Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ju, nekako sam se štrecnula kad sam pročitala da je Soko od Palerma na listi razočarenja...Najviše zato što je to prva knjiga koju sam kupila zato što je ovde pominjana kao dobra,a prethodno me uopšte nije zaintrigirala.

E sad, malo me teši, što uz dužno poštovanje dnasc80 i njenih postova, kao i uvažavanje mišljenja, koje i sama rado čitam i pratim, njen i moj čitalački ukus se razlikuju, pa mi Soko, možda ne bude loš.
Dobro, ne razilaze nam se ukusi potpuno...Eto npr. i meni se dopala Restauracija

Vid'la vid'la. Ponizno dizem belu zastavu :brus: (pravimo se da je zastava za potrebe ove rasprave :zper:)
Salim se, pa ja sam rekla da su moje ocene subjektivne i da je samo moje misljenje. Nekad sam imala vise strpljenja, sad sam mnogo agresivnija kad mi se nesto ne dopadne.
A "Soko".. Sta da vam kazem. Meni je zena koja je to pisala isla na zivce zesce. Imala sam osecaj da je dala sebi domaci da napise istorijski roman, a vreme mi je nekako bilo neautenticno, likovi povrsni (tu sam uvek osetljiva), nesto mi je sve to bilo onako... amaterski. Ali dobro, mozda je to bio los trenutak za tu knjigu. Ko cita taj i gresi ;)
Ja vas ipak sve volim :heart: :zag::cmok2::bye:

Knjige su kao filmovi, torte, muškarci...Uglavnom različiti ukusi...

Naravno. Ovo je sad malo off ali, moja odlicna drugarica, koja je veliki gurman, kao i ja, zamislite, ne voli torte i kolace sa kremom ili tipa pudinge i te stvari. Kao to joj je gadno tako kad talasa :dontunderstand: A ja najvecma volim kremasto mmmmm:kolac:
To na ono o ukusima i tortama :D

Naravno. Ovo je sad malo off ali, moja odlicna drugarica, koja je veliki gurman, kao i ja, zamislite, ne voli torte i kolace sa kremom ili tipa pudinge i te stvari. Kao to joj je gadno tako kad talasa :dontunderstand: A ja najvecma volim kremasto mmmmm:kolac:
To na ono o ukusima i tortama :D

Neću više da off topikujem ali moram...Što ja volim torte, kremaste fine.....A trenutno ništa u frižideru...:(

Jel to mene neko pitao za :think: ? Pa jeste naravno. Uostalom kako biste mogle u kupovinu bez mog misljenja! Dakle evo mog skromnog :mrgreen: misljenja.

1. Knjige koje bih ja preporucila za citanje:

-Selenic, Selenic, i opet Selenic, nema veze sta od njega.
-Leteci Beogradjanin – Goran Samardzic. Pripovetke, sabrane u ovu zbirku deluju i kao roman, i „sanzno deluju“ bas kao u onoj reklami. Ni malo nije sladunjavo vec direktno. Nekako pise o zivotu koji vidi.
-Opsada - Helen Danmor. Ubedljiva prica o opsadi Lenjihgrada, o svim tim nezamislivim stvarima koje su se dogadjale u tim nezamislivim uslovima.
-Klub debelih zena. Da se ne ponavljam. Laganica, ali nastavak mi se ne dopada.
-Cik me uhvati. Dobar triler, dobar i film, a dobar i Leonardo bogami :zper: .

2. Sva sreca da ste se setili da uvedete ovu kategoriju „Nista posebno, a nije mi zao sto sam procitala“:

-Knjizar iz Kabula – Osne Sejerštad. Ko hoce bas realnu pricu iz Avganistana, evo je. Svakodnevnica nekoliko ljudi .
-Bujno leto - Barbara Kingsolver. Da se ne ponavljam.
-Devojka u zumbul plavom. Nista narocito
-Ne dao bog veceg zla- Goran Tribuson. Simpaticno. Bas to. Simpaticno.
-Lisicje ludilo – Miomir Petrovic, ne kazem da je losa, ali nekako mislim da sam za to vreme mogla nesto lepse da procitam.

