Bin Laden je mrtav?

Da li verujete u zvaničnu verziju Bin Ladenovog ubistva?

• Da

• Ne

• Americka prevara!

• Jos nse nisat ne zna

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Оспоравање легитимности акције против Бин Ладена

Правни експерти широм света истичу да су се САД акцијом у Пакистану огрешиле о важеће норме међународног права

Расправа о смртоносном обрачуну америчких специјалаца са Осамом бин Ладеном у пакистанском Аботабаду, преусмерена је после почетне еуфорије у други, по САД неповољни и нежељени правац. Питање да ли је акција хватања најтраженијег светског терористе, како се испоставило и његовог лишавања живота, била легитимна, постављају коментатори и аналитичари широм света.
Експерти расправљају о три аспекта целе приче. Прво питање обухвата крајње намере САД: да ли је планирано хапшење и извођење Бин Ладена пред суд, или је крајњи наум био – његово убиство. Друго питање тиче се повреде граница једне стране државе, односно да ли је упад америчких командоса на територију Пакистана био у складу са међународним правом. Трећа, принципијелна недоумица је да ли је убиством Бин Ладена повређено основно људско право – право сваког појединца на живот (и на „мирно успокојење”, право на доследан погреб).
Према подударним тумачењима меродавних критичара, политичара, новинских коментатора и правних експерата, САД су у свим поменутим тачкама повредиле важеће правне норме и међународне уговоре, дефинисане билатералним, мултилатералним договорима и Повељом УН. Исто тако, огрешиле су се о важеће кодексе хуманости.
У акцији америчких специјалаца против Бин Ладена, САД су организовале и спровеле напад по угледу на сценарије холивудских акционих трилера, описали су у уводницима бечки „Стандард” и римски „Република”.
„Јунаци некадашње целулоидне траке, дигитални хероји данашњице, попут Чака Нориса и Силвестера Сталонеа могли би да позавиде `колегама` који су извели десант на пакистанско скровиште Бин Ладена”, забележено је у коментару бечког дневника.
За разлику од режираног „хепиенда” у стилу Холивуда, ова акција неће се завршити као на филмском платну. Појединости обрачуна које из дана у дан, у све већем броју, допиру у јавност, подстакле су правне експерте широм света да дигну глас.
„Уколико је наређење командосима гласило да ухапсе Бин Ладена и изведу га пред надлежни суд, акција је имала своје оправдање... Само намере, дефинисане тим, изричитим условом, могу се прихватити и оправдати као легитимне”, истакао је Манфред Новак, шеф одељења за међународно право на бечком институту Лудвиг Болцман.
Новак, својевремено ангажован од Хашког трибунала као компетентни стручњак (да установи и одреди да ли је на просторима бивше Југославије дошло до повреде хуманитарног права), додаје да „уколико је такозвано дневно наређење, дакле налог за акцију, уследио са задатком да се Бин Ладен лиши живота, онда је реч о злочину против човечности”.
Да је овде била реч о такозваној мисији убиства (у америчком жаргону: „Kill Mission”) истиче Вашингтону по обичају одани Си-Ен-Ен, позивајући се на неименоване изворе у званичној америчкој администрацији: „командоси су имали налог да убију Бин Ладена!”
Други аспект који отвара америчка акција представља повод за расправу на нивоу УН – да ли су САД повредиле суверенитет Пакистана? Експерти истичу да влада у Исламабаду званично није дала овлашћење САД за акцију, али да је прећутно потврдила њену легитимност.
С тим у вези цитирају изјаве пакистанског председника Асифа Али Зардарија из његовог коментара у дневнику „Вашингтон поста”. Зардари је истакао да званично није био обавештен о предстојећој акцији америчких специјалаца против Бин Ладена, али да је Исламабад дао значајан допринос акцији, тиме, аутоматски, потврдио прећутну сагласност.
Бечки и од Брисела признати европски експерт за међународно право Манфред Новак тврди да ЦИА и америчке војне службе већ подуже дејствују на територији Пакистана са дозволом тамошње владе.
„Али, та чињеница не растерећује САД у духу тумачења одговарајућих поглавља Повеље УН: акција америчких командоса била би оправдана само ако би се доказало да пакистанске снаге нису биле у стању да саме, без помоћи САД, организују и спроведу ову акцију”.
Према мишљењу експерата цитираних у европским и светским медијима, од убиства Бин Ладена, сажета суштина (не)легитимности америчке огледа се у чињеници да међународно право дефинише само две врсте рата – грађански рат и сукоб двеју или више држава. Рат против терориста и тероризма се не помиње, па самим тиме не може бити покривен оваквом правном дефиницијом.
Милош Казимировић
објављено: 05.05.2011.

