Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Inace, ja sam danas opet trosila pare na knjige (na uzas svoje blize okoline, bar one koja zna za taj podatak:)
Clio ima neki super ekstramegagiga popust ove i naredne nedelje, pa svaka tri dana su dve edicije na bukvalno rasprodaji. I tako, ja danas otisla i kupila 7 romana za nesto manje od 1000 din. I onda dosla kuci i gladim korice, pa zagledam cas jednu, cas drugu, i sve sve mi se cita, a znam da ne mogu odmah da dodju na red, jer tu su 4 iz biblioteke, pa jos neke koje me zanimaju, pa neke koje mi trebaju.... Joj, toliko muka!
A evo i sta sam kupila (za slucaj da nekog zanima. Koga ne zanima ima moje apsolutnu dozvolu da preskoci donje redove):
- Beli gavran, Andzej Stasjuk. Poljak, '60-to godiste. Dereta je takodje objavila jednu njegovu kjnigu "Na putu za Babadag", nekakvi njegovi putopisi.
- U osami manastira Gustavo Adolfo Beker. Spanac, kasni romanticar, meni srcu mio i drag jer sam kao mala citala njegove Legende koje su mi bile i egzoticne i neobicne i tuzne i romanticne... Uf, kad se setim kako sam volela tu knjigu (kupila sam je pre nekoliko godina na spanskom i odvazila se da je citam i ponovo sam uzivala. Kao da citam recimo bracu Grim u neredigovanom izdanju). A ova je prakticno jedina njegova prevedena na srpski. Njegova pisma iz jednog manastira kuda je otisao na oporavak (umro je od tuberkuloze u 34. god - pravi romanticarski umetnik) i onda su ta pisma objavljivana u najtiraznijim madridskim dnevnim novinama. Takoreci, bio je kolumnista :D
- Sudnji dan, Salvatore Sata. Italijan, veoma cenjen, nista njegovo nisam citala, a smatrala sam da treba.
- Potraga, Pio Baroha. Isto Spanac, pisao je u prvoj polovini 20.v; na njega su se ugledali kasniji poznati spanski pisci. Samo sam slusala o njemu, nista nisam citala.
- Nakit, Salamit Lapid. Neki izraelski feministicki detektivski roman (kako da ne uzmem kad je takav opis?!) I navodno duhovita. Nije naravno kao nasa Djurdja, al' da vidimo sta Izraelci mogu da ponude.
- Kosti, Cendzerai Hove. Neki Zimbabveanac. Volim da citam te izvorne Afrikance. U Afriku ne bih isla rado, ali zato volim da ovako sa bezbedne udaljenosti zavirim u njihovu istoriju i u nacin zivota.
- Nezahvalnost, Jing Cen. Kineskinja koja pise roman o odnosu majke i cerke. Vrlo me je zanimalo kako zena iz tradicionalne kulture pise o tome.

Volela bih da kazem da cu javiti utiske kad procitam, ali pojma nemam kad ce to biti. Ali, neka stoje, 'leba ne jedu (prasinu skupljaju, to je tacno, ali i to je lepo, onda knjige nekako starinski mirisu:)

Kad bolje razmislim, ovo poslednje zvuci malo bolesno, nije da ja volim da idem i mirisem prasinu i prasnjave stvari, ali prasina medju stranicama knjiga je nekako drugacija od one ruzne prasine...

Dano!!! Ja covece ne mogu da postignem da dopisem sve preporuke od tebe, a tek kada cu stici da ih procitam! Pa plus jos i sve ostale preporuke od svih ostalih...
Kad cu ja sve to? :sad2:

Dano!!! Ja covece ne mogu da postignem da dopisem sve preporuke od tebe, a tek kada cu stici da ih procitam! Pa plus jos i sve ostale preporuke od svih ostalih...
Kad cu ja sve to? :sad2:

Nemoj nista da se sekiras, ne mogu ni ja da postignem,ma ni izbliza, ali mi je zato kupoholicarsko-knjizevni elan na visini zadatka :D

Inace da prijavim da sam procitala "Dvor kneza Aleksandra Karadjordjevica" i veoma sam zadovoljna. Nije bas savrsena kako se cinila, ima nekih sitnih nedostataka (recimo dosta stvari ponavlja, a neke pak, ne objasni) koji su lako mogli da se rese dobrim, ma solidnim urednikom, tj. bilo kim ko bi kriticki procitao rukopis pored autora, no dobro, Laguna je to. Veliki je plus sto su uopste objavili ovakvu studiju. Svasta sam zanimljivo saznala i zaista sam je procitala kao roman, sa najvecim zadovoljstvom.
Sad sam, dok sam u fazonu, pocela isto tako zanimljivu istoriju diplomatije 19.veka kod nas - sta se sve tu desavalo! Nista sto se danas dogadja uopste nije novo, ni dileme ni resenja. Bas lepa knjiga.
Od beletristike sam u medjuvremenu procitala "Zato sto te volim" jer mi je mnogo ljudi govorilo kako je diiiivna i kako obavezno moram da procitam i sigurno ce mi se dopasti jer se svima dopada. Mora da sam ja jedan negativni cinik (kao ono dvoje Mapetovaca na balkonu) ali jedina dobra strana te knjige jeste to sto na nju nisam potrosila vise od 2,5 sata.
"Ostrvo na dva mora" jos gnjavim ali zato sto mi se dopada pa citam na parce, kao Mirka "Nevaljalu devojcicu":bye:

Poslednja izmena:
Hvala što ste za mene "pretresle" Selenića.

