Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Procitala juce Dvoje Iris Hanika (Mono i Manjana). Zalopojke na prevod i lekturu stoje, ali hajde da ispricam o knjizi. Govori o dvoje ljudi, ona ima oko 40-ak, on 46. Slobodnjaci, svi njihovi prijatelji dosad vec imaju porodice, oni u mnogome zive kao tridesetogodisnjaci - rade prosecne poslove kojima su uglavnom zadovoljni, izadju uvece na pice ili kafu, prolazno se muvaju, traze pravog ili ne znaju sta traze i tako to. Elem, pocetak kad se sretnu je idealan - kao da ih je bomba pogodila iako su racionalnom analizom fizickog izgleda onog drugog svesni da ta osoba nije zaista savrsena, vide sve nedostatke i tako to, ali opet, nesto im sustinski legne kad se vide. Kresnu se (da me izvinete na izrazu) i tu krece romansa od intenzicnih 10-ak dana kada je u krevetu sve ok (ili bar tako misle) ali im okolo zapinju teme za razgovor i tako to. U stvari su puni predrasuda, losih iskustava, (ne)osnovanih ocekivanja u odnosu na to sta bi ona druga osoba trebalo da zna, ili da uradi, ili kako da reaguje, i to strasno opterecuje spontano funkcionisanje. I da vam ne pricam sta je dalje bilo.
Sve u svemu to je jedan urbani, savremeni ljubic (koliko god to smesno zvucalo kad se kaze "urbani" ali dogadja se u Berlinu i ne bih mogla da zamislim da se dogadja nigde osim u jednom velikom gradu)/
S jedne strane, svidela mi se analiza veze i niz sitnica koje sam primetila u svojim i tudjim medjuljudskim odnosima (na primer ova poslednja stavka gore, na vise nacina dokazana). Vidi se da je evropski pisac (Ameri ili recimo, Kinsela nikad tako to ne bi napisali) pa mi je i to bilo osvezavajuce. S druge strane, vidi se da je debitantski roman i bez obzira na to sto ga je kritika ocenila kao "osvezavajuci" ima tu mnogo stilskih manjkavosti, jos se mnogo trazi u smislu sta i kako reci, nekad zapadne u nekakvu pocetnicku patetiku (mislim, to sam primetila kod pisaca pocetnika - tendenciju da ponavljaju isti izraz ili recenicu, kao da ga time pojacavaju a u stvari ubijaju. Na primer, "Primetila je prvo njegove zelene oci. Ocaravala su je. To je prvo primetia, njegove zelene oci koje su je ocaravale. Zelene oci. Njegove." I tako dalje)
Uglavnom, nije lose, pamticu neke stvari, ali nije nesto u celini sto se ne sme propustiti.

Potpisujem ovo ozgo. I dodajem da meni on vredi ovako kao covek, nacitan je, pametan, sirokih pogleda, vodi lepo izdavacku kucu, sve mi to pase. Jedino sto se sad tesko hvatam za knjige koje obradjuju 90-te, dosta mi je sto sam bila njihov svedok. Mozda cu ih radije citati sa distance od jedno 50 god. Tako da, ako su mu nove knjige u tom fazonu onda bih ih zaobisla, ali stvarno nemam pojma sta ima novo.

tačno... ni knjige, ni filmove, čak ni priče i lična sećanja ne volim

Ovo Dvoje mi poznato... ili sam čitala, ili je već neko nešto pisao, ili sam čitala nešto slično... nije to baš toliko originalno

Ovo Dvoje mi poznato... ili sam čitala, ili je već neko nešto pisao, ili sam čitala nešto slično... nije to baš toliko originalno

Nije originalno, slazem se. Mislim, malo sta je zaista originalno danas, a to je tematika stara koliko i covecanstvo, realno ;)
Ipak, moze da bude zanimljivo jer to i jesu danasnje preokupacije. Ali mogu ljubici da budu i bolji, definitivno.

Mene je to zainteresovalo, pravo da ti kažem... čitala, ne čitala, mislim da bi mi se svidelo. Pogotovo što su ljudi mojih godina. Vidim na TV juče da li naslov nekog filma ili šta je "Ljubav u četrdesetoj"... kao da su napisali "Ljubav u grobu".... kao da je to rezervisano za mlade... Do koliko godina je dozvoljeno voleti, moliću lepo!? A da to nije ljubav prema deci i unučićima.

Mene je to zainteresovalo, pravo da ti kažem... čitala, ne čitala, mislim da bi mi se svidelo. Pogotovo što su ljudi mojih godina. Vidim na TV juče da li naslov nekog filma ili šta je "Ljubav u četrdesetoj"... kao da su napisali "Ljubav u grobu".... kao da je to rezervisano za mlade... Do koliko godina je dozvoljeno voleti, moliću lepo!? A da to nije ljubav prema deci i unučićima.

Tako je Bi! :klap:

S tim sto imam potrebu da preciziram. Ovi ljudi jesu u cetrdesetim, ali ih shvatanja, ponasanje, nacin zivota nimalo ne odvajaju od onih u tridesetim. Oni po mnogo cemu nisu krenuli dalje i to ih sputava i u toj vezi, odnosno pocetku veze. Mada, uvek ima nesto sto sputava, ako cemo pravo...
Ako hoces procitaj, pa taman da razmenimo misljenja. Makar nije teska (180 str), lepo staje u tasnu :)

Tako je Bi! :klap:

S tim sto imam potrebu da preciziram. Ovi ljudi jesu u cetrdesetim, ali ih shvatanja, ponasanje, nacin zivota nimalo ne odvajaju od onih u tridesetim. Oni po mnogo cemu nisu krenuli dalje i to ih sputava i u toj vezi, odnosno pocetku veze. Mada, uvek ima nesto sto sputava, ako cemo pravo...
Ako hoces procitaj, pa taman da razmenimo misljenja. Makar nije teska (180 str), lepo staje u tasnu :)

hehe... pa u suštini i nema razlike izmedju 30-ih i 40-ih godina, osim ako ti se nešto suštinski ne promeni u životu, što konkretno znači ako ne dobiješ decu.

