i da čekaš oko 2 sata dok ugreje.

Kod mene je protočni plinski bojler ali mojima sam ugradio tajmer na bojler od 80L i prezadovoljni su "uslugom" i uštedom.

meni je bojler od 60 litara i sasvim se brzo zagreje ( sat i po pun a pola sata za tusiranje jedne osobe)

mada me u zadnje vreme privlace protocni . potrosnja im je ista kao obicni a trose samo onoliko koliko ti treba.ne znam samo kakvi su za tusiranje pa ako ima iskustava bilo bidobro da neko napise utiske.

meni je bojler od 60 litara i sasvim se brzo zagreje ( sat i po pun a pola sata za tusiranje jedne osobe)

mada me u zadnje vreme privlace protocni . potrosnja im je ista kao obicni a trose samo onoliko koliko ti treba.ne znam samo kakvi su za tusiranje pa ako ima iskustava bilo bidobro da neko napise utiske.

Što se potrošnje tiče - sigurno su ti standardni bolji, osim ako se tuširaš isključivo između 00 i 8 ujutro :D ( standardni možeš da namestiš da greje kad je NT i da ti štedi pare).
Takođe, morao bi da menjaš i instalaciju od kutije s osiguračima do kupatila jer za protočni trebaju jači kablovi.

za sat i nešto bude tople vode,možda sat i 20 minuta.

ja licno nemam neka pozitivna iskustva. ili je mordor ili frozen throne. :hahaha1:.. nikako da se usaglasi temperatura

kucim imam od 80 l i ukljucujem ga preko noci kada mi je jeftina struja (naravno ako zena ne proceni da treba ceo dan da bude ukljucen)

Što mi moderatorka obrisala linkove ?

Ostavio sam čoveku linkove za 3 različita proizvođača koje mogu da preporučim i sliku jednog od njih.
Linkovi skinuti a slika ostala. Ne razumem u čemu je fora ?

Ne može da bude do "reklamiranja" jer slika je i dalje tu a i po forumu sam 300 puta do sada naletao na "reklame" za ove i one.
Ponekad čak i klasičan "gerila marketing " ( nov član, prvi post pa odmah tras na selfpromociju)

Back