Maja VA je pomenula Oazu. Ta knjiga je nekako došla do mene, ako se ne varam, sestra je uzela iz biblioteke, sećam se da mi je bila malo dosadna na početku, pa intrigantna, pa sam se zbog nečeg šokirala ( nema šanse da se setim zašto) i onda je isto tako kako je stigla do mene, nestala...Mislim da je bilo vreme da se vrati u biblioteku, samo nisam o tome obaveštena.Ono kao smarala me u početku,a posle sam se zainteresovala..očigledno ne dovoljno.Elem, bilo bi lepo da čujem kakva je u stvari, jer mi je u glavi neka konfuzija po pitanju te knjige.

Poslednja izmena:
Ne pričate za Noć knjige, 17. decembra, šta planirate da kupite? Top 20 sa 30% popusta! I ako važi i članski (10% na tri važi), to je upola cene. :lol:
Ja bih Pustinjski cvet, Ljuljašku daha i Priče o osobenjacima i malim ljudima. (Avanture, Lovca, Čudesna sunca, Konstantina i Kolibu već imam, sve pročitala, i sve preporučujem, upravo ovim redom.)

Ja pročitala Parter Igora Marojevića i mnogo mi se dopao. Ne deluje da se nešto naročito dešava, muvaju se ljudi po splavu, piju, svadjaju se, krešu, slušaju muziku, glume...... ali nekako me vukla vidim šta će biti dalje i ima srećan kraj što nisam očekivala. Odmah sam uzela i Žegu od istog pisca... koja je, navodno, njegova najuspešnija knjiga. Dozivela je 2 izdanja. Dešava se krajem 1918 i početkom 1919. godine... nisam još počela da je čitam.
A već smo pisale ovde da njegov Šnit većina nas nije mogla da pročita.... kako različiti nivoi istog pisca.

Inače, i njega izdaje Laguna... ali izgleda da ga nema na tim akcijama...

Ne pričate za Noć knjige, 17. decembra, šta planirate da kupite? Top 20 sa 30% popusta! I ako važi i članski (10% na tri važi), to je upola cene. :lol:
Ja bih Pustinjski cvet, Ljuljašku daha i Priče o osobenjacima i malim ljudima. (Avanture, Lovca, Čudesna sunca, Konstantina i Kolibu već imam, sve pročitala, i sve preporučujem, upravo ovim redom.)

Jao, ne staj mi na muku...Ja sam u Bg,a ne mogu da odem u knjižaru :(
Hoće li biti tog spiska sa sniženjima ili se to odnosi na ove sa stop akcije?

Ja pročitala Parter Igora Marojevića i mnogo mi se dopao. Ne deluje da se nešto naročito dešava, muvaju se ljudi po splavu, piju, svadjaju se, krešu, slušaju muziku, glume...... ali nekako me vukla vidim šta će biti dalje i ima srećan kraj što nisam očekivala. Odmah sam uzela i Žegu od istog pisca... koja je, navodno, njegova najuspešnija knjiga. Dozivela je 2 izdanja. Dešava se krajem 1918 i početkom 1919. godine... nisam još počela da je čitam.
A već smo pisale ovde da njegov Šnit većina nas nije mogla da pročita.... kako različiti nivoi istog pisca.

Upravo je Igor Marojević preveo Ulicu kamelija s katalonskog. Ne znam da l' je do njega ili do pisca, smoriše me žešće.

Marojevicev Snit me toliko smorio da jedino tebi moze da zahvali, ako ga se nekada ponovo latim...
Mislim Marojevica, al u nekom drugom, parterskom recimo, izdanju :mrgreen: .
Mada... :think: mozda pre ta Zega, 1918 - 1919.... Volim taj period. Javi koja je bolja, kada zavrsis.

zavisi odakle krenes, ume da udavi uzasno...meni je od objavljenih kod nas ostalo Made in USA, videcemo, cini mi se da se necemo dobro slagati

Daj mi malo konkretnije sta si se tu stisla...neko tvoje vidjenje ...zanimaju me cetiri od pet objavljenih knjiga.
Ne zanima me npr ona o latisnkoj i li kojoj vec americi.
A sad je izasla i nova o Sekspiru.

Ja citala "Zegu". Imao je dobrih momenata ali ne dovoljno da bi oni drzali nivo knjige. Nekako mi je nabedjen. I nedorecen. Pocne kao alegoriju, metaforu pa napusti i nastavi konkretno. Pocne kao istorijsko, pa predje u burlesku pa to predje u nista... Nije me 'kupio' dovoljno da bih mu se vratila

ima ga na ovoj akciji 750 naslova 20-70% popusta
ali nisam zapamtila koje naslovi i koliki popust
a primetila sam ga jer si ga bash ti ovde spominjala proshle nedelje:)

Izvini Rado duso sto si se zbog mene mucila. Ako ti je neka uteha imas od mene 100:kiss: za trud :manikir:

Oborila si me s nogu. :) I za tebe 100:kiss:. Nisam draga samo zbog tebe; jednostavno dugo nisam shvatila suštinu romana, odnosno, do samog kraja. Najodvratniji mi je stil pisanja, gde sve vreme glavna junakinja govori. Ona je kao beba ostavljena ispred kapije siromašnih ljudi. Čovek koji ju je našao, premestio je ispred kapije bogatijeg para bez dece, misleći da će joj tamo biti bolje. Upravo to sam saznala na kraju. O njenoj golgoti ne smem da pričam, ubiće me Tara. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back