Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
e, ovo je jako lijepo...i prikaz knjige i prigaz žitateljke, drage Modesti i sve
a za pozajmljene a nevraćene knjige sam kukala ovdje već
i opet, nikad pameti dosta
obradujem se kad neko hoće da čita, a i duša mi dobra..pa dam
Hvala, Esterita. :)
Davala i ja...ali kad utvrdim da moram da vodim rat da bi mi vratili - odmah se resim da ne dajem vise. A sto me najvise izludi je momenat kad mi doticna pozajmljivacica kaze - da se setim kome sam je dala!!! :eek:
Jao,Dali-Ja sam genije.:) Procitala i imam je.
Ne,ne kupujem istu knjigu dva puta.Vrlo retko pozajmljujem,mozda samo dve osobe imaju moje kompletno poverenje.
A,bem ga,sva sam ti sazdana od karaktera i sa takvim ljudima se i druzim:mrgreen::rotf:
Neplanirano sam u kuci dobila visak prostoriju (velika terasa je morala da bude zatvorena, jer je zbog nekih gradjevinskih pretumbacija izgubila svoju namenu). Nalazi se na drugom spratu, nije usputna kao sto su ostale prostorije gde su nam knjige lako dostupne svakome... E tu sam prostoriju namenila biblioteci i da jednom vec skupimo sve sto imamo od knjiga na jednom mestu, a i kljuc cu da stavim na vrata, jer sam bas poludela neki dan sto mi nema dragih knjiga.

A sto me najvise izludi je momenat kad mi doticna pozajmljivacica kaze - da se setim kome sam je dala!!! :eek:

Znaci,iznerviram se cak i kad procitam takav bezobrazluk.:evil:
Poslednji put kad sam pozajmila knjigu od Barbare Kingsolver,vracena mi je bila sva raskupusana.Ne bi bio toliki problem da sam dobila izvinjenje ili objasnjenje.
Naravno da sam trazila da mi se kupi nova i,verujte mi,dobila sam novu!
To je bio taj presudni trenutak za rec "ne":)

Poslednja izmena:
Od Murakamija mi se najvise dopao roman ``Kad padne noc``.
Tanka, ali ubitacna :).
Dobar je i Sputnjik, ljubav.
Norvesku sumu nisam citala, mnogi je hvale, kazu kriticari da mu je to kultna knjiga, ali sve nesto tripujem da dotice politiku u romanu, a ja to ne volim.
``Ostavila`` sam ga za sada, mozda sam ga se ``zasitila``, valjda ce biti vremena u buducnosti da procitam one ostale...

I meni je "Kad padne noc" najbolja :ok:
U "Norveskoj sumi" nema politike, ali ima depresije. Meni se i ona svidela.
Citala sam jos i "Sputnik ljubav", "Igraj, igraj, igraj", "Istocno od granice..." i "Blind Willow Sleeping woman" a sad citam "Okorelu zemlju cuda".
Ja njegov stil volim, o kojoj god temi da pise. Ali mi se nesto cini da Zvezdici sada ne bi prijala Okorela zemlja cuda, jer je (sto rece Lamar) u nekom sucmurastom raspolozenju :)

Znaci,iznerviram se cak i kad procitam takav bezobrazluk.:evil:
Poslednji put kad sam pozajmila knjigu od Barbare Kingsolver,vracena mi je bila sva raskupusana.Ne bi bio toliki problem da sam dobila izvinjenje ili objasnjenje.
Naravno da sam trazila da mi se kupi nova i,verujte mi,dobila sam novu!
To su po pravilu likovi koji ne kupuju knjige, samim tim je i ne cene, niti postuju. Takvo je moje iskustvo. Gospodja kaze - sta da dajem pare kad drugi imaju, a i da mi pravi guzvu po kuci! Visoko obrazovana. Ili - dajes tolike pare, mozes pametnije da potrosis. :eek:
Moja cerka je igrom slucaja dobijala engleska izdanja Hari Potera cim bi izasla. Drustvo je molilo da im pozajmi, ona nije htela. Jedan decko je prosto plakao - ona nije popustala. Kaze, necu nikada da oprostim ako mi vrate sa jednom ogrebotinom, zato ne dajem. Ispade posle da je bila u pravu.
Ja se secam u njenim godinama, prelepo izdanje Za tebe ljubavi moja - Zak Prever i vrate mi je umazanu! Mogla sam ladno da ubijem tipa. :lol:
A da ne pricam o prevrnutoj solji kafe na stranicama pozajmljene knjige i odgovor - nisam znala da je tvoja! :confused:
More nedam vise, sad sam jos vise ljuta :evil: (valjda sto sam se pozalila na pravom mestu :)).

samo dizjavim da sam založila u knjigu od 5 kg..i mogu vam reći da sam zadovoljan..pitka je i kupila me od prvog pasusa...
knjiga stoji na ćošak od ugaone, pa joj se pomalo poprimaknem...
i sad ću ja k'o majka od Milice svaki dan
čitam knjigu od 5 kg
još čitam knjigu od 5 kg
i dalje čitam knjigu od 5 kg
:mrgreen:

:zcepanje:

Zvezdice, jesi pocela nesto da citas? Ja se slazem sa predlozima za Marijanu Kiz i za Kisona, a od Kisona posebno 'Kod kuce je najgore', to je predivna, opustajuca i zabavna zbirka prica.

