Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Crna ptica je neobican roman jednog kanadskog pisca. Trebalo mi je dugo da se naviknem na stil i radnju ali sam posle uzivala. To mi je kao jedna blesava, savremena verzija Topalovica - otkacena porodica kojoj se dogadjaju otkacene stvari, a zapravo sve sluzi kao neka vrsta kritike savremenog drustva. I humor je crnjak.

ovo bi se meni svidelo, volim crni humor

I taman sam htela da se smestim na pocetnu u bus i da citam, od Crvenog krsta do Zemuna je lepa voznja, kad ono corak.
Usla sam u bus sa onim odvratnim tobogan sedistima gde svo svreme klizis, kocis i vracas se u rikverc...Nisam procitala nista a izasla sa upalom misica :besan2:

znam ta odvratna sedišta, uvek me iznerviraju i što kažeš, dobijem upalu mišića pokušavajući da ostanem na sedištu

:lol: Sjajno :D
Tako sam ja pre mesec dana dobila napad da citam Vinetua i nisam se smirila dok nisam zavrsila knjigu :lol:

jao, Vinetu, super. Ja sam to nekad baš sa zadovoljstvom čitala. Iako je više bila knjiga za dečake. Koliko bih i ja knjiga ponovo čitala kad bih imala malo više vremena. A ne mogu, toliko ima lepih knjiga koje nisam nijednom pročitala.

:lol: Sjajno :D

Tako sam ja pre mesec dana dobila napad da citam Vinetua i nisam se smirila dok nisam zavrsila knjigu :lol:

Wow, ja sam kao klinka obožavala Vinetua :D I inače te kaubojštine, ali njega pogotovo. Svaki put sam plakala kao kiša kad umiru Inču-čuna i Nšo-či :sad2:
A jedno od najvećih razočarenja mog detinjstva je bila informacija da je Karl Maj tek pod stare dane bio na Divljem zapadu. Osećala sam se potpuno prevareno :neutral:
:lol:

A ebg, moram nečim da presečem Selenića, a Mogli i Riki-Tiki-Tavi (koga čak volim više od Moglija) su dušu dali za to :D Šta si u životu ako nisi dete, ništa.

Ne dirajte mi Karenjinu, volim sve u toj knjizi osim opisa kosidbe :lol:

Inace, kad smo kod klasika, posle posla je biblioteka u planu, pa sam htela nesto da pitam, po cenu da ispadnem glupa :D

Posto sam od Dostojevskog citala samo Zlocin i kaznu, htela sam jos nesto, ali ne znam sta,
Dajte neki predlog, please

A meni se baš ta kosidba dopala :rumenko:, on je to tako lepo opisao da sam prosto poželela da sam tamo, znam da zvuči smešno ali kako sam starija sve više imam želje za život na selu.:confused:
Inače u Karenjinoj sa Anom me smorili, kao što neko već reče, ali zato sa Ljevinom sam oduševljena (nadam se da sam pogodila ime Ljevinovo)

Jedva se dovukoh iz biblioteke. Uzela sam sareno, nesto sam citala davno, nesto nisam
Elem evo spiska:
Braca Karamazovi ...nista drugo od preporucenih...samo jos Zlocin i kazna i Kockar a to nisam htela
Sedam svetskih cuda - Metju Rajli
Ko je ta devojka - Aleksandra Poter
Gordost i Predrasuda -Dzejn Ostin
Majstor i Margarita - Bulgakov
Itaka - Adel Geras

Nisam mogla vise da nosim. Od proslog puta su mi ostale Crveni sfinks od Dime i Saman od Noe Gordona. Sad nemam pojma odakle da pocnem :lol:

I taman sam htela da se smestim na pocetnu u bus i da citam, od Crvenog krsta do Zemuna je lepa voznja, kad ono corak.
Usla sam u bus sa onim odvratnim tobogan sedistima gde svo svreme klizis, kocis i vracas se u rikverc...Nisam procitala nista a izasla sa upalom misica :besan2:
Braća Karamazov su odlični :super:
Gordost i predrasude ijaaaaoooooo ekstra :zaljubljena:
Koja je to devojka , laganica taman malo mozak da odmoriš, mada i Džejn Ostin ti je opuštajuća skoz ali lepa
A za Majstor i Margaritu ti zavidim jer nisam čitala :(
:)

Crna ptica je neobican roman jednog kanadskog pisca. Trebalo mi je dugo da se naviknem na stil i radnju ali sam posle uzivala. To mi je kao jedna blesava, savremena verzija Topalovica - otkacena porodica kojoj se dogadjaju otkacene stvari, a zapravo sve sluzi kao neka vrsta kritike savremenog drustva. I humor je crnjak.

ovo bi se meni svidelo, volim crni humor
.

