Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dragonfly, preporučuješ li nešto od Atvudove za more? Mislim, ne moraju na moru da se čitaju samo tralalajke. U principu, nikad u zivotu nemam vremena više nego tada za čitanje.
Čitala sam Sluškinjinu priču, Antilopa i Kosac i Telesna povreda (ova poslednja mi se ne svidja)

Slepog ubicu svakako! :) Moja omiljena. :)

Nemoj da te pokoleba pocetak, prilicno je simbolican i nedorecen.

Macje oko je takodje sjajna, slazem se s Lindom.

Knjiga o prijateljstvu, o zeni koja se, nakon povratka u rodni grad, suocava s prosloscu.

Penelopijadu sam procitala nedavno, evo osvrta.

Penelopijada – Margaret Atvud

Iako nije ispisan prepoznatljivim Margaretinim stilom, onim u kome beskrajno uzivam,
ovaj roman nedri povest o Penelopi, sestri Helene Trojanske, koja decenije provodi cekajuci Odiseja u povratku s ratnog pohoda.

Tragedije nose grandioznost u umetnickom, jezickom i idejnom pogledu.

Margaretino delo u tom smislu nije pretenciozno, vec prijemcivije citaocu, saznatljivije.

Za Odiseja se kaze da je savrsen besednik.

U Margaretinom delu besednik je Penelopa, posmatramo dogadjaje njenim srcem.
Ona ne obara oci i ponosito drzi besednicki stap.

Dugo je Odisej ovencavan epitetima.
Od Homerove tragedije, preko tumacenja prvih hriscana i srednjovekovne knjizevnosti,
do recimo, jednog Dzojsa i njegovog romana „Uliks“, u kome se kroz nivoe znacenja uplice raskosni sloj poredjenja i kontrasta s Odisejom.

Odisejev lik u delima Vergilija, Ovidija, Dantea, Sekspira, Rasina, Tenisona, D’Anuncija, Fenelona, Hauptmana, Batlera, Berara – ocigledno veoma popularan literarni junak.

Sada imamo drugaciju vizuru, Penelopinu ispovest.

Prvi put je upravo ona uzdignuta na pijedestal, njoj je osmeh u grlu!

Moralni poremecaj je veoma lepa zbirka pripovedaka koje prate put glavne junakinje u razlicitim zivotnim etapama, od detinjstva do zrelih godina.
Margaret ove pripovetke cudesnim umecem tka.

Alijas Grejs bih takodje preporucila.
Oslanja se na istinitu pricu o Grejs Marks, tajanstvenoj i intrigantnoj zeni 40ih godina XIX veka.
Prica o Grejs je izmisljena iako je zasnovana na stvarnosti, Margaret se vodila pravom romansijera.
Grejs je u 16oj godini optuzena za ubistvo i tako postala najslavnija kanadjanka devetnaestog veka.
I u ovom romanu cudesno je lepa poetika kojom Margaret pise, opisi, simboli, metafore cine divno predivo.

dostojevski-dvojnik
bludni sin od bukovskog (mada je za mladje narastaje al to mi je nekako kao...)
tom sojer-citala 500. put pre neki mesec
nevaljala devojcica
otmenost jeza
hronika palanackog groblja
ljubav u vreme kolere

Super su sve koje si nabrojala, s izuzetkom Nevaljale devojcice, jos uvek je nisam procitala.

Dodala bih jos i "Zapisi iz mrtvog doma" i "Zli dusi" Dostojevskog.
Zli dusi su svojevremeno bili pod carskom cenzurom u Rusiji.

Otmenost jeza mi se dopao kao roman, ali iznenadjujuce, i kao film. :)
Le Herisson (2009) http://www.imdb.com/title/tt1442519/
Kamera je odlicna.
Omaz Ozuu me obradovao jos u romanu. :) Slutila sam ljubicaste vrhove planine Kjoto. (The Munekata sisters http://www.imdb.com/title/tt0042762/)

Soba od knjiga kao zabran pred besmislom, kutak za sanjarenje i beg od ljudi.
Osobine ljudi zabelezene crtezima i kolazima, igra svetlosti, naglasena stilizacija.
Sve to unelo je dasak romana u film. :)

Knjigama koje pripadaju knjizevnosti za decu se i sama radujem. :)

Preporuka - Beskrajna prica, Mihael Ende. :)
Super zabavna knjiga za ove letnje dane. Treba uvek rasti do deteta. :)

Dobro dosla u klub nesrecnih rodjendanskih poklona.
Moje najbolja drugarica ( pricala sam vec to) je meni za rodj kupila Stiklama do vrha (Kendis Busnel) sa sve prigodnom posvetom :"Nadam se da ce ti se dopasti kao i prethodna" :sad2:

Ja se super provodim citajuci Poterku.
Sad kad razmisljam osim Pazi sta zelis ...sve su mi se jako dopale.
Tralalajke kakve volim :)

Nekim čudom kuma se danas pojavila sa Kapijom suza - koju baš, baš želim...Kaže sebi je zadržala Ringišpil.
A nisam joj ništa pomenula...jedino ako nije krišom čitala forum :)
E baš sam srećna! A jutros sam ponovo gledala Kapiju suza i mislim se kako bih trebala da je uzmem pred letovanje...

