Bio je srpski premijer i prvi Srbin nominovan za Nobelovu nagradu

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
285.327
svetozar-nikolajević-696x464.jpg


A nema ga u udžbenicima

Svetomir Nikolajević, jedan od najvećih srpskih intelektualaca s kraja 19. i početkom 20. veka, bezmalo je potpuno skrajnut iz nacionalnog sećanja i istorijskih čitanki. Mnogobrojne generacije gotovo da ne znaju da se Svetomir, rođen 1844. u selu Raduša kod Uba, u pitomoj Tamnavi, školovao na prestižnim evropskim univerzitetima i bio premijer Srbije, ministar unutrašnjih poslova, veliki intelektualac, kosmpolita, humanitarni radnik, rektor i profesor Visoke škole, gradonačelnik Beograda. Uz to, bio je prvi Srbin nominovan za Nobelovu nagradu.

Govorio je sedam svetskih jezika, osnovao Srpsku kraljevsku akademiju, Patriotsko društvo “Sveti Sava”, Humanitarno društvo “Stefan Dečanski”, bio je istoričar književnosti, prvi je pisao o Šekspiru. Osnovao je i Društvo za obrazovanje i vaspitanje gluvoneme dece u Beogradu. Bio je član upravnih odbora svih ustanova kulture, nauke i obrazovanja u tadašnjem Beogradu, jedan od najomiljenijih profesora Visoke škole. Bio je među najznačajnijim masonima svog doba, veoma je doprineo razvoju srpskog slobodnog zidarstva. Sa prijateljima je u Beogradu osnovao masonsku ložu “Pobratim”, koja i danas postoji.

Kao veliki pristalica dinastije Obrenović, lični prijatelj kraljeva Milana i Aleksandra, posle Majskog prevrata 1903. godine i dolaska Karađorđevića, pao je u nemilost, počeo je njegov sunovrat, jer nije bio prihvatljiv za novu vlast. Bio je na spisku zaverenika za likvidaciju, ali je sigurnu smrt izbegao, jer je u vreme prevrata bio srpski diplomata u Atini.

Kruna njegovog rada bilo je Humanitarno društvo “Sveti Sava”, osnovano radi širenja prosvete, kulture, negovanja nacionalnih osećanja i vrlina u srpskom narodu, pomoći sunarodnicima u neoslobođenim područjima. Društvo je okupljalo najumnije i najviđenije ljude tog doba, školovalo je mladiće iz krajeva pod turskom vlašću za učitelje i sveštenike, podizalo i obnavljalo škole, crkve i manastire u krajevima van Srbije. Za vreme Velikog rata, bez premišljanja odbio je ponudu nemačkog cara Vilhelma Drugog da bude civilni guverner okupirane Srbije.

Bio je veliki mirotvorac. Zato ga je Međunarodni mirovni pokret 1915. godine predložio za Nobelovu nagradu za mir. Međutim, država Srbija ništa nije preduzela da kandidaturu podrži, jer je Svetomir bio obrenovićevac i te godine Nobelova nagrada za mir nije ni dodeljena. Sva svoja znanja i energiju uložio je u nacionalni, kulturni i državni prosperitet, savremenici su o njemu govorili s najvećim poštovanjem i divljenjem, a i današnjim generacijama može da bude nesumnjivi uzor. Srbija je dozvolila da ovaj veliki čovek padne u zaborav…

Preminuo je 1922. godine, sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Imao je četiri ćerke i dva sina.

https://www.novosti.rs/vesti/naslov...mir-srpski-premijer-a-Srbija-ga-je-zaboravila
 

psmaniac

Poznat
Poruka
8.545
Zato ga je Međunarodni mirovni pokret 1915. godine predložio za Nobelovu nagradu za mir. Međutim, država Srbija ništa nije preduzela da kandidaturu podrži, jer je Svetomir bio obrenovićevac i te godine Nobelova nagrada za mir nije ni dodeljena.
Теби ништа није чудно у овој реченици?
Србија је те године имала извесне проблеме који нису
дозвољавали било какво занимање појединцима.
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
285.327
Godine 1915. nominovan je za Nobelovu nagradu za mir od strane četiri člana srpskog parlamenta. Bio je prvi Srbin koji je nominovan za Nobelovu nagradu. Za vreme Prvog svetskog rata ostao je u Srbiji, i proživeo ga živeći u požarevačkom selu Malo Crniće. Nemački okupator mu je ponudio (po volji nemačkog cara) da bude civilni Guverner okupirane Srbije, ali je on to odbio 1915. godine.
(wikipedija)

Nobelova nagrada za mir te godine nije ni dodeljena zbog Velikog rata ali svakaoo da kao obrenovićevac ne bi imao podršku od strane Karadjordjevica
 

psmaniac

Poznat
Poruka
8.545
Nobelova nagrada za mir te godine nije ni dodeljena zbog Velikog rata ali svakaoo da kao obrenovićevac ne bi imao podršku od strane Karadjordjevica
На који начин Карађорђевићи или било који појединац може утицати на одлуку
комисије за доделу Нобелове награде?
Мито и корупција или...?
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
285.327
На који начин Карађорђевићи или било који појединац може утицати на одлуку
комисије за доделу Нобелове награде?
Мито и корупција или...?
Ne budi dosadan..moram da ti kazem..Ne mogu da uticu na komisiju za dodelu Nobelove nagrade ali svaka zemlja salje podrsku za svog kandidata
 

psmaniac

Poznat
Poruka
8.545
Ne budi dosadan..moram da ti kazem..Ne mogu da uticu na komisiju za dodelu Nobelove nagrade ali svaka zemlja salje podrsku za svog kandidata
Само ти скрећем пажњу да политичариш о времену најтежих искушења
у историји српског народа. У тренутцима кад се дочекује упад Мекензенових
трупа мислиш да је неко размиђљао о Нобелу и сукобу Обреновићеваца и Карађорђевићеваца?
Сматрам веома неукусним то што радиш.
 

Njegos88

Primećen član
Banovan
Poruka
811
Pogledajte prilog 1254864

Bio je veliki mirotvorac. Zato ga je Međunarodni mirovni pokret 1915. godine predložio za Nobelovu nagradu za mir. Međutim, država Srbija ništa nije preduzela da kandidaturu podrži, jer je

Ово нема смисла. Зашто би Србија подржала његову номинацију баш усред Првог светског рата? Ко га је уопште кандидовао? Зашто би српска власт то подржавала када су под окупацијом? Звучи ми да је он био верзија из раног 20. века Ненада Чанка или Наташе Кандић -- претварајући се да је хуманитарни/антиратни активиста, али који тајно ради за непријатеља да би Србија капитулирала.

Зашто није номинован 1914. пре него што нас је Аустрија напала? Лењин је такође био популаран, харизматични антиратни интелектуалац током Првог светског рата. Зато га је Кајзер изабрао да помогне у рушењу Русије.
 
Poslednja izmena od moderatora:
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.