Битка на Косову пољу 1389

Šta kaže moderna istoriografija o smrti Murata?
6-024-Smer-gore-600x600.jpg

Koliko je meni poznato , neka vrsta juriša.
U suštini tako nešto i jeste najrealnije. Sad nekog da puste baš da se šeta do šatora tek tako... A i ona verzija da kao Murat prevrtao mrtvake posle bitke, mislim, to je baš neozbiljno, ko to radi.
Šta misliš o onoj replici Vojina Ćetkovića iz „Moj rođak sa sela”?

Vojna enciklopedija procenjuje da je Turaka bilo oko 40.000 a naših oko 25.000.

Oko ishoda bitke: pa ni od Srba nisu svi poginuli u tom boju, a od Turaka još manje.

Puno je krivih i krivotvorenih mitova, legendi i dezinformacija o tom boju.
Bitka je vođena više dana. Turci su imali unutrašnjih problema, pa je moj utisak da su senajvišezbog toga povukli

Kosovski boj je po svom taktičkom ishodu bio praktično nerešen, i Osmanlije i Srbi su izgubili vladare i pretrpeli velike gubitke. Međutim, u strateškom smislu bitka nije zaustavila dalje širenje Osmanskog carstva. Murata je nasledio Bajazit, koji je vrlo brzo konsolidovao snage i nastavio osvajanja. Gubici su Osmanlijama bili podnošljivi jer su imali mnogo veću bazu i mogli su brzo da nadoknade vojnike, dok su naši gubici bili nenadoknadivi. Zato se Kosovski boj više pamti kao psihološki i simbolički događaj, nego kao stvarna prekretnica na terenu.

Kosovski boj je po svom taktičkom ishodu bio praktično nerešen, i Osmanlije i Srbi su izgubili vladare i pretrpeli velike gubitke. Međutim, u strateškom smislu bitka nije zaustavila dalje širenje Osmanskog carstva. Murata je nasledio Bajazit, koji je vrlo brzo konsolidovao snage i nastavio osvajanja. Gubici su Osmanlijama bili podnošljivi jer su imali mnogo veću bazu i mogli su brzo da nadoknade vojnike, dok su naši gubici bili nenadoknadivi. Zato se Kosovski boj više pamti kao psihološki i simbolički događaj, nego kao stvarna prekretnica na terenu.
Битка се пре свега, код српског народа памти као подвиг. Срби не слае ни поразе ни нерешене резултате, па чак , превише, ни победе. Срби увек славе подвиге.

Back