Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Joooj koja sam ja baba, ne podnosim e knjige i ono sto moram da ucim sa kompjutera, odstampam, nema sanse da ucim sa ekrana i uvek koncept pisem rukom pa prekucavam :rumenko:

e, al' druga je stvar sa kompa, a drugo je kad u ruci drzis malu igracku i na njoj lepo citas. probala ja, moze! naravno da je knjiga zakon, ali kao osoba koja ima modrice na ramenima od vecitog vukljanja knjiga, moram da priznam da je ovo ipak elegantnije resenje... e, jedino ne znam moze li da se cita na jakom suncu... verovatno ne moze.

e ovako, napravih spisak nekoliko knjiga za more, pa ću probrati 4-5, uz vašu pomoć: )
e sad ako je neka od izabranih knjiga tužnjikava, depresivna ili šta god tome slično stavite mi do znanja jer mi je baš bitno da mi ne izaziva nikava uzneirajuća ili deprsivna osećanja : ) daklem nešto fino, čitljivo ( ali ne isprazno kao što mi je bila umeš li da čuvaš tajnu koja mi je bila totalna bezvezarija i u postopreativnom periodu )
1. avanture nevaljale devojčice
2.ubiti pticu rugalicu
3.kratka istorija traktora
4.biblija otrovne masline
5.beležnica
6. pazi šta želiš ili ko je ta devojka ili moj gospodni savršeni
7.tajni život pčela
8.sitničarnica
9.devojka sa pomorandžama
10.služavkina priča (mada pročitah negde da je baš teška, ali nisam sigurna, pa da proverim)
11.recepti za savršen brak (mirka, slepo ti verujem da nema veze sa naslovom,pa je stavih na spisak : )

Devojke su vec rekle o nekim knjigama,
a ja ti ne bih preporucila (za more) Tajni zivot pcela jer jeste tuznjikava.

e ovako, napravih spisak nekoliko knjiga za more, pa ću probrati 4-5, uz vašu pomoć: )
e sad ako je neka od izabranih knjiga tužnjikava, depresivna ili šta god tome slično stavite mi do znanja jer mi je baš bitno da mi ne izaziva nikava uzneirajuća ili deprsivna osećanja : ) daklem nešto fino, čitljivo ( ali ne isprazno kao što mi je bila umeš li da čuvaš tajnu koja mi je bila totalna bezvezarija i u postopreativnom periodu )
1.avanture nevaljale devojčice
2.ubiti pticu rugalicu
3.kratka istorija traktora
4.biblija otrovne masline
5.beležnica
6. pazi šta želiš ili ko je ta devojka ili moj gospodni savršeni
7.tajni život pčela
8.sitničarnica
9.devojka sa pomorandžama
10.služavkina priča (mada pročitah negde da je baš teška, ali nisam sigurna, pa da proverim)
11.recepti za savršen brak (mirka, slepo ti verujem da nema veze sa naslovom,pa je stavih na spisak : )

Avanture nevaljale devojčice je mnogo lepa knjiga o običnom momku i devojci koja ceo život juri pare, ne može da se oslobodi svog života u siromaštvu, lako se čita i ima zanimljivu ljubavnu priču, ali je na momente i tužna, ne znam da li bi te bacila u bedak.
Sitničarnica kod srećne ruke, jedan novi zanimljiv svet, stil pisanja je malo teži, isto vredi pročitati, meni nije bila tužna.
Devojka sa pomorandžama je topla priča, meni je bila jako zanimljiva, lep stil, sigurno vredi pročitati.
Sluškinjina priča, meni se jako dopala, šta kad izgubiš slobodu, a još uvek se sećaš vremena kad si bio slobodan.

Ne znam da li si čitala, možda da uzmeš u obzir i:
Toni Parsons, Moja omiljena supruga, ljubavni problemi, kulturološke razlike, Kina...
Gijom Muso, Zato što te volim, triler, napetost i govori o nasilju, destrukciji, samouništenju...
Čitač, Bernhard Šlink, čita se u jednom dahu, ljubavna priča, ponos, priznavanje i nepriznavanje krivice, tužna je.
Slepilo, Žoze Saramago, ako ti se svidela Sluškinjina priča, svideće ti se i ovo, sličan je fazon
Ljubavna priča, Džodi Piko, nema veze sa ljubavlju, a na kraju se i čitalac zamisli da li bi ga oslobodio ili osudio.

tarabice hvala na savetima : )
dve od ovih koje si izdvojila sigurno nosim : )
od predloženih sam pročitala čitača, odlična knjiga zaista i
zato što te volim, ali se meni ona nije svidela uopšte, mislim da sam već pisala, prazna, stil bezevezan, i činilo mi se da za cilj jedino ima da šokira na kraju, što u mom slučaju nije uspelo
e slepilo bih isto pročitala ali ne znam koliko mi je "morska"
toni parsons -ništa nisam čitala, nešto se ne usudjujem, ne znam zašto : S

tarabice hvala na savetima : )
dve od ovih koje si izdvojila sigurno nosim : )
od predloženih sam pročitala čitača, odlična knjiga zaista i
zato što te volim, ali se meni ona nije svidela uopšte, mislim da sam već pisala, prazna, stil bezevezan, i činilo mi se da za cilj jedino ima da šokira na kraju, što u mom slučaju nije uspelo
e slepilo bih isto pročitala ali ne znam koliko mi je "morska"
toni parsons -ništa nisam čitala, nešto se ne usudjujem, ne znam zašto : S

Za more je Parsons-Nase nezaboravljene price, zanimljiva je i opustajuca i nije tuzna :D

Cita li neka od vas knjige izdavacke kuce psihopolis??