Evo ti onda moj prikaz knjige u vreme kad sam je procitala (pre jedno 3-4 godine), mozda ti pomogne da odlucis da li je po tvojoj meri:

Namenjena je onima koji vole «Maratonce», «The Adams Family» i socijalne satire

Kratak sadržaj: U Montrealu '70ih godina, u sred tinjajućeg sukoba frankofonog
i anglofonog stanovništva, žive Desušovi koje čine: Deda, beskrupulozni
pljačkaš grobova, Stric, operisan od pozitivnih emocija, Otac, nesposobnjaković
sa velikim planovima, Majka u hroničnoj žalosti za tragično preminulim ocem,
i blizanci Mari i Žan-Baptist, ona – teroristkinja u usponu koja se zalaže za
slobodu frankofonog Kvebeka, a on – nesuđeni pesnik čije literarne bisere
niko ne čita. Ambicije svih njih se prepliću tako da utiču na živote svih drugih,
nekada sa iznenađujućim rezultatima.

«Crna ptica» je blizak književni rođak Kovačevićevih «Maratonaca»
kao i «Porodice Adams» ne samo kao duhovita slika porodice čudaka bizarnih
zanimanja i strasti, već i po specifičnoj vezanosti njenih članova, na primer,
kroz način biranja božićnih poklona, kao i potpune nesvesnosti razlike u odnosu
na «normalan» svet, koja im ne bi bila bitna čak i kada bi je videli. Pored
toga, to je izuzetna socijalna satira, kritika fanatizma, idealista bilo koje vrste i
malograđanskog duha koji se najčešće vezuje za Kanadu.

Wow, ja sam kao klinka obožavala Vinetua :D I inače te kaubojštine, ali njega pogotovo. Svaki put sam plakala kao kiša kad umiru Inču-čuna i Nšo-či :sad2:
A jedno od najvećih razočarenja mog detinjstva je bila informacija da je Karl Maj tek pod stare dane bio na Divljem zapadu. Osećala sam se potpuno prevareno :neutral:

A ebg, moram nečim da presečem Selenića, a Mogli i Riki-Tiki-Tavi (koga čak volim više od Moglija) su dušu dali za to :D Šta si u životu ako nisi dete, ništa.

Za boldovano potpisujem :super:

Ja nikad nisam volela "Vinetua" ali sam na taj nacin na koji ti pises obozavala Zena Greja. On je pisao prakticno isto tako kaubojce plus malo ljubavi i sta ti ja znam. E njegove romane sam gutala, ali sam imala nesto protiv sirotog Vinetua, ne znam ni sama sta...

I ja isto :sad2: a bogami ni dan danas mi nije bas svejedno.

Procitala sam od Karla Maja sve cega sam mogla da se dokopam, (tih knjiga inace vise nema ni po bibliotekama, nazalost), ali Vinetu je bio i uvek ce biti poseban :heart:

Koliko sam samo jurila da nadjem ono ubedljivo najbolje i najopsirnije Nolitovo izdanje iz 1960.g. i pre neku godinu slucajno natrcim kod prodavca polovnih knjiga na Kalisu, potpuno ocuvano.
Snimila sam je izdaleka i maltene dotrcala do prodavca, da mi je slucajno neko ne otme ispred nosa :lol:

Za boldovano potpisujem :super:

Ja nikad nisam volela "Vinetua" ali sam na taj nacin na koji ti pises obozavala Zena Greja. On je pisao prakticno isto tako kaubojce plus malo ljubavi i sta ti ja znam. E njegove romane sam gutala, ali sam imala nesto protiv sirotog Vinetua, ne znam ni sama sta...
Jao, čitala sam i to, ali mi se nikad nije primio kao Maj...nešto mi je falilo, isto kao tebi, samo obrnuto :lol: Moj ćale je tada ludeo za kaubojcima, i dan danas je puna kuća Greja, nekih 5-6 kompleta :D Imali smo i neki komplet o Bufalo Bilu, i to sam obožavala :D

I ja isto :sad2: a bogami ni dan danas mi nije bas svejedno.