Lamar, javi obavezno utiske za 'More' kad zavrsis.

Usput da vas pitam da li je bitno kojim cu redosledom da citam 'Moramo da razgovaramo o Kevinu' i 'Svet posle rodjendana'. Prvu imam svoj primerak, a drugu sam posudila iz biblioteke pa ne znam kud cu pre kad zavrsim Murakamija.

Pomenule ste 'Lovca na zmajeve', i ja se slazem da je film potpuno preslikana knjiga, bas nigde nisu odstupili, retko verodostojan film.
Naravno, odlicni i film i knjiga :)

'Idi, vreme je' cu uvek pamtiti kao knjigu koju sam najduze razvukla, mislim da je bilo gore od Moje Milice i njenog 'Tajnog zapisa'. Celo jedno leto sam je vukla sa sobom, a cini mi se da je neki sneg na koricama. Nista mi se nije svidela.

Hvala na obavestenju za akciju Grand kafe i Lagune :)
Samo ne znam sta bih kupila, mozda da poslusam Radu.

I o cemu ste jos pricale...A da, 'Devojka sa pomorandzama', imam svoj primerak i mnoge recenice i cele pasuse podvucene, pa cesto otvorim i citam iznova samo te delove. Da, ja inace podvlacim u svojim knjigama, pisem na marginama i tako dalje. Ne radim to sa tudjim knjigama :mrgreen:

A volim da posudjujem ljudima, ja volim da moje knjige 'zive'. Imam nekih 10-ak knjiga koje ne bih posudila nikome jer volim da su mi stalno tu uz mene, zato sto sam pisala dosta po njihovim marginama, lice na svojevrsne dnevnike. Ali sve ostalo volim da cirkulise i uvek imam barem 20-ak knjiga kod drugih ljudi. Nesto mi zao da mi stoje na policama.
Desi se i da ljudi ne vrate, ali retko. Prezivim i to, sta cu... :)

Mislila sam da sam "to vreme" prezvakala, ispovracala i smestila u fiokama zaborava. Ali sa ovom knjigom koja je sasvim mali podsetnik na sve, videla sam da su tragovi jos vidljivi i stalno tu negde. Ne verujem da bih skoro citala nesto sa ovakvom tematikom. :(
Ooooo, Modesti, hvala ti za prikaz. Bas si lepo pretstavila knjigu.
I ne samo knjigu nego i to vreme. Bem ti to vreme.
Kud me podseti na ratista, i tu vecitu temu: za ruckom, na slavi, u busu, na zurci, rodjendanu... na svemu ebote :dash:
Nisam imala pojma da je TO tematika, tako da ja TO ni pod razno necu citati :ljutko:

Dobar je Gorder!
Meni skroz prijaju,kad zelim da se opustim,bajkovite i lagane knjige.
Npr.Doba lala,Muzika i tisina,Preporuceno,

Brando-razgovori:mrgreen:
Eto, ja samo citala Devojku sa pomorandzama i ... jos jednu mrzi me da trazim koju, ali cu ove sto spomenuste sada baciti na spisak :D

Lamar, javi obavezno utiske za 'More' kad zavrsis.

Usput da vas pitam da li je bitno kojim cu redosledom da citam 'Moramo da razgovaramo o Kevinu' i 'Svet posle rodjendana'. Prvu imam svoj primerak, a drugu sam posudila iz biblioteke pa ne znam kud cu pre kad zavrsim Murakamija.

A volim da posudjujem ljudima, ja volim da moje knjige 'zive'. Imam nekih 10-ak knjiga koje ne bih posudila nikome jer volim da su mi stalno tu uz mene, zato sto sam pisala dosta po njihovim marginama, lice na svojevrsne dnevnike. Ali sve ostalo volim da cirkulise i uvek imam barem 20-ak knjiga kod drugih ljudi. Nesto mi zao da mi stoje na policama.
Desi se i da ljudi ne vrate, ali retko. Prezivim i to, sta cu... :)
Javljam :D

Nemaju ove dve knjige nikakve veze.
Mi smo svi citali Kevina, a oni koji su citali Svet, citali su je posle Kevina :D

Ovo kako tvoje knjige "zive", mi je bas slatko. I cini mi se da su tvoji citaoci korektni.
Ali podrzavam i ove sto ne daju svoje knjige, jer je to sve na osnovu loseg iskustva.