Контрадикторностима никада краја. Него, ајде да пођемо и од званичне верзије Беле Куће, имајући у виду да је Обама Бин Ладен био ненаоружан, коме је сметало да се он лепо ухапси и изведе на суд :think:.

И да је све како Вашингтон каже у свом званичном саопштењу сам чин ликвидације Бин Ладена је сам по себи нелегалан и формално и суштински злочиначки чин

Оспоравање легитимности акције против Бин Ладена

Правни експерти широм света истичу да су се САД акцијом у Пакистану огрешиле о важеће норме међународног права

Расправа о смртоносном обрачуну америчких специјалаца са Осамом бин Ладеном у пакистанском Аботабаду, преусмерена је после почетне еуфорије у други, по САД неповољни и нежељени правац. Питање да ли је акција хватања најтраженијег светског терористе, како се испоставило и његовог лишавања живота, била легитимна, постављају коментатори и аналитичари широм света.
Експерти расправљају о три аспекта целе приче. Прво питање обухвата крајње намере САД: да ли је планирано хапшење и извођење Бин Ладена пред суд, или је крајњи наум био – његово убиство. Друго питање тиче се повреде граница једне стране државе, односно да ли је упад америчких командоса на територију Пакистана био у складу са међународним правом. Трећа, принципијелна недоумица је да ли је убиством Бин Ладена повређено основно људско право – право сваког појединца на живот (и на „мирно успокојење”, право на доследан погреб).
Према подударним тумачењима меродавних критичара, политичара, новинских коментатора и правних експерата, САД су у свим поменутим тачкама повредиле важеће правне норме и међународне уговоре, дефинисане билатералним, мултилатералним договорима и Повељом УН. Исто тако, огрешиле су се о важеће кодексе хуманости.
У акцији америчких специјалаца против Бин Ладена, САД су организовале и спровеле напад по угледу на сценарије холивудских акционих трилера, описали су у уводницима бечки „Стандард” и римски „Република”.
„Јунаци некадашње целулоидне траке, дигитални хероји данашњице, попут Чака Нориса и Силвестера Сталонеа могли би да позавиде `колегама` који су извели десант на пакистанско скровиште Бин Ладена”, забележено је у коментару бечког дневника.
За разлику од режираног „хепиенда” у стилу Холивуда, ова акција неће се завршити као на филмском платну. Појединости обрачуна које из дана у дан, у све већем броју, допиру у јавност, подстакле су правне експерте широм света да дигну глас.
„Уколико је наређење командосима гласило да ухапсе Бин Ладена и изведу га пред надлежни суд, акција је имала своје оправдање... Само намере, дефинисане тим, изричитим условом, могу се прихватити и оправдати као легитимне”, истакао је Манфред Новак, шеф одељења за међународно право на бечком институту Лудвиг Болцман.
Новак, својевремено ангажован од Хашког трибунала као компетентни стручњак (да установи и одреди да ли је на просторима бивше Југославије дошло до повреде хуманитарног права), додаје да „уколико је такозвано дневно наређење, дакле налог за акцију, уследио са задатком да се Бин Ладен лиши живота, онда је реч о злочину против човечности”.
Да је овде била реч о такозваној мисији убиства (у америчком жаргону: „Kill Mission”) истиче Вашингтону по обичају одани Си-Ен-Ен, позивајући се на неименоване изворе у званичној америчкој администрацији: „командоси су имали налог да убију Бин Ладена!”
Други аспект који отвара америчка акција представља повод за расправу на нивоу УН – да ли су САД повредиле суверенитет Пакистана? Експерти истичу да влада у Исламабаду званично није дала овлашћење САД за акцију, али да је прећутно потврдила њену легитимност.
С тим у вези цитирају изјаве пакистанског председника Асифа Али Зардарија из његовог коментара у дневнику „Вашингтон поста”. Зардари је истакао да званично није био обавештен о предстојећој акцији америчких специјалаца против Бин Ладена, али да је Исламабад дао значајан допринос акцији, тиме, аутоматски, потврдио прећутну сагласност.
Бечки и од Брисела признати европски експерт за међународно право Манфред Новак тврди да ЦИА и америчке војне службе већ подуже дејствују на територији Пакистана са дозволом тамошње владе.
„Али, та чињеница не растерећује САД у духу тумачења одговарајућих поглавља Повеље УН: акција америчких командоса била би оправдана само ако би се доказало да пакистанске снаге нису биле у стању да саме, без помоћи САД, организују и спроведу ову акцију”.
Према мишљењу експерата цитираних у европским и светским медијима, од убиства Бин Ладена, сажета суштина (не)легитимности америчке огледа се у чињеници да међународно право дефинише само две врсте рата – грађански рат и сукоб двеју или више држава. Рат против терориста и тероризма се не помиње, па самим тиме не може бити покривен оваквом правном дефиницијом.
Милош Казимировић
објављено: 05.05.2011.

