Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prolece – Sigrid Unset, Nolit (izdanje 1969 :D ), 280 str.

Od kada sam citala Isidorina Pisma iz Norveske, stalno mi se cita nesto “severno”.
Pa sam onda u biblioteci pretrazila policu sa norveskom knjizevnoscu, i namerno trazila nesto staaaaro.

Samo da vidite kako je zuta, sitna zbijena slova, stampana 1969. god, ima predgovor!
Spisateljica je dobitnica Nobelove nagrade za knjizevnost 1928. god. (inace nikad cula za nju)…

A prica je s’ kraja XIX veka, o jednom paru… njihovom odnosu… iznijanisrana i univerzalna.
Starinska a aktuelna.
Kao da nije pisana pre jednog veka.
Bas mi se dopala :D

Meni se nešto učinilo poznato ime i ubedjena sam da sam nešto nejno čitala. Onda sam izguglala i našla Kristina Lavransova (Kristin Lavransdatter), velika istorijska trilogija. Bolje se sećam kako sam jurila delove po beogradskim bibliotekama nego samo dela. Ali ja to inače slabo pamtim. I znam da sam prvi ili prvi i drugi deo uzela iz neke biblioteke u kojoj sam bila redovna, pa su mi za ostatak zvali ostale i našli mi u nekoj biblioteci na Dorćolu. Upoznaj svoj grad da bi ga više voleo. Eto kako su knjige korisne na više načina.
Inače, svidela mi se i Kristina, volim i ja te tako obimne sage o porodicama.

Meni se nešto učinilo poznato ime i ubedjena sam da sam nešto nejno čitala. Onda sam izguglala i našla Kristina Lavransova (Kristin Lavransdatter), velika istorijska trilogija. Bolje se sećam kako sam jurila delove po beogradskim bibliotekama nego samo dela. Ali ja to inače slabo pamtim. I znam da sam prvi ili prvi i drugi deo uzela iz neke biblioteke u kojoj sam bila redovna, pa su mi za ostatak zvali ostale i našli mi u nekoj biblioteci na Dorćolu. Upoznaj svoj grad da bi ga više voleo. Eto kako su knjige korisne na više načina.
Inače, svidela mi se i Kristina, volim i ja te tako obimne sage o porodicama.
Da, i ja to bas volim :D
Inace ona je i dobila Nobela zbog istorijskih knjiga.
Eto, a ja mislila da niko ziv nije citao nesto od nje :D

Spomenuta je nedavno kupovina Perl Bak (komplet).Mislim da znam ko se toliko istrosio:D
Nego,htedoh reci da posedujem pomenuti komplet,a da nijednu knjigu nisam uspela da zavrsim,a to mi se desava,pa skoro nikad:rumenko::rumenko::rumenko:
Ne znam sta je to sa mnom:confused:

Spomenuta je nedavno kupovina Perl Bak (komplet).Mislim da znam ko se toliko istrosio:D
Nego,htedoh reci da posedujem pomenuti komplet,a da nijednu knjigu nisam uspela da zavrsim,a to mi se desava,pa skoro nikad:rumenko::rumenko::rumenko:
Ne znam sta je to sa mnom:confused:
Jesu to one crvene?
Moja drugarica je imala taj komplet, ja sam ih svojevremno sve ili vecinu procitala, ali se malo toga secam :rumenko:

• Podržavam
Reactions: Em.
Ja sam to čitala kad sam odlazila kod tetke u Tuzlu. Ona je imala, pa sam ja svaki put pročitala po jednu ili dve. Bilo ih je sa dešavanjima u Kini, to se sećam, a dopadale su mi se.

Sad sam je vratila u biblioteku i uzela četiri knjige.
Baš mi je žao. Trebala si da mi pošalješ poruku, stopirala bi me na pola puta.

Želim ti lep provod u Novom Sadu. Pozdravi sve devojke koje upoznaš tamo a Bambi izljubi.
Čekam te, da uz kafu , ispričaš utiske iz Novog Sada.
A ja sam sad došla iz grada, mogle smo da se nađemo kod Kalče. Išla sam do banke, platila sam tri hiljadarke dotičnu Bak, Milera i Kunderu, plus Tišma, Upotreba čoveka. Dala sam adresu škole, ovo ne sme da dođe kući odjednom.:(

Samo sam se sa Bambikom do sad čula od Novosađana. Nadam se da će moći da dođe do mene, jer ja ne smem da se izdvajam iz grupe.:)

Jesu to one crvene?
Moja drugarica je imala taj komplet, ja sam ih svojevremno sve ili vecinu procitala, ali se malo toga secam :rumenko:

DSCN1143.jpg

Pa i nije mi nesto ispala slika..,to je taj komplet:)
Malo stariji i pozuteo!:)

Poslednja izmena:
A ja sam sad došla iz grada, mogle smo da se nađemo kod Kalče. Išla sam do banke, platila sam tri hiljadarke dotičnu Bak, Milera i Kunderu, plus Tišma, Upotreba čoveka. Dala sam adresu škole, ovo ne sme da dođe kući odjednom.:(

Samo sam se sa Bambikom do sad čula od Novosađana. Nadam se da će moći da dođe do mene, jer ja ne smem da se izdvajam iz grupe.:)

Kako se nisi setila da se javiš porukom. Eto, mogle smo da se vidimo. Ma samo "zvrc"je bio potreban.

