Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ova moja sadašnja knjiga
Dvadeset godina i jedan dan...je prava onako knjiga hispano književnosti...msm, u tom stilu, iako se radnja odvija u Španiji, a ne u Južnoj Americi...sve se vrti oko ubistva nekog koje se desilo prije 2o godina i 1 dan..a radnja švrlja čas sad, čas to, prije 2o..tako i likovi, čas su sad, čas oni od prije 2o..i ima svih vrsta i podvrsta..i kockara i komunista i lijepih žena i služavki i gazda i jedan Gringo...i najava onako malo liberalnijeg seksa...
interesantna, zabavna...za preporuku
pri kraju sam

Počela sam da čitam divan roman.
Stolarska olovka Manuela Rivasa.
stolarska_olovka-manuel_rivas_v.jpg

Mnogo lep naslov, mnogo lepe rečenice u romanu.

Moram vam iskuckati odlomak.
Rekla bih divnu bajku za odrasle o životu i smrti.

U mestu koje se zove Mandoro živele su dve sestre. Živele su same u seoskoj kući koju su nasledile od roditelja.
Iz kuće se videlo more i mnogi brodovi koji su onde menjali pravac iz Evrope prema Južnim morima.Jedna se sestra zvala Život a druga Smrt.
Bile su to lepe devojke, snažne i vesele.
"Je li bila lepa i ona kojoj je ime bilo Smrt?", upitao je zabrinuto Domobodan. Da. No, dobro, bila je lepa, ali pomalo konjasta. Dve su se sestre dobro slagale. Budući da su imale mnogo udvarača,zavetovale su se: dopustiće udvaranje, čak će imati i avanture sa muškarcima, ali se nikada neće odvojiti jedna od druge.I toga su se verno držale. U dane zabave zajedno su odlazile na ples, u mesto koje se zvalo Donaire, gde su hrlili svi momci iz županije. Da bi tamo stigle, morale su da pređu močvarno područje, vrlo blatno, poznato kao Granica.
Dve bi sestre obule klompe, dok su u rukama nosile cipele. Cipele Smrti bile su bele, a cipele Života crne. Nije li bilo obratno? Ne, nije.
.....................
Jedne noći, jedne zimske noći, dogodio se brodolom.Ali te noći se dogodio poseban brodolom. Brod se zvao Palermo i prevozio je harmonike.
Na hiljade harmonika u drvenim kutijama. Oluja je potopila brod, a teret je doplutao do obale. More je svojim rukama ludog raznosača porazbijalo kutije i nosilo harmonike prema plažama. Haromonike su čitave noći odzvanjale vrlo tužnim melodijama. Njihova muzika nošena vetrom dopirala je kroz prozore.
Poput svih drugih iz okruga i dve su se sestre probudile i začuđeno slušale. Ujutro su harmonike ležale na peščaniku, poput leševa utopljenih instrumenata. Bile su neupotrebljive.
Sve osim jedne. Pronašao ju je mladi ribar u nekoj pećini. Toliko ga je to obradovalo da je naučio da svira. I pre je bio vrlo živahan mladić, a ta je harmonika pala u njegove ruke poput božjeg dara.
Život, jedna od sestara toliko se u njega zaljubila na plesu da je shvatila koliko ta ljubav vredi više od svake povezanosti sa sestrom. Tako su pobegli zajedno, jer je život znala da Smrt ima đavolsku narav i da je vrlo osvetoljubiva. I to je bilo tačno. Nikada joj nije oprostila.
Zato sada Smrt hoda putevima, pogotovo za olujnih noći, zaustavlja se pored kuća ispred kojih se nalaze klompe, pa onome ko naiđe postavlja pitanje: "Znate li gde je mladić sa harmonikom i ona k***a Život?"
A potom onoga kome je pitanje postavljeno, ako ne zna odgovor, odvodi sa sobom.

Poslednja izmena:
Trenutno čitam Juliju- En Fortije
Laguna,540 strana.
Knjiga koja baca novo svetlo na najveću ljubavnu priču svih vremena. (misli se na Romea i Juliju).
Ostaje mi samo da vam potvrdim ovu misao, nakon čitanja.
Mada, čini mi se da je neka od nas već čitala Juliju. Moram da pretražim poruke.

Svi u kuci volimo epsku fantastiku (knjige, serije, filmove), narocito muz.
Nedavno sam kupila:
Trilogiju Sećanje, jad i trn (Presto od zmajokost - prvi i drugi deo, Kamen poslednjeg pozdrava)
Serijal - Septimus Hip (Magika, Let, Medika)

Izum Igoa Kabrea (Brajan Selznik) nije fantastika, ali je divna knjiga, tvrd povez, 533 strane, i ono sto je mene najvise odusevilo su fenomenalne ilustracije! :)

Da, zanima me Ime vetra (Patrik Rotfus), 1150.00din. Malo jeste skupa, ali vidim odlicne komentare o njoj.

Super :) I mene zanima Ime vetra, to je valjda prvi deo (ako sam dobro razumela). Sve te knjige uglavnom izlaze u nastavcima. Jedna od retkih koja je 'sama za sebe' je Tigana (Gaj Gavrijel Kej, Laguna), koju nikako da pročitam.

Moonlight, baš lep odlomak.
Nightmare, i meni se čini da je pominjana Julija i da nisu neki utisci.

Ja trenutno čitam Ugovor sa Bogom koji smo nedavno pominjale. Nije loš, brzo se čita, ali nije ni nešto specijalno, bar za sada.

Moono, bas zanimljiv odlomak. Zainteresovala si nas :D
Tatjana, lepo da volis i ti epsku fantastiku pa da moze da se osnuje i ovde jedno "fantasticno" drustvance :D
(Ja inece to ne volim citam, ali ima drugih ovde naravno :D )

Citam Prirucnik za zlocin. Videcemo.
Uporedo citam i Alek Popov - Price . Videcemo.
Pri kraju sam obe :D

Jesam, ali zavisi i od knjige.
Ove 2 nisu obimne, i brzo se citaju :D

Skoro sam citala onu Norvesku knjigu - Prolece, imala je oko 280 strana, ali sam je dugo citala.
Em sitna stampa, em te nekako sporo vodi... Valjda su te starinske knjige takve, sta li :D

Lamar, preslatko je. Ti si nas sampion u pravljenju stripova. U jednom momentu ti je Emocija bila dostojna konkurencija, ali sad je nesto nema. Emocijo, dodji da se druzimo, nema veze ako nista ne citas, citaj nas

Trenutno čitam Juliju- En Fortije
Laguna,540 strana.
Knjiga koja baca novo svetlo na najveću ljubavnu priču svih vremena. (misli se na Romea i Juliju).
Ostaje mi samo da vam potvrdim ovu misao, nakon čitanja.
Mada, čini mi se da je neka od nas već čitala Juliju. Moram da pretražim poruke.

Ja sam je čitala,bila sam u kontaktu sa En Fortije preko interneta,odgovorila mi je na poruku,bila je tako slatka i draga,a vidi se da ona svima odgovara na poruke sama.:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back