Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zavirila sam u spisak i strašno :eek: , prvo mi smeta što sve domaći "pisci" svaka čast izuzecima a drugo je što se stvarno čitaju te navedene knjige.:(
Skoro mi se jedna prijateljica pohvalila Ringišpilom, sva onako oduševljena jer kaže da je poput Mir Jam.:dash: (Ja nisam čitala MirJam i nešto nemam namere)

Pa piše, najčitanije knjige po evidenciji javnih biblioteka.

Bzvz.

Tu su i Bačić-Alimpić, Dedić, Mojsilović x2, Bjelica. Kapor je tu samo zato što je umro, da se ne lažemo. Drašković i Kusturica takođe na osnovu slave u drugim oblastima, kao i Mihićka, verovatno. Habjanović-Đurović :neutral: visoko treće mesto. Ovo ostalo kontam da su tralalajke (Arsić, Kuzmanović x2, Kuić, ti ide i Jovanovićka...) Što kaže Rada, ono što sam pročitala sa ovoga spiska i nije nešto posebno. Ono što nisam ili znam autore i opet mi nije nešto ili uopšte ne znam za autore.

Drašković je odličan pisac.
Nisam čitala djelo sa ovog spiska, ali ovih dana sam čitala nešto drugo od njega. On odlično dočarava temu koju obrađuje.

Drašković je odličan pisac.
Nisam čitala djelo sa ovog spiska, ali ovih dana sam čitala nešto drugo od njega. On odlično dočarava temu koju obrađuje.

Nije on loš, ali poslednjih godina nisam primetila da se nešto istakao u književnosti. Možda sam propustila, ne kažem.
I to što realno jeste bolji pisac nego političar, ne znači da je sad neki vrhunski pisac, nego više da je loš političar.
Mislim da je njemu od "Noža" ostala reputacija da se bavi hajmo reći provokativnim temama, mislim da mu i to dosta knjiga prodaje.

Kao pisac je on, po meni, osrednji. Ok je, korektan je, ali ništa sad posebno, mada u ovom društvu sa spiska....:neutral:

Ja ga izuzetno cijenim. Nije on unio nikakvu novinu u književnost, nikakav pomak nije napravio pa da kažem da je fenomenalan i da je će odoljeti zubu vremena. Ali, u moru savremenih pisaca, on je priličan kvalitet. Nož je dobro djelo. Neko ga je pozajmio i nije vratio, a ja sam ga baš davno čitala, pa bih mogla iz biblioteke uzeti i malo se podsjetiti. Molitva je djelo koje vjerodostojno kazuje međuljudske odnose u hercegovačkom kraju. Jezik kojim je djelo pisano jeste jezik tog kraja. Čak ne zauzima ni srpsku stranu, već pokušava objektivno da baca svjetlo i na jedne i druge i treće. Molitva je roman koji dovori o ljudskom stradanju... i to o stradanju ljudskosti u čovjeku. O tome šta je čovjek spreman da pogazi da bi sačuvao život, kao i tome šta znači Bog čovjeku nemoćnom da se spase. Poteže on mnogo dobrih pitanja. Obrađuje ih na način koji je daleko izvan svijeta volumeniziranih spisateljica.

To neće biti kultna djela, ali jesu jedna od boljih što se domaćih pisaca tiče.

Ja ga izuzetno cijenim. Nije on unio nikakvu novinu u književnost, nikakav pomak nije napravio pa da kažem da je fenomenalan i da je će odoljeti zubu vremena. Ali, u moru savremenih pisaca, on je priličan kvalitet. Nož je dobro djelo. Neko ga je pozajmio i nije vratio, a ja sam ga baš davno čitala, pa bih mogla iz biblioteke uzeti i malo se podsjetiti. Molitva je djelo koje vjerodostojno kazuje međuljudske odnose u hercegovačkom kraju. Jezik kojim je djelo pisano jeste jezik tog kraja. Čak ne zauzima ni srpsku stranu, već pokušava objektivno da baca svjetlo i na jedne i druge i treće. Molitva je roman koji dovori o ljudskom stradanju... i to o stradanju ljudskosti u čovjeku. O tome šta je čovjek spreman da pogazi da bi sačuvao život, kao i tome šta znači Bog čovjeku nemoćnom da se spase. Poteže on mnogo dobrih pitanja. Obrađuje ih na način koji je daleko izvan svijeta volumeniziranih spisateljica.

To neće biti kultna djela, ali jesu jedna od boljih što se domaćih pisaca tiče.

Sve to stoji, boldovano pogotovo.
Samo što on meni prosto nije u tom domaćem vrhu. Imamo mi mnogo boljih pisaca.
Znaš, nekako, preneti jezik kraja u kojem se odigrava radnja, to je valjda neka osnova. Opet, pisanje o stradanju u ratu...moj utisak je da je konkretna tema, konkretan rat, konkretna stradanja, uz činjenicu da je do tada to bilo tabu-tema, pa eksplodiralo tom knjigom....da je to više zaslužno za popularnost od načina obrade moralnih dilema, mračnih strana čovekovih i svega ostalog. Hoću reći, da su te dve, Nož i Molitva, knjige o nekom drugom ratu ili nekim drugim narodima...pa veliko je pitanje da li bih čitala. Da nisu objavljene u tom trenutku u kojem su objavljene i u tim društvenim okolnostima, pitanje je koliko bi bile popularne.
Znači, Drašković kao pisac je, po meni, ono, zlatna sredina. Što nije loše, naravno, neću nikad reći da je gubljenje vremena, naprotiv. Koga zanima ta tematika, treba da pročita.

