Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:lol: Mene nervira, kad recimo neke mlade mame imaju decu od 2- 3 godine i kažu, kaži seki koliko imaš godina, a ja starija od njih.. Mislim jesam mladolika, hvala dragom tati i mami, i genetici, ali nemojte preterivati.

A mene je nerviralo kad me nazovu tetom, a ja išla u srednju školu. I čak nisam ni izgledala staro za svoje godine, naprotiv. Više volim da sam seka :malav:

Teta ester, hahaha :zcepanje:

Da ne bude spam, i dalje čitam Rimljanku i uživam. Danas je lepo vreme tako da ću više biti napolju nego što ću čitati.

Da se javim, drage moje.
Počela sam Lovca na zmajeve.
Sinoć, pre spavanja pročitah 98 stranica, i zasad mi se zaista dopada. Mnogo snažnije pisanje, sa manje patetike no u Hiljadu čudesnih sunaca.
Što dalje odmičem, sve mi više klikće u glavi da je drugonapisani roman ustvari ženska jurnjava za suzama čitalaca i empatijom koja je u prvoj knjizi bila sasvim prirodna. Neisforsirana.

I meni, isto ne znam da li je razlog što sam je prvu pročitala, ali 1000 čudesnih sunaca mi je bila samo bleda kopija Lovca.
Toliko sam se isplakala uz tu knjigu, pa onda i uz film. Nezaboravna knjiga, a meni i top 5 uvek i zauvek.

Bambi, mislim da je ovo što je napisala munlajt, dobro objašnjenje zašto nam se Lovac više svideo. U potpunosti se slažam s tim, ali ne bih imala hrabrosti da to napišem. Ali imala sam hrabrosti da kažem da mi je Kada si otišao isto tako isforsirana da izazove tugu. Zato mi se mnogo više svidja Kako je nestajala Esme Lenoks, ima faktor iznenadjenja, ali mi je ipak od Megi omiljena Daljina medju nama. Mogla bih ponovo da je pročitam. Ali postoji opasnost da mi se sad ne bi svidela.

Dobar dan :)
Evo i ja da se zapljunem ovde :lol:
Pocela da citam Prasko groblje - Umberto Eko...zanimljivo, vrlo.
Evo sa korica, ukratko:
Napisan je u formi feljtona kakvi su bili u modi u XIX veku, ima sve odlike dobrog romana u nastavcima. Neocekivani obrti, zanimljivi likovi...ima sve elemente gotik stila, samo sto su za razliku od feljtona, sve licnosti i dogadjaji istiniti. Izmisljen je jedino glavni junak (ili postoje dva glavna junaka?) ali je i on u stvari tek sazetak onoga sto je odredjeni broj ljudi tokom tog burnog veka u Evropi cinio i govorio.

Baš sam juče u izlogu Lagune gledala to Praško groblje... jel se dešava u Pragu? kakvo pitanje

Hahahaha...pa i nije tako neobicno pitanje...ne, pocinje sa desavanjima u Francuskoj...vrlo neobican uvod, od strane Pripovedaca koji nas dovodi do glavne licnosti, i njemu nepoznate... da bi se u prvom poglavlju pripovedanje prebacilo na formu dnevnika od strane glavnog lika...
Tek sam na pocetku...ali mi bas deluje zanimljivo.

Dobar dan :)
Evo i ja da se zapljunem ovde :lol:
Pocela da citam Prasko groblje - Umberto Eko...zanimljivo, vrlo.
Evo sa korica, ukratko:
Napisan je u formi feljtona kakvi su bili u modi u XIX veku, ima sve odlike dobrog romana u nastavcima. Neocekivani obrti, zanimljivi likovi...ima sve elemente gotik stila, samo sto su za razliku od feljtona, sve licnosti i dogadjaji istiniti. Izmisljen je jedino glavni junak (ili postoje dva glavna junaka?) ali je i on u stvari tek sazetak onoga sto je odredjeni broj ljudi tokom tog burnog veka u Evropi cinio i govorio.

umberto eko je jedan od istaknutijih predstavnika postmodernizma, da bi se razumela njegova dela mora se izučiti taj pravac :)

