BiH (NEMOGUCA DRZAVA) - RIJESENJE: TRI ENTITETA (Potencijalne mape) ?!

Vrlo mali broj pravoslavnih i katolika a veliki broj Bogumila je bilo stanovništvo srednjovjekovne Bosne, čitaj strane istoričare koji o tom pišu, Crkva bosanska u to vrijeme nema veze ni sa pravoslavnom ni sa katoličkom.
Ilija G. je jedan od mnogih, kao i Sima Ć. a imnogi strani istoričari koji potvrđuju ovo što sam rekao.
Crkva bosanska http://www.camo.ch/korjeni_i_ucenje.htm

http://www.scribd.com/doc/38852498/Crkva-Bosanska
Crkva bosanska je bila autohtona crkva u Bosni koja je postojala tokom srednjeg vijeka, tačnije do 1463. godine. To je bila jedina, kako su je nazivali, "heretička" crkva koja je uspjela da postane zemaljska (državna) crkva.
Pripadnici Crkve bosanske sebe su nazvali krstjanima. Do danas ta Crkva nije postojala jer je sasvim nestala tokom Osmanske vladavine

Tragovi bosanskih krstjana nakon 1463. godine
Blijedi tragovi bosanskih krstjana nalaze se još neko
vrijeme u osmanskim katastarskim knjigama (deft erima)
nakon pada Bosne 1463, u kojima su pojedinci zabilježeni
pod nazivom kristian za razliku od uobičajenih oznaka
za kršćane, gebr ili káfi r, u značenju nevjernik kako su
obilježavani katolici i pravoslavni.
Tako u deft eru od 1469.
zabilježeno je u 10 kristian-sela 113 (obiteljskih) kristiankućanstava
(hane) i 5 kristian-neoženjenih (mudžered),
a u deft eru od 1477. u 2 kristian-sela 17 (obiteljskih) kristian-
kućanstava (hane) – s njihovim poimence navedenim
starješinama, na pr. Cvitko kristian itd.
http://svjetlorijeci.ba/pdf/prilogSCB.pdf

Ovo je djelimicno tacno. Crkva bosanska je imala uporiste u centralnim djelovima Bosne. Dakle od Sarajeva do Zenice. Hercegovina, Posavina, Podrinje i Krajina je bila mahom pravoslavna sto potvrdjuje niz izgradjenih pravoslavnih manastira u to vrijeme. Katolicki samostani su bili Kresevo, Fojnica itd... bilo ih je par uglavnom u srednjoj Bosni.

Bogumili su imali svoje vjerovanje ali nisu gradili hramove, nisu imali spise, mnogi obicaji su bili redukovani, izmjenjeni itd sad ima tu milion stvari da se nabrajaju. Stoga bili su slabo organizovana i mala crkva u odnosu na velike katolicku i pravoslavnu.

Kad su Turci dosli komplet bogumili su presli na islam jer su bili do tad u velikom sukobu sa dvijema velikim crkvama, uostalom u islamu je bilo slicnosti sa bogumilstvom(ne oslikavanje svetaca, ne pravljenje kipova, bez slavljenja svetaca itd itd).

A sad.. jedno pitanje za tebe? Znas li odakle poticu bogumili?
Da vidimo tu vasu ''historiju'' ili ''povijest'' kako ste vec namjestili rijec da ne zvuci srpski,.. a ne samo copy paste sa neta. Mani me te istorije

Pojma nemaš, a ti se zapitaj zašto se on morao izjašnjavati kao Srbin a neki kao Hrvat?
Znaš ti dobro ali nećeš da kažeš, jer bi stao na stranu obespravljenih a to ti izgleda nije u cilju.

