Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa, znam da je volela sve od Koelja, kao i trilogiju od Gordane Kuić.
E sad, ja bih volela da joj poklonim neku knjigu čija je osnovna tema prijateljstvo, naravno sa happy end-omz:).

Pa, znam da je volela sve od Koelja, kao i trilogiju od Gordane Kuić.
E sad, ja bih volela da joj poklonim neku knjigu čija je osnovna tema prijateljstvo, naravno sa happy end-omz:).

E sada cini mi se, ima dovoljno podataka.
Nadam se da cemo veceras iscackati nesto.
Trenutno mi ne pada na pamet nista.

Cim sam napisala prethodnu recenicu, setila sam se.
"Hronika palanackog groblja" - Isidora Sekulic, a u okviru nje novela "Ambicije, dim".
O divnom i ogromnom prijateljstvu izmedju dva muskarca.
Prijateljstvo je toliko veliko da je potresno.
Jedino sto je naslov knjige potpuno neprikladan za tu priliku :think:

PS. Razmislicemo naravno jos.
PS. Ah, da. Ne bi se moglo reci da je kraj srecan.

Poslednja izmena:
Upravo sam zavrsila knjigu Poslednji dani od Anite Dajamant.

Sto se tice mog licnog utiska, ne znam sta bih rekla

U poredjenju sa Crvenim satorom gde se tokom cele knjige provlaci osecaj, vreline, sunca, peska i prilicnog bogatstva za tadasnje uslove zivota, ovde je bas suprotno. Sve je nekako mracno, vlazno, hladno i sirotinjski.
Objektivno gledano, prica je na momente dirljiva, lepo je prikazana ljudska toplina i medjusobna solidarnost u teskim uslovima i spremnost da podignu nekoga ko je pao, bilo fizicki, bilo emotivno.

E sad, sa druge strane, prica pocinje sasvim lepo, ali je kasnije sve nekako nabacano i prilicno suplje do samog kraja. Ocekivala sam vise...nekako mi prica ne tece kako treba i stalno mi nesto fali. Kao da je pisano tek da se napise.
A i mozda sam procitala suvise o sirotinji devetnaestog veka, pa mi sve dodje kao bleda slika vec vidjenog.

Konacan utisak, moz' da prodje ,al nista posebno.:confused:

Ja sam čitala, zbog toga ti je i preporučujem.
Dve najbolje drugarice zbog preljube dugo nisu govorile, ali ova kriva, smrtno bolesna, poziva uvređenu da joj ostavi svoje dete na čuvanje....
Kupila sam je i sestri za rođendan. Ne poznajem osobu koja je posle čitanja ostala ravnodušna ili razočarana.

Juce sam pokupila Ljosu i Anais Nin iz one antikvarnice-knjizare-sta god li je to ...

Za vas koji cete mozda ici mali info...Gospodar Jovanova 31 je u ravni sa studentskim trgom cak i pmf-om. Da ne krenete kao ja od Francuske peske ...ok nije daleko al je neportrebno lutanje.

Ljosa je nov novcijat ..dakle neotvoren. I platila sam ga koliko bi ga platila da sam onomad na trafici kupila 250 din.

Anais Nin je u super stanju, pozutela od vremena al cista, uredna, kao da ste je uzele iz dedine biblioteke. I cena takodje super 350 din.

Razgovarala sam sa njima o Pohvali pomajci ...svasta im nailazi pa mozda se dogodi. Iako dugo to nisu videle.

Ja sam čitala, zbog toga ti je i preporučujem.
Dve najbolje drugarice zbog preljube dugo nisu govorile, ali ova kriva, smrtno bolesna, poziva uvređenu da joj ostavi svoje dete na čuvanje....
Kupila sam je i sestri za rođendan. Ne poznajem osobu koja je posle čitanja ostala ravnodušna ili razočarana.

Hvala puno, verujem da će joj se dopasti, kupujem je!

Juce sam pokupila Ljosu i Anais Nin iz one antikvarnice-knjizare-sta god li je to ...

Za vas koji cete mozda ici mali info...Gospodar Jovanova 31 je u ravni sa studentskim trgom cak i pmf-om. Da ne krenete kao ja od Francuske peske ...ok nije daleko al je neportrebno lutanje.

Ljosa je nov novcijat ..dakle neotvoren. I platila sam ga koliko bi ga platila da sam onomad na trafici kupila 250 din.

Anais Nin je u super stanju, pozutela od vremena al cista, uredna, kao da ste je uzele iz dedine biblioteke. I cena takodje super 350 din.

Razgovarala sam sa njima o Pohvali pomajci ...svasta im nailazi pa mozda se dogodi. Iako dugo to nisu videle.

