Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
momentalno se koncentrisem citajuci rodjenje venere od sare dunant posto je firenca grad moje mladosti a kazu neki i pokoja... videla neka ciganka u kristalnoj kugli a nije znala jadnica sta je to firenca :lol:

"Klub ljubitelja knjige i pite ljuskuše" -Meri En Šafer i Eni Barouz - oduševila me načisto:heart::super:

Htela sam da odustanem jer je u obliku pisama, ali posle par strana nisam mogla da prestanem da čitam. Divna knjiga, pročitajte!:ok:

e ovako, napravih spisak nekoliko knjiga za more, pa ću probrati 4-5, uz vašu pomoć: )
e sad ako je neka od izabranih knjiga tužnjikava, depresivna ili šta god tome slično stavite mi do znanja jer mi je baš bitno da mi ne izaziva nikava uzneirajuća ili deprsivna osećanja : ) daklem nešto fino, čitljivo ( ali ne isprazno kao što mi je bila umeš li da čuvaš tajnu koja mi je bila totalna bezvezarija i u postopreativnom periodu )
1. avanture nevaljale devojčice
2.ubiti pticu rugalicu
3.kratka istorija traktora
4.biblija otrovne masline
5.beležnica
6. pazi šta želiš ili ko je ta devojka ili moj gospodni savršeni
7.tajni život pčela
8.sitničarnica
9.devojka sa pomorandžama
10.služavkina priča (mada pročitah negde da je baš teška, ali nisam sigurna, pa da proverim)
11.recepti za savršen brak (mirka, slepo ti verujem da nema veze sa naslovom,pa je stavih na spisak : )

e ovako, napravih spisak nekoliko knjiga za more, pa ću probrati 4-5, uz vašu pomoć: )
e sad ako je neka od izabranih knjiga tužnjikava, depresivna ili šta god tome slično stavite mi do znanja jer mi je baš bitno da mi ne izaziva nikava uzneirajuća ili deprsivna osećanja : ) daklem nešto fino, čitljivo ( ali ne isprazno kao što mi je bila umeš li da čuvaš tajnu koja mi je bila totalna bezvezarija i u postopreativnom periodu )
2.ubiti pticu rugalicu
5.beležnica
7.tajni život pčela
8.sitničarnica
10.služavkina priča (mada pročitah negde da je baš teška, ali nisam sigurna, pa da proverim)
11.recepti za savršen brak (mirka, slepo ti verujem da nema veze sa naslovom,pa je stavih na spisak : )

Ja sam procitala 1 i 9. I obe imaju tuznih delova... Mislim, ne znam sta da ti kazem, ja ne volim knjige koje su iskljucivo srecne i najveci problem junakinje je sto joj se slomio nokat ili je neka (zdepasta) kupila haljinu njoj ispred nosa. Ni jedna me nije zestoko rastuzila. Cula sam da je pazi sta zelis ok(to sigurno nije tuzno). Za pticu rugalicu sam vise puta cula da je odlicna, ali je jos nisam procitala.

ubiti pticu rugalicu je fenomenalna, nezaobilazna knjiga, po meni...e, sad, nije bas da je leprsava i da nije tuzna
mozda je od pobrojanog najbolji izbor tajni zivot pcela i kratka istorija traktora na ukrajinskom, meni se vise dopada ova prva
sitnicarnica je takodje odlicna
edit:biblija otrovne masline -odlicna, odlicna, ali nije da nije tuzna
beleznica mi je bila bzv...
sluzavkina prica je dobra, ne znam da li bih je okarakterisala kao tuzno, ali laka svakako nije

Poslednja izmena:
Biblija otrovne masline - baš onako fina, interesantna, lagano se čita, mene čak nije ni smorila, pošto opisuje Afriku, pa je skroz onako egzotično.
Al' verovatno stvar ukusa.
Prikazuje neki svet o kojem, ja, iskreno, nisam imala nikakvog pojma.
Takođe, pravi izuzetne paralele između društvenih uređenja belih i crnih ljudi, sve praćeno kroz priču jedne porodice.
Meni se dopala.
Ali ne znam koliko je za more.

Ona Pazi šta želiš je baš stvorena za tako nešto, ultra lajt štivo :)

e, hvala na savetima : )
elem ne mora knjiga da nema ni malo tužnjikavih-ozbiljnih elemenata ali ne bih da bude teška kao takva,da mi ne izaziva nikava uzneirajuća ili deprsivna osećanja kada je zatvorim...
zato ću svakako uzeti jedu od a. poter(pazi šta želiš ili ko je ta devojka), ali bih uz nju tako veselu i tralalastu ponela još nešto što nije toliko tralalasto ...

e, hvala na savetima : )
elem ne mora knjiga da nema ni malo tužnjikavih-ozbiljnih elemenata ali ne bih da bude teška kao takva,da mi ne izaziva nikava uzneirajuća ili deprsivna osećanja kada je zatvorim...
zato ću svakako uzeti jedu od a. poter(pazi šta želiš ili ko je ta devojka), ali bih uz nju tako veselu i tralalastu ponela još nešto što nije toliko tralalasto ...

