biografije genijalnih naucnika i umetnika, onih koji su zainteresovali svet

ma nema potebe da se svadjate ne vodi nikuda osim ako se udvarate jedno drugome a sta sam onda ja :I

ne znam cudna ova poruka

nego sad ide alma maler na tom pinku ali ne gledam... mozda ipak da gledam
Кад се изудварамо тебе ћемо удати... срећно и подразумева се богато.

matematika ne spada u nauku, ona je jedina egzaktna.
naucne teorije su oborive, umetnost je coveku u biti tesko dokuciva.

zato pribegava "pomagalima" raznih vrsta, pa i tracevima, pogotovo pikanterijama umetnika da ima bar nesto da MISLI/VIDI u tom stvaralastvu.
ako ne zna zasto je nesto tako sto je, lako ce dokuciti: zato sto se svalerao, eto ga resenje!
da nije tuzno bilo bi smesno.

ne da ne razume no ce je covek(umetnost) sve manje i razumeti, sta ce mu, misli da SVE vec zna:))
Математика је егзактна наука.
Као и нпр физика ако се придода домен у коме теорија важи за научну истину.
Рецимо њутнова физика је тачна за све нерелативистичке системе(много мање од брзине светлости), који се истовремено не односе на микросвет(квантна теорија) и не обухватају просторно-временско ткање гравитационих сингуларитета(без примене на црним рупама, неутронским звездама, па и белим патуљцима).
Обориве су теорије у неегзактним наукама, али када нешто у физици, хемији, астрономији... докажеш математичким методама онда је то бетонирано.

Математика је егзактна наука.
Као и нпр физика ако се придода домен у коме теорија важи за научну истину.
Рецимо њутнова физика је тачна за све нерелативистичке системе(много мање од брзине светлости), који се истовремено не односе на микросвет(квантна теорија) и не обухватају просторно-временско ткање гравитационих сингуларитета(без примене на црним рупама, неутронским звездама, па и белим патуљцима).
Обориве су теорије у неегзактним наукама, али када нешто у физици, хемији, астрономији... докажеш математичким методама онда је то бетонирано.

ali opet matematika da bi uopste moglo biti neoborivo, da bi kao takvo postojalo.

- - - - - - - - - -

mozemo mi svasta nesto nazvati naukom, ali nije.

ali opet matematika da bi uopste moglo biti neoborivo, da bi kao takvo postojalo.

- - - - - - - - - -

mozemo mi svasta nesto nazvati naukom, ali nije.
Немој то себи радити.
Наравно да непознавање математике може довести до свакаквих ексцесних изјава о истој, али гебелсовски приступ о понављању једне лажи(глупости?!?:think:) зарад уверљивости неће изменити чињеницу о математици као науци.
Бтв у физици, астрономији, хемији... математика је алат којим се доказује тачност(егзактност) неке теорије, или тврдње.

Немој то себи радити.
Наравно да непознавање математике може довести до свакаквих ексцесних изјава о истој, али гебелсовски приступ о понављању једне лажи(глупости?!?:think:) зарад уверљивости неће изменити чињеницу о математици као науци.
Бтв у физици, астрономији, хемији... математика је алат којим се доказује тачност(егзактност) неке теорије, или тврдње.

hvala na brizi o meni ali nije neophodno :))
naravno da se sve prirodne nauke pa cak i drustvene(psihologija npr.) koriste dostignucima matematike, ali to ne znaci da je matematika nauka. ona je vise od nauke, upravo bas sto je "alat" svih nauka i naucnih disciplina.
od naucnika, sedih glava koji se sav svoj vek ozbiljnom naukom bave, NIKO matematiku ne smatra naukom. ali sveprisutnom i bitnom, da.
matematika je oreol svih nauka, vise ili manje prisutan :)
necu ici za zvanicnim stavovima, pogotovo ne bolonje, po kojoj recimo nakon zavrsenog becelora tehnicke matematike dobijas zvanje becelor umetnosti, u nastavku-tehnicka matematika.
uzgred, ne brini moju brigu:)

hvala na brizi o meni ali nije neophodno :))
naravno da se sve prirodne nauke pa cak i drustvene(psihologija npr.) koriste dostignucima matematike, ali to ne znaci da je matematika nauka. ona je vise od nauke, upravo bas sto je "alat" svih nauka i naucnih disciplina.
od naucnika, sedih glava koji se sav svoj vek ozbiljnom naukom bave, NIKO matematiku ne smatra naukom. ali sveprisutnom i bitnom, da.
matematika je oreol svih nauka, vise ili manje prisutan :)
necu ici za zvanicnim stavovima, pogotovo ne bolonje, po kojoj recimo nakon zavrsenog becelora tehnicke matematike dobijas zvanje becelor umetnosti, u nastavku-tehnicka matematika.
uzgred, ne brini moju brigu:)
Ја се тако дирљиво бринем о теби, а ти мени... :rida:
Бтв математика је наука и свугде и увек је тако третирана, то како је ти субјективно доживљаваш није битно.
А болоња(малим словом)... веома ми је драго&мило што сам дипломирао док је Болоња(великим словом) била још само неки тамо град у Италији.
И имао сам математике у изобиљу, веруј ми.

