Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
'bem mu miša, ja sam ih čitala prije neke 2, 3 godine...prvo me privukao naslov, onda sam ih iz cuga pročitala, nisam se smračila jer je, čini mi se kraj to nekako razriješio sve...
da prepričan neznam, al' su mi ostali u finoj uspomeni ti traktori

a ti se tješi da ih drugarica možda neće čitati..ako ti što kaže, snalazi se u sekundi

Bila malopre ...kaze al si mi kupila knjigu mani ga se mito sto je vesela :sad2:
Ja sam rekla da ste vi krivi ....da ste mi vi rekli da je super zabavna.
U sustini nista nisam slagala al nista se nisam ni oprala.

Naravoucenije - poklanjati samo one knjige koje si prethodno procitao.

Btw cao citacice moje :lol: volim sto imam sta da procitam makar ovde jer je ostali deo foruma čemer!

Ovde je kao sto vidis vesela, poucna i citalacka atmosfera.
Povremeno neko uzme mali odmor od foruma, ali se hvala bogu i vrati :D

Bila malopre ...kaze al si mi kupila knjigu mani ga se mito sto je vesela :sad2:

Uvek se vadi na nas. Makar da budemo od neke koristi :mrgreen:

ja samo da vam se javnem ovde...
chitam vas redovno, ali me mrzi da kuckam...
ovih dana sam prochitala, izmedju ostalog Kaja, Beograd i dobri Amerikanac od Djurdjevicke i naravno svidela mi se:D
a posle nje sam uzela 26a jer sam videla da je ovde spominjete, uchinilo mi se da ce biti interesantna tema...
kad ono :eek:
nikako mi nije legla, ali sam se namuchila i prochitala je do kraja
i na kraju sam imala ovaj izraz lica :neutral:
ne svidja mi se uopshte, ni kako je napisana, ni kako je tema obradjena...mrachna mi je knjiga skroz:confused:
da me ne shvatite pogreshno, nisam ochekivala neku laganicu ili limunadu...

Carigradski drum – Nenad Ilic, Plato, 490 str.

Prvi utisak: Neobicno. Drugacije.

Verska tematika ove knjige (hm.. da li je uopste verska?) se bas ne poklapa sa meni omiljenim temama, ali se zato poklapa istorijska. Preplicu se razlicita vremena. Rimsko doba, srednji vek, tursko vreme, vreme prvog sv.rata, bombardovanje 1999. Dobro je izvedeno to vremensko preplitanje, bez one mane koju cesto imaju takva dela, da se gubis u vremenima, likovima i dogadjajima.

Povremeno sam imala utisak mogucnosti sopstvenog realnog prolaska kroz vreme! Ako se dovoljno uzivis u knjigu, svasta moze da ti se desi :malav: Knjige mogu da budu i stetne, to ste sigurno vec negde culi :mrgreen:

Onda. Svesteno lice ima sve ljudske osobine koje realno i mora da ima, a crkvena hijerarhija je opisana sa svim manama koje joj pripadaju. A tek vernici! :maramica:Kukala im majka! To knjizi daje zabavan ton. Vise puta sam se glasno nasmejala. Likovi su dobro profilisani, kao da su iz vaseg komsiluka, a ako su iz nekog ranijeg doba, kao da su izronili iz neke vec poznate knjige ili filma. Volim kada jasno vidim lik pred sobom, a to je ovde slucaj.

Mada, moram priznati da se to sve malo razvuklo, moglo je to (po mojoj ipak laickoj proceni), i nesto krace. Previse je to strana za ono sto se htelo reci. Bas previse, jer me je na kraju ipak smorila.

Ali sve u svemu kome se cita nesto neobicno a da uz put nije turobno, evo prilike.

a meni se činila suviše mlaka, nedorađena i površna :neutral:

volela bi da mi neko preporuči knjigu, sa temom - odnosi u porodici, naročito me interesuje odnos svekrve i snaje, majke i ćerke, dakle žene srednjih godina.
Sada sam pročitala - Strah od pedesete od Erike Džong i Šampanjac mog života - Jasmina Ana
:)

Dok ti neko ne preporuči (ja ću ako se setim), kaži ti nama (meni) kakva je ta Jasmina Ana? Jel ima to neku vrednost? težinu?
A Eriku sam čitala kao suviše mlada. Možda bih mogla sad ponovo... :think: Taman se približavam pedesetoj. I nemam neki strah. Tako mi je sve svejedno. Nekako je meni 30. bila kritična granica, a posle 40. svejedno...