3. Knjige koje ja nikako ne bih preporucila:

-Sumski duh – Goran Samardzic. Previse sirovo, za moj ukus.
-Do naseg ponovnog susreta – Lesli Pirs, Sladunjavo, neubedljivo... Sta znam, dobila sam je na poklon ali je ipak nisam procitala. Procitala sam iz pristojnosti, samo onoliko koliko je bilo dovoljno da kazem kako je „Zanimljiva“ :mrgreen: .
-Vezilja - Dubravka Sreckovic Divkovic. Jednom recju dosaaaaadnoooo. A kakav stil! :roll: .
-Rut se davi - Kristina Svarc. Ostavila neprocitanu, jednostavno me nije povukla da je procitam, imala sam osecaj da samo gubim vreme. Mada je bilo bas davno.
-Stimer klavira - Danijel Mejson, ostavila neprocitanu, dosadnije putovanje neke osobe nisam citala. Mozda je postalo zanimljivo kada je doputovao, ali ja dotle nisam stigla :) .

Jao sto mi se dopadaju ove razne Maje :) , lice mi na Hajdi, a Hajdi je omiljena knjiga mog detinjstava.

Jao sto mi se dopadaju ove razne Maje :) , lice mi na Hajdi, a Hajdi je omiljena knjiga mog detinjstava.

Jao ja sam volela Maje!!! :super:
Ali tu nema onih koje sam ja citala - "Maja putuje avionom", "Maja slavi majcin dan", "Maja se izgubila". I ima jedna, ne znam kako se zvase, kad ona nece da uci da cita pa pobegne od kuce sa sluskinjom crnkinjom, koja je isto tako devojcica kao i ona (tada mi to nije bilo cudno :confused:) i onda upada u razne neprilike zato sto ne razume sta gde pise - ne vidi gde je sveza boja na klupi pa isprlja haljinicu, pa im ode brod jer pise da polazi sa drugog doka i sve tako.

Ali tu nema onih koje sam ja citala - "Maja putuje avionom", "Maja slavi majcin dan", "Maja se izgubila". I ima jedna, ne znam kako se zvase, kad ona nece da uci da cita pa pobegne od kuce sa sluskinjom crnkinjom, koja je isto tako devojcica kao i ona (tada mi to nije bilo cudno :confused:) i onda upada u razne neprilike zato sto ne razume sta gde pise - ne vidi gde je sveza boja na klupi pa isprlja haljinicu, pa im ode brod jer pise da polazi sa drugog doka i sve tako.

:( Ja nisam citala te Maje kao dete, u moje vreme ne znam da li ih je bilo, a u vreme kada je moj sestric bio mali, bio je sestric a ne sestricina :mrgreen: pa tako nisam citala ni tada.

Upravo sam zavrsila "Caj na Zamaleku", Borisa Miljkovica, Geopoetika.

Kratak, lep i efektan putopis o Kairu.
Ali jedna pripovetka „Pisar“, me je posebno dirnula. Imala sam sve vreme srecan osmeh na licu (ali bukvalno) dok sam je citala. Lik iz price je tako srecan da i vas uvlaci u to svoje srecno raspolozenje.

Naravno, da bi doziveli na pravi nacin ovu pricu, potrebne su i sve prethodne, koje su takodje lepe.

:( Ja nisam citala te Maje kao dete, u moje vreme ne znam da li ih je bilo, a u vreme kada je moj sestric bio mali, bio je sestric a ne sestricina :mrgreen: pa tako nisam citala ni tada.

Upravo sam zavrsila "Caj na Zamaleku", Borisa Miljkovica, Geopoetika.

Kratak, lep i efektan putopis o Kairu.
Ali jedna pripovetka „Pisar“, me je posebno dirnula. Imala sam sve vreme srecan osmeh na licu (ali bukvalno) dok sam je citala. Lik iz price je tako srecan da i vas uvlaci u to svoje srecno raspolozenje.

Naravno, da bi doziveli na pravi nacin ovu pricu, potrebne su i sve prethodne, koje su takodje lepe.

Ode na spisak :D
Geopoetika ima lepe knjige. Nekad previse intelektualne za moj ukus, ali i mnogo lepih. A iz neknjizevnih oblasti posebno.

Inace, za one koji vole akcije i drugih kuca Clio je u rodjendanskom raspolozenju do kraja decembra i daju velike popuste. Svaka tri dana smenjuju se koje su edicije na popustu (da li je beletristika ili istorija, umetnost, ili sta vec). Treba obratiti pazjnu i na njih, tu ima divnih knjiga i romana za 100 i 200 dinara. Stvarno ih volim... I moze da se naruci i preko sajta, za one koji su van Bgda.