Контрадикторностима никада краја. Него, ајде да пођемо и од званичне верзије Беле Куће, имајући у виду да је Обама Бин Ладен био ненаоружан, коме је сметало да се он лепо ухапси и изведе на суд :think:.

И да је све како Вашингтон каже у свом званичном саопштењу сам чин ликвидације Бин Ладена је сам по себи нелегалан и формално и суштински злочиначки чин

Kakva je to zemlja u kojoj treba specijalna jedinica desete zemlje da nekoga hapsi ili ubija?Ovo su upali na neku farmu pilica pobili radnike i sad se qrche :D

Генералштаб Ал-Ка'иде је данас потврдио да је ОБЛ преминуо.

Још се не зна нови лидер, али јуче су једне новине рекле да

је сасвим могуће да то буде мој кандидат → Енвер Аулаки.

Bin Laden nije ni postojao - to je bajka za odrasle“

06 maj 2011

Vicekancelar češkog predsedničkog kabineta Petar Hajek tvrdi da je bin Laden samo fikcija i da je, prema tome, njegova likvidacija u stvari smišljen početak predsedničke kampanje u SAD. Vaclav Klaus je u utorak odbio da se direktno distancira od ove tvrdnje, da bi nakon pritisaka javnosti, to učinio dan kasnije.

petr_hajek_s.jpg

Petar Hajek (foto: Morgenpost)

Vicekancelar češkog predsednika Republike Vaclava Klausa, Petar Hajek (60), pre svog šefa se oglasio na vest o likvidaciji bin Ladena, tvrdnjom koja je izazvala negativne reakcije na češkoj političkoj sceni. Hajek je svoju izjavu jednim delom formulisao kao “poruku“ američkom predsedniku Obami u kojoj kaže da je događaj u Pakistanu u stvari početak njegove predizborne kampanje, s obzirom da Osama bin Laden, prema njegovom mišljenju, nije ni postojao.

Ne manje čuđenje je, međutim, izazvalo odbijanje predsednika Klausa da se odmah, bez dužeg razmišljanja, distancira od ove, za mnoge nerazumne, izjave visokog funkcionera svog kabineta.Veći broj čeških političara veruje da bi izjava Petra Hajeka, koji nije privatno lice već zvaničnik iz kabineta šefa države, mogla uticati na dalji razvoj odnosa dve zemlje i da ona predstavlja uvredu za SAD. Oni su insistirali na hitnom predsednikovom distanciranju, s obzirom da Hajekova “poruka“, prema njihovim rečima, predstavlja uvredu za Sjedinjene Američke Države.

Petar Hajek je u svojoj “poruci“ američkom predsedniku, odmah nakon što je iz Pakistana stigla vest o likvidaciji bin Ladena, između ostalog rekao: “Tako kako se bin Laden rodio tako je i umro, u čudnim, gotovo mističnim okolnostima. To je moderna bajka za odrasle o dobru i zlu“. On je dodao i da u tu bajku mogu pre svega verovati oni koji slede logiku “to je istina, bilo je na TV-u“.

Predsednik Klaus se o događaju u Pakistanu oglasio posle većine državnika. “Primio sam sa velikim olakšanjem vest o likvidaciji simbola svetskog terorizma Osame bin Ladena. Verujem da će to značajno doprineti povećanju bezbednosti i umirenju atmosfere u svetu“, poručio je Klaus.

Međutim, češki predsednik je odbio komentarisanje izjave svog veoma bliskog, dugogodišnjeg, saradnika.
“Ne, ne, ne, ja sam danas dao proglas o Osami bin Ladenu, pri čemu sam veoma procenjivao reči koje ću reći. Možete ih naći na mojoj internet stranici“, bio je rezolutan Vaclav Klaus.

Hajek je, podsećaju kritičari, neposredno nakon nakon terorističkog napada u Njujorku i Vašingtonu rekao da “postoji mogućnost da su 11. septembar stvarno organizovale američke tajne službe“. Postojanje Osame bin Ladena Petar Hajek je osporavao i u vreme najoštrijih reakcija na delovanje Al Kaide i njihovog predvodnika.

