danasc80
Aktivan član
- Poruka
- 1.173
Procitala sam "Moralni poremecaj" Margaret Atvud i "Male ruke" Andresa Barbe (Mono&Manjana). Prva je bila neocekivana za mene - najveci deo vremena dok sam citala imala sam utisak da je suvise obicna i odradjena a onda me iznenadi nekom lepom simbolikom, neocekivanim uvidom, vezom izmedju prica pa mi skoci na skali vrednosti. I sve tako. Nisam jos nacisto sa sobom koju bi joj ocenu dala (8, 9 ili 10 na skali od 10) ali svakako se vidi da je delo iskusnog i "pravog" pisca koji vidi obicne stvari na neobican nacin i ume to dodatno znacenje lepo i nenametljivo da prenese - da simbolika bude jasna a opet nenapadna. Zadovoljna sam. Nejasno je da li je roman ili zbirka prica - isti je glavni lik ali se glediste menja (nekad su price u prvom a nekad u trecem licu). Na prvu loptu cini se da je tema odrastanje i sazrevanje a u stvari je glavna tema starost i starenje, obrnuto je ali je to veoma lepo izvedeno. Mislim da bi retko ko mogao da prica o mladim danima a zapravo referise na starost. Posle sam videla da je jedna od najuspelijih prica iz zbirke (ili romana, kako god) uvrstena u onu antologiju "Klinci od dva metra" koju je priredila LJubica Arsic.
"Male ruke" je napisao neki mladi spanski pisac. Joj sto je teska knjiga! Sve su recenice svedene, govori o decjem nasilju (ne nasilju nad decom vec medju decom) i to devojcicama i nekoj tihoj okrutnosti, odnosno tankoj granici izmedju igre i okrutnosti, zelje za ljubavlju koja se pretvara u grubost... Ma nekako je bas bas teska. I naslovna strana je jako morbidna iako naoko nema nista morbidno na njoj - devojcica sa lutkom - ali obe su tako.... Uh! Drago mi je da sam je procitala ali ne znam prosto kome bih je preporucila. I dobro, vidi se da je mlad pisac, ima dosta nesavrsenosti, nedorecenosti (to je valjda moderno, imam utisak, narocito medju mladjim piscima) ali ima dobar potencijal, stvarno.
"Male ruke" je napisao neki mladi spanski pisac. Joj sto je teska knjiga! Sve su recenice svedene, govori o decjem nasilju (ne nasilju nad decom vec medju decom) i to devojcicama i nekoj tihoj okrutnosti, odnosno tankoj granici izmedju igre i okrutnosti, zelje za ljubavlju koja se pretvara u grubost... Ma nekako je bas bas teska. I naslovna strana je jako morbidna iako naoko nema nista morbidno na njoj - devojcica sa lutkom - ali obe su tako.... Uh! Drago mi je da sam je procitala ali ne znam prosto kome bih je preporucila. I dobro, vidi se da je mlad pisac, ima dosta nesavrsenosti, nedorecenosti (to je valjda moderno, imam utisak, narocito medju mladjim piscima) ali ima dobar potencijal, stvarno.