Наутилус
Domaćin
- Poruka
- 4.695
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
U najužem izboru bilo je još šest finalista – „Sloboda govora“ Vladana Matijevića, „Što na podu spavaš“ Darka Cvijetića, „Ljudi bez grobova“ Enesa Halilovića, „Prekrasne ruševine“ Sava Stijepovića, „Ništa nije ničije“ Bojana Savića Ostojića, kao i „Pod oba sunca“ Ognjena Spahića.
U užem izboru našlo se 17 romana, dok je za 67. Ninovu nagradu konkurisalo ukupno 212 dela.
NIN-ov žiri činili su književna kritičarka Marija Nenezić, pesnik Branko Кukić, književnik Ivan Milenković, pesnik Marjan Čakarević i novinar Teofil Pančić.
“Odluka je da Ninova nagrada za roman 2020. godine bude dodeljena Svetislavu Basari za ‘Kontraendorfin’. Taj roman sačinjen je od nemogućih scena i nedopustivih zaključaka, kojima se pretresaju temelji ne samo Srbije, nego i savremenog sveta uopšte. Ovim romanom čitalac se izvodi iz zone komfora”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija koje je na onlajn konferenciji pročitao Teofil Pančić.
Basaru sam onomad prezrela ( kad je presao u Kurir), ali ovosvetislav-basara-dobitnik-ninove-nagrade
https://rs.n1info.com/kultura/svetislav-basara-dobitnik-ninove-nagrade/
A on sad u Kuriru piše? Nemam ja pojma o tome pošto ne čitam novine.Basaru sam onomad prezrela ( kad je presao u Kurir), ali ovo
delo zvuci obecavajuce.
Od danas na sutra napustio Danas i otisao u Kurir. I tamo svakogA on sad u Kuriru piše? Nemam ja pojma o tome pošto ne čitam novine.
Što se nagrade tiče, ne znam kakva je knjiga, ali ako i ne valja, Basara je bar bio odličan pisac, pa se i taj minuli rad može honorirati, kad nam je aktuelna književnost već na nivou fudbala, ili ekonomije.
"Potrebno je odvojiti moj publicističko-novinarski angažman od mog pisanja romana, tako da u ovom poslednjem delu nema politike. To je zapravo umetnička slika društva koje trpi posledice onih zastranjivanja i zabluda koji se razmatraju u mojim kolumnama ili esejističkim knjigama", kazao je Basara.

Desanki nije potrebna odbrana. Njeno delo je dovoljno da odbrani samu sebeUzdigla se kuka i motika u odbrani Desanke Maksimovic.
Ne znam ( knjigu nisam citala) kako je Basara oplevio po njoj,
ali ako je to vec po Andricu zasto ne i po njoj?

Spomenik Desanki – 25 godina sa namaDesanki nije potrebna odbrana. Njeno delo je dovoljno da odbrani samu sebe
Ali je zato Nejakom Svetislavu potrebna sva odbrana koju može dobiti, uključujući i onu debilnu:"On je jedan od naših najznačajnijih pisaca"
Kako za koga... kako za koga...
Bas je super da si se bas ti javio jer savrseno dobro znamУ вези са тим спомеником нашао сам ово:
U Valjevu je, još za života pesnikinje, podignut spomenik Desanki Maksimovic. Ovaj spomenik je otkrio Matija Beckovic 27. oktobra 1990. godine. Pesnikinja je malo negodovala zbog ovog cina, ali su je ubedili da je to samo spomenik poeziji sa njenim likom. Ovo je prvi spomenik podignut u cast naše pesnikinje u Srbiji.
У Ваљеву је, још за живота песникиње, подигнут споменик Десанки Максимовић. Овај споменик је открио Матија Бецковић 27. октобра 1990. године. Песникиња је мало негодовала због овог чина, али су је убедили да је то само споменик поезији са њеним ликом. Ово је први споменик подигнут у част наше песникиње у Србији.
Још је имала и 92 године.
Basara je napravio svetogrdje jer je pisao nesto ( ja stvarno
ne znam sta i kako je pisao) sto nije bas kulturnopoliticki
ili eventualno istorijski podobno?
Evo prošlo nedelju dana od objave dobitnika NINove nagrada, a ja se mislim da li da nešto komentarišem ili ne. Neću. Ignorisaću.
Dobar pisac, a Basara ne samo što je dobar pisac nego je izuzetno provokativan, ima pravo na sve – ako napiše odličnu knjigu. Ali, ako knjiga koju je napisao ne valja, onda nema pravo ni na šta. Kontraendorfin, nažalost, još nisam pročitao, ali sudeći po feljtonu ili kolumni koju Basara vodi lako je zaključiti da u njoj mora biti svega i svačega, kao što je bilo ranije o Vuku, Ćosiću i drugim piscima iz srpske književnosti. Otuda mislim da na Basaru treba gledati ovako – on je jedini pisac koji se izborio da kaže apsolutno što god ga volja – kaže, za Novosti, profesor Aleksandar Jerkov.
Aleksandar Jerkov je valjda jedini normalno reagovao na čitavu gungulu o Basari:
S druge strane, za to što ga javnost uglavnom posmatra kao političkog komentatora Basara je sam kriv. Ne volim kad pisci pišu za novine.
S treće strane, situacija da Udruženje književnika Srbije objašnjava da se to što je Basara napisao (u romanu!!!) sa D. Maksimović "nikad nije desilo", zaslužuje da Basara napiše još jedan roman.
Nego, @Rayela, manimo se balkanske kaljuže, u maju izazi Frenzenov novi roman.
Ma, znao sam ja da će Barkskins da ti se dopadne.
Frenzenova nova knjiga se zove: Crossroads, a key to all mythologies, volume I
Znači Raskršća, s podnaslovom Ključ za sve mitologije. U pitanju je priča o porodici (otac (protestanski sveštenik u predgrađu Čikaga), majka (brak se raspada), troje problematične djece) kroz koju se prelama šira slika američkog društva, počev od 1971. g. Koliko vidim, više je na tragu Korekcija i Slobode nego što je bio slučaj sa Pjuriti, i dopada mi se to. U pitanju je prvi dio trilogije.
U Americi treba da izađe 10. maja, 592 strane, 28 dolara u pretprodaji.
Нисам читао, али ево, синоћ у ''Ћирилици''Uzdigla se kuka i motika u odbrani Desanke Maksimovic.
Ne znam ( knjigu nisam citala) kako je Basara oplevio po njoj,
ali ako je to vec po Andricu zasto ne i po njoj?