Citam...ovih dana do duse te tralalajke...Poterku trenutno.
Sve znam sta ce da se desi al nema veze.
Ima sve sto mi treba u ovom trenutku...
Jednog pogresnog mr perfect, jednog sa manama ali sjajnog, jednu koja ne zna sta hoce, i puno romantike :)

hmmmmmm, šta li mi se čita od ovo dvoje?
šta vi mislite? :lol:

aaaaaaahx.jpg

:lol: dobra je, nakon nje imas jos ples sa zmajevima koja je izasla pre nekih nedelju dana.
ne daj boze da mu se desi nesto dok ne napise zimske vetrove, toliko je sve zapetljano u plesu da uopste ne vidim kako ce da se zavrsi - pogubila sam se skroz u jednom momentu, ni uz mapu nisam mogla da se snadjem.

Završila sam Troje, i verovale ili ne, zadovoljna sam . :) Nije mi bilo dosadno ni jednog trenutka, preporučujem.
Počela sam malopre Moramo da razgovaramo o Kevinu, po vašoj preporuci. Zaista je uzbudljivo i čitljivo. Stil lagan, ne zahteva naprezanje vijuga po vrućini. Iako se nazire već šta se desilo, živa nisam da saznam detalje. Ova Eva, izgleda mi, jaka žena. Još kad bi noćas kanula kišica, čitala bih do zore.

Nekim čudom kuma se danas pojavila sa Kapijom suza - koju baš, baš želim...Kaže sebi je zadržala Ringišpil.
A nisam joj ništa pomenula...jedino ako nije krišom čitala forum :)
E baš sam srećna! A jutros sam ponovo gledala Kapiju suza i mislim se kako bih trebala da je uzmem pred letovanje...

Kapija suza je zbilja lepa knjiga...skroz prijatno iznanadjenje za mene...

Ja sam danas pocela davno zaboravljene Price jevandjelista...nauzivala se popodne...zaljubljena sam u um pisca najduze od svih muskaraca koje poznajem...

Evo me,Rada je pre neki dan spomenula grozni klimaks a ja bih da dodam da ni lumbago nije nista bolji :besan2:.
Dobra strana je sto mogu da citam,ionako nista drugo ne mogu da radim.

Moralni poremecaj-Margaret Atvud

Midlseks Nesto izmedju - Dzefri Eugenides,neodoljivo podseca na klasicne romane

Malo ostrvo-Andrea Levi

Sve su dobre.:lol:,kratko,jasno,ne mogu bas ni da kuckam....

:bye:

Ja sam razmisljala da na moru citam Dete jutra, mislim kad sam vec u Egiptu da se drzim te teme :)
Jel citala neka?

Nisam čitala, malo je falilo da je kupim na prošloj akciji..
I ja, kad god je moguće, biram knjige čija se radnja odvija na prostoru gde putujem ili približno...to mi nekako pojača doživljaj...
Ako ne, ono bar nešto slično što mogu da povežem...

Kapija suza je zbilja lepa knjiga...skroz prijatno iznanadjenje za mene...

Ja sam danas pocela davno zaboravljene Price jevandjelista...nauzivala se popodne...zaljubljena sam u um pisca najduze od svih muskaraca koje poznajem...

Taman da je ponesem na letovanje...nekako sam se odmah zalepila za nju....Još kad je stigla umesto ringišpila...Juuuuuu-hu!
( isto tako su me privukle i ove bliznakinje sa groblja,ali tu još nemam)

Dragonfly :) pocela sam da citam onu knjigu o dve bliznakinje sa nasledstvom (ne secam se sad kako bese srpski prevod naslova) i za sada mi se bas bas svidja.

Bliznakinje sa Hajgejta.
Nedovoljno dobar prevod naslova.

I meni se u pocetku svidela, ali kasnije se utisak znatno pokvario.

Radujem se sto citas, moci cemo da diskutujemo kasnije. :)

Kada zavrsis citanje romana, napisacu sta mi je jako smetalo. :)

Inace, guglala sam groblje Hajgejt, dopada mi se estetski, groteskno je, opskurno,
viktorijanski okiceno, arhitektonski sjajno. :)

http://audreyniffenegger.com/audreys-photos-highgate-cemetery

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back