Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne vredi, moracu da progovorim :lol:

Pravo da ti kazem ja posle filma trajno odustajem od Imena ruze.
Jedino mi zao tog opisa biblioteke-lavirinta koji spominje Vanka.
U filmu nije bas bio neki akcenat na tome. Ili ja od silnih strahota :zelenko: nisam zapazila.

Ja imam svoju knjigu "Ime ruze" i mogu ti reci da sam kojim slucajem pre odgledala film, nikad je ne bih procitala:(
Film je bio nevidjeni uzas, negde pre polovine sam odustala, ionako s nocnim morama sam u "super" odnosima..

Davaj
sabber_2.gif

Vidis da smo :zblesav:
Ne pravimo pitanje koja lista je u pitanju
smilie_girl_052.gif

Vazno je samo da su na njoj knjige
smilie_les_057.gif

Sve što sam kupovala , uredno sam, odmah po kupovini objavljivala , tako da sve znate...ne bih da davim ponovo...a i ako ih budem videla sve tako naredjane, pa se sabrala...neće mi biti dobro... :)

I tako ja sinoć završila Sarajevski marlboro. Razvukla tu malu knjižicu od 150 strana i minimalnog formata ko dve kutije marlbora (dobro, za nijansu većeg) na skoro 10 dana. I morala sam. Pravila pauzu na pola 2 dana jer toliku količinu sećanja, osećanja, tragičnih sudbina, smrti, ubistava, zločina nisam mogla da svarim odjednom. Odlično naš zet to piše. Uspeo je toliko toga - istorije, tradicije, ljubavi, običaja, medjuljudskih odnosa i svega onoga što čini život da smesti u te male pričice, tako da svaka ima sve što treba i bude jasna onoliko koliko treba. E sad što nekima od nas ceo taj rat nikad neće biti jasan, to je valjda druga stvar. I da citiram mog kuma kada je gledao Lepa sela lepo gore: "Dobar je to film, ali je sve to nama suviše blisko da bi moglo da nam se svidja". I baš tako. Zato sam ja te filmove o ratu i kriminalcima (tipa Spasitelj, Nebeska udica, Jedan na jedan, Apslolutnih sto, Klopka itd.) gledala jednom ili nijednom i ne pada mi na pamet više da ih gledam. S knjigama je malo drugačije. malo teže može da ti se desi da se zadesiš tu (kao pred TV-om) pa da je pročitaš za sat ipo-dva. Ali evo meni se upravo to desilo sa Marlborom.
Od Miljenka Jergovića (da ga ne zovem stalno zet, možda neki nisu u toku) mi ostaje da pročitam Mama Leone u elektronskom obliku na poslu, (moraću manje da radim da bih stigla :znamiguje:) i Dvori od oraha. A ostalo ako mi se namesti.

Počela sam Moramo da razgovaramo o Kevinu, živo me zanima šta će dalje biti, ali sad moram malo da peglam, mm nema više nijednu košulju da obuče.

Mrs.Bi, baš lep opis, ali ne mogu da ti dam reputaciju, kaže da mora prvo nekom drugom.

Ja pročitala Carevu decu (Kler Mesud, Mono i Manjana). Ovo 'car' se odnosi na novinara/filozofa/pisca Marija Tvejta, koji je ugledan i priznat u akademskim krugovima. Tu su i njegova ćerka Marina, njena najbolja prijateljica Danijela, njihov drug, homoseksualac Džulijan, Marijev nećak Buca itd. i ono što je zajedničko svima njima je što smatraju da Mari nije nikakav naučni um već da samo presipa iz šupljeg u prazno i žele da ga razotkriju u javnosti (kao u priči ''Carevo novo odelo''), a u suštini mu se potajno dive. Pošto se radnja dešava 2000/2001. u Njujorku, autorka nije mogla a da se ne dotakne 11.septembra i napada na Svetski trgovinski centar, koji je viđen iz perspektive njenih junaka (to pred kraj). Dakle, ovo je priča o tridesetogodišnjacima koji zapravo ne znaju šta će od sebe :mrgreen: Knjiga ima preko 400 strana, ali je iscepkana u mnogo kratkih poglavlja, pa se relativno brzo čita. Utisak je osrednji, ima lepih rečenica.

ej a ne znam dal sam pisala
el čitao neko od vas k. vonegata?
ja njega mnogo lajkujem
način izražavanja mu je tako neposredan da ne osećaš distancu između sebe i njega u knjizi (dve sam samo čitala, obe su u prvom licu)
ali nije to glupo i prosto, naprotiv
prilično je intelektualno, sa čestim osvrtima na umetnost i književnost, ali ne usiljenim i suvoparnim nego lepo vidiš da je to deo njegovog života i razmišljanja
i ništa od toga nije dosadno
mislim da je on jedan od retkih autora čiji bih metar knjiga kupila (ne volim da kupujem i gomilam kjige inače)

a da, pročitala sam i treći deo 1Q84, murakami afkors
nešto mi čudno, nisam viđala da se ovde piše o tome toliko a veliki je hit
i tu sam se fascinirala kako on plete priču, to se retko viđa, ta veština
fantastično i uzbudljivo i uvuče te i čitaš i ne dišeš, pitaš se šta će da bude
ali
dal je prevod, dal je šta, ali meni same rečenice bilo neprijatno da čitam
nemaju lepotu
možda je ipak prevod i nadam se da je tako
ja sve mogu da čitam po kolko god oćeš puta, ovo me ne privlači, nema šanse kad već znam radnju. u jednom trenutku sam napravila pauzu i zaboravila gde sam stala pa sam ponovila nekih desetak strana, ma dosada i mučenje =/
nikad nisam videla toliki nesklad između sadržine i forme, časna reč, ali možda sad zvuči ko da kenjuckam
zato ovom završavam
za moj ukus reč "penis" je previše puta upotrebljena u knjizi
ima tu opisa seksa koji nisu ništa.. ni napaljivi ni svrsishodni, samo vulgarni (valjda su zato vulgarni jer nemaju poentu, jbmli ga možda je i imaju. neka mi neko kaže ako je uoči nisamni ja najpametnija)
a doooosta je potrebno da meni nešto bude vulgarno

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back