Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Konacno procitah "Spletkarenje sa sopstvenom dusom"...
Nema vise ko me nije pitao i zacudio se-nisi citala?!
Ne znam za druge...meni je ostavila neki bljutav i tezak utisak...a nedovrsen.
(Nesto slicno kao i filmovi tipa-Cekaj me, ja sigurno necu doci, ili Neka ostane medju nama....)

Knjiga poslije koje mi prosto mi treba doza smijeha i humora...da zamaskira utisak.

E ja sam dva puta citala spletkarenje.
prvi put 1998 - i plakala sam kao kisa htela sam da umrem.

Drugi put npr 2004 - i sve vreme sam se pitala sta me je teralo da placem 1998.

Nekada sam mislila da Jovanovicka pise kul, sad mislim da je :confused:
Kriva je treca knjiga :Idi vreme je.
Pisala sam vec o tome.

A neko pomenu Velmar Jankovic gore ....ja je jako volim i pre svega postujem.
Lagum je :heart:
Bezdno je 2x :heart:
Pa onda dalje sve mi isto i Oziljak, Dorcol, Vracar.....sve jednako dobro al manje dobro do ovih navedenih gore .
Ne secam se da sam citala Nigdinu ako se ne varam to je neki kolaz njenih izabranih delova knjiga ....ispravite me ako gresim u jednom trenutku se pojavilo tako nesto svasta od nje da nisam mogla da se snadjem.

Moja klinka obozava Ocarane naocare i Knjigu za Marka.
Stvanro su sjajne.

Ona doooobra knjiga sto sam je spomenula je do kraja ostala doooobra, i to je "Nigdina" Svetlana Velmar-Jankovic. Podsetila me na Selenica. A opet mi je lepa i ono kao "za zenski svet". Hm, nisam mislila da Svetlana moze tako da misli. Ako tako misli :) . Nesto tamo, necu da kazem sta :cool: .

E pa drustvo. Teri Pracet (uzela "Sestre po metli") nije za mene. Ne volim ja te vile, vestice i vilenjake. Msm, niije da ne volim nego nekako ne mogu da se sastavim sa tim stivom. Ne mogu da se vezem, ne vredi. Probam ja nesretna tu fantastiku, to bajkovito.... Ne ide. Sta da radim.

Ne ide mi ni Stiven King. Ne smem, bojim se dok citam. Sve vreme sam bre u frci (dva puta pokusavala cini mi se "Potpaljivacica" :sad2: ). Volim Agatu Kristi, ali osim toga nisam jos pronasla krimi romanopisca koji bi mi prijao. Ako ima neko ko je kao ja, a uspeo je da pronadje dobar krimic, nek preporucuje. Volela bih tako nesto.

Mirka, nadam se da si ozdravila i da si uspela da procitas makar koji listic :bye:

Nasmejala si me ovim "bojim se dok čitam Kinga".Volim Kinga, i meni je nekad frka da ga čitam, ali zato i jeste majstor horora.Stvar ukusa.

E sad, što se trilera tiče, preporučujem ti Slepi čovek iz Sevilje.Mislim da bi ti odgovarala knjiga.Više je od trilera i nemoj da te odbije kratak sadržaj na poledjini,jer se pored ubistva, plete interesantna priča.Pisala sam već o tome.

Pomenuti Zimski dvorac sam kupila čim je izašao.Deda mi je Rus, pa volim..Ali naravno, nisam stigla da čitam...

A Spletkarenje sa sopstvenom dušom sam isto čitala '98., dopali su mi se neki delovi,ali sve u svemu, bila mi je dosadna, pa nisam ni čitala ostalo što je pisala.

Zavrsila Murakamijevu Norvesku sumu. Nevidjeno je dosadna :evil:. Iz pijeteta prema ranije procitanim njegovim knjigama nisam je ostavila al me je smorila nevidjeno. Ja je ne bih preporucila nikome, a ako neko vec pozeli nesto njegovo ima sta drugo da probere.

Mirka, ja sam spominjala "Nigdinu". To je knjiga napisana u formi pisama koje razmenjuju sestra i brat za vreme bombardovanja. Sestra zivi u BG a brat u Americi. Podsetila sam se mnogih dogadjaja (boze kako covek zaboravlja!), ali i uzivala u toj atmosferi knjige koju je Svetlana izgradila. Ako cemo traziti dlaku u jajetu, oseca se mala doza neke patetike, cega li... nesto u samoj formi... to sto se precesto imenom obraca bratu kao da ga doziva... eto to mi je nesto smetalo... ali to ipak ni slucajno nije pokvarilo kompletan ugodjaj :) . Citala sam od nje "Lagum" i "Bezdno", ali... jedva ih se nesto secam :rumenko: . Secam se samo da su mi se dopale.