Lamar,sad si me podstakla da ceprkam stare,pozutele knjige...

Ispred sebe imam knjige iz 1957. i 1964. godine:)

Odoh sad bucam po prasnjavim,iza prvog reda zabijenim,zaboravljenim knjigama....

Javljam se sutra sta sam pronasla.:)

Ne vredi, ja moram poceti da svracam svaki dan :)

Moonlight, hvala za komentar o Opsadi, definitivno cu je procitati (ceka me na polici).

Lamar, ovo za Norvesku i njihovu kulturu citanja je predivno. A svidja mi se i kako zvuci ova knjiga 'Prolece', bas cu videti imaju li je u biblioteci.

Kinesko-engleski recnik...Citala sam. Nije losa knjiga. U smislu knjizevne vrednosti ne bih je ocenila nekom visokom ocenom, ali zanimljiva je sama prica, poredjenje dve razlicite kulture, nacina zivota i tako dalje. Neki delovi su me nervirali, kao ono njeno putovanje po Evropi sa upotrebnom trecine mozga...
Budite spremne da citate nepravilan srpski, sa pogresnim padezima i lose upotrebljenim izrazima. Verovatno je ova knjiga bila pravi izazov za prevodioca :)

Poslednji ruski car... Isto sam citala. Ja obozavam celu tu pricu oko Romanovih i vecim delom sam zbog toga iscitala knjigu do kraja. Vrlo naivan stil, bas nekako plitka knjiga. Po mom misljenju, naravno.

Tisina u oktobru...Kupila bivsem (u to vreme su nam sve kupljene knjige bile zajednicke), i pre nego sam stigla da je procitam raskinuli smo i ja vise tu knjigu nisam videla. Sad kad je toliko hvalite mogla bih da uzmem jedan primerak i za sebe :)

Perl Bak... Skoro citala Zivu trsku. Rado, nadam se da je nemas u tom kompletu. Bas mi nesto nije legla.
A davno sam citala Ponosito srce i secam se samo utiska, bila mi je prelepa.

Nastavicu u sledecoj poruci, da mi ne budu bas svi postovi na ovoj temi kilometarski :rumenko:

Eh, a sad o tome sta ja citam ovih dana.
Rekoh vec u nekom prethodnom postu, ali je tad jos bilo rano za utiske - Astrid i Veronika, Linda Olsen.
Knjiga u kojoj postoje samo dva aktivna glavna lika, svi ostali su slucajni prolaznici i pojavljuju se na kratko i iskljucivo kroz price dve glavne junakinje.
Knjiga koja nema nikakvu uzbudljivu radnju.
A opet, nije ni najmanje dosadna i svaki put kad je uzmem u ruke moram da iscitam makar 50 strana a da ne znam kako sam ih tako brzo presla.
Ima atmosferu sporog zimskog dana u nekom zabacenom svedskom selu.
Svidja mi se kompozicija knjige, upoznavanje likova kroz njihove medjusobne razgovore i to kako brinuci jedna za drugu ponovo pronalaze smisao zivota.
Nije za one koje ocekuju velika desavanja u svakom poglavlju.
Jeste za one koje vole teme o prijateljstvu, zenskim sudbinama, knjige pisane sa dva razlicita stila (iz ugla razlicitih junaka) i knjige o kojima se ne prica puno. :ok:

Ostalo mi je jos 50-ak strana do konacne ocene i da precrtam Svedsku.

Htela sam da uzmem bilo sta od Margaret Atvud za Kanadu, i u biblioteci kazu da je sve na citanju.
Ja im ne verujem. Secam se da su imali neke 2-3 od nje i da su stalno, mesecima/godinama, stajale na policama na pozajmnom odeljenju. I kako bas sad kad meni treba da su sve izdate. Ja verujem da su ih bibliotekarke negde premestile a sad vise niko ne zna gde i naravno to je vrlo tesko uopste i traziti, zasto se muciti kad mozes reci - na citanju su :zper:
I sad ja razmisljam da li da kupim na ovoj Laguninoj akciji 'Moralni poremecaj'. Da li je radnja sigurno u Kanadi, zna li neko?

Da ne bi bilo da sam dzabe isla do biblioteke, uzela sam:
- Okorela zemlja cuda i Kraj sveta, Murakami
- Svet posle rodjendana, L.Srajver
- Dvoje, Iris Hanika

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back