Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa posto sam priznala da mi ne lezi Parsons, a zatim Koeljo...rizikujuci da me Mirka protera sa foruma, priznajem da sam Sitnicarnicu pre nekih 8, a mozda i vise godina, kada je Petrovic dobio nagradu, silno zelela, dobila na poklon i to je bila prva knjiga koju sam ostavila na pola...Ni do dana dansnjeg joj se nisam vratila...
Eto priznah i to...

Procitala sam Polsednji voz za Istanbul, Ajse Kulin. Zanimljiva knjiga o stradanju Jevreja u toku II Svetskog rata, i pozitivnom drzanju Turske prema svojim drzavljanima Jevrejima, rasutim po Evropi. Pozitivni primeri licne hrabrosti u takvim situacijama su inspirisuci, bez obzira da li su se realno istorijski desili. Ali, sa druge strane imamo tursku tradiciju koja ne odobrava brakove razlicitih veropispovesti. Knjiga nije remek delo, ali je sasvim pristojna.

Pa posto sam priznala da mi ne lezi Parsons, a zatim Koeljo...rizikujuci da me Mirka protera sa foruma, priznajem da sam Sitnicarnicu pre nekih 8, a mozda i vise godina, kada je Petrovic dobio nagradu, silno zelela, dobila na poklon i to je bila prva knjiga koju sam ostavila na pola...Ni do dana dansnjeg joj se nisam vratila...
Eto priznah i to...

Nece Mirka da protera nikoga sa foruma zato sto mu je knjizevni ukus drugaciji :confused:
Samo one koji nasrnu licno na nju , bezobrazno, nevaspitano i podlo.

Tako da to sto ti se ne svidja kako pise Goran nicim ne ugrozava tvoje bivstvovanje na forumu. Ovo je jedina tema na ovom forumu u kojoj ni sa kim nisam ukrstila koplja. Tako do sad tako i od sad . Imate prava da volite ili ne volite nesto , da citate sta vam se cita , ko sam bre ja da vam sudim ?????

Ja se bogami načitala na moretu.
Margaret Atvud, Antilopa i Kosac - radnja je na foru Sluškinjine priče, verzija apokaliptične buućnosti. Zanimljiva je, Atvudova to stvarno dobro radi, nisam je ispuštala iz ruku, ali ne mogu da se oduprem onom deja-vu utisku. Znači, dobra stvar, nisu bačene pare niti bačeno vreme, naprotiv, ali je možda treba uzeti kad se pročita sve ostalo od nje, pa kao ajde i to.

Opet Atvudova, Alias Grejs - e, ova je nešto posebno.
Što tarabica reče:
Zavrsila sam sa citanjem Alijas Grejs, Margaret Atvud i nije me razocarala. Ova knjiga me opasno podseca na Trejsi Sevalije, atmosfera, nedorecenost, ali mi stil Margaret Atvud mnogo vise lezi i drzi paznju do kraja knjige. Zlocin u XIX veku iz ugla zene, sluskinja za koju se ne zna sigurno da li je saucesnik, inicijator ili zrtva, u principu zanimljiva tematika, ali nedorecenost ostaje do kraja knjige, a tako i treba da bude. Ostavila je nama citaocima da joj presudimo, da dopisemo kraj u svojim glavama. Inace, pisano je prema zlocinu koji se stvarno dogodio u Kanadi u XIX veku.
Sa svim se slažem osim sa podsećanjem na Trejsi Ševalije, ona je uvek meni bila nekako slatkasta, meka, a u Alias Grejs sve vreme izbija neka zlokobnost iz pozadine. Veliki deo je u prvom licu, i to je savršeno urađeno, ispovest žene koja je neobrazovana, prostodušna, priprosta, možda maloumna ili se možda samo tako predstavlja. I do kraja je ostavljena ta neizvesnost i to mi se baš svidelo.

Konstantin - uživala sam. Nije za Nobela, nije ono remek-delo, ali ovo je itekako falilo našoj književnoj sceni. Brz roman, dinamičan, nekako stripovski, baš mi je super bilo :D Od ovoga bi mogao odličan scenario da se napravi i da srpska filmska industrija ponovi slavu "Leptirice".

Falkones, Katedrala na moru - istorijski roman, Barselona 14. vek, kvalitetan, preporuka, ali ništa ga preterano ne izdvaja.

Ja završila Kratku istoriju traktora...
Traktori su tralalajka, ono, za plažu, za jedno popodne. Očekivala sam više, iskreno. !

I ja sam na moru procitala Traktore, mogu reci da sam skoro pa razocarana. Pazi kad mi je Sofi Kinsela bila mnogo bolja. CItala sam Secas me se i Devojka iz dvadesetih. Ova druga mi se bas svidela.
Parsonsova Prava porodica mi je isto bila OK, ali mi je od njega i dalje najbolja Covek i decak.

Nece Mirka da protera nikoga sa foruma zato sto mu je knjizevni ukus drugaciji :confused:
Samo one koji nasrnu licno na nju , bezobrazno, nevaspitano i podlo.

Tako da to sto ti se ne svidja kako pise Goran nicim ne ugrozava tvoje bivstvovanje na forumu. Ovo je jedina tema na ovom forumu u kojoj ni sa kim nisam ukrstila koplja. Tako do sad tako i od sad . Imate prava da volite ili ne volite nesto , da citate sta vam se cita , ko sam bre ja da vam sudim ?????