Devojka sa pomorandzama nije dubokoumno stivo, ali je emotivno i citljivo. Decak cita pismo koje mu je tata napisao pred smrt(Mislim da ti nisam pokvarila ugodjaj jer to otkrivas na pocetku). Nema "umirem" patetike i mastovita je. Sto se nevaljale devojcice tice, vise mi se dopala od devojke sa pomorandzama. Ljubavna prica + putopis.

2.ubiti pticu rugalicu
5.beležnica
7.tajni život pčela
8.sitničarnica

Da pojasnim....
recepti lepa topla knjiga prava opustajuca.
Devojka sa p- dirnjiva al ne potresna -lepo
Sitnicarnica - zato sto ne mogu da verujem da je jos nisi procitala
Ko je ta devojka i moj gospodin - lako al ne i debilno stivno za klasu bolje od kinsele.
Rugalica - vecna knjiga mada nije bas za more
I beleznica koju nisam obelezila jer je vec isprana al je lepa jako i morska.

2.ubiti pticu rugalicu-detinjasto
5.beležnica
7.tajni život pčela
8.sitničarnica-nesvakidašnje
9.devojka sa pomorandžama-romantično

Ove tri sam pročitala i nisam se pokajala. Beležnicu bih čitala jer obožavam taj film. Bibliju... imam i čeka me. Tajni život pčela dugo priželjkujem.

Ja ću sada da rizikujem da izazovem gnev nekih članova Biblioteke, ali ne mogu da prećutim da je meni početak tog kultnog romana Ubiti pticu rugalicu bio nešto najdosadnije što sam u životu pokušala da čitam, tako da dalje od tog početka nisam ni stigla. Možda je dalje i bilo zanimljivije, ali... što se pisac nije odmah na početku potrudio da me pridobije.
Bibliju otrovne masline i Tanji život pčela sam sa zadovoljstvom čitala. Lako se čitaju, zanimljive su, a nisu plitke. Sitničarnica mi se isto mnogo svidela.

Meni je dobra knjiga ona koja me zainteresuje i koja me vuče da je čitam. Bez obzira na njenu reputaciju, književnu vrednost i štatijaznam.
Evo upravo čitam Moju omiljenu suprugu Tonija Parsonsa i ona mi je takva. Čitala sam ranije postove, pa sam videla da se većini takodje dopala.

ubiti pticu rugalicu je knjiga koja se ne sme propustiti
meni je to neka antologija
kao i lovac u zitu
ili, rakova obratnica
ili, demijan
jednostavno-knjige za odrstanje
sve su razlicite, ali su sve nezaobilazne u necijem citalackom sazrevanju

ubiti pticu rugalicu ću svakako da pročitam, ali ne na moru...
suzila sam izbor na nekih sedam knjiga
mada možda dodam i knjigu o groblju na spisak, pošto ni nju još uvek nisam pročitala...
nikad mi nije bilo teže da odlučim šta ću poneti na more od knjiga (mada se oko svega toliko dvoumim da ovo nije ništa novo)...
e i slobodno mi preporučite nešto van mog spiska, da se dodatno mislim : )

mada možda dodam i knjigu o groblju na spisak, pošto ni nju još uvek nisam pročitala...
nikad mi nije bilo teže da odlučim šta ću poneti na more od knjiga (mada se oko svega toliko dvoumim da ovo nije ništa novo)...

to, tara, tooooooooooo:D
a ova nevaljala devojcica izgleda da ima i malo erotike, pa ni to nije na odmet:D

ta knjiga je divna, nakon nje sam bila bas srecna
jedan dio mi je natjerao suze na oci od smijeha... i to sam tela zapisati, pa sam odlucila da zapamtim stranu na kojoj se nalazi, ali, avaj, nekako sam to zaboravila:D

ona te nece deprimirati
razmrdace te

ponesi knjigu o groblju, obavezno, a od ovih gore navedenih ja bih nosila traktore i sluskinjinu pricu, ostale (osim devojke sa pomorandzama, koja mi je bila bljak) nisam citala... ne znam, ja nosim najbizarnije knjige na more, bolje da ne preporucujem, ali ova trilogija Stiga Larsona koju su gore (ili na sunday sfternoons?) spominjali zvuci bas tresasto, a dobro ... nisam citala, ali zvuci kul za plazu...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back