Čitava Moja borba zasniva se njegovoj superiskrenosti. Da je ironičan, ne bi mogao da napiše takvu knjigu.
Fascinacija Hitlerom jeste čudna, ali potrudio se taj dio poveže sa ostatkom knjige: stric mu zabrani da koristi očevo ime, pa onda to poveže sa onom Celanovom pjesmom i dalje sa nacizmom. Ipak imam utisak da je to uglavio u knjigu jer inače ne bi imao gdje da objavi.
Da, bolno je iskren. Valjda je ovo prvi put u istoriji knjiga da neko opisuje sebe tako sto iznosi " na videlo" sve svoje mane,
nevolje, strahove, ceznje, pa i one zaista najintimnije koje se ticu njegovih problema sa seksom iz prve mladosti.
Zanimljivo je da kasnije nije vise ni pominjao seks, samo je stancovao decu

Mene je zanimalo da nadjem neki clanak, mozda i intervju u kome on kaze rec, dve o svojim politickim pogledima
na svet. U ovoj zadnjoj knjizi na dva mesta ( ti to mozda nisi ni registrovao, ali ja jesam jer je situacija u Nemackoj
ista kao i u Svedskoj) on govori kako tamnoputi doseljinici menjaju kulturu zivljenja, kako jezik postaje politicki
korektan iz paznje prema doseljenicima ( tu se uvek misli na muslimane), himna kao da je skoro i zabranjena,
na svecanostima se nikako ne pominje hriscanstvo, a ista je prica i u Nemackoj, Holandiji, Danskoj.
Nasla sam da je 2015 godine pisao kritiku o Pokoravanju za Njujork Tajms, tekst nazalost nisam mogla da nadjem,
aliu sam nasla u nemackim medijima prepricanu kritiku, a pisao je po svom obicaju jako dug tekst, oko 12-13 strana.
Pokusaj ti da nadjes tekst, ako te zanima, naravno.
Publicist iz NZZ ( Neue Züricher Zeitung) profesor filozofije, Carlo Strenger, inace obozavalac Uelbeka, kaze da je
ova Knausgorova kritika jedna od najboljih koje je Njujork Tajms objavio i on Strenger je i pored odbojnosti kupio
prvu knjigu, procitao je za 14 sati i odusevljen je autorom.