“Lično se priklanjam pogledu da bin Laden u formi kakvog ga zna celi svet iz njegovih komičnih televizijskih kazivanja, nikad nije postojao“ govorio je on.
Među prvima je na izjavu Petra Hajeka reagovao Petar Gandalović koji, za dve sedmice, odlazi na dužnost novog češkog ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Sve to je veoma nesrećno. Mi bi, pre svega, trebalo da budemo zahvalni Sjedinjenim Državama za doslednost na tome kako uspevaju naći i kazniti teroriste. Za sve ostale je to veoma važan signal“, smatra on.

Međutim, ministar inostranih poslova Karel Švarcenberg nije mnogo uzbuđen.
“U Americi takođe još uvek postoje branioci uverenja da zemlja nije okrugla, već da je to ploveći otok u moru. Sve to je na istoj ravni. Čitam to sa zabavom i ne procenjujem da će neko takve izjave shvatiti kao stav Češke Republike“, rekao je ministar.
Pod paljbom kritke zbog Hajekove izjave na češkoj političkoj sceni, kako od strane vladajuće desnice tako i opozicione levice,Vaclav Klaus se ipak odlučio da “ukori“ Petra Hajeka.
“Negovo izjašnjavanje smatram za nesrećno. Potencijalne posledice nisu, očigledno, od strane autora dovoljno procenjene. Želim posebno reći da autor nije izražavao stav predsednika Republike“, poručio je Klaus.
Lider opozicije Bohuslav Sobotka bi želeo da predsednik Republike ode korak dalje i da otkaže dalje usluge Petru Hajeku s obzirom da on na ovaj način komplikuje procene o Vaclavu Klausu u inostranstvu.

Lj. Jakšić
Vesti
5. maj 2011.

Ja nisam za nasilno sirenje Islama ali jesam za misiju mira koja ce znaciti primanje Islama od Krscana i od ostalih religija a to se ipak sprovodi u Britaniji gdje je prosle godine primilo oko 100 000 Britanaca Islam i gdje su se tako spasili paklene kazne.Ipak mislim da je to jedna dobra stvar jer sigurno je da muslimani ne mogu pretvoriti Britaniju u Islamsku drzavu ali mogu da oznace dobar zivot izmedju muslimana i Krscana u tome sto ce muslimani zivjeti komforno u jednoj Francuskoj, Britaniji ili Njemackoj.Sada kad nema Bin Ladena na ovom svijetu misija Islama ce imati veceg uspjeha nego ranije i Krscani ce prestati da podizu hajku na muslimane jer ipak Amerikanci su dosli do onog covjeka kojeg su trazili.

...malo preteruješ u religijskom slepilu i zanosu ..zagovaraš duhovni džihad , i lagano postaješ duhovni mudžahedin ...vrlo brzo ćež preći u derviše , pa u mudžahedine i verovadno u džihad bombu .. preispitaj se --- tvoj Aleh sa tom tvojom pričom nema veze , niti želi da ima .. ti si prah u moru peska vernika i nevernika ... beznačajka u tom neljudskom beskraju ... razmisli malo ... ponekad su reči sigurniji put u pakao od delanja ....Pozdrav !

110506082.jpg

Al-Qaida potvrdila ubistvo lidera
"Bin Ladenova smrt je prokletstvo za Ameriku"

Teroristička organizacija Al-Qaida potvrdila je smrt svog vođe Osame bin Ladena, koji je ubijen u akciji američkih specijala u svom domu u Pakistanu, javljaju svi relevantni strani mediji.
U izjavi koja je objavljena na brojnim internet forumima navodi se "da njegova krv neće biti uzaludna i da će Al-Qaida nastavljati sa napadima na američke ciljeve i njihove saveznike.

U saopštenju se navodi da će smrt Bin Ladena biti prokletstvo za Sjedinjene Američke Države.

Izjava Al-Qaide uslijedila je nakon niza protesta u Pakistanu.

(Sarajevo-x.com)

110506082.jpg

Al-Qaida potvrdila ubistvo lidera
"Bin Ladenova smrt je prokletstvo za Ameriku"

Teroristička organizacija Al-Qaida potvrdila je smrt svog vođe Osame bin Ladena, koji je ubijen u akciji američkih specijala u svom domu u Pakistanu, javljaju svi relevantni strani mediji.
U izjavi koja je objavljena na brojnim internet forumima navodi se "da njegova krv neće biti uzaludna i da će Al-Qaida nastavljati sa napadima na američke ciljeve i njihove saveznike.

U saopštenju se navodi da će smrt Bin Ladena biti prokletstvo za Sjedinjene Američke Države.