Mirka, ja to napisah sa najvecim simpatijama prema tebi i tvojoj ljubavi ka toj knjizi, a u sali.
Jos se mislim, mozda sam bila premlada, pa nisam skapirala..

baš sam sa mm pričala juče (nakon gledanja Shutter Island, gde sam se opasno naljutila i došla do zaključka da je Skorseze trebalo da se penzioniše, čak ne ni pre ovog filma, nego pre onog dokumentarca o Stonsima... a i oni je trebalo da se penzionišu pre nego što su počeli da koncertiraju za Klintonovu taštu :roll: ) da ako vežeš dela za autora, a on u medjuvremenu postane kreten, to komplikuje stvari... nego: Razjareni bik i Taksista su remek dela za sva vremena... a Skorseze je samo čovek... koji je omatorio i posenilio.

cek, cek...stooooj..:)
sada ozbiljno treba da elaboriramo..
s'o ti se nije svideo suter ajland..a?
misiim..dokumentarac o stonsima nisam gledala..
a i zanima me isto koliko i dokumentarac o maradoni..
tj, ne zanima me..
ali za suter ajland ne mogu reci da je shit..
ono jeste prezvakana tema..i vec videno..
ali nije los..bre..

Loš je jer je već vidjen, i to mnogo puta, a pošto ga je pravio Skorseze još je lošiji, jer Skorseze nije ni neki početnik, ni zanatlija, nego reditelj od koga očekujem nešto novo, ili bar drugačije. Nerviralo me je što se trudio da bude Hičkok (izem ti ja omaže, pomirite se ljudi, niko od vas nije i neće biti Hičkok), i nerviralo me je što je servirao mrtvu decu u travi. I to namerno, jer je to pisano i nepisano pravilo - mislim baš Hičkokovo - da su deca - mrtva deca - jeftin i bedan trik za izazivanje emocija... a i inače mi je film bio gadan, vizualno... nekako me je gađao na pogrešna mesta: bolest je strašna, uopšte nisu potrebni ni dečiji leševi ni gadni kolori... krajnje neoriginalan, od čoveka koji je davno napravio krajnje originalne filmove. I inače se ljutim na njega jer je postao konformista, i već godinama juri Oskara, umesto da napravi neko ludilo od filma...

Ukratko :mrgreen:

..joj meni je vizuelno bio bas dobar
ybg moraju gadni kolori , sivilo i tmurna atmosfera
bas zbog toga da daju tu nelagodu dok gledas..
da docara ludilo..
nekako ''lepo'' ide uz cackanje po ljudskoj psihi i percepciji stvarnosti :))
na kraju filma, kada ti sve postane jasno..odjednom sve postane svetlo..lepih boja..
jeste hickokov fazon..ali znas kako..
danas je tesko biti originalan..to mu npr uposte ne zameram..
on sam je izjavio da je na pameti imao kafkin ''proces'' dok je radio scene
klaustofobicnih mracnih prostorija, tunela i tavanaca unutar ludnice..
on je prvenstveno poznat kao reziser ''mafijaskih' filmova..
i ovo je prvi put nesto van tih okvira..
ja nalazim da je sasvim korektno odradjen..
ali ok..
to je moje misljenje..kao sto je ono gore napisano..tvoje..
..i to sto juri oskara..ako cemo iskreno..svi oni to rade..
ali da ne remetimo temu o knjigama..:)

edit: matori pedofil definitivno zna da napravi dobar film

Poslednja izmena:
Novi početak Toni Parsons - najgora njegova koju sam pročitala. Ima baš dosadnih delova i nekih već viđenih u ranijim delima. Mislim, nije skroz loše, može da prođe, ali su ostane neuporedivo bolje. :neutral:

Hju Majls - Igra karata u Kairu ... Hju je slobodni engleski novinar koji je shvatio da mu je mnogo unosnije da šalje povremeno priloge za engleske novine dok živi u Kairu jer je tamo život mnogo jeftiniji. Upoznaje doktorku Rodu i dok igra karte s njom i njenim drugaricama priča nam o životu u Kairu, onim svakodnevnim stvarima kao što problemi u saobraćaju, sa parkiranjem, administracijom, iznajmljivanjem stanova, nalaženjem posla i ozbiljnim problemima sa kojima se sreću tamošnje devojke, obrazovane i prozapadnjački orijentisane, ali pod jakim uticajem svojih porodica i islamske religije, po kojima se podrazumeva da ne mogu same da se sastaju s muškarcima, da ako su udate moraju muža da pitaju kad hoće da izadju iz kuće, da mnogi muževi zahtevaju da budu pokrivene....
Knjiga napisana nepretenciozno, jednostavnim i razumljivim jezikom, interesantno opisujući svakodnevicu i običaje

drugarce su citale plavi bicikl, i iz nekog razloga su se zalile... da li je preoteta ideja iz nekog klasika, ili sta

ja zavrsila prije par dana Macje Oko
Roman je odlican. Mene je malo potresao, ali je drugaciji od svega sto sam citala. Dopalo mi se sto ga je zena pisala, posto mene zene bas rijetko oduseve... Margaret me je odusevila.

Jedina zamjerka je sto pravi sugestije na koje se vise ne vrati u romanu... to mi se nije dopalo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back