Bitka na Zelengori maja 1945. godine

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa ako računamo tu šaku jada kao deo sila osovine, onda je rat u jugoslaivji potrajao još par meseci, dok nisu pobijeni četnici na zelengori i ustaše u odžacima
dakle ajmo iz pocetka, "dve nedelje posle" :cepanje:
kao sto rekoh prvo da naucis kad je bila ta borba, a onda kad je zvanicno na balkanu prestao rat ,
ne ide da preskaces bazne cinjenice jer onda i ne cudi sto bises budalastine :mazi:

četnici su u toj bitki izgubli bezmalo 10.000 boraca svrstanih u sledeće papirnate jedinice:

Група потпуковника Драгутина Кесеровића (делови Тимочког и Пожешког корпуса)
Група потпуковника Драгослава Рачића (делови Мајевичког и Церског корпуса)
Група мајора Николе Калабића (делови Пожешког, Посавинског и Требавске бригаде)
Авалски корпус, под командом потпуковника Свете Трифковића
Група командоса, под командом пуковника Драгослава Павловића
Ђачка група, под командом потпуковника Миодрага Палошевића
Врховна команда

preživelo je tek par četnika koji su s ebegstvom spasili sa bojišta

medju njima, prvi u begstvu, ali ne zadugo je bio i draža

tih destak korpusa a samo po par stotina boraca u svakome, eto ti šta znače "papirnate " jedinice

četnici su ceo rat imali papirnate divizije koje su po brojnom stanju i naoružanju bile maksimalno na nivou bataljona a često i manje
ali sto opet sam sebe izvrces ruglu , u jednoj recenici toliko budalastina :maramica:
pa jesi li napisao 10 000 mrtvih centika ?
a sada pises cifru iz nekih svojih tumacenja , moras da se odlucis koji je tvoj konacan stav
ili ih je bilo ili ih nije bilo.
ne moze cas 10 000 mrtvih dve nedelje posle rata cas "papirne jedinice destak korpusa a samo po par stotina boraca" :mazi:
ocigledno je da neprestana borba sa samim sobom ne jenjava :cepanje:

pa ako računamo tu šaku jada kao deo sila osovine, onda je rat u jugoslaivji potrajao još par meseci, dok nisu pobijeni četnici na zelengori i ustaše u odžacima
Баш тако!

Konačni poraz na Zelengori
U međuvremenu, Jugoslovenska armija je oslobodila Sarajevo, a nemački ostaci su se povlačili u rasulu. Slomom Vermahta, četnici su ostali bez moćnih zaštitnika i snabdevanja municijom.
Odmetnuti general Dragoljub Mihailović je, sa preostalom gladnom i demoralisanom vojskom, ostao odsečen u Bosni. Sredinom aprila, on pokušava proboj ka Srbiji.

Četnici su tumarali kroz divlja planinska područja, ostavljajući bolesne i ranjene. Ovo zlopaćenje, međupreživelima upamćeno kao bosanska golgota, dovelo je do strašne demoralizacije i osipanja. Mnogi prinudnomobilisani regruti iz Srbije ostavili su tada kosti u Bosni. Avijacija je nadletala četničku kolonu, bacajućibombe i letke sa pozivom na predaju.
Do konačnog obračuna došlo je na planini Zelengori, kod Sutjeske. Par dana nakon kapitulacije Vermahta, četničke snage su uništene u bici na Zelengori
13. maja 1945. ubrzo nakon čega je drugi svetski rat u Jugoslaviji bio završen.

General Mihailović se skrivao još godinu dana, nakon čega je uhvaćen, osuđen za saradnju sa okupatorom iratne zločine, i pogubljen.
И тако је дошао крај зулуму четничких банди.

Баш тако!

Konačni poraz na Zelengori
U međuvremenu, Jugoslovenska armija je oslobodila Sarajevo, a nemački ostaci su se povlačili u rasulu. Slomom Vermahta, četnici su ostali bez moćnih zaštitnika i snabdevanja municijom.
Odmetnuti general Dragoljub Mihailović je, sa preostalom gladnom i demoralisanom vojskom, ostao odsečen u Bosni. Sredinom aprila, on pokušava proboj ka Srbiji.

Četnici su tumarali kroz divlja planinska područja, ostavljajući bolesne i ranjene. Ovo zlopaćenje, međupreživelima upamćeno kao bosanska golgota, dovelo je do strašne demoralizacije i osipanja. Mnogi prinudnomobilisani regruti iz Srbije ostavili su tada kosti u Bosni. Avijacija je nadletala četničku kolonu, bacajućibombe i letke sa pozivom na predaju.
Do konačnog obračuna došlo je na planini Zelengori, kod Sutjeske. Par dana nakon kapitulacije Vermahta, četničke snage su uništene u bici na Zelengori
13. maja 1945. ubrzo nakon čega je drugi svetski rat u Jugoslaviji bio završen.