Izjava Al-Qaide uslijedila je nakon niza protesta u Pakistanu.

(Sarajevo-x.com)

..rekoh li ja tebi ratni izaslaniče već pre ovog , da :

-...malo preteruješ u religijskom slepilu i zanosu ..zagovaraš duhovni džihad , i lagano postaješ duhovni mudžahedin ...vrlo brzo ćež preći u derviše , pa u mudžahedine i verovadno u džihad bombu .. preispitaj se --- tvoj Aleh sa tom tvojom pričom nema veze , niti želi da ima .. ti si prah u moru peska vernika i nevernika ... beznačajka u tom neljudskom beskraju ... razmisli malo ... ponekad su reči sigurniji put u pakao od delanja ....Pozdrav !

Не можеш тако децидирано да кажеш кога ће Алах да стави у Рај

То се може рећи једино са доказом

Samo se ti trudi da propagiraš islam u pravoslavnoj Srbiji, ali tu uspeha nema. Jednom smo imali islam kao nemtnut i videli smo rezultat, jedan mali deo je prihvatio zbog lakšeg života, dok se većina borila, trpila zulum, čekala i dočekala. A onda je usledilo krvavo vraćanje na prirodno stanje.
Nisam ja pisao ko će u gde, već Mingo. Ja sam odgvorio pitanjem, ali da li tebe to interesuje, ili samo pokušavaš da protiriš neku priču o islamu? Shvati da to nas ovde ne zanima. Mi imamo svoju veru i srećni smo. Ne treba nam islam, a onaj ko se odluči da ga prihvati, to slobodno i može da učini.
Inače, teško ćeš naći dokaz (materijalni ili bilo koji drugi) za to da je neko otišao u raj ili pakao, jer ako pokažeš dokaz, vera to prestaje da bude.

Mi muslimani smo radostni kad postignemo Sehadet (predsmrtno svjedocenje Jedinog Boga Allaha i Muhammeda s.a.v.s kao Poslanika) jer mi zelimo onaj svijet i mi se na ovom svijetu borimo da zaradimo na onom svijetu Dzennet kako bi smo se sreli tamo sa svojom rodbinom i kako bi smo imali puno zena koje ce nas docekati.nama muslimanima je predvidjen Dzihad a to je borba na Allahovom putu tako da se mi muslimani radjamo sa Dzihadom i sa pripremom za borbu na Allahoovom putu i za postizanjem Sehadeta u slucaju pogibije.

Mi muslimani smo radostni kad postignemo Sehadet (predsmrtno svjedocenje Jedinog Boga Allaha i Muhammeda s.a.v.s kao Poslanika) jer mi zelimo onaj svijet i mi se na ovom svijetu borimo da zaradimo na onom svijetu Dzennet kako bi smo se sreli tamo sa svojom rodbinom i kako bi smo imali puno zena koje ce nas docekati.nama muslimanima je predvidjen Dzihad a to je borba na Allahovom putu tako da se mi muslimani radjamo sa Dzihadom i sa pripremom za borbu na Allahoovom putu i za postizanjem Sehadeta u slucaju pogibije.

A jel' se muslimanske žene rađaju samo da bi umrle i dočekale muškarce kad umru, ili u islamu žene imaju i neku bitniju ulogu? Mislim, osim da budu iza visokog zida, pokrivene i skrivene?

Muslimanske zene se radjaju da bi znale raditi oko kucnih poslova tako da je to jedina uloga zene i da bude pokorna Allahu i da slusa muza.

Šta je tu moderno i demokratski? Ili je u islamu demokratija rezervisana samo za muškarce? Šta se dešava ako žena hoće da bude moderna? Šta ako hoće da putuje, da vidi svet, da čita, da se raduje...

Zena moze da seta sa muzem kud god zeli ali ne smije citati niti uciti jer to je dato muskarcima jer zena ne smije uciti muza.Muz smije samo citati knjige.Zena treba samo da zna oko kucnih poslova i da bude prava domacica.

Zena moze da seta sa muzem kud god zeli ali ne smije citati niti uciti jer to je dato muskarcima jer zena ne smije uciti muza.Muz smije samo citati knjige.Zena treba samo da zna oko kucnih poslova i da bude prava domacica.

E, super. Hajde onda dođi i preporuči mojoj ženi taj moderni islam, verujem da bi imao uspeha u širenju po Srbiji. Neće više nogom u crkvu kročiti kad čuje za takvu perspektivu u životu. Ne znam samo da li bi prvo morali da joj uradimo lobotomiju, jer... šteta, već je par knjiga u životu pročitala. :roll:

Back