Ја се тако дирљиво бринем о теби, а ти мени... :rida:
Бтв математика је наука и свугде и увек је тако третирана, то како је ти субјективно доживљаваш није битно.
А болоња(малим словом)... веома ми је драго&мило што сам дипломирао док је Болоња(великим словом) била још само неки тамо град у Италији.
И имао сам математике у изобиљу, веруј ми.

ne sumnjam da si imao matematike u izobilju.
i hvala na brizi, no se zaludu trudis:))))
zasto je ljudi od nauke i matematicari ne smatraju za nauku ako je tako kao sto tvrdis? matematika zalazi u naucne oblasti jednako kao i u umetnost, neophodna je. ljudi koji se bave muzikologijom koriste se znanjima iz neurologije kao i matematikom. i ne samo.
i naravno, nimalo moje subjektivno misljenje, uostalom, sta imam ja da tu budem subjektivna, "ni iz dzepa mi ni u dzep". meni je svejedno.

ne sumnjam da si imao matematike u izobilju.
i hvala na brizi, no se zaludu trudis:))))
zasto je ljudi od nauke i matematicari ne smatraju za nauku ako je tako kao sto tvrdis?
Основна дефиниција:
Математика (грчки: μαθηματική што значи учење) је формална и егзактна наука која је настала изучавањем фигура и рачунањем с бројевима.
Обрати пажњу на подебљано.
Цео чланак:
http://sr.wikipedia.org/sr/Математика
matematika zalazi u naucne oblasti jednako kao i u umetnost, neophodna je. ljudi koji se bave muzikologijom koriste se znanjima iz neurologije kao i matematikom. i ne samo.
i naravno, nimalo moje subjektivno misljenje, uostalom, sta imam ja da tu budem subjektivna, "ni iz dzepa mi ni u dzep". meni je svejedno.
О неопходности уметности и поређењу с математиком...
:cepanje:
:tambalamba:

Preispitaj malo svoje znanje u vezi arhitekture,i proracunima statike...pa se onda baci kamenom na umetnost.Kad stanes zapanjen lepotom Notr Dam,ili Sv Petra u Rimu,zamisli samo da autor nije poznavao matematiku...u sta bi ti gledao?
Бркаш архитектуру и грађевину што су, узгред ако ћемо академски и два различита факса.

Raspitaj se koliko su vazni ispiti matematike na arhitekturi,pa onda mene prekorevaj.
Cerka i zet su mi arhitekte, pa znam iz prve ruke sve, veruj mi.
А па ти си заинтересована да протуриш уметност пошто, пото, тј ради се о сукобу интереса.:hahaha:
Ето видиш да је и уметност друголигашка делатност без науке.

koliko vam je drago i zanimljivo a koliko neugodno da vrsljate po privatnim pa cak i intimnim zivotima javnih licnosti, velikih naucnika i svetu zanimljivih ljudi, necu vas pitati, ali samo da znate, to je tema.:)

a ja se taman obradovala sad cu procitati socan trac iz zivota nekod od velikana :D

lupam bre
ne vrsljam i ne zanima me privatni zivot javnih licnosti kao ni nas obicnih smrtnika :) osim ako mi neko ne privlaci paznju na poseban nacin
a neke se pikanterije iz bilo cijeg zivota ne mogu sakriti, jednostavno ih ne mozes izbjeci i mogu da uticu na promjenu mog misljenja o nekoj osobi ali djelo ostaje djelo :)

А па ти си заинтересована да протуриш уметност пошто, пото, тј ради се о сукобу интереса.:hahaha:
Ето видиш да је и уметност друголигашка делатност без науке.

Ej a ja sam slikar...:zcepanje: Kud ces veceg sukoba interesa!!!!Ali ne dam umetnost nikako u drugu ligu!:besna:

Biografije ljudi koji su ostavili izuzetna djela za sobom, jesu važna jedino da bismo vidjeli šta je te ljude veličanstvenih djela inspirisalo da se bave time. Da uvidimo njihove široke poglede, ljubav prema ljepoti, traganju za istinom, pravičnost...Obično su uzvišena djela proistakla iz uzvišenih misli i osjećanja, bila to pjesnička djela, religiozna, muzička, naučna...itd. Što se ljudi hvataju za to šta su ti ljudi nosili kad su spavali, šta su jeli jeste ogledalo njihove nemogućnosti da gledaju uzvišenije stvari. Jednostavno i dalje žele gledati sitnice, obrćući poglede od velikih stvari koje inspirišu. Oni im pokazuju ljepotu, a oni pitaju za to šta su jeli, s kim su bili u vezi, s kim se svađali..Zanimljiva je Teslina autobiografija, gdje se vidi koliko je on imao vatren duh, da nije zavisio od prolaznih stvari, da je bio zagledan u krajnji cilj a ne na prepreke na putu, da je bio spreman dati sebe za cilj, da je mario za čovjeka i da mu je želio pomoći...itd.

Back