procitala Pravila privlacnosti-Bret Iston Elis-za preporuku, narocito za mladje citaoce...
mucan, ogoljen, sveden na "sex, driga, rokenrol" opis studenstkog americkog zivota, isprazanosti i lutanja kroz koje zivot u tim godinama ume da prolazi...osetis mucninu i pomalo gadjenja kad sklopis knjigu na kraju, pomislis "nemoguce da je to- to, da je to- SAMO to, da se tako lako, bez obzira na inteligenciju, sklizne na pogresne zivotne koloseke, da se izgubi moc rasudjivanja, zelja, racio, empatija, emocija, nadanje, cekanje...i osetis se sretan sto je to zivotno razdoblje za tobom....

znam da je pitanje glupo do bola,al mozda mi neko pomogne.pre dvadesetak godina sam citala knjigu u kojoj zenski lik mirise na parfem sa mirisom djurdjevka.mislim da se muskarac zbog nje besi.nema sanse da se setim koja je knjiga,a rado bih je opet procitala .moguce i da je neka pacenicko tugaljiva,s obzirom u kom perioda zivota sam je citala

Blanki Salom u "Miris kise na Balkanu" voli parfem s mirisom djurdjevka ali tu se niko ne besi :) Da to nije neki Zilahi, on je cini mi se imao tako neke tugaljive situacije? (mada, i ja sam to citala pre vise od 15 godina, tako da moze biti i da se debelo varam)

Potpisujem ovo ozgo. I dodajem da meni on vredi ovako kao covek, nacitan je, pametan, sirokih pogleda, vodi lepo izdavacku kucu, sve mi to pase. Jedino sto se sad tesko hvatam za knjige koje obradjuju 90-te, dosta mi je sto sam bila njihov svedok. Mozda cu ih radije citati sa distance od jedno 50 god. Tako da, ako su mu nove knjige u tom fazonu onda bih ih zaobisla, ali stvarno nemam pojma sta ima novo.

Jao, u pravu ste za te 90-te. Ni meni ta tema nikako ne prija. Ni u knjizi, ni na filmu, ni u prici... Uzela ja tako pre nekih godinu dana "Pola dana hoda do smrti" – Strahinja Kastratovic.
Msm, ja ne znam da vam kazem dal' knjiga valja il' ne valja, jer ta atmosfera... uh... kanisteri sa benzinom... prazne prodavnice...rat besni svugde okolo... mi nikako nije prijala. A svi kao zive normalan zivot.
Ovaj roman nije spasilo ni to sto se po njemu vrte neke ruske bakice i dekice - bivse rusko plemstvo, ni putovanja po istocnoj Evropi 70-ih... ni statijaznam neke druge meni privlacne teme.
Ta sumorna atmosfera vas totalno ubija u pojam, jer je to nesto sto ste proziveli, i jer je to nesto sto zelite ZA zauvek da zaboravite.
I eto. Necu ni ja temu iz 90-ih. A ako Arsenijevic pise o necemu drugome, moze. Probala bih. Rado citam knjige (samog Arsenijevica, Dezulovica, Pirketa, Pancica...) iz njegove IK Rende. Jel to bese njegova IK?

Eventualno psu ili macki :zcepanje:

PS. I ja bih da je procitam.

Ne verujem da ce Arsenijevicevo Potpalublje, pa ni Andjela preziveti istorijsku distancu. Meni ni odmah po izdavanju nisu bili preterano interesantni. Nemam pojma, mozda gresim.
Strahinja Kastratovic nek se drzi svoje profesije, uvek smetnem s uma da je poceo da pise, samo imam u glavi njegov nastup u sudnici i to mi nekako dosta da ne ulazim dublje

procitala Pravila privlacnosti-Bret Iston Elis-za preporuku, narocito za mladje citaoce...
mucan, ogoljen, sveden na "sex, driga, rokenrol" opis studenstkog americkog zivota, isprazanosti i lutanja kroz koje zivot u tim godinama ume da prolazi...osetis mucninu i pomalo gadjenja kad sklopis knjigu na kraju, pomislis "nemoguce da je to- to, da je to- SAMO to, da se tako lako, bez obzira na inteligenciju, sklizne na pogresne zivotne koloseke, da se izgubi moc rasudjivanja, zelja, racio, empatija, emocija, nadanje, cekanje...i osetis se sretan sto je to zivotno razdoblje za tobom....

Ako volis ovu tematiku preporucujem ti
Zive rane – Entoni Kids (pevac grupe Red Hot Chili Peppers) - Njegova autobiografija.
To je tematika koja me odavno vise ne zanima onoliko kao dok sam bila mladja, ali ovu knjigu sam sa velikim zanimanjem procitala. I bas je dobra.

Ne verujem da ce Arsenijevicevo Potpalublje, pa ni Andjela preziveti istorijsku distancu. Meni ni odmah po izdavanju nisu bili preterano interesantni. Nemam pojma, mozda gresim.
Strahinja Kastratovic nek se drzi svoje profesije, uvek smetnem s uma da je poceo da pise, samo imam u glavi njegov nastup u sudnici i to mi nekako dosta da ne ulazim dublje

Arsenijevic jos uvek ima vremena da pokaze sta moze.
A Kastratovic... Pa to je bio verovatno samo njegov izlet u knjizevnost.
Inace o njemu znam samo to da je advokat. I nista vise. Nisam se nesto u svoje vreme ukljucila u temu :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back