Zasto mislis da ima potrebe da izucavam pravce kojima pisci pripadaju? U knjizi moze da se uziva i bez izucavanja pravaca, i da se razume odlicno. Naravno, ako nekoga to interesuje, to je vec druga prica...:)

apsolutno netačno, al ok, ne želim da ti kvarim užitak....tako bi mogla i da kažeš za sliku neku, da nije bitno kom pravcu je slikar pripadao i koje su odlike tog pravca....jedino što je sad karakteristično za književnost da pravaca više nema, sve je postala neka bezlična mešavina

Poslednja izmena:
Ne slažem se sa tobom.
Zbog čega se ne bi moglo uživati i u recimo bajkovitom momentu Pavićevog Hazarskog rečnika, takođe bez izučavanja postmodernizma, savremene književnosti, i bez poznavanja termina mitologizacija čitanja?
Zbog čega ne bi čitalac sam mogao da pronađe nit koja će ga sa delom povezati, da se naprosto, prepusti knjizi, i sam nađe svoje viđenje, svoju impresiju?
Ne mora se zapitati zbog čega se rekonstruiše idanje Daubmanusovog rečnika, zbog čega piše nelinearno?
Ne mora znati, a može uživati.

Takođe, može se neobično uživati u Opsadi crkve Svetog Spasa, romanu Gorana Petrovića, i bez informacije šta je to istoriografska metafikcija.

apsolutno netačno, al ok, ne želim da ti kvarim užitak....tako bi mogla i da kažeš za slikiu neku, da nije bitno kom pravcu je slikar pripadao i koje su odlike tog pravca....jedino što je sad karakteristično za književnost da pravaca više nema, sve je postala neka bezlična mešavina

Pazi...svako ima prava na svoj stav...i ti ni u kom slucaju neces meni umanjiti uzitak citanja knjige ovim komentarom, kao sto ni ja tebi ne bih mogla nekim svojim :)
Ja zaista mislim da nije neophodno da znam sve o raznoraznim pravcima u knjizevnosti i umetnosti da bih mogla da uzivam u tim delima, da ih razumem i osetim na sebi svojstven nacin...naravno da je razumevanje dublje sto vise o necemu znamo, ali je isto tako nemoguce za bilo kog coveka da sve zna, zato sebi dajem priliku da uzivam i u onome o cemu nemam potpuno znanje...

Ne slažem se sa tobom.
Zbog čega se ne bi moglo uživati i u recimo bajkovitom momentu Pavićevog Hazarskog rečnika, takođe bez izučavanja postmodernizma, savremene književnosti, i bez poznavanja termina mitologizacija čitanja?
Zbog čega ne bi čitalac sam mogao da pronađe nit koja će ga sa delom povezati, da se naprosto, prepusti knjizi, i sam nađe svoje viđenje, svoju impresiju?
Ne mora se zapitati zbog čega se rekonstruiše idanje Daubmanusovog rečnika, zbog čega piše nelinearno?
Ne mora znati, a može uživati.

Takođe, može se neobično uživati u Opsadi crkve Svetog Spasa, romanu Gorana Petrovića, i bez informacije šta je to istoriografska metafikcija.

može, ali to je kao da jedeš hranu u mraku...nemaš pojma šta je, samo osećaš ukus...to ja zovem amaterskim čitanjem, da ti prođe vreme

Pazi...svako ima prava na svoj stav...i ti ni u kom slucaju neces meni umanjiti uzitak citanja knjige ovim komentarom, kao sto ni ja tebi ne bih mogla nekim svojim :)
Ja zaista mislim da nije neophodno da znam sve o raznoraznim pravcima u knjizevnosti i umetnosti da bih mogla da uzivam u tim delima, da ih razumem i osetim na sebi svojstven nacin...naravno da je razumevanje dublje sto vise o necemu znamo, ali je isto tako nemoguce za bilo kog coveka da sve zna, zato sebi dajem priliku da uzivam i u onome o cemu nemam potpuno znanje...

naravno da svako ima pravo na svoj stav, a i bilo je mnogo poplemika o tome šta je cilj umetnosti, samo estetski ili i neki kognitivni, tako da je svaka rasprava očigledno uzaludna :)
de gustibus non est disputandum

može, ali to je kao da jedeš hranu u mraku...nemaš pojma šta je, samo osećaš ukus...to ja zovem amaterskim čitanjem, da ti prođe vreme