Kerefeko, stvarno se plasim dok citam Kinga. Nikako ne mogu da zaboravim u Potpaljivacici kako ih prati onaj mali zeleni auto... I citam ja tako citam, ma nikako da ga se rese. Okrenem desetak narednih strana da vidim kako to ide dalje, kad ono oni idu i dalje nekom ulicom a mali zeleni auto ih i dalje prati :sad2: . I tako ostavim ja tu knjigu pre jedno 10-ak godina, uzmem Kinga pre jedno par meseci ponovo (slucajno bas "Potpaljivacicu"), i isti slucaj. E, resila sam da pokusam jos jednom, ali sa nekom drugom knjigom. Preporucite mi koja mu je najmanje strasna, pa ako se naviknem mogu onda i one strasnije :) .

kako mi se dopala knjiga....
uzela sam da je malo čitam, pošto me je čekalo puno posla za posao, ali nisam mogla da je ispustim iz ruku
tako da ću sad do jutra da radim neobavljeni posao

dakleM
reč je o knjizi tenc
autor je totalno nepoznat širokim narodnim masama,(Violeta Jović) pisana je karakterističnim jezikom, dijalekt svrljiško-zaplanjski, i nisam sigurna da ni baš svi mogli da je prate...(najmanje 10 listova rečnika manje poznatih reči...i to je onda smaranje za one koji moraju da okreću rečnik, a i nemaju onaj osećaj pravog akcentovanja kako to rade u tim krajevima)(ako sam uspela da objasnim, ne znam ni sama)
atmosfera me podseća na Arizani, Ivana Ivanovića a i odprilike me je toliko i oduševila
Preporučujem

evo i jednog prikaza
(ne mog)
Роман Тен’ц (у значењу: вампир на сврљишко-заплањском дијалекту) званично је у четвртак, 25. фебруара, започео свој самостални живот.

Мада је већ нашао пут до срца и руку читалаца.

Тако некако, и до мене је дошао, и мене освојио. (И то у конкуренцији многих романа које сам читала у исто време када и Виолетин.)

Разлози су јасни: Виолета је радњу осмислила толико животно, успешно враћа у време после Другог светског рата, уводи у живот главног јунака Драгише, који се враћа с нестрпљењем кући, не би ли се што пре састао са породицом, а посебно са својом женом, коју једва да је и упознао, јер су га оженили пред сам одлазак у рат.

Али као на филму (какав само живот може да смисли), долази до неочекиваног заплета.

Не радује се Драгиша предуго. На самом прагу куће, сазнаје да му је мајка умрла. На уласку у кућу, дешава му се нешто потпуно сулудо (а опет, потпуно у складу са веровањима простог сељачког света, са веровањима Срба и југа Србије): забуном преноса информација, до његове породице је дошла вест да је погинуо у рату, па су га они оплакали и сахранили.

Митолошка свест је најстарија од свих врста свести.

Зато нико ни не помишља да се у кућу вратио стварно жив човек, већ га проглашавају за вампира, а разлози зашто се повампирио се нагађају, али једно је сигурно: ту је да нанесе зло и штету.

Кријући се од неверујућих, Драгиша сазнаје да су се нечасне ствари десиле у њиховој породици: његова жена и отац упустили су се у аморалну везу. То није исто што и правило прве брачне ноћи (који се среће у другим књижевним делима), то је деградирајућа слика једне породице, или “почетак краја“ једног времена. Последице рата представљају зачетак свих промена у тој “основној ћелији друштва“, у структури међуљудских односа, у колективној психологији.

Виолета је створила ликове са много слојева душе, чак и кад су они неуки, чак и када су у реакцијама примитивни, они су носиоци јако архетипског, представници здравог српског духа и онда када неразумно беже пред живим човеком или као Драгишин деда, природном логиком и мудрошћу повезују ствари и реагују на ситуације.

Виолета је знала како да причу учини блиском свим људима, како на прави начин да пренесе поруку свог дела: дала је Драгиши да уместо ње, он прича причу, на свом језику.

На језику на који ми треба да будемо само поносни.

Драгиша, проглашен за вампира, стварно то и постаје својим начином живота…

Али, како закони космоса то налажу, његова прича није до краја безнадежна.

Живот спрема лепа изненађења онима који се за њега боре.

А Виолета спрема да подари живот још једном роману…

Овај, као и све што вреди, удахнуо је кисеоник безвремености.

И говори нам да чувамо нас… да нас, још живе, не прогласе за вампире они који испијају крв духа из једног народа… да чувамо нас од других, а највише нас од нас, јер некад Срби имају чудан обичај: да газе своју народност. Да бацају под ноге благо.

Док је бораца попут Виолете, док је оваквих прича: о животу, народности, свевремену, дотле је и традиције у савременом, дотле је и заједничког трајања.