Pa meni nema celog kompleta Zilahija :eek:
Pa 2. knjige Vreme smrti :rtfm:
Pa ove iz onog kompleta, pa one iz onog kompleta.
Pa...:evil:

Ja sam neke svoje knjige ostavila kod mame, bilo mi nekako zao da ih izmestim sa polica....I zato vise nemam komplet Isidore Sekulic. Pavica, Getea i jos mnoge druge pojedinacno. Mama je naivno dozvoljavala da pozajmi svako, a i sestre su dosta pokupile. Imam nameru da im ih neopazeno skinem sa polica jednog dana, pogotovu one sa posvetom. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Ja sam pozajmljivala knjige koleginicama sa posla.
Bile su dobre i znale su koliko meni knjige znace, vracale su mi, nisam imala problema sa tim, a i ja sam se radovala kada bih im neku pozajmila.
Jer citanje za mene je svetinja.
Procitala sam Duge noci i crne zastave. Necu da vam prepricavam roman, ali vredi ga procitati. Mislim da nisam citala neki nas roman koji govori o Srbiji iz doba kneza Lazara? Osim pretkosovskog, kosovskog i pokosovskog ciklusa epskih pesama iliti lektire...
Knjiga je odlicna. Zarobila me je i nisam je mogla ostaviti sve dok joj nisam sklopila korice. Dejan je pricu sjajno napisao. I bolja mi je od Konstantinovog raskrca. Bilo mi je kao da sam tamo sa Ivanom, Milanom i Milosem.
Ne znam da li ste posetile sajt knjige, ali muzika koja ga prati je fenomenalna.
Na redu je ``Pan``.

E, bre, jedno veče ne dodjem jer nisam mogla na oči da gledam sinoć kolko mi se spavalo, a ovde bude tako zanimljivo. Modesti, zainteresovala me ta knjiga Idi, vreme je, ali mislim da je neću čitati. Ne želim da se podsećam tog vremena, svadja za stolom, odlazaka na ratište. Pu-pu, daleko bilo. Jedino me zanima kako je Džonija iskoristila, pošto sam i ja njegov veliki poštovalac. Čitala sam prve dve njene knjige, Spletkarenje sa sopstvenom dušom i legla mi je u tom momentu i Kao da se ništa nije dogodilo, koja mi je bila dosta slabija.
I svidja mi se stav tvoje ćerke. Deca su mnogo realnija od nas. Oni ne odrastaju u vremenu u kojem smo mi odrastali, kad je bilo važno biti dobar drug, učiniti i pomoći svakome (pa te ti isti posle s.ebu), pa sve je to naše zajedničko.... Ma nema, moje je moje i imam pravo da ne dam.

Pomenuta je Osne Sajerštad, nisam čitala to o Srbiji, ali vidim po mom spisku da je ona pisala Knjižar iz Kabula. Ta mi se knjiga baš dopala. To je bio moj prvi susret sa jednom od tih arapskih zemalja u kojima su žene potpuno obespravljene. Posle su došli na red Lovac na zmajeve, Hiljadu čudesnih sunaca i još neke manje upečatljive. Uvek nekako prva knjiga, prvi susret s nečim novim ostavi najjači utisak. Zato je meni Knjižar drag i značajan.

od rane zore pišemo ovdje
ja istrenirana, otuširana (tako se ovdje kaže) i odo' u život..jes' KBSZ (kadbisezahebavali)...odo' da se razvlačim odtamodovamo
nema mi primicanja knjizi od 5 kg
al' zato mi u torbi Leva obala Sene ...Kejt Mjur....morala sam da virnem malo..i piše Volim te..i odmah mi se volja izgubila :mrgreen:
a i vrlo, vrlo rijetko čitam uporedo
al' šta ču, viša sila

Dobar je Gorder!
Meni skroz prijaju,kad zelim da se opustim,bajkovite i lagane knjige.

:

Ja sam najviše uživala u Gorderovom romanu Kći direktora cirkusa.
Zaista mi je baš prijao.Sjajan roman.

Kći direktora cirkusa je roman koji me je oduševio!
Peter Pauk, junak romana jeste biće na granici mašte i stvarnosti.
Prisutan u stavrnosti, postojan od krvi i mesa, maštom doseže u visine tek slućene, neisprobane.
Insipraciju, genijalnost ideja dobija u svemu što ga okružuje.
Prirodne nauke, likvona, književna, pozorišna umetnost. On u svemu vidi način da se mašta vine više nego prethodnog puta.
Inteligencija, načitanost, opšta kultura, Peter ima sve predispozicije da postane kvalitetan pisac.
Da se dokaže.
Međutim, njemu je njegova anonimnost itekako važna.
Ne da je. Niti na trenutak se ne premišlja da je napusti, proda za bilo kakvu slavu, uspeh.