Poslednja izmena:
našla sam utisak o jednoj knjizi, možda će nekoga zainteresovati :D

Jednostavan život – Kenzaburo Oe

Nešto sasvim drugačije. Bez senzacionalizma, uzbuđenja. Toliko sofisticiranog stila da ga jedva osećate. Knjiga ovog japanskog nobelovca, iako prikazuje savremenu radnju, nosi nešto sasvim vanvremenski. I ovde, kao i u mnogim japanskim filmovima i knjigama, osećanja su nešto što samo tinja u drugom planu, kao prepun orman koji će da eksplodira, ali se to nikad ne desi. Predivna priča o jednoj porodici, a posebno o odnosu sestre i brata ometenog u razvoju, toliko je tiha, gotovo nečujna, da vas pukne tek nekoliko dana kasnije. Knjiga koja budi želju za disciplinom, radom i požrtvovanošću. Ne propustiti.

volela bi da mi neko preporuči knjigu, sa temom - odnosi u porodici, naročito me interesuje odnos svekrve i snaje, majke i ćerke, dakle žene srednjih godina.
Sada sam pročitala - Strah od pedesete od Erike Džong i Šampanjac mog života - Jasmina Ana

O majkama i cerkama pogledaj ''Bozanstvene tajne'', pa mozda i ''Tajni zivot pcela''..

ja samo da vam se javnem ovde...
chitam vas redovno, ali me mrzi da kuckam...
ovih dana sam prochitala, izmedju ostalog Kaja, Beograd i dobri Amerikanac od Djurdjevicke i naravno svidela mi se:D
a posle nje sam uzela 26a jer sam videla da je ovde spominjete, uchinilo mi se da ce biti interesantna tema...
kad ono :eek:
nikako mi nije legla, ali sam se namuchila i prochitala je do kraja
i na kraju sam imala ovaj izraz lica :neutral:
ne svidja mi se uopshte, ni kako je napisana, ni kako je tema obradjena...mrachna mi je knjiga skroz:confused:
da me ne shvatite pogreshno, nisam ochekivala neku laganicu ili limunadu...

I ti si nama nedostajala :)

Dok ti neko ne preporuči (ja ću ako se setim), kaži ti nama (meni) kakva je ta Jasmina Ana? Jel ima to neku vrednost? težinu?
A Eriku sam čitala kao suviše mlada. Možda bih mogla sad ponovo... :think: Taman se približavam pedesetoj. I nemam neki strah. Tako mi je sve svejedno. Nekako je meni 30. bila kritična granica, a posle 40. svejedno...

Jasmina je što je svojevremeno govorio Moma Kapor za sebe "lak pisac". Pročitala sam u jednom dahu, ali nije to to što sam ja očekivala u ovim godinama (56). Šampanjac je više namenjen malim ženama
jer tu ona daje savete i saznanja o traganju za smislom, o prijateljstvu,samoći, dostojanstvu, ljubavi, braku, kako da negujete svoje strasti....
ništa nisam pročitala što nisam znala. Preporučila bih knjigu mladim osobama, smatram da sam je ja prerasla. Za mene nema neku naročitu vrednost
Ma nemam ni ja stah od godina, ali bi rado pročitala nešto na temu "prazno gnezdo". U zadnjih 10 godina imala sam troje starih veoma bliskih koje sam ispratila(vrlo emotivno) na poslednji put, zatim deca su otišla svojim putem, muž radi, ja sam u penziji. Imam dosta slobodnog vremena, nisam se baš najbolje organizovala ( a slično i sa mojim drugaricama koje su u istoj situaciji, još i goroj) i smatram to krizom srednjih godina........ jer neodostaje mi ona moja puna kuća. Ova monotonija nije baš ono što mi se sviđa ali sve ide svojim tokom, sve je normalno........ali meni nije. Sama sam po ceo dan, a nisam tip neke landare.
Videla sam u knjižari jednu knjigu koja je bila na ovu temu ( jedan bračni par od venčanja pa do dana kako im nedostaju deca kada su odrasla, tu su opisani i problemi novonastali) ali onda nisam imala para......... i sada sam zaboravila kako se zove knjiga. Prošetaću danas do grada pa ako vidim knjigu, kupiću je i napisati naziv knjige
Eto ta tematika me interesuje, porodica, odnosi u porodici, odrasla deca, samoća. Sve ovo što ti pišem može da bude i drugačije i lepše, naročito ako imaš ćerke jer nije isto biti tašta ili svekrva u današnje vreme, vidim to i po sestrinim ćerkama.