Sudiju i Nož sam čitala još početkom osamdesetih, kada ni sam Vuk nije mogao da pretpostavi da će postati političar. Pa i Molitvu i Ruskog konzula je pisao pre '90. Ja sam ga još tada obožavala. Ne znam da li sam zbog knjiga volela SPO ili sam zbog SPOa kupila celog Draškovića, nije ni važno sada. Znam samo da su njegovi kasniji politički postupci (sebičnost između ostalog) učinili da se polako ohladim od politike i zamrzim je zauvek. Ali Vuka kao pisca ne mogu da mrzim. Prija mi njegov lagani stil i teme na ivici tabua. Priznaj Mirka, bolje je nego Traktori. ;)

Hvala nebesima Vuka Draškovića NIKADA nisam obožavala. Ebiga, ja sam crveno dete, rođeno pod petokrakom. On mi je uvek zaudarao. Srećom.

Podšišavajući se, takođe, ne čitam.

Zabole me. Pročitala sam je davno i sve mi se reklo.

pa, pa.

Priznaj Mirka, bolje je nego Traktori. ;)

:think: ne priznajem nista :mrgreen:

Citala sam samo Noz devedesetih...bila sam premala za tu knjigu i mislila sam da je jeziva. Nemam volje da je citam opet, gledala sam film, takodje jeziv.

Te ako biram izmedju Vuka i Traktora ( iako potpuno sumanuto zvuci izbor) biram Traktore. Samo zato sto onaj Vukov Laki ne voli mog Laku i jer Vuk svakog dana nervira moju Nanu kad joj vikne "Djesi Milijana" i zato sto njemu ima ko da drzi kisobran kad seta kera i telefonira a meni nema :evil:

Od Vuka sam proditala stosta u svoje vreme, Sudija mi se tada kada sam ga citala veoma dopao, Noz tako-tako, a ostalo... trla-baba-lan. Knjige po pordzbini trenutka u kome pise. Mada, u odnosu na mnogo sto-sta sto se naziva knjigom, one to ipak jesu.

Nego drugo hocu da vam kazem. U film "Noz" mi ne dirajte :mafijas:
Uloge koje su odigrali Lausevic i Bercek za mene su maestralne, i zbog njih bih mogla da gledam ovaj film 100X.
Msm mozda je to sve tako jer sam ja slaba na te bosanske teme, al' sve jedno, ne pipaj :azdaja:

da podijelim nešto sa vama

sticajem okolnosti, ovih dana imam vremena da čitam
i jutros počnem novu knjigu
Povest o mojoj ženi, Milan Fišt (mađar :) ) Laguna
i izmučih se cijeli dan
em mi stil ne odgovara, em papir onaj odvratni, em taj glavni lik nekakvi dosadnjaković koji ide do detalja proučavajući svaki gest svoje žene
i tako izguram jedno 7o-tak strana
i ne mogu više
odustajem

i izmučih se cijeli dan
em mi stil ne odgovara, em papir onaj odvratni, em taj glavni lik nekakvi dosadnjaković koji ide do detalja proučavajući svaki gest svoje žene
i ne mogu više
odustajem

:rida:A nije bila jeftina. :(

i izmučih se cijeli dan
i ne mogu više
odustajem
E nek si je ostavila :strika:

E, žene, da se i ja javim da me ne zaboravite dok se i dalje borim s Mandolinom kapetana Korelija... a da u medjuvremenu postavim pitanje o Vladimiru Arsenijeviću. Vidim da je i on na spisku. Doduše pri dnu... daleko iza Bačić-Alimpić i Dedić-Milojević. Jel ga svrstavamo medju njih ili .....?
Ja sam sa oduševljenjem pročitala U potpalublju (za nju je dobio NIN-ovu nagradu, uz velike kritike i polemike), nekako mi je legla. Posle pročitah Andjelu - mlako.... i dalje nisam ni čitala. Jel neko čitao još nešto i vredi li on na kraju krajeva nešto, jer i ta NIN-ova nagrada je u nekim periodima zaista bila diskutabilna.

E, žene, da se i ja javim da me ne zaboravite dok se i dalje borim s Mandolinom kapetana Korelija... a da u medjuvremenu postavim pitanje o Vladimiru Arsenijeviću. Vidim da je i on na spisku. Doduše pri dnu... daleko iza Bačić-Alimpić i Dedić-Milojević. Jel ga svrstavamo medju njih ili .....?
Ja sam sa oduševljenjem pročitala U potpalublju (za nju je dobio NIN-ovu nagradu, uz velike kritike i polemike), nekako mi je legla. Posle pročitah Andjelu - mlako.... i dalje nisam ni čitala. Jel neko čitao još nešto i vredi li on na kraju krajeva nešto, jer i ta NIN-ova nagrada je u nekim periodima zaista bila diskutabilna.
Bi, ja bas sve isto k'o ti :)
Isto,ali bas isto tako procitala,
i isti, ali bas isti utisci :)
I od kada se ovih dana ponovo pojavio isto se tako :think:

Bi, ja bas sve isto k'o ti :)
Isto,ali bas isto tako procitala,
i isti, ali bas isti utisci :)

Potpisujem ovo ozgo. I dodajem da meni on vredi ovako kao covek, nacitan je, pametan, sirokih pogleda, vodi lepo izdavacku kucu, sve mi to pase. Jedino sto se sad tesko hvatam za knjige koje obradjuju 90-te, dosta mi je sto sam bila njihov svedok. Mozda cu ih radije citati sa distance od jedno 50 god. Tako da, ako su mu nove knjige u tom fazonu onda bih ih zaobisla, ali stvarno nemam pojma sta ima novo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back