Ode na spisak :D
Geopoetika ima lepe knjige. Nekad previse intelektualne za moj ukus, ali i mnogo lepih. A iz neknjizevnih oblasti posebno.

Inace, za one koji vole akcije i drugih kuca Clio je u rodjendanskom raspolozenju do kraja decembra i daju velike popuste. Svaka tri dana smenjuju se koje su edicije na popustu (da li je beletristika ili istorija, umetnost, ili sta vec). Treba obratiti pazjnu i na njih, tu ima divnih knjiga i romana za 100 i 200 dinara. Stvarno ih volim... I moze da se naruci i preko sajta, za one koji su van Bgda.

Kao sto sam za neke izdavace oprezna da li je knjiga mozda tresh, tako sam za Geopoetiku oprezna upravo zato da knjiga nije "previse intelektualna".

Opreza nikad dosta :mrgreen: .

PS. Clio cesto ima nesto dobro.

Kao sto sam za neke izdavace oprezna da li je knjiga mozda tresh, tako sam za Geopoetiku oprezna upravo zato da knjiga nije "previse intelektualna".

Opreza nikad dosta :mrgreen: .

Evo onda nekih mojih preporuka za Geopoetikinu beletristiku (uslov je bio da su lepe, interesantne knjige, bez intelektualnog palamudjenja, kako moj kolega to naziva:)

"Ziveti" Ju Hua
Pamuk, vec sam rekla, sve osim "Crne knjige" i "Novog zivota" i to ne zato sto ne valjaju vec zato sto nisam citala
"Leteca planina" Kristof Ransmajer. Mozda mi sad ova knjiga ne bi legla ali tada... uzivala sam i gustirala svaki redak. Roman koji je kao poezija. Cak je vizuelno postavljen kao proza u stihovima. Stil, poredjenja, sve sve sve, bilo je nezaboravno poetsko iskustvo (iako zaista nisam taj tip). Posle se nisam odvazila da uzmem nijednu njegovu knjigu da ne pokvarim eventualno utisak. Ali definitivno, mozda je samo meni tako legla...
"Idemo da krademo konje", Per Petersun. Pravi Skandinavac - puno emocija, ali se na povrsini nista ne vidi, sve onako hladnokrvno i doterano govor. Lep stil. Te godine je cak bio drugi na listi Nju Jork Tajmsa po misljenju kriticara, a ne secam se da je ijedna strana knjiga dospela ranije na tu listu.
"Traganje" Nikos Temelis (mozda bi se tebi, Lamar, dopalo. Ti si citala Grke, a ovaj je pravi:)
"Juzno od granice, zapadno od sunca", Haruki Murakami. Citala sam nekoliko njegovih (mada, doduse, ne dva koja mu slove za najbolje "Igraj igraj igraj" i "Norveska suma"), ali ovaj mi se jedini bas dopao,
"Bruklinska revija ludosti", Pol Oster. Isto kao za Murakamija, jedina njegova koja mi se dopala, ali mi se bas mnogo dopala :)
Sve sto su objavili Dzulijana Barnsa (jedan od mojih omiljenih pisaca - citala bih i njegovu vremensku prognozu:)
"Varijanta Lineburg" i "Canone inverso" Paolo Mauresing. Lepe knjige,, neobicne (ne po stilu nego po radnji i u najpozitivnijem smislu) ali veoma lepe. I prilicno komunikativne.
"Devojka s pomorandzama" i "Vita brevis" Justejn Gorder. Jedine dve njegove koja su mi se svidele. Moze i Rada i Mirka da ih citaju, slobodno :D Pritom, mislim da bi se Radi bas dopala "Vita brevis" a Mirki "Devojka". A mozda ste i citale?

A razocarenja kod njih je takodje bilo puno. Na primer: "Sofijin svet", "Njujorska trilogija", "Papagajeva teorema", "Sva jutra sveta",, "Trg Bokshagen", "Otkacene price Latinske Amerike", "More tisine", "Pohodjenje"

"Samo smo se igrali" Dimitris Mingas. Jos jedan fini Grk.

Dano hvala na preporukama. Od nabrojanih mi se dopala Devojka sa pomorandzama, a Murakamija (citala sam dve, sad me ubi ne znam koje dve, jer se puno spominju ), i Murakami mi ne lezi. Za sada sam odustla od njega.

A ni meni se nije dopao Sofijin svet i Otkacene price Latinske Amerike. Mislila sam kao slabo ja volim pripovetke pa zato, ali nije. Evo bas u zadnje vreme citam dosta pripovetke, i sve zbirke pripovedaka su mi se bas dopale.

