Digitalna bliskost: Da li su online prijateljstva jednako vredna kao i ona uživo?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
8.364
a-photograph-of-a-young-woman-illuminate_13ENHXwxRDixmarrR9AeGw_JdoLK-NST4ax4ZgZwbNkUA.jpeg
U svetu u kome živimo brzim tempom, sve više vremena posvećujemo društvenim mrežama, od Fejsbuka do internet foruma.

Na internet forumima, pored nesuglasica koje imamo sa ljudima koji imaju drugačije mišljenje od nas, takođe ostvarujemo i pozitivne socijalne kontakte.

Možemo li nekoga zaista upoznati bez fizičkog prisustva — kroz poruke, glasovne pozive, deljenje misli u kasnim noćnim satima?

Da li je emocionalna bliskost moguća bez dodira, pogleda, zajedničkog ćutanja?

Neki kažu da su online veze površne, da nedostaje "ono nešto" što čini odnos stvarnim.

Drugi tvrde da su upravo kroz digitalne susrete pronašli najdublje razumevanje i podršku.

Da li ste ikada osetili da vas neko "online" poznaje bolje nego ljudi iz vašeg svakodnevnog života?

Šta vam nedostaje u digitalnim prijateljstvima, a šta vas u njima ispunjava?

Da li ste nekada prekinuli online odnos jer nije mogao da pređe u "stvarni svet"?

Nekada imam utisak da me neko onlajn poznaje bolje od ljudi koji su u mom "stvarnom" životu.

U digitalnom onlajn prijateljstvu nedostaje mi atmosfera koja postoji u "stvarnom" životu, kafa, sok, neko piće uz razgovor.

Prekinula sam neka "prijateljstva" koja sam stekla na internetu, konkretno na blogu.

I mislim da je bolje što smo onlajn prekinuli odnos. Sigurno bismo se posvađale da smo se videle uživo.

Da li je lakše negovati digitalnom svetu ili u stvarnom životu?

Zanimljiva mi je pojava da se u online svetu može pronaći zamena za ljudsko prisustvo, preko drugih učesnika i veštačke inteligencije, ali zamena za životinje ne postoji. Svi imaju mačke u rl-u, više komada, a virtuelnih prijatelja koliko hoćete. Zašto ne obrnuto? Mačke su nezamenljive, ljudi nisu.

Мислим да је зато што мачке и кучке не знају да користе савремену технологију.

Da li ste ikada osetili da vas neko "online" poznaje bolje nego ljudi iz vašeg svakodnevnog života?
Ne, iako na “online” ponekad neko moze bolje razumeti neke moje karakterne crte, opet fali citava dimenzija koja se ne vidi.

Nikako ne vrednujem isto “online” prijateljstva sa prijateljstvima iz stvarnog zivota, iako je diskusija cesto zanimljivija i mozda “bolja” nego u stvarnom zivotu- ipak neka zajednicka iskustva, pomoc i stvarno drugarstvo cenim vise, nije isti osecaj kad s nekim sedis i razgovaras licem u lice i kad gledam u avatar, i “online” me je lakse zavarati, moze se kreirati potpuno lazna slika.

Nekada imam utisak da me neko onlajn poznaje bolje od ljudi koji su u mom "stvarnom" životu.

U digitalnom onlajn prijateljstvu nedostaje mi atmosfera koja postoji u "stvarnom" životu, kafa, sok, neko piće uz razgovor.

Prekinula sam neka "prijateljstva" koja sam stekla na internetu, konkretno na blogu.

I mislim da je bolje što smo onlajn prekinuli odnos. Sigurno bismo se posvađale da smo se videle uživo.

Da li je lakše negovati digitalnom svetu ili u stvarnom životu?
Ja mogu biti prijatelj samo u cetiri oka.
Jer ovo ne postoji.
Samo jedan oblik iluzije...
Daleko od oiju daleko od srca.
Sve objasnjeno.
A i ta realna prijateljstva nisu zagaranetovana...
ljudi se udalje ponekad s vremenom
iz nekih svojih razloga.
Nikoga ne vucem za rukav nikada...to nije prijateljstvo bec trazenje paznje.
Pravi prijatelj ce se ponekad setiti da nazove i pita kako sam i kad cemo piti kafu.

U svetu u kome živimo brzim tempom, sve više vremena posvećujemo društvenim mrežama, od Fejsbuka do internet foruma.

Na internet forumima, pored nesuglasica koje imamo sa ljudima koji imaju drugačije mišljenje od nas, takođe ostvarujemo i pozitivne socijalne kontakte.

Možemo li nekoga zaista upoznati bez fizičkog prisustva — kroz poruke, glasovne pozive, deljenje misli u kasnim noćnim satima?

Da li je emocionalna bliskost moguća bez dodira, pogleda, zajedničkog ćutanja?

Neki kažu da su online veze površne, da nedostaje "ono nešto" što čini odnos stvarnim.

Drugi tvrde da su upravo kroz digitalne susrete pronašli najdublje razumevanje i podršku.

Šta vam nedostaje u digitalnim prijateljstvima, a šta vas u njima ispunjava?

Da li ste nekada prekinuli online odnos jer nije mogao da pređe u "stvarni svet"?
svako ima svoj pogled i razlog zasto je na drustvenim mrezama.
Moj jedini razlog je odbrana Srbije i slobodnog sveta od zapadnog zla. Drugi su ovde radi svaleracije, neki ubijaju vreme, neki zaradjuju pare radeci za tudje interese, neki trguju kupljeno, prodano, neki uce ponesto iz oblasti za koju su zainteresovani..............................Vazno je da smo svi zadovoljni.

Moguća su takva prijateljstva. Ako vole istu muziku, imaju isti hobi, interesovanja, pa i narav, mogu da uspostave dobru komunikaciju, koju mogu održavati godinama. Zašto da ne!?
Kod mene je slučaj da 5 godina održavam neprijateljsku komunikaciju sa jednom osobom. Ni jedno ne odustaje. Lijepo se vrijeđamo i nadmudrujemo. Sutra kada bi ta komunikacija prestala oboje bi bili razočarani.

Back