General Mihailović se skrivao još godinu dana, nakon čega je uhvaćen, osuđen za saradnju sa okupatorom iratne zločine, i pogubljen.
И тако је дошао крај зулуму четничких банди.
Извор?

Како видим, укључујући и тебе, за све изнете тврдње - не прилажете изворе.
Ово на Зеленгори и после ње (хватање Д.М.) је опште позната ствар и чему извор?
izvor damjan pavlica :hahaha:
nije ni cudo sto krijes od koga si skinuo taj citat, njega se i roditelji odrekli zbog budalastina koje pise :cepanje:
http://www.znaci.net/00003/7xx.php?broj=212&bk=800

Како видим, укључујући и тебе, за све изнете тврдње - не прилажете изворе.
Ово на Зеленгори и после ње (хватање Д.М.) је опште позната ствар и чему извор?
Питао сам за извор постављеног текста?Дакле.

Pogibija Mite Ljotića
23. aprila 1945. poginuo je vođa srpskih SS dobrovoljaca Dimitrije Ljotić, sletevši kolima sa mosta koji susrušili partizani. Ovo je bio težak udarac za profašističke snage. Govor pun zahvalnosti na njegovom pogrebu održao je vladika Nikolaj Velimirović:
Da je odsečena samo jedna grana, stablo ne bi mnogo osetilo, ali stablo je odsečenodo korena, i nama je nanesen veliki bol... Ljotić je bio ne samo naš, on je pripadaočovečanstvu, Evropi, svetu..
. On nije bio samo državnik, on je bio hrišćanin državnik...To je bio političar sa krstom. Mi blagodarimo njemu, Njegova Svetost i ja, zahvaljujemomu što smo došli iz zatočenja do Beča, i od Beča
ovamo... On je dao odgovor na svapitanja. On je u svojoj ideologiji obuhvatio sve grane narodnog života.

Samo šest dana nakon Ljotićeve pobigije, 29. aprila 1945. jedinice Četvrte jugoslovenske armije su ušle uSloveniju. Istog dana, general Damjanović je svim snagama izdao naređenje za povlačenje ka Italiji.
Bežeći ka Italiji, četnici su početkom maja naišli na Novozelanđane blizu Trsta, kojima su objašnjavali da su „kraljevska vojska“, verna kralju Petru, tražeći tražeći oružje i municiju za borbu protiv komunista. Međutim, ovi neshvaćeni borci, koji su kapitulaciju dočekali u službi Vermahta, razoružani su i smešteni u zarobljeničke logore.
https://www.academia.edu/5317981/GOLA_ISTINA_O_DRAŽI_MIHAILOVIĆU?fbclid=IwAR2Aky2iIkQivvAblEkpM9_mXomBXcUy7tkDqD3YxxLDPHwt1Uk94T1270I
Исту судбину су доживели Љотићевци као и Равногорци (Шарпланинци, како ли су се све звали) у Блајбургу када су се предавали Савезницима а ови их хапсили и предавали партизанима.
Загонетно је шта су четници свих фела тражили из Србије и Црне Горе тражили по Словенији у време бежаније? Можда ,,Пацовске канале'' или .....?

Значи извор је " опште позната ствар" !па не треба да се постави. Ова " опште позната ствар" је твоја верзија ваше " историје".
Damjan Pavlica: Draža za početnike - priručnik za borbu protiv revizije prošlosti
Дакле Дамјан је извор тих глупости, добро да се зна.
Oдмах сте скочили да дезавуишете написано?
Како вас није срамота.. Ако неко напише нешто што вам није по задатку, одмах скачете.

Poslednja izmena od moderatora:
Шта је кленови, одмах сте скочили да дезавуишете написано?
То вам је задатак и ,,животна храна'' за кретене. Како вас није срамота да лупетате наглас. Ако неко напише нешто што вам није по задатку, одмах скачете. Баш имате идиотску нарав.
nacitan kao i svaki 90-godisnjak , nema sta , tipican primer jbt-ovaca :hahaha:
pa mozda si i u pravu, do sad smo vec trebali da se naviknemo na tvoje izvore informacija , "mirko i slavko" grba, pavlica, smesni jova i tuzni joza :maramica:
sve exxxperti koji u jednom pasusu sami sebe opovrgnu i nastave dalje da pisu kao da nista nije bilo :cepanje:

ДРАЖИНОВЦИ СПАСАВАЈУ НЕМАЧКОГ ПИЛОТА
Немачки авијатичар Франц Кусијус 23 фебруара 1944 год. имао је авионску несрећу. Морао је да искаче из авиона. Спустио се падобраном у Дражине положаје. Сами Дражиновци су га допратили Недићевим властима, јер се они не боре нротив Немаца већ само против партизана. То речито потврђује акт који је Недићев срески начелник у Сокобањи упутио шефу пешачке Фелджандармерије у Алексинцу.