Ne mogu svi da se tome posvete profesionalno, niti zele...ako je to tebi profesija, postujem...ali to ne znaci da zbog toga treba da sve druge ljude kojima citanje nije profesija proglasis za one koji u tome ne mogu da uzivaju u potpunosti...
Uzivas li ti u lepoj slici poznatog umetnika, ili u dobrom filmu, predstavi? Da li se svaki put dobro i opsirno obavestis pre no sto dopustis sebi da se prepustis tome da u necemu uzivas?
Nije za sve neophodno detaljno predznanje...:)

Ne mogu svi da se tome posvete profesionalno, niti zele...ako je to tebi profesija, postujem...ali to ne znaci da zbog toga treba da sve druge ljude kojima citanje nije profesija proglasis za one koji u tome ne mogu da uzivaju u potpunosti...
Uzivas li ti u lepoj slici poznatog umetnika, ili u dobrom filmu, predstavi? Da li se svaki put dobro i opsirno obavestis pre no sto dopustis sebi da se prepustis tome da u necemu uzivas?
Nije za sve neophodno detaljno predznanje...:)

pa nije to baš profesionalno tako kao što se čini...mene ako nešto zainteresuje, ja ću želeti da saznam što više o tome da bih mogao da vidim u kom odnsou moj sud stoji prema nečemu što je autor želeo da kaže...eto vidiš jedan od predstavnika postmodernizma, beket, celog je života odbijao da objasni svoja dela, a za svaku interpretaciju istih od strane kritike je govorio da su nbesmislena....i sve zato što je postmodernizam omogućio igru, u kojoj npr. pozorišna predstava ukida samu sebe, kao što je tetar apsurda, itd, itd....tako da, ok, naravno može svako da čita knjige, i kasapin u mesari, i profesor, ali pitanje šta dobija od te knjige i šta želi da dobije....kao što rekoh, rasprava je izlišna

Štaviše, mislim da je mišljenje koje zastupaš ustvari robovanje gradivom koje je usvojeno.
Neretko čak i pribojavanje od samostalnog tumačenja, neukalupljenog.
Sve češće srećem učeno iščitavanje. Studije književnosti neretko umesto da oslobode, lišavaju osnovnog užitka i prepuštanja. Stvaraju stegu tokom čitanja, večiti napreg da se delo savlada kako smo se obučili.
To mi se nikada nije dopadalo.
Nije poenta samo savladati delo, rastumačiti ga na sažvakani način.
NIje poenta poznavati suvu teoriju.
Znam neke koji mada teoriju znaju, duh im je suv. Opustošen.

Volim kada je čovek slobodan. Sjajno je posedovati znanje iz oblasti koje nas zanimaju, ali nije nužno proučavati sve što neko misli da treba, kako nas ne bi smatrao amaterskim čitaocem.
I ti znaš da računaš, pa ne znaš sve definicije, zakone, i ostalo što je struka prirodnjaka. I niko ti ne kaže da si amater računalo.
Baš te briga, imaš kalkulator.

Književnost je stoga nekalkulisana stvar.
I treba da takva i ostane.

pa nije to baš profesionalno tako kao što se čini...mene ako nešto zainteresuje, ja ću želeti da saznam što više o tome da bih mogao da vidim u kom odnsou moj sud stoji prema nečemu što je autor želeo da kaže...eto vidiš jedan od predstavnika postmodernizma, beket, celog je života odbijao da objasni svoja dela, a za svaku interpretaciju istih od strane kritike je govorio da su nbesmislena....i sve zato što je postmodernizam omogućio igru, u kojoj npr. pozorišna predstava ukida samu sebe, kao što je tetar apsurda, itd, itd....tako da, ok, naravno može svako da čita knjige, i kasapin u mesari, i profesor, ali pitanje šta dobija od te knjige i šta želi da dobije....kao što rekoh, rasprava je izlišna

E bas o tome se radi...nemaju svi iste potrebe...
Pa ja i ne smatram da se raspravljamo...samo iznosimo stavove, zar ne? :)

Tim stvarima, ponavljam, treba da se zanimaju oni kojima je to struka.
Mislim da bespotrebno mudruješ ljudima kako bi istakao svoju superiornost ili viđenje iste zbog znanja koje poseduješ.

Poslednja izmena:

Ima istine u tome. Čitam jer volim da na taj način utrošim slobodno vreme, ali često mi se desi da ga protraćim pogrešnim izborom knjige, što mi se možda i ne bi desilo da sam znala šta mogu da očekujem, ili da sam imala ma kakvo predznanje.
U principu, ne volim knjige za koje mi je neophodno predznanje, jer ja sam, ipak, amater.:lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back