Poslednja izmena:
Ja dobila od mame:
Zauvek u srcu - Vesna Dedic Milojevic
Mala iznenadjenja - Dzenifer Vajner
Randevu - Amanda Kvik
Zimski dvorac -Dzon Bojn
Sigurna kuca - Niki Frenc
Ubij me nezno - Niki Frenc

I jos nisam odlucila od koje cu da pocnem...
Jel neko od vas citao nesto od navedenog?

Ја сам читао последње 4...
Аманда ти је баш за опуштање...
Крени од ње... :)

Зимски дворац остави за крај, мени се баш допао... :)

Mirka, ja sam spominjala "Nigdinu". To je knjiga napisana u formi pisama koje razmenjuju sestra i brat za vreme bombardovanja. Sestra zivi u BG a brat u Americi. Podsetila sam se mnogih dogadjaja (boze kako covek zaboravlja!), ali i uzivala u toj atmosferi knjige koju je Svetlana izgradila. Ako cemo traziti dlaku u jajetu, oseca se mala doza neke patetike, cega li... nesto u samoj formi... to sto se precesto imenom obraca bratu kao da ga doziva... eto to mi je nesto smetalo... ali to ipak ni slucajno nije pokvarilo kompletan ugodjaj :) . Citala sam od nje "Lagum" i "Bezdno", ali... jedva ih se nesto secam :rumenko: . Secam se samo da su mi se dopale.

Kerefeko, stvarno se plasim dok citam Kinga. Nikako ne mogu da zaboravim u Potpaljivacici kako ih prati onaj mali zeleni auto... I citam ja tako citam, ma nikako da ga se rese. Okrenem desetak narednih strana da vidim kako to ide dalje, kad ono oni idu i dalje nekom ulicom a mali zeleni auto ih i dalje prati :sad2: . I tako ostavim ja tu knjigu pre jedno 10-ak godina, uzmem Kinga pre jedno par meseci ponovo (slucajno bas "Potpaljivacicu"), i isti slucaj. E, resila sam da pokusam jos jednom, ali sa nekom drugom knjigom. Preporucite mi koja mu je najmanje strasna, pa ako se naviknem mogu onda i one strasnije :) .

"Potpaljivačica" je, po meni, jedan od slabijih Kingovih romana.
Radnja je relativno sporija nego u kasnijim delima, a nije ni - verovala ili ne - dovoljno strašna za ljubitelje ovog žanra.
Ako nisi gledala filmove "Zelena milja" i "Bekstvo iz Šošenka", onda pročitaj te Kingove romane. Dinamičniji su, slojeviti, "strašni" u onoj meri u kojoj može da ih čita i publika bez afiniteta prema hororu. Odnosno, nisu "pravi" horor. A ukoliko kasnije budeš želela zaista da se uplašiš :lol:, uzmi njegov roman "To". Specijalno za ženski senzibilitet preporučujem Kingov roman "Rose Madder".
Takođe, ako voliš napete, dobre psihološke trilere, probaj sa romanom "Žestina". Autor je Din Kunc (jedan od najplodonosnijih pisaca bestselera), izdavač "Čarobna knjiga".
U svim navedenim romanima patetike zagarantovano - nema.

Borac za prava životinja me je preduhitrila, ali napisala je sve što bih i ja.Zelena milja nije strašna, i divna je.Možda si gledala film - Tom Henks je u glavnoj ulozi.Knjige dugo nije bilo u prodaji,reizdata je pred sajam.Bekstvo iz Šošenka nisam čitala, samo sam gledala film i nije strašno.Počni sa njima.
"TO" imam kompletić ( 2 knjige),ali nisam čitala.Gledala sam film kao klinka i od tada nisam želela nijednog klovna u sobi.Dooobro sam se prestravila.
Kingove knjige su mahom ekranizovane.Ja volim horor i na filmu i u književnosti, a King to ume nekako drugačije od drugih.

Piter Straub - Priča o duhovima mi je bila za početnike u čitanju horora, pa ako rešiš da istražiš ovaj žanr..Kao i Den Simons - Leto noći.
Napominjem da nisu ostavile neki utisak ( Leto noći je rasprodata - namučila sam se da dodjem do svog primerka, hvaljena je,ali meni je onako...blaga),ali nisu loše za uplovljavanje u žanr..Mislim da se privikneš..

E pretrazila sam po temi, ziva bila pretraga ....citala je Van i gost 10 000 to je valjda Munjoslav bog da mu forumsku dusu prosti :pop: i ni jedan od njih dvoje nije rekao da je bzvz , zapravo nista nisu ni rekli samo da su citali.