Procitala sam od Karla Maja sve cega sam mogla da se dokopam, (tih knjiga inace vise nema ni po bibliotekama, nazalost), ali Vinetu je bio i uvek ce biti poseban :heart:

Koliko sam samo jurila da nadjem ono ubedljivo najbolje i najopsirnije Nolitovo izdanje iz 1960.g. i pre neku godinu slucajno natrcim kod prodavca polovnih knjiga na Kalisu, potpuno ocuvano.
Snimila sam je izdaleka i maltene dotrcala do prodavca, da mi je slucajno neko ne otme ispred nosa :lol:

Ne znam koje je ovo moje, tj. mog oca, ima recimo 6-7 knjiga, tvrdi povez u duginim bojama i čini mi se da je bio hrvatski prevod.

Jao, čitala sam i to, ali mi se nikad nije primio kao Maj...nešto mi je falilo, isto kao tebi, samo obrnuto :lol: Moj ćale je tada ludeo za kaubojcima, i dan danas je puna kuća Greja, nekih 5-6 kompleta :D Imali smo i neki komplet o Bufalo Bilu, i to sam obožavala :D

Ne znam koje je ovo moje, tj. mog oca, ima recimo 6-7 knjiga, tvrdi povez u duginim bojama i čini mi se da je bio hrvatski prevod.

Ovo je izdanje u 2 toma, ukupno negde oko 1400 strana, prevod je srpski i jako je dobar, pun nekih starih izraza, iz onog vremena kada nije mogao svako to da radi. Kad citam ove nove knjige cini mi se da niko vise tako ne pise.
Mozda je do pisaca, ali mozda i do prevoda, ne znam.

U ovom je Vinetu u 3 toma, Old Surehand u 2, sećam se da ima Sablast Llana Estacada, Sin lovca na medvede, nešto na Srebrnom jezeru i još možda jedna, zaboravila sam. I sad sam sigurna da je hrvatsko izdanje, vidi bold, jasno se sećam da su engleski nazivi pisani u originalu i setila sam se da me tada bunilo ono Howgh, to sam čitala davno pre engleskog, pa dok sam ukapirala da je to Haug...:lol: Bože, kakvi flešbekovi, šta mi je ovo trebalo :D

Uh, ja sam izbegavala hrvatske prevode koliko sam mogla...ne za druge knjige, al ovde mi se nije uklapalo, valjda zato sto sam pocela na srpskom, pa su mi Seterhend i Shatterhand ili Hokens i Hawkens zvucali kao dve potpuno razlicite osobe :lol:

Ministarstvo boli – Dubravka Ugresic, Samizdat, 300 str.

Vec sam citala gospodju Ugresic, ali uvek me iznova osvoji. Toliko je pronicljiva da bih se plasila da joj budem u blizini. Mislim da bi me prozrela onako do srzi, i da bi tacno znala sta mislim i osecam, i to bolje nego ja sama. Tesko da ja imam sta da skrivam od svojih misli i osecanja, ali bih se nekako osecala da su mi osecanja i misli pred njom potpuno “ogoljene”, a to priznacete nije bas prijatno.

Msm srecom po mene, ima ona pametnija posla nego da bude u mojoj blizini i da me prOzire :mrgreen: Ja to samo onako, hipoteticki.

O svojoj majci je pisala toliko lepo, toplo, i sa dubokim razumevanjem (i ne samo u ovoj, vec u svakoj svojoj knjizi u kojoj ju je spominjala), a bez i malo patetike ili skliznuca ka necem takvom :heart:

Knjiga je zapravo na temu, “nasi” tamo negde po belome svetu, posle ovih poslednjih “dogadjanja svih nasih naroda”. Posto je i ona jedna od tih “nasih”.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back