- Mogu se neki u Bosni osećati i kao Eskimi, ali ne mogu tražiti i polarne uslove za ta svoja polarna osećanja - poslužih se dalekom aluzijom, da ga, slučajno, ne povredim. Izetbegovic se, međutim, trgnu u stolici i naglo ustade. Ode, bez reci, na drugi kraj prostranog kabineta i, čini mi se, iz fioke svog radnog stola, izvuče nekakav papir i vrati se.
- Nisam ja, Vuče, od onih koji kriju ko su i od koga su - pruža mi požuteli papir, ali ga ne ispušta iz ruke. - Ovo je moj robijaški poslijeratni karton iz zatvora u Foči, gdje sam robijao kao mladomusliman. Ispunio sam ga svojerucno, bez icijeg nagovora i po svojoj slobodnoj volji. Izvolite, pročitajte.
I ja čitam. Piše, zelenim mastilom. Ime: Alija. Prezime: Izetbegović.
Veroispovest: musliman. Nacionalnost: Srbin.

Od 1974 moze da se izjasnjava kao Musliman, ali on to ne zeli, zato sto zna ko je i sta je...iako Mladomusliman, svestan je od koga potice....

Ovo se dogadja 10-ak godina kasnije, da bi ga posle akademici SANU izvlacili iz zatvora.

Neznanje i samozavaravanje je precica da ispadnes glup u drustvu.

Ništa drugo nisam ni očekivao a vjerovatno je Jovan Deretić taj koji je najobjektivniji i najrealniji istoričar, ako je tako onda smo završili u vezi ove diskusije,
Uživaj i laku noć.

ne, ja sam osnove istorije ucio od 1981-1989 a savremenu politicku istoriju i nadogradnju zadnjih petnaestak godina. blisko mi je. zato mi tesko mozes prodati laz, narocito ne od ljigavog malcolma koji stanca dva toma istorije svakom ko plati

- Mogu se neki u Bosni osećati i kao Eskimi, ali ne mogu tražiti i polarne uslove za ta svoja polarna osećanja - poslužih se dalekom aluzijom, da ga, slučajno, ne povredim. Izetbegovic se, međutim, trgnu u stolici i naglo ustade. Ode, bez reci, na drugi kraj prostranog kabineta i, čini mi se, iz fioke svog radnog stola, izvuče nekakav papir i vrati se.
- Nisam ja, Vuče, od onih koji kriju ko su i od koga su - pruža mi požuteli papir, ali ga ne ispušta iz ruke. - Ovo je moj robijaški poslijeratni karton iz zatvora u Foči, gdje sam robijao kao mladomusliman. Ispunio sam ga svojerucno, bez icijeg nagovora i po svojoj slobodnoj volji. Izvolite, pročitajte.

Od 1974 moze da se izjasnjava kao Musliman, ali on to ne zeli, zato sto zna ko je i sta je...iako Mladomusliman, svestan je od koga potice....

Ovo se dogadja 10-ak godina kasnije, da bi ga posle akademici SANU izvlacili iz zatvora.

:ok::ok:

ti si stvarno smjesan:) noel malcom??? :hahaha1::rotf::hahaha::rotf::cepanje:

svima koji vjeruju u ovo iskrena sucut:rotf:

Haha, predobro! :lol: Tipicna reakcija forumskog Srbina na nesto sto se kosi sa srpskom mitomanijom.

Dakle, Noel Malcolm (54) doktorirao je povijest na Cambridgeu, tokom 80-tih godina proslog stoljeca naucni je saradnik sveucilista Cambridge te je bio politicki kolumnist Daily Telegrapha i jedan od vanjskih urednika politickog tjednika The Spectator. U 21. stoljecu bavi se naucno-istrazivackim radom na sveucilistu Oxford te je generalni urednik oxfordskog izdanja zbirnih djela cuvenog engleskog filozofa Thomasa Hobbsa. Clan je Britanske nacionalne akademije drustvenih nauka. Objavljena djela: "George Enescu: His Life and Music" (1990), "Bosnia: A Short History" (1994), "Origins of English Nonsense" (1997), "Kosovo: A Short History" (1998), "Aspects of Hobbes" (2002), "John Pell (1611-1685) and His Correspondence with Sir Charles Cavendish: The Mental World of an Early Modern Mathematician" (2005).

Deder sad da vidimo gdje i sto si ti doktorirao, cega si clan i koja djela si objavio pa sebi dajes za pravo smijati se ovom covjeku.