Zanima me knjiga Emocije al me cena sokira :(
Ima jos nekoliko zanimljivih knjiga koje bih kupila al prvo da cujem sta ste citali i vredi li cemu , ili je to samo jos jedna u nizu knjiga iz popularne psihologije.

Za more je Parsons-Nase nezaboravljene price, zanimljiva je i opustajuca i nije tuzna :D

Parsons je jedan od mojih omiljenih pisaca. Uz njega cete i da placete na glas i da se smejete na glas. Al recimo da su Nase nezaboravljenje price na poslednjem mestu, sve ostale su mi draze. Ako volite muziku i zanima vas London u vreme zacetka panka,onda svakako preporucujem.

ubiti pticu rugalicu ću svakako da pročitam, ali ne na moru...
suzila sam izbor na nekih sedam knjiga
mada možda dodam i knjigu o groblju na spisak, pošto ni nju još uvek nisam pročitala...
nikad mi nije bilo teže da odlučim šta ću poneti na more od knjiga (mada se oko svega toliko dvoumim da ovo nije ništa novo)...
e i slobodno mi preporučite nešto van mog spiska, da se dodatno mislim : )

dobra odluka, knjiga je medju meni omiljenim, ali nije za more... neko spomenu sluskinjinu pricu, nije da je sad nseto ubitacno teska, ali ima tu atmosferu a la orvelova 1984, kazem a la ne potpuno isto, tako da ne bih je na more nosila...

ja sam za letovanje pripremila za sad:

1. (ne)logican izbor-den arijeli, pop psihologija, ali zvuci zanimljivo- na koji nacin donosimo odluke, placebo efekti i vrednovanje stvari

2. devojka sa tetovazom zmaja- stig larson (nasi preveli stig lašon?)

3. filozofija straha-svensen malo pop filozofije nije lose :)

4. mozda cak i filozofija malih stvari- neka italijanka, ne zapamtih ime... isto pop filoz.

5. kortasarova vrata neba- imam velika ocekivanja, nadam se da me nece razocarati

i tako... pravim listu...

Pitam se, kad stignete toliko da pročitate na moru? Ili možda idete na tri meseca?
Mene more toliko iscrpi, da noću spavam ko zaklana. A na plaži bih mogla da čitam jedino ako sam na njoj sama. Veoma sam komunikativna i ne mogu da shvatim da u onoj gužvi ne mogu da nađem nešto zanimljivo što bi mi okupiralo pažnju. Drugo, meni je žao da knjigu isprljam kremom za sunčanje, koju zbog svetlog tena trošim nemilosrdno. Zato preferiram enigmatiku, a jednu knjigu koju ponesem, obično ne stignem da završim. Draga Saveta, da li sam ja normalna?

Pitam se, kad stignete toliko da pročitate na moru? Ili možda idete na tri meseca?
Mene more toliko iscrpi, da noću spavam ko zaklana. A na plaži bih mogla da čitam jedino ako sam na njoj sama. Veoma sam komunikativna i ne mogu da shvatim da u onoj gužvi ne mogu da nađem nešto zanimljivo što bi mi okupiralo pažnju. Drugo, meni je žao da knjigu isprljam kremom za sunčanje, koju zbog svetlog tena trošim nemilosrdno. Zato preferiram enigmatiku, a jednu knjigu koju ponesem, obično ne stignem da završim. Draga Saveta, da li sam ja normalna?

ja idem na plaže gde ima što je manje moguće ljudi i sve što radim je da se kupam i čitam, bez mnogo komunikacije i čavrlajanja, to mi je jedini način da se opustim izistinski.... ne podnosim kada na plaži ima više od 10-tak ljudi i to da budu raštrkani da ne vidim ni ja njih ni oni mene, da čujem samo talase i more i vidim samo more, sva moja letovanja su takva i zato stignem da pročitam nekoliko knjiga tada...

ja idem na plaže gde ima što je manje moguće ljudi i sve što radim je da se kupam i čitam, bez mnogo komunikacije i čavrlajanja, to mi je jedini način da se opustim izistinski.... ne podnosim kada na plaži ima više od 10-tak ljudi i to da budu raštrkani da ne vidim ni ja njih ni oni mene, da čujem samo talase i more i vidim samo more, sva moja letovanja su takva i zato stignem da pročitam nekoliko knjiga tada...