Međutim, Peter svoju mrežu ideja plete, pušta da uzleće i viori svuda.
On je prodavac ideja i sinopsisa svima onima koji ne uspevaju da se trgnu, davno utkani u stvarnost, stegnuti stvarnim životom.
On ih bira, sprema za njih ideje i sinopsise kojima bi oni ponovo ili tek sada stupili na književnu scenu.
Priče koje iz Petera kreću po sadržaju su svakako one koje bih rado čitala da zaista postoje.
Oduševljavalo me je Gorderovo pripovedanje o Peteru, i Peterovo povezivanje njegovih priča u samo njegovo biće, a svaki odeljak romana govori o jednoj priči koja je ustvari lajtmotivska- o kćeri direktora cirkusa.
I, nije li i književna scena kojom "vladaju" drugi, upravo Peterova?
Ne osmišlja li iz prikrajka, iz tame upravo on sva ta dela, sve te priče koje se čitaju i njišu.
Nije li on direktor te šarade pisaca koji zapravo to i nisu u krucijalnom smislu te rečI?
Nije li kći njegova svaka ta knjiga, svaka ta priča koju prostira direktno iz duše iz nedara na papir?

Vrlo pažljivo osmišljen roman. Uživala sam čitajući, svaka stranica mamila je da nastavim, grabim dalje, i iskreno ga preporučujem.

http://www.laguna.rs/v1520_vest_grand_aroma_i_laguna_za_potpuno_zadovoljstvo_laguna.html
Obiđoh pola grada da nađem knjige, i isplatilo se. :) Nišlije, na Palilulskoj rampi, da ne kažem u kom marketu, najvećem, imaju sve naslove.
Uzela sam Svetu ljubav, Damu i jednoroga i Velikog Getsbija.
Grešna mi duša, taman sam pomislila da poklanjaju knjige koje im najslabije idu, kad ono ne, štampane su specijalno za Grand aromu. Razmišljam, kad je već tako, mogli su baš i neke bolje naslove da štampaju.:zper:
Ali, poklonu se u zube ne gleda. ;)

http://www.laguna.rs/v1520_vest_grand_aroma_i_laguna_za_potpuno_zadovoljstvo_laguna.html
Obiđoh pola grada da nađem knjige, i isplatilo se. :) Nišlije, na Palilulskoj rampi, da ne kažem u kom marketu, najvećem, imaju sve naslove.
Uzela sam Svetu ljubav, Damu i jednoroga i Velikog Getsbija.
Grešna mi duša, taman sam pomislila da poklanjaju knjige koje im najslabije idu, kad ono ne, štampane su specijalno za Grand aromu. Razmišljam, kad je već tako, mogli su baš i neke bolje naslove da štampaju.:zper:
Ali, poklonu se u zube ne gleda. ;)

To znaci da su sve pomenute vec u prodaji?!:)
Ja sam pomislila da ce kao u onom casopisu,nedeljno ili kako vec.

Drage moje zene, dzabe sam ja citala sve one knjige o polozaju zena, o suocavanju sa novom tradicijom i sta sve to u praksi znaci. Eee, kako sam nekad saosecala sa njima... I opet nista naucila nisam.
Ja sad ne znam koje ste ovde udate a koje ste slobodne, ali prvo i osnovno - ne udati se za stranca, a drugo, ako se prvo ne moze izbeci - zakljuciti predbracni ugovor, to bar sad mozemo (i pravo sam dzabe studirala, takodje, nista mozak nisam ukljucila kad je trebalo).
Cela grcka tradicija se urotila protiv mene i hoce da nazovem dete po pokojnom svekru. A ja niti mogu protiv tradicije a ni da se pomirim sa sudbinom.
Hocu slobodu izbora :sad2:
Eto, to vam se danima mota po mojoj glavi, raspolozenje mi je debeli minus.
Poceh i ja k'o Ester sa crticama iz zivota, ali morala sam reci pa valjda mi bude lakse.

A sad cu da vidim sta ste sve lepo pisale od sinoc. :)

Nadam se d ane pleteš u tmini hladnoći kao Andrićeva Gospođica.
Neki su opisi i mene smrzavali, dok čitah kako se povinuje onom svom večitom: Krpež-trpež.
Valjda nisam kao Andriceva Gospodjica :sad2:

Nju jedino ne planiram da ponovim jer sam je prvi put citala relativno skoro, pre jedno 7-8 godina.
A ne bih ni da pocnemo da licimo
smilie_girl_228.gif

:lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back