Dano hvala na preporukama. Od nabrojanih mi se dopala Devojka sa pomorandzama, a Murakamija (citala sam dve, sad me ubi ne znam koje dve, jer se puno spominju ), i Murakami mi ne lezi. Za sada sam odustla od njega.

Ja sam citala "Sputnjik ljubav" i bas mi nije legla, a "Kad padne noc" spada u kategoriju "nista posebno. Ali eto, samo ova "Juzno od granice..." mi je bila lepa. Mozda je bio dobar trenutak :) Ja sam resila da procitam bar jos "Norvesku sumu". Interesantno ali mojoj mami, koja inace ima konzervativniji ukus od mene, se bas dopao Murakami i rado ga cita. Doduse, nisam joj davala mnogo ovih sa tim da kazemo 'nadprirodnim' momentima poput "Okorele zemlje cuda"..

"Devojka s pomorandzama" i "Vita brevis" Justejn Gorder. Jedine dve njegove koja su mi se svidele. Moze i Rada i Mirka da ih citaju, slobodno :D Pritom, mislim da bi se Radi bas dopala "Vita brevis" a Mirki "Devojka". A mozda ste i citale?

.

Cuj citala ...ja sam tako grlato govorila o Gorderu ovde ( skoro pa kao o Djurdjevicki ) da su me zene izbegavale.
Procitala sam mislim sve sto je prevedeno ovde i uz neke izuzetke kao sto je Sofijin svet i Zamak u Pirinejima - mogu mirne duse da kazem da sam fan Gordera.
Ebeni Medvedev me sprecio da idem da upoznam coveka inace ....bila bi u prvim borbenim redovima za potpis.

Od Geopoetike najcesce kupujem Gordera Murakamija i Pamuka.
Pamuka sam citala samo Istambul i to mi se dopalo.
Kupila Zovem se crveno jos onomad ...procitala nisam.

Videla sam juce da je izasao novi Murakami.
U dva dela.
Cudan neki naslov.
Danas lepe bilbord a ja cicim.
Keva me gleda i pita sta ti znace te brojke i slova a ja ko siparica :rumenko: znace znace.

Pogresila si u Proceni ...najomiljenija Gorderova knjiga mi je Vita Brevis.
Devojku volim al VB mi je alfa i omega.

"Maje"su slikovnice mog detinjstva.
Secam se te koju pominjes,a moja omiljena je bila Maja mala mama.
Secam se da mi je mamina strina donela preko 50 slikovnica svojih cerki,mojih tetki.Kasnije , kada sam morala da ih vratim, plakala sam kao kisa,a tu omiljenu sam sakrila i i dan danas je kod mene.
Eto koliko sam od malena volela knjige...toliko da ih ukradem :rumenko:
No to je bio jedini put.Casna citalacka.

Jel to mene neko pitao za :think: ? Pa jeste naravno. Uostalom kako biste mogle u kupovinu bez mog misljenja! Dakle evo mog skromnog :mrgreen: misljenja.

1. Knjige koje bih ja preporucila za citanje:

-Selenic, Selenic, i opet Selenic, nema veze sta od njega.
-Leteci Beogradjanin – Goran Samardzic. Pripovetke, sabrane u ovu zbirku deluju i kao roman, i „sanzno deluju“ bas kao u onoj reklami. Ni malo nije sladunjavo vec direktno. Nekako pise o zivotu koji vidi.
-Opsada - Helen Danmor. Ubedljiva prica o opsadi Lenjihgrada, o svim tim nezamislivim stvarima koje su se dogadjale u tim nezamislivim uslovima.
-Klub debelih zena. Da se ne ponavljam. Laganica, ali nastavak mi se ne dopada.
-Cik me uhvati. Dobar triler, dobar i film, a dobar i Leonardo bogami :zper: .

2. Sva sreca da ste se setili da uvedete ovu kategoriju „Nista posebno, a nije mi zao sto sam procitala“:

-Knjizar iz Kabula – Osne Sejerštad. Ko hoce bas realnu pricu iz Avganistana, evo je. Svakodnevnica nekoliko ljudi .
-Bujno leto - Barbara Kingsolver. Da se ne ponavljam.
-Devojka u zumbul plavom. Nista narocito
-Ne dao bog veceg zla- Goran Tribuson. Simpaticno. Bas to. Simpaticno.
-Lisicje ludilo – Miomir Petrovic, ne kazem da je losa, ali nekako mislim da sam za to vreme mogla nesto lepse da procitam.