Начелство Среза бањског
Бр. 1038
25 фебруара 1944 год. Сокобања

http://www.znaci.net/00003/448.htm

Са суђења Војиславу Рајчићу - Пожаревцу у Зајечару
Ubistvo engleskih pilota

Prema zapisima u Okružnom sudu u Zaječaru Požarevac je ovako pisao istražnom sudiji Radojici Nikoliću kako je ubio dvojicu engleskih pilota:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Po obavljanju smrtne presude ova dva engleska pilota su ostala u Sikolu još nekoliko dana, a onda sam ja od kapetana Đoke i sudije Makse, kao i Gandića, dobio naređenje da ih likvidirani.
Ova dva engleska pilota ubio sam odmah blizu Sikole, iznad štaba na jednoj utrini.

Prvo sam ubio manjeg, a zatim većeg. Ova ubistva sam izvršio klanjem, kao i ranije. Meni su u tome pomagali Ljuba Koljač i Bosanac.
Engleskog pilota nižeg rasta zaklao sam dok je bio u stojećem stavu. Držali su ga Ljuba i Bosanac.
Kada su potom doveli onog višeg rasta, mi smo ga naterali da sedne i ja sam onda prišao otpozadi i prerezao sam mu grkljan.

I jednom i drugom ruke su bile vezane pozadi. Znam da su oni neprekidno govorili: »ingliš, ingliš« i slično. Oni nisu odmah izdahnuli. Onaj viši rastom duže vreme se koprcao i trzao. Kada su izdahnuli, ja sam obrisao kamu i njihovi su leševi ostali na tom mestu.
Po povratku u štab, raportirao sam Đoki kapetanu da sam izvršio zadatak. Hajduković mi je potom dao englesku bluzu manjeg engleskog pilota, koju sam nosio i u kojoj sam se slikao. Na kraju dodajem da su od padobrana ovih engleskih pilota u Salašu šivene košulje za četnike. I ja sam dobio jednu košulju koja je sašivena od engleskog padobrana...
http://www.znaci.net/00001/304_8.pdf

Овако су четници поступали са Савезничким и Вермахтовим пилотима током целог рата. Када се 1944г. већ назирао исход рата, четници се сетили да спасавају и Савезничке пилоте.
Данас српска дијаспора (углавном четнички емигранти) дебело плаћају подизање спомен-обележја у вези тог улизичког понашања четника на крају рата када их се четника и краљ одрекао. Највероватније плаћају и доласке и боравак потомака тих пилота тек да направе пропагандну параду.
Срамно и љигаво до зла Бога!
nisi ovo postavio ovde ni 15-16 puta, standardna gebelsovsa metoda, ponavljanje lazi dokle god svi ne prestanu da reaguju na nju ,
steta za tebe sto to vise ne prolazi do srba :mazi:

ovi neshvaćeni borci, koji su kapitulaciju dočekali u službi Vermahta,
za ove sto jos uvek zive u bulajicevim filmovima i "mirko i slavko" stripovima
drzava srbija je dala odgovor jos pre 16 godina :mazi:
ZAKON O PRAVIMA BORACA, VOJNIH INVALIDA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA
("Sl. glasnik SRS", br. 54/89 i "Sl. glasnik RS", br. 137/2004, 69/2012 - odluka US i 50/2018)
ako ne mozes da nadjes kazi pa cu ja da ti citiram one glavne clanove tog zakona :maramica:

Како вас није срамота.. Ако неко напише нешто што вам није по задатку, одмах скачете.

Свакако Добро Дошли. Прошло је време одаво када се то није могло јавно.
Ја сам матор човек као и ти и начитао сам се ваших извора и школовао се на њима, али сам још као дете научио да гајим здраву скепсу према њима и да будем отворен и према другим изворима који су ми били доступни. Зато немам проблем са препознавањем ни са " изворима" којима се служиш.

Па извор ти је неки лимар и рок музичар из Ресника који нема благе везе са чињеницама о другом светском рату, већ у својим чланцима које објављује на Википедији или Пешчанику користи комунистичке ауторе, зато смо га и хватали више пута у лажи па га је као извор смешно и помињати.Да знаш за срамоту ни ти то не би радио.
damjan.jpg

Damjan u akciji, 2005. godina.
http://damjanpavlica.50webs.com/
Изгледа да је већ легализована марихуана код њега судећи према чланцима које објављује.

Back