Znači, ne laže devojka da su u dobrom stanju. Tako je i meni rekla kad me je zvala da se dogovorimo oko načina isporuke. Nadam se će se to desiti sutra. :zaljubljena:

Išla sam i ja juče i samo da dopunim Mirku....Oni su takoreći na ćošku Jovanove i Kralja Petra, znači nije baš ravan sa pmf-om, nego još malo ka Kališu. Prekoputa ulaza je škola.

Ja sam uzela "Slom srpskih liberala" Slavoljuba Đukića - ta i još par njegovih knjiga su starija izdanja, štampana u malim tiražima i retka u pm. Konkretno ovu sam nalazila polovnu po ceni od 1500-2000 din, ovde sam je platila 400.

Posle mi bilo krivo što ih nisam pitala za otkup. Imam neke krševe koje mi džaba zauzimaju mesto. U dobrom su stanju, samo su gluposti, to bi moglo tamo da se utopi.

Kad već pominjete kupovinu knjiga, ja se najčešće snabdevam na Limundu i Kupindu, tamo sam i kupila ,Ime ruže za 150 din, 100 godina samoće za istu svotu, od Alberta Moravije dve po 100 kinte i sve su očuvane , sem možda malo lepljena Markesova ali je izdanje iz 56 godine mada meni ne smeta .
Pa eto da znate i tu možete baciti pogled.:D

Kazuo Isiguro - "Ne daj mi nikada da odem"

Procitah danas roman.

Sklopivsi poslednju stranicu, sva beznadnost, sav ocaj u romanu, izlio se kroz moje zenice.

Ocaj toliko snazniji jer nije pateticno oslikan.

U pocetku misljah da su pojedini odnosi medju likovima,
njihovo shvatanje sveta koji ih okruzuje, prikazani suvise stilizovano,
vapila sam za strasno iskazanim emocijama,
ali kasnije, kako je radnja odmicala, shvatila sam da upravo takvo zivljenje
postize razoran efekat na citaoca.

Roman nije prikazan kroz prizmu sveznajuceg citaoca, pisan je u prvom licu,
te sam posmatrala svet kroz oci Keti koja ozivljava snagu secanja,
i stoga sam intezivno odzivela sve sto je razdire i tisti.

Keti, Rut, Tomi. Zaverenici u danima od uzaludnosti, prijatelji u bespucima nadanja.

Voleli su zivot vise od njegove svrhe.

Sve sto su cinili bilo je vece od ljubavi.

Otkud oni na ovom svetu?
Mozda u travi pronadjeni, na necijem pragu... Cijim su grehom zadojeni pa ispastaju?

Klonovi odgajani, uceni o donacijama organa koji ce spasiti mnoge zivote pravih ljudi.

Dok oni ljudi nisu. Dusu nemaju.
Tako su verovali drugi.

Unapred su ispunili sve zelje sudbini.

Jer sta su zelje u pepelu ako nada ne vaskrsava?

Ipak, i na samom kraju bili su veliki, s snovima zivim i dusama nesagledivim.

Kad već pominjete kupovinu knjiga, ja se najčešće snabdevam na Limundu i Kupindu, tamo sam i kupila ,Ime ruže za 150 din, 100 godina samoće za istu svotu, od Alberta Moravije dve po 100 kinte i sve su očuvane , sem možda malo lepljena Markesova ali je izdanje iz 56 godine mada meni ne smeta .
Pa eto da znate i tu možete baciti pogled.:D

Jao, šta sam ja svašta kupila na Limundu! Samo, sad je i to promenjeno - ranije je Kupindo bio sa manje knjiga, a sad je obrnuto, pa mi više nije tako interesantno.

Stigle su mi danas knjige iz Geopoetike! :zurka:

Dvoumim se izmedju "Privatnog zivota drveca" i "Mirni dani u Miksing Partu",
prosto ne znam koju bih pocela da citam. :)
Atvudovu smisljeno ostavljam po strani.

Sinoc sam pocela "Poslasticu", M. Barberi. :neutral:
Na polovini sam romana i nisam optimisticna.

"Otmenost jeza" me odusevila. S "Poslasticom" to nije slucaj.

Stil je kicen, gotovo ziv, recenice duge, krasene mnogim pridevima.
Mogu osetiti mirise kojih se Pjer priseca.

Ali romanu nedostaje nesto...

Kao da svim poslasticama i kulinarskim cudesima o kojima pripoveda,
nedostaje bogati, egzoticni zacin.

Jupiiiii Mirka care!
Ja sam u subotu u Bg i kako sam nameravala da 3. put overim akciju i to u toj novoj knjižari, danas planovima pridodam kupovinu knjige nedelje - Poslednji harem ( konačno mogu sama, ne moram nikog da molim ), a evo biće nešto i od ovih TOP 20 ! Samo da malo bolje pročešljam...
Juuuuuu-huuuuuuu, baš se radujem!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back