Ovo treba sto cesce ponavljati Bosnjacima da konacno shvate da je Alija bio izdajnik i srpski agent.

I ovo da su ga akademici SANU izvlacili iz zatvora ziva je istina, super komentar. Reputacija.

Haha, predobro! :lol: Tipicna reakcija forumskog Srbina na nesto sto se kosi sa srpskom mitomanijom.

Dakle, Noel Malcolm (54) doktorirao je povijest na Cambridgeu, tokom 80-tih godina proslog stoljeca naucni je saradnik sveucilista Cambridge te je bio politicki kolumnist Daily Telegrapha i jedan od vanjskih urednika politickog tjednika The Spectator. U 21. stoljecu bavi se naucno-istrazivackim radom na sveucilistu Oxford te je generalni urednik oxfordskog izdanja zbirnih djela cuvenog engleskog filozofa Thomasa Hobbsa. Clan je Britanske nacionalne akademije drustvenih nauka. Objavljena djela: "George Enescu: His Life and Music" (1990), "Bosnia: A Short History" (1994), "Origins of English Nonsense" (1997), "Kosovo: A Short History" (1998), "Aspects of Hobbes" (2002), "John Pell (1611-1685) and His Correspondence with Sir Charles Cavendish: The Mental World of an Early Modern Mathematician" (2005).

Deder sad da vidimo gdje i sto si ti doktorirao, cega si clan i koja djela si objavio pa sebi dajes za pravo smijati se ovom covjeku.

ma vas dvojica ste na istom nivou. zivio doktore:rotf:

Ovo treba sto cesce ponavljati Bosnjacima da konacno shvate da je Alija bio izdajnik i srpski agent.

I ovo da su ga akademici SANU izvlacili iz zatvora ziva je istina, super komentar. Reputacija.

Ima jos takvih ni sin mu nije daleko a i tihic komnpletan SDA sve su to dodikovi igraci danas.Samo grdno se varaju da ce tek tako da uzmu i dijelic teritorije.

otom potom, ne "uzimaju" oni nista- to je moje koliko je i tvoje a demokratski cemo odluciti kako dalje

Sta ba ne uzmiaju nista , uzimaju i uzeli su do sada vec previse sto od stanova, zemlkjista a o zivotima da ne ggovorimo.Entiuteti su dobra stvar ai distrikt ali su u pitanju nakarade koje vode te etno entitete.Nema sa njima demokratije a uskoro ce se to i pokazati kada MZ bude djelovala jel' mora sve price su ispricane a djelovat ce zarad gradjana bosne i hercegovine a ne etnosa koji su se pokazali nefuncionalnim.a djelovat ce i bosanci i hercegovci demokratski ;) Vi ste svoju ''demokratiju'' pokazali zadnjih 15 godina etnosi niti jake privrede, ekonomije etc...

nemam, morao sam u afganistan da jedem iz manjirke kako bih prezivjeo :(

Mi ovdje jedemo iz tanjura, no za vas izgleda nema ni manjerke, ostaje vam samo ovo...

thumbnail.php

Sta ba ne uzmiaju nista , uzimaju i uzeli su do sada vec previse sto od stanova, zemlkjista a o zivotima da ne ggovorimo.Entiuteti su dobra stvar ai distrikt ali su u pitanju nakarade koje vode te etno entitete.Nema sa njima demokratije a uskoro ce se to i pokazati kada MZ bude djelovala jel' mora sve price su ispricane a djelovat ce zarad gradjana bosne i hercegovine a ne etnosa koji su se pokazali nefuncionalnim.a djelovat ce i bosanci i hercegovci demokratski ;) Vi ste svoju ''demokratiju'' pokazali zadnjih 15 godina etnosi niti jake privrede, ekonomije etc...

ti mora da si jedan od eksperata sa sarajevo x hahaha ajd bolan okani se budalija,kakvo MZ djelovanje ,koje ste vi budale vi jos cekate Mz da vam napravi drzavu,nema nikakvog djelovanja ..pederacija ce puci ko sijalica nastace dva nova entiteta,u sljedecoj bosna ce biti neka labava konfederacija do konacnog razlaza

Back