Rayela, imam za tebe preporuku knjige. I za druge zainteresovane je, ali čini mi se za tebe naročito

Možda si i čitala, autorka je Nemica i za roman je dobila neku veliku književnu nagradu. Ona se zove Regina Šer (Regina Scheer) a roman
Borovica (Machandel). Kod nas objavio Službeni glasnik.
Mislim da je baš po tvom ukusu - po gabaritu, po kvalitetu, širini vremena i radnje koju pokriva, bogatstvu likova, isprepletanosti istorije i ljudskih sudbina - nikakve veeelike sudbine, ali tim zanimljivije i upečatljivije.
Nisam je još završila, tako da postoji šansa da se razočaram, ali zasad sam oduševljena i često pomislim da bi se i tebi dopala.
Knjiga je vrh, mislim da bi se svakome ko voli da cita bas mnogo dopala.
E sad, nisam je ni ja zavrsila, ali uzivam citajuci je.
Moj je muz prvi knjigu citao i on nikako nije primecivao u knjizi neke stvari i pojave zbog
kojih se ja prvo ubijem od guglanja pa onda nadjem citave studije pa to sve procitam da bih
mu objasnila sta je autorka htela da kaze, onda pa opet guglam jer je to deo Nemacke gde je i
Bog odavno rekao Laku noc i gde ni sami stanovnici ne znaju dal su Sloveni ili Germani,
imena i ljudi i reka, i mesta podseca na neki poljski ili je barem slovenskog porekla, prica se o nekim
narodima koji su tu ziveli pre Germana pa otuda i ta sva imena.
Mene je sudbina tih prinudnih radnika ( u ovom slucaju radnica jer su zene u pitanju) stvarno mnogo rastuzila,
jer ih je ova nacisticka marva skupljala po Ukrajini, Poljskoj; Rusiji, Belorusiji, ali obavezno samo ako su imale
15 i 16 godina i obavezno su , kao sto su Jevreji nosili zutu zvezdu, one morale da nose spreda i straga
neki natpis Ost, a Istok je bio ( nazalost i ostalo je tako i ne samo za Nemacku) nesto primtivno, sa istoka
poticu ljudi koji mogu da se tretiraju i kao stoka, mogu da se ubijaju, niko ne pravi pitanje jer su sa Istoka.
E sad, nije bas sustina knjige ovaj Istok nego i bivsi DDR i zivot ljudi u tom delu Nemacke od 1945
do danas. Zaista genijalna knjiga.