Ja cu da kupim pa cu sama da sudim.

ne znam da li je neko od vas chitao duo Daglas Preston i Linkoln Chajld?
ja sam se odusevila njihovim knjigama, trileri sa elementima pa da l horora, strave il chega:think:
ali znam da nisam smela pred spavanje da chitam:lol:
bash su napete knjige, izdavach je solaris
kod nas je dosad mislim izdato 5 knjiga, sve prate istog agenta, a 3 su povezane radnjom
Kabinet Chudesa je prva koju sam prochitala i zna da sam je chitala dok sam spremala neki ispit, pa pred spavanje kao da opustim mozak:eek: :lol: i uglavnom sam citala dok ne svane, pa da mogu s mirom da legnem da spavam...
kasnije sam vec znala kako i kad chitati...
slede Mrtva priroda s vranama i trilogija Sumpor, Ples smrti i Knjiga Mrtvih
pa ako neko voli malo strashnije trilere...

Knjiga nedelje je : http://www.laguna.rs/index.php?m=naslov&id=976

Ko je bese citao ovo i rekao da je bzvz ?
Ili sam ja nesto istripovala ? :think:

Citala ja :) Meni se sve dopalo sto je Marina napisala. Nisam ispustala knjigu iz ruke dok nisam procitala do kraja :)

E za trecu knjigu, kad sam procitala pomislila sam da joj je to najbolje knjiga odusevio me lik bakute, ne znam koliko je realan al bih ja volela da budem takva kad omatorim
Al isto sam mislila i kad sam zavrsila dve prikoloce, da je bolje od traktora. Sad vise nisam sigurna a i traktore sam odavno citala :)
Elem ne znam da li ce se vama dopasti, pa javnite kad procitate kakvi su vam utisci.

Poslednja izmena:
"Potpaljivačica" je, po meni, jedan od slabijih Kingovih romana.
Radnja je relativno sporija nego u kasnijim delima, a nije ni - verovala ili ne - dovoljno strašna za ljubitelje ovog žanra.
Ako nisi gledala filmove "Zelena milja" i "Bekstvo iz Šošenka", onda pročitaj te Kingove romane. Dinamičniji su, slojeviti, "strašni" u onoj meri u kojoj može da ih čita i publika bez afiniteta prema hororu. Odnosno, nisu "pravi" horor. A ukoliko kasnije budeš želela zaista da se uplašiš :lol:, uzmi njegov roman "To". Specijalno za ženski senzibilitet preporučujem Kingov roman "Rose Madder".
Takođe, ako voliš napete, dobre psihološke trilere, probaj sa romanom "Žestina". Autor je Din Kunc (jedan od najplodonosnijih pisaca bestselera), izdavač "Čarobna knjiga".
U svim navedenim romanima patetike zagarantovano - nema.

Borac za prava životinja me je preduhitrila, ali napisala je sve što bih i ja.Zelena milja nije strašna, i divna je.Možda si gledala film - Tom Henks je u glavnoj ulozi.Knjige dugo nije bilo u prodaji,reizdata je pred sajam.Bekstvo iz Šošenka nisam čitala, samo sam gledala film i nije strašno.Počni sa njima.
"TO" imam kompletić ( 2 knjige),ali nisam čitala.Gledala sam film kao klinka i od tada nisam želela nijednog klovna u sobi.Dooobro sam se prestravila.
Kingove knjige su mahom ekranizovane.Ja volim horor i na filmu i u književnosti, a King to ume nekako drugačije od drugih.

Piter Straub - Priča o duhovima mi je bila za početnike u čitanju horora, pa ako rešiš da istražiš ovaj žanr..Kao i Den Simons - Leto noći.
Napominjem da nisu ostavile neki utisak ( Leto noći je rasprodata - namučila sam se da dodjem do svog primerka, hvaljena je,ali meni je onako...blaga),ali nisu loše za uplovljavanje u žanr..Mislim da se privikneš..

"Zelenu milju" i "Bekstvo..." gledala i to su odlicni filmovi, a verujem da su i knjige jednako dobre. Medjutim praksa mi je da citam knjigu pa da gledam film, ali ne i obrnuto. Hvala vam na ostalim preporukama, uzecu svakako nesto od predlozenog. Ne znam kakva je "Bjuik 8" od Kinga, nju imam u svom posedu a nisam je citala. Mislim, retko citam svoje knjige sve misleci "one su mi uvek tu pri ruci, njih mogu kad god hocu, daj da citam ovo sto moram da vratim u biblioteku". I tako one retko stizu na red :mrgreen: .

"Rose Madder" ima prevod ili je i kod nas pod ovim nazivom?

Poslednja izmena:
Zahvaljujući vašim preporukama na Forumu pročitala sam par predivnih knjiga u zadnje vreme:
Zato što te volim i Samo budi ovde (Gijom Muso),
Tajni život pčela i Sirenina stolica (Sju Monk Kid),
Sećaš me se ? (Sofi Kinsela),
Kći sreće i Portret u Sepiji (Izabela Aljende) ...:super:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back