Baš ti zavidim. Ja nemam para za takve plaže. Računala sam, to je samo na filmu. Kad ono, pogrešila sam.;)

Dok se dođe do letovanja, obično sam na ivici živaca, pa mi je jedan od osnovnih ciljeva da par dana ne progovaram uopšte, čak ni sa kelnerom ako je moguće :lol: Znači, ćutim, čitam i gledam u plavo.
Volim da čitam na plaži i često čitam i pred spavanje, bez obzira koliko sam umorna. To je valjda i stvar rituala, kod kuće obično gledam tv ili čitam pola sata u krevetu, na odmoru nema tv-a.

Dok se dođe do letovanja, obično sam na ivici živaca, pa mi je jedan od osnovnih ciljeva da par dana ne progovaram uopšte, čak ni sa kelnerom ako je moguće :lol: Znači, ćutim, čitam i gledam u plavo.
Volim da čitam na plaži i često čitam i pred spavanje, bez obzira koliko sam umorna. To je valjda i stvar rituala, kod kuće obično gledam tv ili čitam pola sata u krevetu, na odmoru nema tv-a.

Moj ritual je malo drugačiji. Na moru uveče šetam do besvesti. Ma gde bila, u krevetu pola sata pre spavanja radim neke druge stvari. Šta ćeš, ritual je ritual.:p

Baš mi svidjaju ove pripreme za more. Ja verovatno ove godine neću ići, ali to nije razlog da se ne prisetim kako i ja na moru pročitam dosta. Bude i po 3-4 knjige za 10-ak dana. Inače 1-2 mesečno. Čitam dosta i na plaži, ali i u sobi, ili još bolje na terasi, ujutru uz kafu, po povratku s plaže, ono peko dana kad moramo da se sklonimo sa sunca u sobu i baš uživam. Poslednji put (pre 2 godine :() sam čitala LJubav u doba kolere. Ne znam da li je ovde pominjan taj roman, jednog od mojih omiljenihe pisaca - Markesa, ali meni se mnogo svideo. Eto predloga! Baš sam ga sa uživanjem čitala i posle se, naravno, razočarala u film. Bez obzira što glumi Havier Bardem, kog isto mnogo volim :)

Za mene je plaza kao stvorena za citanje! Obozavam more,ali kad dohvatim knjigu, iskljucim se potpuno.Letos smo sestra i ja citale "na normu" na plazi.Ona nije neki ljubitelj citanja ( ta mi je od strica, sa rodjenom se otimam o knjige :), ali vucem je po sajmu vec dve godine, pa se malo primilo...A i videla je da nema kud, kad dohvatim knjigu, ne progovaram(valjda tad jedino cutim). Isto kao Rada, opterecuje me da knjigu ne umazem kremom, i mrzim onaj osecaj fine prasine od peska i kamencica koji ostaju na njoj,ali istrajavam.Zezaju me, smeju mi se zbog toga stalno.Kad sam videla da je sestra knjigu sa tvrdim koricama ostavila na sljunku da se zulja, umalo me slog nije udario..a tek kad je onako "rascepi"pa ostavi na istom.Biram pominjane opustele plaze,da me niko ne ometa..gde ljude nazirem na bezbednoj udaljenosti:) lisena obaveze komuniciranja, makar i kurtoaznog...
Elem, meni se letovanje blizi, tako da cu spisak dostaviti na kontrolu...

Poslednja izmena:
Parsons je jedan od mojih omiljenih pisaca. Uz njega cete i da placete na glas i da se smejete na glas. Al recimo da su Nase nezaboravljenje price na poslednjem mestu, sve ostale su mi draze. Ako volite muziku i zanima vas London u vreme zacetka panka,onda svakako preporucujem.

Joj bre, samo se nerviram sto meni nikako nije legao taj Parsons..:dash:Pokusavala sam s jednom, drugom..:besna: Ok..ali nekako mlako, neupecatljivo....Vec naslucujem gnev armije Parsonsovih fanova....:sad2:A bas sam htela da mi se svidja i da sve procitam..Lepe su mu korice:brus:

Baš ti zavidim. Ja nemam para za takve plaže. Računala sam, to je samo na filmu. Kad ono, pogrešila sam.;)

ma cini ti se rado, ja samo na takve plaze idem... okrenes se levo plaza, okrenes se desno plaza i neki ljudi u daljiniiii, iza nikoga ispred more i onda mastim knjige grickalicama i kremom za suncanje :lol:

u grckoj na najjeftinijoj paradajz turizam kasandri, cim malo skrenes sa standardnih putanja i obelezenih plaza sa lezaljkama, nadjes idilu...

Joj bre, samo se nerviram sto meni nikako nije legao taj Parsons..:dash:Pokusavala sam s jednom, drugom..:besna: Ok..ali nekako mlako, neupecatljivo....Vec naslucujem gnev armije Parsonsovih fanova....:sad2:A bas sam htela da mi se svidja i da sve procitam..Lepe su mu korice:brus:

E dobra si, `gnev armije Parsonsovih fanova` :lol:
Ako ti nije prva legla, nisi trebala dalje ni da pokusavas. Parsons ima taj britanski humor,koji je nekome blizak, a nekome nije ... Samo stvar licnih afiniteta, ne mora svaki bestseler obavezno svima da se dopada.

Ja sam dobila `Izgubiti Juliju` od Dzonatana Hala. Videcemo kakva je:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back