Meni se dopala Igra istine-Zveva Kazati Modinjani, mada je laganica a ako se dobro secam i Zenski rodoslov/Lj.Habjanovic-Djurovic ima tu tematiku.:bye:

predlog za Zoricu
što se ne bi upisala u biblioteku, gdje god da živiš, vjerovatno ima biblioteka...upis te košta manje od jedne knjige
meni je odlazak u biblioteku kao izlazak...em prošetam, em popričam sa onim đevojkama što tamo rade, em biram knjige...

ustvari, kod nas radi jedna đevojka, ostalo su, pa, hm..žene ...ja ih ne određujem po godinama, nego po razmišljanju
i što je nainteresantnije, uvijek mi ta đevojka preporuči najgoru knjigu...ne poklapaju nam se ukusi uopšte :) al' nema veze

Tako sam je ja poklonila drugarici za rodjendan pre nekoliko godina. Bila je na snizenju, ona voli da cita, ja sam citala potpuno fantasticne i odusevljene kritike u britanskoj stampi, kao super je zabavna i smesna, i kupim joj. Sutradan uzmem knjigu iz biblioteke i totalno se smorim. Nisam se smejala, a i nervirala me je pomisao da treba da se smejem sto doseljenici ne pricaju pravilan engleski i sto je covek neuracunljiv u demenciji i ima potrebu za ljubavlju. Posebno mi je tesko palo sto je moja nana u to vreme bila jako dementna i znala sam kako to izgleda i uopste mi nije bilo do smeha. Nekako, svi su mi likovi bili antipaticni.
Ali dobro, ima tako knjiga za koje u trenutku citanja prakticno nisam raspolozena. Ili one zbog kojih se ne slozim ovde s vama. Nece biti ni prvi ni poslednji put. Eto na primer, meni je "Vozom do Trsta" bila praznjikava, pateticna, isla mi je na zivce narcisoidnost glavne junakinje (ono, kao uplasena je za svog zivot, neko je prati i tako to, a ovamo sve vreme razmislja "Boze, sto sam mlada i lepa i sto mi kosa lepo mirise i sto mi je halja leprsava"...). Mnoge stvari su mi se ucinile da su pisane da se Ameri zgranu nad sudbinom Rumuna u doba Causeskua. Doduse, neke stvari su mi bile zanimljive, tipa nacin zivota tada i imigrantska sudbina glavne junakinje u Americi, ali opet, i sve to nekako previse idealisticko, kao za film.
Ali zato mi se "Slepi ubica" mnogo dopao. Zavrsila sam jutros. Odlicna knjiga, zaista! Ima sve - odlican stil, zanimljiva poredjenja, britak humor (iako nije primarno duhovita knjiga ali neke stvari su me terale da se naglas smejem), dobra prica, malo atmosfere epohe (prva polovina 20.v u Kanadi koja dodje kao skorojevicki obogacena rodjaka Britanije u smislu da tamo ljudi imaju para ali ne poreklo pa hoce da kopiraju visoku klasu Engleza). Ma super!

I da, za ono citanje vise knjiga odjedared. Ne citam ja njih sve stvarno paralelno u smislu 30 strana jedne, pa 30 strana druge i tako. Nego ih imam vise zapocetih pa citam zavisno od raspolozenja - sad vise triler jer se odmaram od drame. Ako hocu kvalitetnu knjizevnost onda uzmem nesto tako pa ako se suvise potresam ili je stil tezak ili tako nesto, onda uzmem malo ne-beletristiku, tipa istoriju, popularnu nauku ili tako nesto. Kad hodam ili kuvam onda audioknjige. I eto paralelnog citanja. A kad neka od njih dodje do dela kad ne mogu da je ostavim onda samo nju citam dok ne zavrsim.

Eto ta tematika me interesuje, porodica, odnosi u porodici, odrasla deca, samoća. Sve ovo što ti pišem može da bude i drugačije i lepše, naročito ako imaš ćerke jer nije isto biti tašta ili svekrva u današnje vreme, vidim to i po sestrinim ćerkama.

Ja preporucujem "Tri zene" Mardž Pirsi (Okean), "Baba Jaga je snela jaje" Dubravka Ugrešić (Geopoetika) , "Ukus tamarisa" Anita Rau Badami (Mono i Manjana), "Ljubavna prica" Džodi Piko (IPS), "Crni dud" Kejtlin Dejvis (Mono i manjana), "Doba Šive" Manil Suri (Mono i Manjana). Eto, to je onako na prvu loptu, cega mogu da se setim. Pritom, sve su knjige koje i moja mama citala (a bila je su slicnoj situaciji kada je otisla u penziju kao i ti sad, par godina je starija od tebe).
I dobrodosla na druzenje! :D

Molitva moje majke, Nafisa Hadži, Jeka tvoga glasa, Sandra Pareti, Dabogda te majka rodila,Vedrana Rudan, Priručnik za loše majke, Kejt Long (najslabija)-majka-ćerka.

Ana Marija me nije volela, Habjanovićka - svekrva-snaja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back