3. Knjige koje ja nikako ne bih preporucila:

-Sumski duh – Goran Samardzic. Previse sirovo, za moj ukus.
-Do naseg ponovnog susreta – Lesli Pirs, Sladunjavo, neubedljivo... Sta znam, dobila sam je na poklon ali je ipak nisam procitala. Procitala sam iz pristojnosti, samo onoliko koliko je bilo dovoljno da kazem kako je „Zanimljiva“ :mrgreen: .
-Vezilja - Dubravka Sreckovic Divkovic. Jednom recju dosaaaaadnoooo. A kakav stil! :roll: .
-Rut se davi - Kristina Svarc. Ostavila neprocitanu, jednostavno me nije povukla da je procitam, imala sam osecaj da samo gubim vreme. Mada je bilo bas davno.
-Stimer klavira - Danijel Mejson, ostavila neprocitanu, dosadnije putovanje neke osobe nisam citala. Mozda je postalo zanimljivo kada je doputovao, ali ja dotle nisam stigla :) .

E super,Opsadu merkam vec tri akcije unazad..intrigira me.Znaci da kupim!Jedva sam docekala neku vrstu potvrde...

Cuj citala ...ja sam tako grlato govorila o Gorderu ovde ( skoro pa kao o Djurdjevicki ) da su me zene izbegavale.
Procitala sam mislim sve sto je prevedeno ovde i uz neke izuzetke kao sto je Sofijin svet i Zamak u Pirinejima - mogu mirne duse da kazem da sam fan Gordera.
Ebeni Medvedev me sprecio da idem da upoznam coveka inace ....bila bi u prvim borbenim redovima za potpis.

Od Geopoetike najcesce kupujem Gordera Murakamija i Pamuka.
Pamuka sam citala samo Istambul i to mi se dopalo.
Kupila Zovem se crveno jos onomad ...procitala nisam.

Videla sam juce da je izasao novi Murakami.
U dva dela.
Cudan neki naslov.
Danas lepe bilbord a ja cicim.
Keva me gleda i pita sta ti znace te brojke i slova a ja ko siparica :rumenko: znace znace.

Pogresila si u Proceni ...najomiljenija Gorderova knjiga mi je Vita Brevis.
Devojku volim al VB mi je alfa i omega.

Izvinjavam se onoliko, draga moja Šizi :rumenko:
Meni je Vita brevis isto bila bas divna, a jedva sam se naterala jer sam pre toga pokusavala Sofiju i bas mi nije legla. Ja sam upoznala Gordera (eto da si me tada znala mogla sam ti uzeti potpis i sa sve Medvedevim:), ali nije ostavio utisak na mene., Posle cujem da je sa svima bio tako, nezainteresovan nekako... No dobro, mozda mu nije bio dan, desava se. Suvise me je razocarao sa "Zamkom u Pirinejima" da bih mu dalje davala sanse.
Za novog Murakamija bogme, mislim da cu da pustim neko vreme da prodje pa cu da vidim da li cu ga citati. Taj naslov je valjda pozivanje na Orvelovu 1984 jer je Q na japanskom i broj 9, a I kao jedan pa kao tako... sala komika...

Poslednja izmena:
E super,Opsadu merkam vec tri akcije unazad..intrigira me.Znaci da kupim!Jedva sam docekala neku vrstu potvrde...

Ja je kupila na nekoj akciji :D Jos je nisam procitala, ali pripada zlatnom vremenu Lagune a i citala sam dosta o njoj u britanskoj stampi i bogznakoliko je hvaljena. Dosta ocekujem. Malo me je uplasilo to sto sam letos u nekoj zbirci razlicitih autora procitala i jednu pricu Helen Danmor koja mi je bila totalno dosadna i konfuzna, pa sam se pokolebala i po pitanju Opsade,, ali moram da je procitam, pa kud puklo da puklo. Samo ne znam kad, ali optimizam me ne napusta...

Ja sam uzela Klub debelih žena na sajmu i .....jedva izgurala do trećine pre definitivne kapitulacije :(
A inače uglavnom čitam do kraja čak i kad mi se ne sviđa, iz inata nekog valjda.
Meni je bila kao lajt, zajebantska verzija Šta da očekujete kad očekujete, znači, dosadno.
Bataliću je dok ne budem trudna, sigurna sam da ću je tad više ceniti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back