*Dragonfly*
Aktivan član
- Poruka
- 1.185
Dragonfly, preporučuješ li nešto od Atvudove za more? Mislim, ne moraju na moru da se čitaju samo tralalajke. U principu, nikad u zivotu nemam vremena više nego tada za čitanje.
Čitala sam Sluškinjinu priču, Antilopa i Kosac i Telesna povreda (ova poslednja mi se ne svidja)
Slepog ubicu svakako!

Nemoj da te pokoleba pocetak, prilicno je simbolican i nedorecen.
Macje oko je takodje sjajna, slazem se s Lindom.
Knjiga o prijateljstvu, o zeni koja se, nakon povratka u rodni grad, suocava s prosloscu.
Penelopijadu sam procitala nedavno, evo osvrta.
Penelopijada – Margaret Atvud
Iako nije ispisan prepoznatljivim Margaretinim stilom, onim u kome beskrajno uzivam,
ovaj roman nedri povest o Penelopi, sestri Helene Trojanske, koja decenije provodi cekajuci Odiseja u povratku s ratnog pohoda.
Tragedije nose grandioznost u umetnickom, jezickom i idejnom pogledu.
Margaretino delo u tom smislu nije pretenciozno, vec prijemcivije citaocu, saznatljivije.
Za Odiseja se kaze da je savrsen besednik.
U Margaretinom delu besednik je Penelopa, posmatramo dogadjaje njenim srcem.
Ona ne obara oci i ponosito drzi besednicki stap.
Dugo je Odisej ovencavan epitetima.
Od Homerove tragedije, preko tumacenja prvih hriscana i srednjovekovne knjizevnosti,
do recimo, jednog Dzojsa i njegovog romana „Uliks“, u kome se kroz nivoe znacenja uplice raskosni sloj poredjenja i kontrasta s Odisejom.
Odisejev lik u delima Vergilija, Ovidija, Dantea, Sekspira, Rasina, Tenisona, D’Anuncija, Fenelona, Hauptmana, Batlera, Berara – ocigledno veoma popularan literarni junak.
Sada imamo drugaciju vizuru, Penelopinu ispovest.
Prvi put je upravo ona uzdignuta na pijedestal, njoj je osmeh u grlu!
Moralni poremecaj je veoma lepa zbirka pripovedaka koje prate put glavne junakinje u razlicitim zivotnim etapama, od detinjstva do zrelih godina.
Margaret ove pripovetke cudesnim umecem tka.
Alijas Grejs bih takodje preporucila.
Oslanja se na istinitu pricu o Grejs Marks, tajanstvenoj i intrigantnoj zeni 40ih godina XIX veka.
Prica o Grejs je izmisljena iako je zasnovana na stvarnosti, Margaret se vodila pravom romansijera.
Grejs je u 16oj godini optuzena za ubistvo i tako postala najslavnija kanadjanka devetnaestog veka.
I u ovom romanu cudesno je lepa poetika kojom Margaret pise, opisi, simboli, metafore cine divno predivo.